Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 8/2016 - Elena MASARYKOVÁ

Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 8/2016 - Elena MASARYKOVÁ


Elena Masaryková je súťažiaca, ktorú môžeme na Slovenskej scéne medzi špičkovými bodyfitnesskami sledovať už desať rokov. Od roku 2006, kedy začala súťažiť, sa však prvýkrát na najvyšší stupienok víťazov na Majstrovstvách Slovenska dostala až v roku 2012 - a následne svoj titul obhájila na každých majstrovstvách, ktorých sa zúčastnila.
  • 4. miesto ... 2006 Grand Prix Slovakia, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2007 Majstrovstvá SR žien, bodyfitness do 163cm
  • 5. miesto ... 2007 Grand Prix Slovakia, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2008 Majstrovstvá SR žien, bodyfitness do 163cm
  • 13. miesto ... 2008 Majstrovstvá Európy žien, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2009 Majstrovstvá SR žien, bodyfitness do 163cm
  • 10. miesto ... 2009 IFBB Majstrovstvá Európy, bodyfitess ženy do 163cm
  • 3. miesto ... 2010 Majstrovstvá SR žien, bodyfitness do 163cm
  • 1. miesto ... 2012 Majstrovstvá SR žien, bodyfitness do 163cm
  • 6. miesto ... 2012 IFBB Majstrovstvá Európy žien, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2012 Pohárová súťaž Humenné, bodyfitness do 163cm
  • 1. miesto ... 2013 Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness do 163cm
  • 2. miesto ... 2013 Pohárová súťaž Žilina, bodyfitness ženy nad 160cm
  • 8. miesto.... 2013 EBFF Majstrovstvá Európy, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2014 Pohárová súťaž Žilina, bodyfitness do 163cm
  • 1. miesto ... 2015 Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness do 165cm
  • 9. miesto ... 2015 EBFF Majstrovstvá Európy, bodyfitness do 163cm
  • 1. miesto ... 2016 Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness do 165cm
  • 12. miesto ... 2016 Majstrovstvá Európy, bodyfitness do 163cm

Elena MASARYKOVA

Elena MASARYKOVÁ - aká bolo moja cesta k bodyfitness?

Elena sa nikdy pred posilňovaním oficiálne nevenovala žiadnemu športu, no ako každé dieťa, alebo tínedžer, bola viac-menej neustále v pohybe. Bicykel, behanie, plávanie či korčule boli pre túto dnes tridsaťdvaročnú úspešnú bodyfitnessku bežnými činnosťami. „Nemala som klasické predstavy o formovaní postavy, no od malička ma bavilo dvíhať bremená, ale až do svojich devätnástich rokov som nenašla nikoho, kto by so mnou išiel do fitka,“ hovorí Elena, ktorá sa tak prvýkrát do fitka vybrala sama a začala sa učiť odkukávaním od ľudí (či v tej dobe skôr chlapcov), ktorých v posilňovni stretala. „Takže prečo som začala cvičiť? Jednoducho sa mi chcelo,“ zostručňuje svoju odpoveď Elena, ktorá aj dnes trénuje bez trénera. Trénuje sa síce sama, no v pravidelných intervaloch sa pred súťažou zúčastňuje v klube kontroly formy, kde sa k jej progresu následne vyjadrí známa slovenská trénerka Iveta Chrťanová. „Mojou motiváciou do súťaženia bol môj prvý tréner Július Karabinoš, ktorý vo mne zbadal potenciál. Keď som cvičila, prišiel ku mne a povedal mi, že by to bolo mrhaním talentu, keby som neskúsila súťažiť,“  spomína na prvú zmienku o súťažení Elenka. Tá sa pre ňu stala „osudnou“ - pri cvičení v posilňovni ostala dodnes a už 10 rokov môžeme sledovať jej posuny a vylepšenia aj na pódiách. Výber kategórie bol však v čase kedy, začínala Elena Masaryková súťažiť, o čosi jednoduchší - v roku 2006 ešte neexistovala kategória bikini fitness, ktorá je dnes „štartom“ do vyšších kategórií pre mnohé súťažiace. „Vzhľadom k množstvu svalovej hmoty a symetrii bolo bodyfitness najrozumnejšie rozhodnutie. Kategória bikini fitness v tom čase ešte neexistovala, na fitness som nemala dostatočnú gymnastickú prípravu a na kulturistiku to nestačilo. V bodyfitness som sa našla a verím, že pri ňom zostanem, spomína na svoje rozhodovanie Elena, ktorá v tom čase študovala na univerzite a tak sa vo svojom okolí stretla aj s obavami, ako zvládne štúdium a prípravu. „Ale nakoniec ma rodičia aj moji kamaráti podporovali a držali mi palce.

Ako však vnímala prípravu táto „oťukaná“ pretekárka kedysi a ako sa z jej pohľadu náročná diéta časom zmenila?  Príprava je viac v podstate iná s každou súťažou, pretože telo si na všetko zvykne a práve vtedy je potrebné niečo zmeniť. Najťažšou časťou pritom vždy zostáva diéta. Keby som teraz povedala, že to už viem zvládnuť bez problémov, veľa ľudí z môjho okolia by sa z chuti zasmialo,  vraví súťažiaca, ktorá priznáva, že aj po devätnástich súťažiach si prechádza v diéte rôznymi stavmi - únavou, nervozitou, nechuťou, no samozrejme aj entuziazmom. „Treba sa vždy zhlboka nadýchnuť a povedať si, že to bolo moje rozhodnutie a nikto iný za to nemôže. A hlavne - vždy mať jedlo so sebou,“ smeje sa Elena Masaryková.


Moje prvé vystúpenie bolo tragédiou na prvý pohľad. Zlé pózovanie, utrápený výraz tváre a na pódiu myšlienky iba na to, ako sa po súťaži dobre najem. Skončila som štvrtá - zo štyroch,“ spomína na svoje prvé vystúpenie na stagei Elena, ktorá však tvrdí, že postupom času sa snaží svoje vystupovanie po kúskoch zlepšovať, získavať sebavedomie a odstraňovať nedostatky. „Jedno sa ale nezmenilo... Stále pri pózovaní myslím na jedlo!“ hovorí so smiechom pretekárka, ktorá má jasný aj názor na to, ako by mala vyzerať  na pódiu ideálna bodyfitnesska. „Podľa môjho skromného názoru by bodyfitnesska mala mať nielen pekne vyrysované svaly, ale aj symetriu postavy a vyrovnane vypracované všetky svalové partie. Tiež nesmie chýbať sebavedomie s príjemným vystupovaním. Tak ako vo všetkých kategóriách by mala reprezentovať zdravý životný štýl a motivovať.“ Elena  sa, ako som už spomínala, zúčastnila devätnástich súťaží a počas desiatich rokov súťaženia vynechala len jednu jedinú súťažnú sezónu - tú v roku 2011. Po prvej súťaži, ktorú sama považuje za katastrofu, sa však nevzdala a začala pracovať na pózovaní, úsmeve, plavkách (mimochodom, tie mala na prvej súťaži len požičané), celkovej prezentácie na pódiu a taktiež pracovala na dotiahnutí všetkých svalových partií do optimálneho objemu. „Aj keď som už nejaký čas pred prvou súťažou cvičila, skutočná príprava trvala iba sedem týždňov a taký bol aj výsledok. Odvtedy to na jeseň bude už desať rokov a stále je toho veľa, na čom treba pracovať,“ hovorí Elena Masaryková, obhajujúc staré známe „hoci pomaly, ale isto“. „Na posledných súťažiach som sa už cítila oveľa istejšie, ale stále sa učím a stále sa nájdu chyby. Tak ako v príprave, tak aj v prejave na pódiu,“ priznáva skromne skúsená pretekárka, ktorá je, ako sama tvrdí, jednou z tých šťastných a jej koníček je jej povolaním. Pracuje totiž ako osobná trénerka v Nitre. „Za svoj najväčší úspech pokladám, že to nevzdávam,“ smeje sa najprv Elena, no neskôr vážnejšie dodáva: „Určite je mojím veľkým úspechom umiestnenie sa vo finále na ME 2012 v Záhrebe. Dúfam, že sa mi tento úspech podarí prekonať ešte viac ráz.


Elenka pracovala počas desiatich rokov aj na vizuálnej stránke prezentácie, no napriek tomu ostáva pri jednoduchosti. „To ako vyzeráš na pódiu je odrazom toho ako sa cítiš. Preto si vyberám plavky podľa svojho estetického cítenia a podľa momentálneho nastavenia mysle na danú súťaž. V tomto mi vždy vychádza v ústrety moja skvelá krajčírka Dominika Okruhlicová, ktorá vždy nájde cestičku ako mi splniť moje predstavy,“ odhaľuje čosi zo zákulisia výberu plaviek a dodáva, že vo zvyšku je striedma. Keďže doplnky nenosí ani v bežnom živote, aj na pódiu im nedáva veľký priestor. A aj topánky sú taktiež čo najviac jednoduché. „Nestojím tam preto, aby som ukázala doplnky, ale  prezentovala samú seba,“ prezentuje svoj názor pretekárka, ktorej cieľom na jeseň 2016 je nad slnko jasný - zúčastniť sa jediného podujatia, na ktoré ešte nedosiahla. Reč je priatelia o IFBB Majstrovstvách sveta, kde sa hodlá nominovať a reprezentovať Slovensko s ešte lepším výsledkom ako na ME.

A čo vzory tejto skúsenej pretekárky? „Nikdy som nemala žiadne vzory. Svet je plný skvelých a úspešných ľudí. Ale každý je iný a  každý by sa mal snažiť zlepšovať a posúvať sa ďalej k svojmu budúcemu lepšiemu "ja", nie k predstave o niekom inom,“ vraví Elena Masaryková, pre ktorú sú najväčším odreagovaním pomedzi prácu vo fitness centre a prípravu absolútne bežné veci. Aké? Napríklad grilovačka s rodinou, alebo výlety s kamarátmi. „No sem tam rada vyskúšam niečo nové. Či už  je to cestovanie, alebo stretávanie nových ľudí.“


Elena MASARYKOVÁ - niečo z môjho tréningu

Ťažko sa mi vyberajú do tohto rozhovoru iba dve obľúbené partie v tréningu, pretože nič neobľúbené v mojom prípade neexistuju. Trénujem rada všetky svalové partie, ale pre bodyfitness sú zrejme najdôležitejšie po stehnách chrbát a ramená,“ vyberá si Elenka dva tréningy, o ktoré sa s nami podelí. Chrbát precvičuje nasledujúcimi piatimi cvikmi:

  • začína hyperextenziou so závažím (4x po 15opakovaní)
  • pokračuje príťahmi na hrazde so širokým úchopom (4x po 8 opakovaní)
  • ďalej sú to príťahy hornej kladky, úzkym úchopom, podhmatom v stoji (4x po 8-12 opakovaní)
  • nasledujú príťahy spodnej kladky, široký úchop (4x po 8-12 opakovaní)
  • tréning chrbta zakončí príťahmi  jednoručiek k pásu (4x po 8-12 opakovaní)

Ramená precvičuje nasledujúcimi cvikmi:

  • najprv sú to tlaky jednoruč s kettlebellom (4x po 12-15 opakovaní)
  • nasleduje striedavé predpažovanie (4x po 10 opakovaní na každé rameno)
  • ďalej je to rozpažovanie v stoji (4x po 8-12 opakovaní)
  • posledným cvikom je ťahanie spodnej kladky šikmo nahor jednoruč (4x po 8-12 opakovaní)

Elena MASARYKOVÁ - kto je za mojimi výsledkami?

Na záver využíva svoj priestor na poďakovania Elena Masaryková naozaj naplno a púšťa sa do dlhého radu poďakovaní: „Ďakujem pánovi Karabinošovi, bez ktorého by som nikdy nezačala súťažiť a môj život by sa možno uberal úplne iným smerom. Ďalej ďakujem Ivete Chrťanovej, pomohla mi ešte viac sa zlepšiť a začať ako osobná trénerka - stále ma podporuje, aj keď nie vždy to bolo ľahké. V neposlednom rade ďakujem SAKFST, že mi umožnili už niekoľkokrát reprezentovať Slovensko na IFBB Majstrovstvách Európy.

Ďalej jedno obrovské ďakujem pre moju skvelú rodinu - sú mi najneotrasiteľnejšou fanúšikovskou základňou. Chápavosť mojich rodičov je nekonečná a podpora môjho veľkého „bráchu“ neoceniteľná. Spolu so všetkými mojimi kamarátmi a klientmi mi najviac dodávajú silu. Moja veľká vďaka patrí všetkým z môjho okolia - za všetku ich trpezlivosť, všetkým ľuďom v našom fitku, ktorí sa mi uhýbajú z cesty vždy, keď ma vidia v stave na 0g sacharidoch,“ smeje sa na záver Elena a dodáva jeden špeciálny odkaz pre nežnejšie pohlavie: „Pre všetky dievčatá a ženy mám iba jeden odkaz. A to aby sa nebáli byť silné.“ Takto motivačne teda uzavrela Elenka Masaryková našu skvelú spoluprácu a ja sa spolu s EastLabs teamom už teším, že ju budeme môcť pozorne sledovať na jeseň v boji o miestenku na IFBB Svetový šampionát.

Discussion at the article:

AMIX diskusia