Peter URÍČEK oslávil 70. narodeniny - gratulujeme!

Peter URÍČEK oslávil 70. narodeniny - gratulujeme!


Meno Peter URÍČEK zrejme pozná každý fanúšik kulturistiky a fitness na Slovensku, ale verím, že jeho meno a tvár veľa povie aj súťažiacicm zo zahraničia. Dôvod je prozaický - pán Uríček po ukončení aktívnej súťažnej kariéry (kde získal 10x titul Majstra Československa aj titul Majstra Európy) sa spočiatku angažoval ako funkcionár SAKFST, neskôr aj ako medzinárodný rozhodca a IFBB PRO rozhodca, ktorý rozhodoval najprestížnešie svetové súťaže. Včera pán Uríček osávil významné jubilemum (narodil sa 9. marca 1947 v Martine), ku ktorému mu blahoželajú všetci členovia EastLabs Teamu.

Jaroslav LIESKOVSKÝ, Trnavský hlas: Kulturistická ikona Peter Uríček oslavuje sedemdesiatku

Vo štvrtok 9. marca, vstúpil medzi sedemdesiatnikov legendárny kulturista Peter Uríček z Trnavy. Okrem iného majster Európy (1980) a rok predtým tretí na šampionáte starého kontinentu. Tiež držiteľ desiatich československých titulov aj ďalších pôct z vrcholných medzinárodných kolbíšť.

Keď rodák z Martina (*9.3.1947) prišiel do slovenského Ríma pracovať s diplomom inžiniera architekta, v novom bydlisku neponechal kultúru tela na vedľajšej koľaji. Patril medzi ľudí s výnimočnými organizátorskými schopnosťami. Dokázal prilákať do trnavskej posilňovne početnú partiu kamarátov a systematickým tréningom z nich vedel vyformovať úspešných športovcov.

Vzorom mu bol brat Ivan

Magickému svetu činiek sa Peter pretekársky upísal od sezóny 1967. Vzorom i prvým trénerom mu bol Ivan Uríček, o šesť rokov starší brat, ktorý patril do bratislavskej priekopníckej zostavy okolo Borisa Plintoviča, Juraja Pipasíka, Michala Čaplu, Ľudovíta Majora, Juraja Višného a ďalších borcov.
P. Uríček neskôr (1973) založil mimoriadne úspešný kulturistický oddiel pod strechou mládežníckej telovýchovnej jednoty Fortuna Trnava. Tamojšia partia sa činila ostošesť. Mladší z bratskej dvojice Uríčkovcov si v súdržnom trnavskom prostredí vybral cestu všestrannosti. Zakladateľ kulturistického oddielu v TJ Fortuna bol jeho dlhoročným predsedom, hlavným trénerom, organizátorom, ale aj pretekárom.

Ako sme už uviedli, vo svojej vitríne opatruje dve medaily z ME, zlatú a bronzovú. Navyše, v osemdesiatom štvrtom skončil pri rovnakej európskej prehliadke piaty. Zo záplavy ďalších skvelých výsledkov P. Uríčka načim uviesť predovšetkým desať titulov majstra Československa.

Úspechy aj na trénerskom poste

Pod jeho dohľadom vyrástli v trnavskej telocvični na Ulici kpt. Otakara Jaroša (dnešná Františkánska) viacerí výborní kulturisti. Spomeňme aspoň Antona Holiča (*26.8.1952, Trnava), tretieho z MS 1979 a 1981, trojnásobného majstra Európy (1980, 1981, 1983) a dva razy bronzového (1982, 1987).

Osobná spomienka

Autor príspevku mal dlhší čas s Petrom Uríčkom trvalé bydlisko v tom istom činžiaku na Komarovovej ulici (dnešná Saleziánska). A tak z prvej ruky som dostával čerstvé tipy na materiály do celoštátnych, krajských alebo miestnych masmédií o skvelom účinkovaní kulturistov Fortuny. Tiež sme vo veľkom písali o mnohých vrcholných súťažiach v starobylom kráľovskom meste, ktoré zorganizovali zanietení fortunácki činovníci na čele so svojím oddielovým predsedom.

Rád si spomínam na nejednu pohárovú i majstrovskú konfrontáciu svalnatých mužov vo vtedajšom závodnom klube odborárov TAZ-u na Ulici Jozefa Barčovského (dnešná Coburgova). Hľadisko bývalo zaplnené do posledného miestečka a azda ani špendlík by v priestrannej sále neprepadol. Nečudo, veď v Trnave zažívala kulturistika svoju zlatú éru. Rovnaký obraz o širokej diváckej priazni ponúklo i ďalšie obdobie, keď Uríčkova partia presťahovala medzinárodné zápolenia do spoločenských objektov v centre mesta. Prím hrala Grand Prix Slovakia (1990 – 2010), neraz vyšperkovaná účasťou pretekárov z najvzdialenejších destinácií zemegule.

Výnimočná rozhodcovská kariéra

Po osemnásťročnom pretekárskom období sa však postupne ukázalo, že domáce líderské liace boli pre Petra Uríčka pritesné. A tak vykročil v tomto čoraz populárnejšom odvetví na celoslovenskú, federálnu i medzinárodnú pôdu. Napríklad v pozícii asistenta a neskôr i hlavného kouča československej reprezentácie.
V deväťdesiatom druhom mu udelili licenciu medzinárodného rozhodcu IFBB. Do roku 2013 až šesťdesiatpäťkrát účinkoval v tejto funkcii pri majstrovstvách sveta a Európy. Po posune do profesionálnej divízie IFBB (1997) poctili trnavského kulturistického barda šiestimi rozhodcovskými nomináciami do najprestížnejších svetových súťaží, Mr. Olympia a Mrs. Olympia.

Čerstvý jubilant Peter Uríček plným priehrštím rozdával svoje bohaté skúsenosti aj na poste generálneho sekretára Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja so sídlom v Bratislave (obdobie 1993 – 2010). Uponáhľaný čas života neúprosne plynie a každému z nás nadeľuje tok rokov rovnakou mierou. Azda jediná spravodlivosť na tomto svete. Tiež portál trnavskyhlas.sk sa pripája k početným gratulantom kulturistickému velikánovi z Trnavy pri príležitosti jeho dnešných sedemdesiatin.

V mene širokej komunity ďakujeme Petrovi Uríčkovi za výnimočné celoživotné dielo. Do ďalších rokov mu prajeme pevné zdravie, pohodu a ešte veľa dní v podmanivom prostredí činiek.

Discussion at the article:

AMIX diskusia
Peter Uríček
author: Oplan | date: 16.03.2017 11:34:22
Palec hore. Pána Petra si veľmi vážime.