Dorota KOVÁČIKOVÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti

Dorota KOVÁČIKOVÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti


Do posilňovne sa po prvýkrát dostala táto Žilinčanka v roku 2011, spolu so svojím priateľom. Cvičenie sa jej však zapáčilo natoľko, že sa rozhodla prezentovať svoju postavu a tvrdú prácu v posilňovni aj na súťažných pódiách. Vybrala si kategóriu bodyfitness, v ktorej sme mohli dvadsaťpäťročnú Dorotu Kováčikovú vidieť na stagei trikrát. Čo si už pripísala na svoje konto?
  • 4. miesto ... 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness nad 165cm
  • 5. miesto ... 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness nad 165cm
  • 10. miesto ... 2016 IFBB Diamond Cup Žilin, bodyfitness nad 165cm
Dorota KOVÁČIKOVÁ

Dorota KOVÁČIKOVÁ - talent od útlej mladosti

„Vždy som sa venovala nejakému športu,“ hovorí hneď na úvod nášho rozhovoru Dorota Kováčiková a začína vymenovávať skôr športy chlapčenské. Spomína futbal, florbal, baseball, basketbal aj karate. „Od malého dieťaťa som však mala silný vzťah k bicyklu. Odkedy som sa naučila bicyklovať, vždy som chodila na bicykli,“ prezrádza čosi zo svojej predchádzajúcej športovej prípravy Dorota.

„S mojim priateľom som šla prvýkrát cvičiť v roku 2011, ale to sme nebrali nejako vážne. Naozaj vážne som to začala brať až po sviatkoch, na začiatku roka 2014, keď som cvičila v jednom fitku s Tomášom Tabačiarom,“ spomína na prvé zmienky o súťažení Dorka. Práve Tomáš Tabačiar bol prvý, kto sa tejto mladej, ambicióznej pretekárky spýtal, či by nechcela skúsiť súťaž. „Najprv som si neverila, na súťaženie som mala svojský názor, ale postupom času som to prehodnotila a v zime som začala s prípravou na jarnú sezónu 2015,“ hovorí o čase pred prvou súťažou Dorota, ktorá aktuálne trénuje pod vedením Ľubomíra Hečka.

„Nemyslím si, že som materiál pre bikini fitness, páčilo sa mi väčšie osvalenie tela a pózovanie mi takisto viac sadlo, nakoľko pózy sú v bikinách viac tanečné a ladné a u bodyfitnessiek je pózovanie statické, tvrdšie. V tom som sa jednoducho našla,“ hodnotí svoj výber kategórie odhliadnuc od telesných dispozícií (široký chrbát a ramená).
"Mojou prvou súťažou boli Majstrovstvá Slovenska žien, na ktoré som mala veľmi dlhú prípravu. Cvičenie mi problém nerobilo, no trápila som sa v strave. Mám totiž veľmi rada sladké,“ smeje sa Kováčiková, no vzápätí dodáva, že diéty ju naučili dávať si pozor na stravu a krotiť sa v príjme sladkého. „Pred súťažou som mala veľký stres, koniec koncov, bola to moja prvá skúsenosť s pódiom a ja som nevedela čo môžem čakať. No na druhej strane mám pocit, že som si práve túto súťaž najviac užila,“ obracia sa Dorota do jari 2015, keď sa jej podarilo medzi najlepšími slovenskými bodyfitnesskami obsadiť skvelé 4. miesto.
"V tomto roku som sa znova vrátila do Nitry, no súťaž bola pre mňa už iná. Vedela som čo mám čakať a celé to bolo od prípravy uvoľnenejšie a oveľa menej stresujúce,“ spomína na 5. miesto z tohtoročnej Nitry Dorota.

Avšak táto sezóna priniesla mladej pretekárke aj skúsenosť s pódiom nabitým najlepšími Európskymi pretekárkami, keď štartovala v Žiline IFBB Diamond Cup-e. „Tam som si to išla užiť a chcela som sa ukázať v čo najlepšej forme, čo sa mi podľa mňa v konečnom dôsledku podarilo - bola som viac „stiahnutá“ ako v Nitre,“ hovorí o IFBB Diamond Cup-e na domácom pódiu Dorota Kováčiková, ktorá obsadila v silnej konkurencii desiate miesto.

Dorota KOVÁČIKOVÁ - vzory, ciele, príprava

„Najhoršie pre mňa bolo nacvičiť si chôdzu v opätkoch, pretože som v nich nikdy nechodila,“ smeje sa sympatická Žilinčanka, ktorá však neskôr pózy trénovala šesťkrát do týždňa. „Učila som sa byť menej napnutá a viac prirodzená. Skrátka, aby som už nepôsobila ako drevorubač,“ spomína ďalej s úsmevom Dorka. Na Diamond Cup-e pôsobila ladnejšie, k čomu istotne dopomohla aj podpora z publika v podobe mamy a priateľov.

„V príprave som mala veľa slabých chvíľok, no vždy som si povedala, že sú horšie veci a všetko som riešila s chladnou hlavou. Robím to predsa pre seba a disciplína mi nesmie chýbať. Je ťažké užiť si aj diétu, ale je to najlepšia cesta,“ vyjadruje sa ďalej k príprave Dorota Kováčiková, ktorá má jednoznačný pohľad aj na výber súťažných plaviek, ktoré rieši aj za pomoci názorov blízkych ľudí.
„Je dobré dať aj na rady iných. Ja sama sa radím so známymi, mamou a trénerom. Tento rok som stavila v plavkách na jednoduchosť a na pódiu to určite vyzeralo lepšie, uhladenejšie a kvalitnejšie,“ hovorí o výbere svojich súťažných plaviek Dorota.

A čo jej vzory zo Slovenska a zo sveta? „Adela Ondrejovičová,“ odpovedá pohotovo mladá pretekárka na túto otázku, „je mi blízka vekom a je mi vzorom v tom, čo všetko už dokázala. Poznám ju aj osobne, tak môžem povedať, že aj správaním. Je „profíčka“ a pritom ostáva pokorná, to je na nej najlepšie. A zo sveta? No... Adela. Ona je už vlastne svetová,“ smeje sa Dorka, na ktorú sa budeme môcť tešiť už v jesennej sezóne 2016, keďže je už momentálne v plnej príprave.
„Neviem síce presne, na ktorých súťažiach budem štartovať, ale chcela by som ísť na všetky na Slovensku a mojím snom je nastúpiť aj na súťaži EVL´ S Prague Showdown v Prahe, takže pre to spravím maximum,“ prezrádza svoje plány na jeseň Dorota.
Mimochodom, aktuálne pracuje aj ako osobná trénerka. „V Žiline som študovala na vysokej škole dosť aktuálnu tému - elektronický obchod a manažment,“ hovorí o svojich „zadných dvierkach“ v pracovnom svete Dorka, ktorá ak netrávi svoj voľný čas aktívne (pohybom na korčuliach či bicykli), tak sa venuje priateľovi a rodine.

Dorota KOVÁČIKOVÁ - ako trénujem?

Najobľúbenejšie partie v tréningu sú u Doroty Kováčikovej jasné - sú to nohy a chrbát, ktoré pod taktovkou Ľubomíra Hečka precvičuje nasledujúcimi cvikmi:

  • tréning chrbta začína zhybmi na hrazde - rozcvičenie (2 série do zlyhania)
  • nasleduje mŕtvy ťah (5-6 ťažkých sérií, z ktorých je vždy prvá zahrievacia a ostatné pracovné)
  • pokračuje sťahovaním hornej kladky (opäť 5 až 6 sérií)
  • ďalej je to veslovanie na spodnej kladke, alebo príťahy činky v predklone (4 až 5 sérií)
  • tréning chrbta končí hyperextenziou (3 až 4 série)
  • tréning stehien začína predkopávanie (1 zahrievacia a 5 ťažkých sérií)
  • nasledujú drepy (čo najväčšia záťaž, 5 až 7 sérií)
  • ďalej je to zakopávanie v stoji (4 až 5 sérií)
  • ďalším cvikom sú výpady alebo tlaky nohami na prístroji legpress (6 sérií)
  • nasleduje rumunský mŕtvym ťah (5 sérií)
  • a po stehnách ešte jeden cvik na lýtka - výpony na špičkách nôh so záťažou (4 série)
  • každá zahrievacia séria v podaní tejto mladej, ambicióznej pretekárky má 15-20 opakovaní, pracovné série majú 8-12 opakovaní


„Aj pred súťažami, v diétnom režime zaradzujem raz za desať dní cheat day,“
prezrádza čosi zo svojho aktuálneho jedálnička (ten sa u Doroty líši v objeme a diéte len v počte prijatých sacharidov). Taktiež patrí medzi súťažiace, ktoré počas cheat dayu siahnu na každú potravinu, ktorá im „ide na chuť“ a neobmedzujú sa.

„Chcela by som sa touto cestou poďakovať najmä mojej rodine - mamine a bratovi, môjmu priateľovi a v neposlednom rade aj môjmu trénerovi Ľubomírovi Hečkovi za množstvo rád, ktoré mi dal. A samozrejme aj Dominike Multáňovej, ktorá mi vždy pomôže,“ uzatvára náš rozhovor pre EastLabs Dorka Kováčiková, ktorú očakávame už za niekoľko týždňov na súťažnom pódiu.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia