Páchnete po karnitíne ako zdochnutá ryba? Vieme prečo!

Páchnete po karnitíne ako zdochnutá ryba? Vieme prečo!


Karnitín sa vo fitness športoch zvyčajne užíva kvôli dvom očakávaným benefitom - prvým je podpora spaľovania tukov v diétnom režime (tzn. ako akcelerátor ďalšieho chudnutia), druhá je zvýšená citlivosť receptorov pre androgény predovšetkým v potréningovom období (tzn. ako akcelerátor útlmu potréningových katabolických dejov a následne podpora anabolizmu). V praxi sa však stáva, že po masívnejšom užívaní karnitínu prichádza u niektorých športovcov k nepríjemnej situácii - tou nesporne je zvýšený zápach, ktorý silne pripomína zápach rýb. Tento zápach je tak intenzívny, že nepomáha zvýšená hygiena ani používanie deodorantov, či sprejov. Rybí zápach je proste tu!

Čo spôsobuje "karnitínový zápach"?

Svet medicíny pozná viacero chorôb a stavov, ktoré sú spojené napriek pravidelnej hygiene niekedy s až neznesiteľným zápachom. Pár rokov sa už "syndróm rybieho zápachu" spomína aj v súvislosti s fitness aktivitami a zbytočne by ste za tým hľadali prepotený tréningový odev. Tým dôvodom je prekročenie hraničnej dávky karnitínu. Odhliadnuc od karnitínu a jeho užívania vo forme suplementu, približne tretina ľudí zo skupiny, ktorá je spoločensky hendikepovaná vďaka neznesiteľnému zápachu (aj napriek tomu, že sa fitness aktivitám nevenovali, nevenujú, nebudú venovať), trpí geneticky prenosným ochorením, ktoré je označované ako trimetylaminúria - v medzinárodnej klasifikácii chorôb je známa pod kódom E88.8 v skupine "Iné nešpecifikované metabolické poruchy". O čo sa jedná?

Popis trimetylaminúrie nie je zložitý - je to metabolická porucha, pri ktorej organizmus nie je schopný správne metabolizovať trimetylamín (produkt črevného metabolizmu), vďaka čomu sa tvorí jeho prebytok a následne spôsobuje často neznesiteľný zápach šíriaci sa vďaka pórom a potu z pokožky.

  • Trimetylamín (TMA) ... vzniká ako produkt rozkladu organickej hmoty (stravy) v čreve účinkom špecifických baktérií na určité zložky potravy napr. cholín, lecitín, karnitín (nájdete ho aj v červenom mäse) a následne býva enzymaticky metabolizovaný. Pri klasickej "európskej strave" sa vylučuje denne cca 40mg TMA-N-oxidu (ktorý je bez zápachu a vzniká pôsobením spomínaného enzýmu) a 10mg zapáchajúceho TMA, ktorý sa vďaka enyzmatickej činnosti (ak je k dispozícii dostatok enzýmu FMO3) spravidla v tele nehromadí. Problém nastáva, keď príjem potravín s obsahom hore spomínaných zložiek je vysoký a prevyšuje možnosti tela ich účinne metabolizovať aj ako kombinácia nadmerného množstva baktérií a nedostatočného množstva špecifického enzýmu v čreve - nastáva hromadenie TMA v tele. Trimethylamín je hlavnou látkou spôsobujúcou nepríjemný zápach nielen tela (pot), ale aj zápach z úst (dych), slín, samozrejme nepríjemne zapácha aj moč.

Takže záver je jasný - karnitínom akcelerovaný zápach po hnijúcej rybe je spôsobený jeho nadmerným príjmom a následnou "neschopnosťou" eliminovať trimetylamín ako medziprodukt trávenia. Jednoducho povedané smrdíte, lebo v tele (vďaka nadmernej suplementácii karnitínom) máte príliš veľa TMA.

Článok v plnom znení (kde nájdete aj možnosti riešenia problému) nájdete na našom partnerskom projekte FitnessTreneri.SK


Diskusia k článku:

AMIX diskusia