Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 10/2016 - Eva KVASNIČKOVÁ

Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 10/2016 - Eva KVASNIČKOVÁ

Eva Norante - Kvasničková sa na fitness scéne pohybuje už roky a absolvovať už stihla nielen súťaže na území Slovenska (za Slovensko súťažila aj na IFBB Majstrovstvách Európy), ale pravidelne súťaží aj prestížnych súťažiach v Taliansku. Prečo? Eva momentálne vyučuje v Taliansku, na univerzite v Molise finančnú matematiku. Pod hlavičkou SAKFST absolvovala táto tridsaťtriročná bodyfitnesska nasledujúce súťaže:

  • 3. miesto ... 2014 Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness nad 163cm
  • 15. miesto ... 2014 Majstrovstvá Európy, bodyfitness nad 168cm
  • 3. miesto ... 2016 Majstrovstvá Slovenska žien, bodyfitness nad 165cm
  • 16. miesto ... 2016 Majstrovstvá Európy, bodyfitness nad 168cm
  • 5. miesto ... 2016 IFBB DIAMOND CUP
  • 2. miesto ... Scitec Muslce Beach, Wellnes Fitness

Eva Kvasničková - ako som začínala so športom?

Do dvanástich rokov súťažne pretekala v atletike a venovala sa šprintom či vrhom. „Mojím najväčším úspechom bolo druhé miesto v šprinte na 60m na majstrovstvách Slovenska v Nitre, keď som mala 11 rokov,“ spomína si na najvzácnejšie okamihy na tartanovej dráhe rodáčka z Považskej Bystrice, ktorá však detstvo prežila v Bratislave, za ktorú aj pretekala v atletike. „Po rokoch na atletickom ovále sa ale ohlásili kolená a začala som mať problémy. Hľadala som tak alternatívne možnosti tréningu,“ hovorí o konci svojej bežeckej kariéry Eva Kvasničková.

S takouto pohybovou prípravou ale súvisela aj jej postava, ktorá nikdy nemala problém naberať svaly. „Navyše som bola ako tínedžerka veľkou fanúšičkou Arnolda Schwarzeneggera a tak som si kvôli jeho plagátom začala kupovať časopis Muscle&Fitness. Tam sa mi zapáčili slovenské fitnessky- napríklad Zora Czoborová. Vtedy som si povedala, že by som raz chcela mať také vypracované svaly ako ona,“ vraví o svojej ceste k cvičeniu Eva, ktorá sa však nepostavila na súťažné pódiá hneď v tínedžerskom veku. „Vtedy bola populárna kategória fitness, ktorú som veľmi obdivovala a vedela som, že postavou by som do nej možno bola vhodná, no nie som gymnasticky nadaná a to by ma brzdilo,“ povedala v rozhovore pre EastLabs.sk Eva, ktorá tak ostala po tomto rozhodnutí cvičiť len sama pre seba.

Následne prišla stredná a vysoká škola, kde dávala Eva jednoznačnú prednosť učeniu a napokon aj ukončila vysokú školu so zameraním na teoretickú matematiku. „Napriek tomu, že som nikdy nebola tučná, som na vysokej škole ani „nedržala“ stravu a ani som to nepreháňala s tréningami a dokonca som prestala tento svet sledovať aj ako fanúšik,“ vracia sa do svojich školských rokov Eva, ktorá sa do Talianska, kde momentálne žije presťahovala už kvôli štúdiu a následne sa v Taliansku aj vydala.
„K fitness som sa vrátila až v Taliansku, keď sa môj vek blížil k tridsiatke. Vtedy som dokonca zistila, že počas rokov vznikla nová kategória - bodyfitness. Bolo to fitness bez zostavy, čo bol vždy môj sen,“ smeje sa Eva Kvasničková. Následne u tejto profesorky prišlo rozhodnutie súťažiť a pripraviť sa na svoju prvú súťaž - už v kategórii bodyfitness.
„Videla som, že dievčatá, ktoré sa postavia na pódium odo mňa ďaleko neutekajú, boli len vyrysovanejšie, keďže som aj ja roky cvičila, takže som sa rozhodla skúsiť to,“ prezradila svoj impulz pre začiatok v súťažení Eva Kvasničková, ktorá sa ale v okolí nestretla s veľkým pochopením pre toto rozhodnutie. „Moja rodina pre súťaženie nemá veľké pochopenie a tak svoje súťaže na domácej pôde riešim formou kompromisov, čím myslím striedanie súťažných sezón s dlhými off-season,“ vysvetľuje Eva, čím objasňuje aj to, prečo sme ju na súťažných pódiách nevideli v roku 2015.

Eva spolupracuje v príprave s Tureckým kulturistom Mahmutom Irmakom, ktorého budeme už onedlho môcť sledovať aj na IFBB PRO scéne, no momentálne sa pripravuje sama - i keď priznáva, že s Mahmutom bude vo svojej nasledujúcej príprave pokračovať. Na druhej strane je taktiež otvorená novým spoluprácam a stojí si za názorom, že pretekár nemusí mať len jedného trénera a svoju prípravu by mal konzultovať s viacerými ľuďmi.

Eva Kvasničková - ako trénujem?

„Po skončení jarnej súťažnej sezóny som zamerala svoje tréningy prevažne na dolnú polovicu tela – kvadricepsy, zadok a hamstringy. Trénujem tak s vysokou intenzitou, vyššími váhami a skôr s menším počtom opakovaní, pričom žiadne dva treningy nie sú rovnaké,“ hovorí o svojich tréningoch Eva. Príklad takéhoto tréningu je napríklad:
1. Viacero druhov drepov na multipresse v jednej supersérii (dohromady 32 opakovaní, 4 supersérie)

  • drep naširoko, špičky od seba ... 8 opakovaní
  • výpady na ľavú nohu ... 8 opakovaní
  • výpady na pravú nohu ... 8 opakovaní
  • drep na úzko s chodidlami spolu pred telom ... 8 opakovaní

2. Mŕtvy ťah s jednoručkami v supersérií s hip-thrust cvikom na multipresse (10-12 opakovaní, 3-4 supersérie)

3. Roznožovanie v sede na stroji v supersérií so znožovaním - s kontrakciou aspoň 2-3 sekundy a čo najvyššou váhou, umožňujúcou dobré prevedenie cviku (10-12 opakovaní, 4 supersérie)

„Moja prvá súťaž prebehla v Taliansku, bola to hneď jedna z najprestížnejších IFBB pohároviek v Taliansku, kde sa predstavila tunajšia špička v bodyfitness. Svalovo som síce bola porovnateľná so súperkami, no chýbali mi skúsenosti s pódiom,“ spomína na svoju prvú súťaž Eva Kvasničková, ktorá však na tejto súťaži dosiahla hneď na tretie miesto a tak bola spokojná. V rozhovore pre EastLabs taktiež spomína Igora Kopčeka, ktorý jej (podľa jej slov) vnukol nápad prísť sa ukázať aj na Majstrovstvá Slovenska do Nitry.
Počas prvého roka taktiež musela pracovať na pózovaní, ktoré bolo pre Evu najťažším orieškom. „Mala som problém s roztiahnutím chrbta a po čase som začala trénovať pózovanie po každom tréningu. Bolo to až trochu obsedantné, keď som sa po každej sérii postavila pred zrkadlo a skúšala si pózy. Je to však potrebné, pretože na súťažnom pódiu už človek zrkadlo nemá a musí to spraviť automaticky. Preto to odporúčam každému, kto má deficity v pózovaní,“ hovorí o podľa nej najdôležitejšej zložke v prezentácii na pódiu Norante-Kvasničková.

Na stagei je však dôležitým prvkom aj celková vizáž a plavky. „Pokiaľ sa jedná o plavky, spolupracujem od prvej súťaže s Dankou Kolibárovou, s ktorou som veľmi spokojná, keďže jej plavky vždy spĺňajú moje požiadavky. Takisto je dôležitý make-up, pretože po diéte a náročnej príprave vyzeráme všetky unavene. Preto svoju vizáž rada riešim s odborníkmi,“ povedala v rozhovore Eva.

Práve o náročnom kolotoči príprav hovorí Eva ako o stále nových - každá je podľa nej iná a v každej treba hľadať motiváciu niekde inde. „Jedno som sa však už naučila - kontrolovať svoje vlastné emócie. Už viem, že keď sa nahnevám na manžela alebo kolegov, je to len preto, že nie som najedená,“ vraví o toľko spomínanom hlade v príprave Eva.

A čo sebahodnotenie tejto tridsaťtriročnej pretekárky, ktorá čelila aj otázke, čo považuje za svoj najväčší úspech? „Forma ide ruka v ruke s umiestnením. Veľmi sa mi páčilo, akú formu som predviedla na IFBB Diamond Cupe, no myslím si, že najlepšia forma a najväčšie úspechy u mňa prichádzajú najmä na Talianskej pôde,“ odpovedala jednoznačne na túto otázku Eva, ktorej dva vzory sú taktiež rozdelené. „Vo vizáži je mojím vzorom Ida Sefland, naopak v pózingu Nicole Wilkins.“

Eva taktiež prezradila jej plány na najbližšie obdobie, kde síce plánuje oddych, no zároveň s trénerom a ľuďmi, ktorí jej pomáhajú v príprave už rozvíja intenzívne dialógy o novej kategórii. Jedná sa o novú kategóriu Wellness Fitness, ktorá do Európy prichádza z Brazílie. „Momentálne budú súťaže len v Portugalsku a Maďarsku a keďže táto kategória ešte nie je schválená IFBB, neviem, či mi bude plošne povolený štart. Každopádne by som chcela ešte absolvovať zopár súťaží práve v tejto kategórii,“ prezradila pre EastLabs Eva Norante-Kvasničková, ktorá sama označuje ako svoj najväčší odpočinok pozeranie kvalitných filmov.

„Na záver by som chcela poďakovať všetkým, ktorí mi pomáhali v tejto nekonečnej jarnej sezóne, čiže mojej rodine, trénerovi, zväzu SAKFST a taktiež som veľmi vďačná Univerzite, na ktorej prednášam, že mi počas prípravy vyšli v ústrety. Taktiež ďakujem dievčatám, ktoré trénujem, že to so mnou počas diéty vydržali, aj keď som možno nebola ideálny tréner,“ povedala na záver nášho rozhovoru Eva.
A tak či už v novej kategórii alebo aj naďalej v bodyfitness budeme tejto našej pretekárke šíriacej dobré meno slovenského fitness aj v zahraničí držať prsty a jej kroky na pódiách pozorne sledovať.

Discussion at the article:

AMIX diskusia