Peter Tatarka - interview po 2013 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike

Peter Tatarka - interview po 2013 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike

Päť reprezentantov nastúpilo na súťažné pódium 2013 IFBB Majstrovstiev sveta v kulturistike, ktoré sa konali v Maroku, ale iba jeden, jediný z nich sa na Slovensko vrátil s cenným kovom - Peter Tatarka po zisku zlata a absolútneho titulu z 2012 IFBB Majstrovstiev Európy "bodoval" aj na Svetovom šampionáte a v Maroku získal skvelé 3. miesto.

Pár desiatok minút po životnom výsledku nám Peter poskytol interview, v ktorom sme sa rozprávali nielen o semifinálovej a finálovej časti šampionátu. Pripomeňme, že práve dnes sa Slovenská výprava vrátila z pobytu v Maroku, práve dnes sa v Bratislave konala tlačová konferencia, z ktorej zverejnila tlačová agentúra SITA (text preberáme bez úpravy z web stránky Biznis a Šport, ktorá "použila" fotografie, autorom ktorých je práve EastLabs) nasledujúcu správu:

Zásluhou Tatarkovej medaily rozšírilo Slovensko svoju zbierku na MS v kulturistike mužov už na 32 pódiových umiestnení (13 – 11 – 8). Okrem Petra Tatarku do 6-členného finále na MS postúpil aj šesťnásobný majster sveta Igor Kočiš, ktorý v kategórii do 70 kg prekvapujúco obsadil až piate miesto.

Podľa prezidenta SAKFST a trénera mužov Milana Čížeka práve táto dvojica pretekárov si za svoje výkony na MS 2013 zaslúži absolutórium. Ani zvyšní nominovaní slovenskí reprezentanti však na severe Afriky vyslovene nesklamali. Veď v prvej desiatke výsledkovej listiny do 85 kg skončil aj bývalý európsky šampión v klasickej kulturistike Tomáš Tabačiar (8.), v semifinále MS sa predstavili aj úradujúci majster Európy do 70 kg Miroslav Škadra (celkové 13. miesto) ako aj bývalý majster starého kontinentu do 80 kg Peter Kokoška (11. miesto).

„Konkurencia predovšetkým v tých nižších kategóriách každým rokom neuveriteľne rastie, pretože kulturistike sa vo veľkom začali venovať mnohé ázijské štáty. Na chuť jej prišli aj pretekári z arabského a afrického sveta. Treba povedať, že táto konkurencia nerastie iba do počtu, ale aj do kvality. Najlepšie to bolo vidieť v kategórii do 70 kg, v ktorej mal Igor Kočiš až 28 súperov. A hoci vo finále nechal za sebou aj bývalého majstra sveta z roku 2011 Taliana Corrada Maggioreho, zostalo mu napokon iba piate miesto. Medailové pozície obsadili kulturisti z Kórey, Egypta a Japonska,” priblížil Milan Čížek náročnosť svetového šampionátu v marockom Marrákeši.

Šéf SAKFST si na Kočišovom vystúpení váži najmä to, že 37-ročný Košičan sa už od MS 1999 v Bratislave stále drží vo svetovej elite. „Jeho športová výkonnosť je vzácne stabilná. Aj na tomto šampionáte postúpil z 2. miesta do finále, no v ňom skončila až piaty. To sú veci, ktoré my nemôžeme ovplyvniť. Rozhodcovia sa tak rozhodli, tak to tak bude. Hoci tento verdikt vyvolal veľký negatívny ohlas aj v nemeckej a estónskej výprave, s určitými výhradami berieme piatu priečku Kočiša na týchto MS. Je to dôkaz, že Igor sa stále nestratí v silnej svetovej konkurencii. Naďalej patrí medzi top pretekárov, ktorí už dlhé roky potvrdzujú svoju výnimočnosť,” zdôraznil Milan Čížek.

„Nečakal som samozrejme, že budem piaty. Vnútorne som sa pasoval vyššie. Najmä, keď som figuroval na druhom mieste po semifinále. Bolo to pre mňa v prvej chvíli sklamanie a rozčarovanie, ale postupne som sa zbavil týchto pocitov. Pomohlo mi aj to, že po šampionáte sme boli na exkurzii po marockých historických pamiatkach ako aj pri mori, tam som si dokonale vyčistil hlavu. Som rád, že som zdolal bývalého majstra sveta z Talianska, ale piate miesto beriem ako športovú výzvu. Idem súťažiť ďalej, nemôžem skončiť takto bez medaily. Nechcem odchádzať zo svetovej scény ako zdolaný šampión. Odísť je potrebné vtedy, keď je človek na vrchole. A ja sa na ten vrchol ešte chcem dostať, preto budem pokračovať,” povedal pre agentúru SITA šesťnásobný majster sveta v kategórii do 70 kg.

Oveľa príjemnejšie pocity prežíval na súťažnom pódiu po finále v kategórii do 100 kg Peter Tatarka, ktorému na krk zavesili bronzovú medailu. „Na šampionát, na ktorom som sa prvýkrát na takomto prestížnom fóre predstavil v kategórii do 100 kg, som išiel s veľkou túžbou postúpiť do finále. Táto túžba ma úplne naplnila, to bol môj hlavný cieľ. Keď som však už bol vo finále, zabojoval som zo všetkých síl, aby z toho bola medaila. Som nesmierne šťastný, že sa mi to podarilo. Bol to pre mňa šok, ale veľmi príjemný. Je to nádherná odmena za všetku drinu, ktorú som za tie roky musel podstúpiť pri kulturistike,” skonštatoval Peter Tatarka, ktorý v roku 1998 začínal ako klasicky kulturista a až neskôr prešiel ku kulturistike.
„Pri vyhlasovaní môjho finále som si najskôr myslel, že som šiesty. Zle som počul meno, aj som trochu – tak nesmelo – vystúpil z radu, no keď som videl, že iný kulturista urobil ešte o dva kroky viac ako ja, vrátil som sa späť. Svoj ´tanec´ som si veľmi rád zopakoval aj v tej správnej chvíli, keď už bolo isté, že som na šampionáte získal medailu. Tie pocity, ktoré ma opantali na pódiu, sa nedajú opísať. To treba prežiť. Stačilo sa mi pozrieť do hľadiska, kde sa tešil môj tréner Peter Kokoška a ďalší chlapci z našej výpravy.”

V netradičnom termíne – od utorka do štvrtka (5. – 7. 11.) – sa na MS v Marrákeši predstavilo v desiatich kategóriách dovedna 180 pretekárov z 59 krajín. Počas šampionátu v Maroku sa uskutočnil aj kongres IFBB. Jeho delegáti rozhodli, že MS 2014 mužov budú v Brazílii, budúcoročný svetový šampionát juniorov a masters v Mexiku a MS 2014 žien v kanadskom Montreale. IFBB má momentálne 189 členských krajín, naposledy bola medzi členov prijatá Mauretánia.

 

Peter TATARKA - interview po 2013 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike mužov



 

Discussion at the article:

AMIX diskusia