Detské fitness - kto stojí v pozadí úspechu našich detí? 2. časť

Detské fitness - kto stojí v pozadí úspechu našich detí? 2. časť

Ako  som už spomínala v minulých článkoch, detský fitness je už dlhodobo súčasťou našej asociácie SAKFST, robí dobré meno Slovensku a takisto je rodisko možných budúcich juniorských či ženských fitness hviezd - tie by sa mohli stať reprezentantkami našej krajiny vo fitness.
V tomto článku vám predstavím ďalší pre našu federáciu významný klub z iného kúta Slovenska, ktorý vedie trénerka Lívia Maťušová, nie je len skvelá a obetavá trénerka, ale aj dobrý človek. Pre detský fitness už urobila a stále robí viac než dosť. Pomáha nie len „svojim“ deťom, ale aj pretekárom z ostatných klubov. Snaží sa o to aby sa detský fitness dostal do povedomia verejnosti, keďže Slovensko sa v tomto smere má naozaj čím chváliť. Ako to všetko vníma ona a aké je jej tajomstvo úspechu si môžete prečítať nižšie.

Čo stojí za vznikom nitrianskeho klubu GymGol klub Nitra?  Ako sa formoval a ako sa mu darí už od jeho začiatkov?

GymGol klub Nitra vznikol v roku 2006, ale predtým náš klub fungoval pod menom Aréna Nitra. Po ukončení vysokej školy som sa začala profesionálne venovať športu. Začínala som ako trénerka športového aerobiku a v roku 2002 som sa dopočula o novom športe - detskom fitness. Samozrejme som bola veľmi zvedavá čo tento šport obnáša a tak som sa mu začala venovať ako tréner. V roku 2006 som na podnet môjho zamestnávateľa  založila spolu s kolegami športový klub GymGol klub Nitra, ktorý sa výlučne venuje detskému fitness.

Kedy a ako sa vo Vašom klube začal rozvíjať  detský fitness ?

Tak ako som spomenula, okolo roku 2002, keď som aj za pomoci pána Gabrhela a pána Petríka zorganizovala prvú detskú súťaž v Nitre a to s počtom pretekárov 28. Dnes, veď vieš veľmi dobre, počet súťažiacich na súťažiach sa takmer približuje k číslu 100 a viac detí.
Naše začiatky boli veľmi ťažké, pretože fitness je aj o akrobacii a tá v Nitre veľmi absentovala - tu sa netrénuje športová gymnastika ako napr. v Žiline, Trenčíne, či v Prievidzi. V tom čase boli víťazmi najmä deti zo Žiliny a Trenčína . Ale tieto prvotné neúspechy ma vôbec neodradili, práve naopak, naštartovali nás a za pár rokov sme sa viackrát stali najúspešnejším klubom na Slovensku v detskom fitnes, ako prvej sa mi podarilo vychovať prvú slovenskú IFBB Majsterku sveta v detskom fitness - v roku 2010 sa ňou stala Vanessa Lisziová.

Iste sa nájdu vo vašom klube talenty - kým by ste sa chceli pochváliť ?

Určite neodmysliteľnou súčasťou nášho klubu je Vanesska Lisziová, bola to pretekárka, ktorá sa stala niekoľko násobnou majsterkou Slovenska,  IFBB Majsterkou sveta a IFBB vicemajsterkou Európy. Vanesska sa momentálne venuje fitness a zároveň študuje na športovom gymnáziu, kde sa venuje športovému aerobiku. A aj keď sa aktuálne nezúčastňuje slovenských súťaží vo fitnes, verím, že jej čas ešte príde.
Ďalší veľký talent u nás v klube je jednoznačne Denis Ambruš - je to živel, ktorého pozná celý svet! Denis je niekoľko násobný majster Slovenska, IFBB Majster sveta a IFBB Majster Európy. Všade kde príde, je ho vidieť a počuť - má neuveriteľný dar od boha a tým je showmanship. Jeho zostavy sú plné emócie a je to proste zážitok.
Laura Marenčákova je jedna z ďalších talentovaných a šikovných deti. Je tiež majsterkou Slovenska a IFBB Majsterka Európy vo svojej kategórii.
Jej sesternica Nikol Slováková je taktiež majsterkou Slovenska a má 6. miesto z IFBB Majstrovstiev Európy. Je to dieťa, ktoré je veľmi šikovné a talentované - venuje sa súčasne dvom športom  (súťažne) s fantastickými výkonmi.
Náš klub má ale viac šikovných detí a aj ďalších reprezentantov. Tento rok nás reprezentovali na IFBB Majstrovstvách Európy aj Paulínka Bajerlová, ktorá skončila na krásnom 7. mieste (vyniká neskutočnou  silou v zostavách) a Andrea Nagyová (taktiež skončila na 7. mieste) je podľa mňa ďalšia perspektívna pretekárka v  juniorskom veku - má výborné genetické predpoklady a verím, že to môžet takztiež dotiahnuť veľmi vysoko.

V detskom fitness pôsobíte  nie len ako trénerka, ale zároveň aj ako rozhodkyňa. Aké sú Vaše ideály pre detský fitness?

Ideál pre detský fitness? Mojou odpoveďou sú dve slová -  adekvátnosť k veku. U malých detí je to ťažšie, nakoľko nie sú osvalené a myslím si, že je to nevhodné ešte v tomto veku riešiť niečo ako svalový rozvoj, no výhodu majú subtílnejšie typy s peknou symetriou. A vo vyšších vekových kategóriách je pre mňa dôležitá symetria a už aj primerané osvalenie.

Akým spôsobom vediete svoje tréningy? V čom sa líšite od ostatných?

Vždy záleží od toho, v akej fáze sa momentálne nachádzame, teraz sa pripravujeme na novú sezónu, takže sa venujeme viac zostavám a novým prvkom .
Trénujeme 4-krát do týždňa po 2 až 2 a pol hodiny denne. Tréning sa vždy začína rozohriatim, rozcvičkou, rozoskákavaním, potom si prejdeme zostavy - ak sa dá aj viackrát. Keď sme pred súťažami, prechádzame si aj samotné pózovanie a na konci tréningu (cca 30 minút) posilňujeme s deťmi. Tréning končí strečingom.
Ale naše tréningy sú rôznorodé, nakoľko fitness je aj o športovej gymnastike, aj o modernej gymnastike. Sú tréningy, ktoré venujeme výhradne modernej gymnastike (tie vedie Norika Červeňová) a tréningy športovej gymnastiky (tu mi pomáha Miloš Krško).

Vzhľadom na veľký počet detí to musí byť náročné na všetko dohliadať, máte nejakú pomoc pri Vašich tréningoch?

Ako som už spomenula, pomáhajú mi najmä dvaja úžasní ľudia, bez ktorých by som si už tréning nevedela predstaviť.

  • Eleonóra Červeňová - Korčeková ... bývalá moderná gymnastka, niekoľko násobná Majsterka Slovenska,  účastníčka majstrovstiev Európy a sveta a taktiež účastníčka Letných olympijských hier mládeže 1998 Moskva, je to proste "baba" odborníčka a pre náš klub neskutočný prínos a energia
  • Miloš Krško ... tréner, ktorý to už so mnou ťahá niekoľko rokov. Je odborníkom na športovú gymnastiku nakoľko sa jej venoval niekoľko rokov aj pod vedením už zosnulého známeho pána trénera pána Puškaša.

Neodmysliteľnou súčasťou tréningov sú aj naše pomocníčky Vanessa Lisziová a Petra Borotová, ktoré vždy radi a ochotne prídu pomôcť.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu na voľné zostavy, keďže zostáv a pretekárov stále pribúda a treba sa snažiť stále zachovať originalitu?

Inšpiráciou sú pre mňa vždy samotné deti. Nakoľko som pedagóg, tak trochu aj psychológ, viem, ktoré dieťa je aké, ktorému sa čo typovo hodí  a potom to prehodnotím s trénermi a rodičmi - vždy sa nám v zásade podarí vybrať dobrá skladba, aby "sedela". Choreografie nám pomáha "nahadzovať" taktiež bývalá moderná gymnastka z Ruska Jelena  Gavrilova (ktorá je odborníčkou na zostavy) a taktiež momentálne aj Vanesska (tá má neskutočný dar, je kreatívna a ma úžasnú fantáziu).

Aké plány máte do budúcnosti čo sa týka fitness?

Plány? Fúha, momentálne jeden taký osobný - čo najskôr sa vyliečiť, nakoľko som po úraze kolena, ktorý ma veľmi obmedzuje v mojej práci.
Vo fitness by som chcela vychovať čo najviac Majstrov sveta, Európy a Slovenska, čo najskôr sa stať medzinárodnou rozhodkyňou pre detský fitness a viac spopularizovať a zviditeľniť tento šport. Málo sa o nás rozpráva, ale vo svete sme najlepší - pravidelne vyhrávame Poháre národov (pozn. ocenenie pre najlepší team na IFBB Majstrovstvách sveta a IFBB Majstrovstvách Európy), no niekedy mám pocit, že málo kto o nás vie. Preferované  sú iné športy, no my vieme, že naše slovenské deti sú TOP.

Dávam Vám priestor,  ak by ste sa chceli niekomu poďakovať, alebo sa ešte k niečomu vyjadriť ...

Poďakovať chcem samozrejme mojim spolutrénerom, bez ktorých (ako som už spomenula) si ten náš detský nitriansky fitness ani neviem predstaviť.
Ďakujem patrí aj všetkým mojim rodičom, ktorí nám neskutočne pomáhajú pri realizácii súťaží, pri realizácii  rôznych akcií a ktorí vždy ochotne pomôžu, keď je to potrebné. Sme ako jedna veľká rodina!
Poďakovať chcem aj môjmu zamestnávateľovi, ktorý mi vždy vychádza v ústrety či už s mojimi častými výjazdmi s deťmi, ale aj s podmienkami, ktoré mi na trénovanie poskytuje.

V mene portálu EastLabs.SK Vám želám, aby sa klubu a aj deťom naďalej darilo. A spoľahnite sa, ako členka EastLabs Teamu aj ja sa budem takisto snažiť o to, aby úspechy slovenských reprezentantov  v detskom fitness neostali len v povedomí rodičov a klubov!

Discussion at the article:

AMIX diskusia