Vanesa LUPTÁKOVÁ - Novoročný maratón otázok 2017

Vanesa LUPTÁKOVÁ - Novoročný maratón otázok 2017


Tatianu KOŽUCHOVÚ, 2016 Majsterku Európy v kategórii junioriek aj žien, redaktorku portálu EastLabs.SK okrem spoločnosti PROM-IN, ktorá vyrába vysoko kvalitné doplnky výživy, podporuje aj spoločnosť FitnessHouse.CZ/SK, dovozca odevov značky
GASP a Better Bodies
.


Tatiana KOZUCHOVÁ

Tatiana KOŽUCHOVÁ: ako začala moja juniorská fitness kariéra? Netradične - Novoročným maratónom otázok v januári 2015, ktoré mi poslal Igor Kopček. Bol to prvý článok o mne, kde som odpovedala na otázky, ktoré sa týkali môjho súťaženia a dodnes si pamätám, aká šťastná som bola, keď som sa videla na "našom EastLabse". Celý článok venovaný len a len mne - bolo to pre mňa niečo výnimočné!
Aktuálne som už členkou EastLabs Teamu, no stále si pamätám na ten úžasný pocit, ktorý som mala pred dvoma rokmi, keď som čítala o sebe. A iba skromne dúfam, sa mi podarí niečo podobné vyvolať aj v našich fitness talentoch, ktoré v roku 2017 čaká rovnaký krok ako mňa v roku 2015. Súťaženie vo vekovej kategórii fitness junioriek ... a možno aj žien. Väčšinu z nich poznám osobne, preto som rada, že mám tú možnosť "spolupracovať" s nimi aj týmto spôsobom a byť pri začiatku novej etapy v ich športových životoch.
Rok 2017 prinesie dievčatám z fitness kategórií pomerne veľkú zmenu, akou nesporne je prechod z detského fitness medzi staršie pretekárky - juniorky. V nových kategóriách budú často najmladšie, ale ja im verím a držím im palce, nech uspejú.
Tak priatelia, je čas predstaviť si budúce velké hviezdy - aspoň prostredníctvom série článkov pod staronovým názvom Novoročný maratón otázok 2017!

Vanesa Luptáková

Vanesa LUPTÁKOVÁ

V krátkosti sa predstav - kto si, odkiaľ si, kde trénuješ, ako dlho sa venuješ fitness a ktoré úspechy z detského fitness sú pre teba tie najcennejšie?
Ahojte, moje meno je Vanesa Luptáková, pochádzam zo Zvolena, kde aj trénujem. Každodenne sa už tomuto športu venujem 8 rokov. Vážim si každý úspech a neúspech, vždy má to posunulo iba vpred naprieč touto dlhou cestou.
(Poznámka: Vanesa začala súťaženie v kategórii fitness detí do 8 rokov v roku 2009, zatiaľ má na svojom konte viac ako 60 súťažných vystúpení; má striebro a bronz zo SAKFST Majstrovstiev Slovenska vo fitness dorasteniek)

Ako si sa vlastne dostala k fitness - venuješ sa/alebo si sa venovala čisto len fitness, alebo máš skúsenosti aj s iným športom?
Začala som ako nádejná folklóristka (v očiach mojich rodičov), to však nebolo pre mňa - rovnako ako hi-hop. Prišla som do tanečno-športového klubu Zvolen kvôli môjmu bratrancovi, ktorý hľadal partnerku na akrobatický rock'n'roll, a počas prvého tréningu som uvidela fitnessky ako sa rozcvičujú. Vtedy som moju mamu chytila za ruku a povedala jej - toto je to, čo chcem robiť! A od vtedy sa môj život točil len okolo fitnessu, v žiadnom inom športe som nevidela to, čo vo fitness.

Čím ti fitness tak učaroval, že sa mu venuješ dodnes?
Čím mi učaroval? Obsahoval všetko, čo som ako malá chcela robiť. Tanec, gymnastiku atď. Ako som začala súťažiť, učaroval mi aj pocit stáť na pódiu a to, že som mohla ukázať ostatným čo viem tzn. to, na čo som hrdá.

Máš v pláne súťažiť a pokračovať vo fitness aj medzi staršími pretekárkami?
Určite by som chcela pokračovať aj naďalej, nevedela by som si predstaviť môj život bez tohto športu, dal mi do života niekoľko vecí, ktoré si neskutočne vážim. Hlavne nové hodnoty, sebavedomie a to, že prekážky sa vždy dajú zdolať. Určite to bude po tých rokoch pre mňa veľká výzva.

Čo očakávaš od súťaženia v nových vekových kategóriách? V čom vidíš najväčší rozdiel medzi detským fitness a kategóriami junioriek či žien?
Ja osobne vidím hlavne pokrok od úplných začiatkov fitness - medzi tým, kedy som začínala a súťažením v súčasnosti. Teraz sa už aj od detí vyžadujú čoraz obtiažnejšie prvky, či už gymnastické, alebo silové.
Detské fitnessky častokrát idú až na pokraj svojich síl, každá chce byt lepšia od tej druhej - v zostave mnohé deti už dávno predbehli ženy, alebo juniorky, no v postave (pochopiteľne) ešte zaostávajú.
Veľký rozdiel je aj v plavkách - medzi deťmi sú jednofarebné, u starších kategórií hrajú všetkými farbami, máme aj súťažné topánky.
A rozdiel je aj v podlahe, na ktorej predvádzame voľné zostavy - deti ich absolvujú na špeciálnej krytine, juniorky a ženy na klasických pódiách. Ale na to sa dá zvyknúť, ako na všetko ostatné pri juniorských súťažiach.

Mala si možnosť vyskúšať si už súťaženie vo vekovo starších kategóriách? Ak áno, aké boli tvoje dojmy z týchto súťaží? V čom boli iné od súťaží detí?
Áno, mala som to šťastie a bolo to pre mňa niečo nové, iné ... nebola to už každoročná rutina detských súťaží. Od súťaženie medzi dorastenkami a juniorkami som zatiaľ nič neočakávala, iba skúsenosti, ktoré som aj získala. Určite medzi veľkú skúsenosť patrí aj farbenie, ktoré bolo pre mňa stresujúce (smiech).

Čo ty a fitness centrum, diétny režim tzn. úprava stravy? Aké sú tvoje skúsenosti?
Ja a fitko sa úplne zbožňujeme! Trávim tam veľa svojho voľného času. Tam môžem prísť na úplne iné myšlienky, je to miesto, kde pomaly mením svoje sny na skutočnosť. A strava? Samozrejme že mám aj svoje dni, kedy prídu myšlienky prehrešky, ale keď mi na niečom záleží a mám cieľ, nedovolím si v príprave pochutnať si na "zakázanom ovocí".

Ako by si v skratke opísala svoju prípravu na súťažné vystúpenia?
Moja príprava je na každú súťaž iná, podľa toho ako vyzerám, čo ešte pre telo treba spraviť, aby vyzeralo na pódiu lepšie. Väčšinou trénujem 3+1 plus kardio. Zostavu trénujem 4 krát do týždňa, vždy deň pred súťažou si ju raz prejdem ako takú "súťažnú verziu" - jedna šanca, jeden pokus. Na stravu sa veľmi neteším, keďže chodievam nuly, kedy som naozaj vyčerpaná, ale stojí to za to!

Ktorá z disciplín ti je bližšia - voľná zostava, alebo hodnotenie postavy?
Myslím si, že zostava, kde môžem odprezentovať to čo viem. Vtedy si užívam každý tón hudby, snažím sa ju ísť so srdcom, to dodáva mojmu vystúpeniu tú správnu iskru.

V čom sa tvoje zostavy odlišujú od ostatných dievčat - v čom vynikáš práve ty?
Ťažká otázka pre mňa, keďže som pred pár rokmi prestala skákať saltá vzad. Bola som iná od dievčat v mojom veku, ktorým to nerobilo problém. Vždy som sa zostavu snažila ísť naplno, aby nezanechala dojem, že nerobím to čo ostatné. A aj keď to všetci na okolo vedeli, aj tak som to nevzdala.

Ktoré sú tvoje silné a naopak slabšie stránky, prípadne na čom by si ešte chcela zapracovať?
Určite na postave - hlavne nohy sú mojou slabšou partiou, na ktorej chcem pracovať ... tak ako vlastne na všetkom.

Čo ti fitness priniesol a naopak, čo si musela kvôli nemu obetovať?
Čo mi vzal ? Pravdepodobne čas na niektorých kamarátov, ale ja som to obetovala tomu čo milujem. Mám okolo seba ľudí čo má podporujú a aj takých čo závidia, no myslím si,že sú ešte väčšou motiváciou. A čo mi dal ? Dal mi to čo som od tohto športu čakala a to, čo som si zaslúžila.

Prezradíš mi svoje plány do budúcnosti - športové a aj súkromné?
Na túto otázku sa nedá tak ľahko odpovedať, neviem kde ma život zaveje, no chcela by som aby to bolo v oblasti športu. Študujem španielčinu, preto by som o pár rokov chcela pôsobiť v Španielsku, kde by som chcela šíriť práve tento šport ... a možno aj po iných štátoch, kde sa o fitnesse nehovorí až tak ako na Slovensku.

Aký je tvoj fitness sen?
Sen? Aby som zdolala prekážky, ktorých sa najviac obávam, aby som dokázala to, čo chcem a hlavne pre seba, aby som ja z toho bola šťastná.

Máš aj ty svoj fitness vzor? Čím si ťa získal?
Táňa ... ty si pre mňa vzorom už od malička, si človek, ktorý stojí pri mne aj v tých najhorších chvíľach.

A teraz jedna jednoduchá ... a zároveň asi najťažšia ... otázka. Aká si?
To podľa mňa nikto netuší, každý sa meníme, menia nás skúsenosti zo života, to akou cestou sa vydáme. Ja som zatiaľ na tej mojej pochopila, že treba pomáhať ľuďom keď to potrebujú a zaslúžia si to. Netreba sa spoliehať na každého, lebo môže sklamať a vniesť nám do života neistotu. Snažím veriť sama sebe, byt úprimná voči druhým, ale aj sama k sebe, možno ešte niekedy neviem zniesť kritiku, ale aj z nej sa snažím si niečo zobrať: A som strašne náladová a nevyspytateľná - viem byt neskutočne šťastná a zrazu príde maličkosť, čo má rozhodí a v očiach zmizne tá iskra. No každý deň máme novú šancu a tým sa snažím riadiť. Som vďačná za každú vec, či hmotnú alebo citovú, a aj keď to niekedy vyzerá, že si veci málo vážim, znamenajú pre mňa strašne veľa.

Posledná otázka! Teraz máš priestor dopniť tento krátky rozhovor - ak  niekomu chceš niečo odkázať, či sa chceš poďakovať, máš príležitosť!
Chcela by som poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa podieľajú na mojej športovej ceste, ktorá je opäť na začiatku. Mojej rodine, trénerom, ľuďom, ktorí má posúvali a posúvajú vpred a tak isto by som sa chcela poďakovať tebe a EastLabs Teamu za tento rozhovor.

Ďakujem za tvoje odpovede - ja a celý EastLabs Team ti želáme úspešný nástup na juniorské súťažné pódiá, mnoho ďalších úspechov a hlavne šťastný Nový rok 2017!

Discussion at the article:

AMIX diskusia