Report - 2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness, Bialystok, Poľsko

Report - 2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness, Bialystok, Poľsko

EastLabs Team sa zúčastnil 2016 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness vďaka reklamnej spolupráci so spoločnosťami TIPSPORT a AMIX Nutrition. Ďakujeme za podporu všetkým našim reklamným partnerom!

Čakali ste na 2. časť reportu z 2016 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness z Bialystoku? Dočkali ste sa! Ale pripomínam, bude aj 3. - záverečná časť. Musím dodávať, že po "crn-crn" príspevku som totiž pôvodné znenie reportu trošku poupravil a rozšíril (tak aby bol ľahšie pochopiteľný pre každého - hlavne tú časť o najúspešnejšej členke AMIX Teamu v nominácii bikinifitness Olívii Pohánkovej; mimochodom, na 2016 Patriot Bikini Fitness Camp-e LETO som si pre dievčatá pripravil videopríspevok "Prečo Trajteľová nepostúpila na Európe do finále kategórie žien, keď v juniorkách zvíťazila", ak bude čas, na 2017 Patriot Bikini Fitness Camp-e ZIMA si ukážeme videopríspevok na tému "Prečo sa Olívia Pohánková nestala Majsterkou sveta aj keď mala zo Slovenského teamu najlepšiu formu")?

A nepredpokladám (a ani nečakám), že všetci s mojimi názormi v reporte budú súhlasiť. Neprežívajte ho - slúži iba na zamyslenie a ako spätná väzba pre dievčatá, ktoré tam súťažili. Prípadne pre tie dievčatá, ktoré Svetový šampionát sledovali. A pre ich trénerov, alebo trénerky. Aktuálnych. Nie bývalých. Písal som ho na základe skutočností, ktoré som uviedol už v prvej časti reportu. Pripomeniem ich? Pripomeniem!

Oproti bežným fanúšikom, ktorí dianie v Poľsku sledovali iba prostredníctvom portálu EastLabs, členovia nášho teamu mali niekoľko výhod:

  • poznali sme presné zloženie rozhodcovských panelov, ktoré rozhodovali dané kategórie tzn. vedeli sme odhadnúť, ku komu budú rozhodcovia zhovievavejší a ku komu nie
  • mohli sme "zozbierať" informácie od členov prakticky každej výpravy, ktoré prišli do Poľska s cieľom rovnakým, ako mala SAKFST - tzn. uspieť
  • videli sme kompletný priebeh súťaže na vlastné oči, doslova z niekoľkých strán, pretože EastLabs Team mal v Bialystoku štyroch zástupcov a ako sa hovorí, viac očí viac vidí
  • prakticky okamžite po súťaži sme mali k dispozícii dostatok foto aj videomateriálu vo vysokom rozlíšení mali sme prístup k rozhodcom, z ktorých mnohí počas záverečného banketu nám prezradili svoj názor na rozhodovanie tej, alebo onej kategórie

Skôr, ako sa však začítate do môjho pohľadu na vystúpenie Plevákovej, Trajteľovej, Cakoci, Pohánkovej a spol. pripomeňme si, aké výsledky dosiahli bikinifitnessky zo Slovenska na 2016 Svetovom šampionáte v Poľsku:

  • 1. miesto ... Saskia CAKOCI, kategória do 172cm, BioTechUSA Team
  • 2. miesto ... Sabína PLEVÁKOVÁ, kategória do 160cm, EXTRIFIT Team
  • 2. miesto ... Timea TRAJTEĽOVÁ, kategória do 166cm, NEBBIA Team
  • 2. miesto ... Olívia POHÁNKOVÁ, kategória nad 172cm, AMIX Team
  • 6. miesto ... Michaela KANUŠČÁKOVÁ, kategória do 160cm
  • 8. miesto ... Jana KLEINOVÁ, kategória do 160cm
  • 13. miesto ... Veronika GUĽÁŠOVÁ, kategória do 169cm
  • 15. miesto ... Sandra HORŇÁKOVÁ, kategória do 172cm
  • nepostúpila do TOP15 ... Martina SEDLÁROVÁ, kategória do 169cm



Sabína PLEVÁKOVÁ, EXTRIFIT Team, kategória do 160cm ... na súťažnom pódiu som ju videl už v roku 2012, s výnimkou minuloročnej Olympia Amateur v Liverpoole (kde som počítal s jej absolútnym víťazstvom - skončila tam však prekvapujúco druhá) som bol na každej medzinárodnej súťaži a tak ak poviem, že "medzi amatérmi nadsluhuje" už dobré 2 roky, verte mi, že to myslím smrteľne vážne.
Forma, akú ukázala v Bialystoku určite nebola jej najlepšou (tú mala v roku 2015 na Arnold Classic Amateur USA, kde zvíťazila v kategórii a tesne, veľmi tesne prehrala boj o titul absolútny), napriek tomu by som ju dal na prvé miesto pred súťažením už značne unavenú Virág Kiss. Sabína získala striebro, ktoré však má pre ňu zlata! Prečo?

Účasťou na Svetovom šampionáte v Poľsku splnila podmienku Výkonného výboru SAKFST (mimochodom ... viete že o týždeň budú v SAKFST voľby? Nehovorte mi, že to je pre vás novinka!), absolvuje ešte Svetový šampionát juniorov v Dominikánskej republike a so vztýčenou hlavou (a množstvom cenných kovov, ktoré na Slovensku nezískala žiadna bikinifitnesska) sa bude porúčať do IFBB PRO divízie. Či tam bude úspešná? Netuším ... ale palce jej držať budem! Moje hodnotenie? 100 bodov a pesnička na rozlúčku s amatérskou scénou!


Michaela KANUŠČÁKOVÁ, kategória do 160cm ... rovnako ako Trajteľová aj ona má "naturálnu" minulosť, aj preto v tohtoročnej jarnej sezóne bola pre mňa veľkým prekvapením. Kde konkrétne? Na 2016 AMIX Patriot Cup (kde zvíťazila v kategórii junioriek do 163cm), aj na SAKFST Majstrovstvách Slovenska žien, kde som s veľkou nevôľou prijal rozhodnutie arbitrov, podľa ktorého jej "nadelili" 3. miesto (u mňa bolo poradie úplne iné - moje TOP3 bolo Tarkuličová, Kanuščáková, Kodadová). Svoj potenciál následne ukázala na 2016 IFBB Európskom šampionáte juniorov, kde získala striebro s rovnakým bodovým hodnotením ako Pleváková (obe získali 8 bodov, Kanuščáková prehrala na "skóre"; v semifinále bol pomer bodov 7:10 v prospech Plevákovej) a tak som právom čakal jej úspechy v jesennej súťažnej sezóne.
Rozhodcovia na Slovensku zrejme stále nechápu (nechcú pochopiť?) aké typy dievčat majú preferovať vo výsledkových listinách a tak na Tatranskom pohári Prešov pre mňa prišlo v jej prípade nepochopiteľné 3. miesto ("vtlačili" ju medzi proporčne úplne odlišné Kleinovú a Kijovskú). Reputáciu si arbitri napravili 2. miestom na 2016 Mozolani Fitness Cup a Kanuščáková do Bialystoku (apoň pre mňa) odchádzala ako kandidátka na postup do finále (reči o tom, že môže poraziť Plevákov som považoval za prázdne tliachanie).
Čakali ste aj vy od Kanuščákovej nejaký cenný kov? Vážne? Viete aká konkurencia prichádza na Svetový šampionát? A vedeli ste, že v kategórii do 160cm v Poľsku súťažilo 33 bikinifitnessiek? Tak keď to viete, určite budete súhlasiť, že jej 6. miesto nie je sklamaním aj napriek tomu, že tentokrát mi v jej prípade chýbala akási sviežosť, ľahkosť a bezstarostnosť, ktorou pútala pozornosť na Európe. A iba dodám, že jej potenciál je OBROVSKÝ - čakám, že naplní moje vysoké očakávania, ktoré s ňou spájam. Moje hodnotenie? 80 bodov a ak presvedčí nominačnú komisiu, verím, že z Dominikánskej republiky (kde bude IFBB Svetový šampionát juniorov) sa vráti s cenným kovom.


Jana KLEINOVÁ, kategória do 160cm
... Kleinová, Kleinová, Kleinová ... 9. miesto na 2015 Tatranskom pohári, 6. miesto na 2016 Mozolani Fitness Cup, 2. miesto na 2015 Šport Festival-e, 2. miesto na 2016 Tatranskom pohári - Prešov, 3. miesto na 2016 Mozolani Fitness Cup a ... 8. miesto na 2016 IFBB Svetovom šampionáte žien (s rovnakým bodovým hodnotením ako súťažiaca na 7. mieste, navyše v kategórii, kde súťažili ďalšie dve bikinifitnessky zo Slovenska - musím vysvetľovať, že sa nedá "kopať" za všetky?).
Výsledky, za ktoré by si mnohé bikinifitnessky na Slovensku nohy dolámali (spomeniem pohybovo a aj proporčne talentované sestry Graňákové a spol. - spol. je ďalších cca 8-10 dievčat na junioroskej scéne Slovenska, ktoré správnym tréningom, aplikáciou vhodných stravovacích postupov, trpezlivým a vytrvalým nácvikom prezentácie a vhodným výberom plaviek a doplnkov môžu postupom času nahradiť "profíčky" Plevákovú, Cakoci a Pohánkovú). Vyznievajú nesporne impozantne a optimisticky, ja pri pohľade na (mimochodom, veľmi, veľmi pôvabnú a navyše vzdelanú - je úspešnou študentkou právnickej fakulty) Kleinovú vidím predovšetkým potenciál a talent pre bodyfitness. V čom?
V proporčnosti, v svalovom rozvoji a hlavne v spôsobe prezentácie, ktorá (ak sa neposunie minimálne o level-dva vyššie) bude ťažko porovnateľná s bikinifitness konkurenciou, ktorá si na ňu "brúsi zúbky" v ďalších rokoch. Samozrejme, čakám úspech na 2016 juniorskom Svetovom šampionáte vo fitness bikini (ak ju nominujú do Dominikánskej republiky; nie som jasnovidec, ale bol som na takomto šampionáte v Mexiku a Salvadore - konkurencia nebude ani zďaleka taká, ako v Poľsku), ale z perspektívneho hľadiska (tzn. za rok, dva či o päť rokov) Kleinovej úspešné súťaženie vidím v podstane športovejšej nominácii - bodyfitnesse. Ak ...

  • ak nezmení spôsob tréningu, ktorý jej telo mení (chtiac-nechtiac) do bodyfitness podoby
  • ak nezačne denno denne pracovať na prezentácii - nehovorím "iba" o detailnom vypilovaní povinných postojov, ale aj na ladnom zvládnutí chôdze, prechodov medzi postojmi a celkovom pôsobení na pódiu
  • ak nezvolí vhodnejší strih plaviek a aj ich farebnosť
  • ak nenájde vhodnejšie líčenie

Nechcem byť zlý, ale za Bialystok dávam 65 bodov, aj napriek "takmer" postupu do TOP6!

2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness - Sabína PLEVÁKOVÁ a Michaela KANUŠČÁKOVÁ




2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness - Jana KLEINOVÁ







Timea TRAJTEĽOVÁ, kategória do 166cm, NEBBIA Team
... po minuloročnom totálnom fiasku medzi ženami (a následnom titule Svetovej šampiónky medzi juniorkami!) a jarnom nezvládnutom Európskom šampionáte medzi ženami (napriek tou, že medzi juniorkami jasne dominovala!), či sa to niekomu páči-nepáči, Trajteľová dosiahla progres aj vďaka spolupráci s členkou "ruského" EastLabs Teamu, skúsenou a svojráznou trénerkou špecializujúcou sa nielen na bikinifitness, ale aj men´s physique - Ekaterinou Abramovou. Abramova však nie je iba trénerkou, ale aj blízkou priateľkou Trajteľovej ochotnou pomôcť v akejkoľvek zložitej situácii, čo názorne ukázala na 2016 IFBB Majstrovstvách sveta vo fitness v Bialystoku. Progres bez "slovenskej rozhodcovsko-trénerskej" podpory by však nebol možný, takže zásluhu na premiérovom striebre Trajteľovej by som rozdelil rovnomerne medzi "ruskú" aj "slovenskú" školu.
Talent Trajteľovej je nesporný, upriamil som pozornosť na neho už pred rokom a pol po tom, keď nezískala priamu nomináciu na 2015 juniorský Európsky šampionát (nominovala sa však dodatočne, napokon zvíťazila a porazila vtedajšiu hviezdu Slovenského teamu Hargašovú; dodám, že v tom čase spolupracovala s Michalom Pálenkášom) a bolo iba otázkou času, kedy príde úspech aj medzi ženami. A ten prišiel túto jeseň!
Víťazstvá na EVLS Prague Showdown, Ben Weider Legacy Cup a napokon 2. miesto z IFBB Majstrovstiev sveta. Jej forma sa posunula o level vyššie, nabrala o chlp na masívnosti a udržala si proporčnosť. Ak však chce ďalej napredovať (a nepochybujem, že v jej prípade je cieľom IFBB PRO karta!), resp. udržať sa na vrchole, čakajú ju mesiace tvrdého tréningu a hlavne pilovania prezentácie - Rusko disponuje jej v kategórii desiatkami talentovaných (vysoko motivovaných) dievčat, ktorým ak dá šancu (tzn. zaváha v tréningu, podcení akúkoľvek maličkosť v príprave na súťaž) porazia ju aj výraznejším rozdielom ako Ksenia Romanova (tá ju porazila rozdielom 6 bodov, Timea mala 16 bodov rovnako ako Nemka Maria Steffen tzn. striebro získala vďaka lepšiemu skóre). Ako hodnotím jej vystúpenie? Dávam jej 90 bodov!

2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness - Timea TRAJTEĽOVÁ






Veronika GUĽÁŠOVÁ, kategória do 169cm
... patrí medzi moje obľúbené bikinifitnessky, ktorej športovú cestu som mal možnosť sledovať už cez fight začiatky a bodyfitness. Je nesporne najskúsenejšia bikinifitnesska v aktuálnom výbere Slovenska, od ktorej som už pred dvoma rokmi očakával, že vystúpi až na absolútny vrchol kategórie bikinifitness nielen u nás (čo sa jej aj podarilo!), ale predovšetkým na Európskom alebo Svetovom šampionáte. Bohužiaľ, na odpočinok (v Bialystoku som s ňou rozprával a tvrdila mi, že od súťaženia si musí na nejakú dobu odpočinúť - ak táto doba bude dlhšia ako jednu sezónu, návrat do kolotoča súťaží už vidím ako nereálny) odchádza bez titulu Majsterky Európy či sveta, čo vo mne vyvoláva pocit, že nenaplnila ambície, ktoré som v súvislosti s ňou spájal.
Pohľad do minulosti však ukáže, že Veronika spravidla predviedla skvelú fazónu v úvode súťažnej sezóny, no s postupujúcimi dňami a týždňami prichádzalo zhoršenie - to napokon v silnej konkurencii (pôvodne v kategórii do 172cm, aktuálne v kategórii do 169cm) prispelo k tomu, že medzi ženami iba raz, jediný raz sa z Európskeho alebo Svetového šampionátu vracala s cenným kovom (na 2014 IFBB Majstrovstvách Európy získala 3. miesto). A nedarilo sa jej ani v Poľsku.
13. miesto (v nesporne silnej konkurencii) nepovažujem za úspech a aj keď je pravdou, že rozhodcovia ju podľa mňa nedocenili (ak by bola v TOP10 nepoviem ani mäkké f - ale uspokojilo by 10. miesto pretekárku jej formátu?), na pódiu nepôsobila tak sviežo a sebavedomo, ako na 2016 SAKFST Majstrovstvách Slovenska v Nitre, kde súťažila v životnej forme. Vyčítať by som jej mohol nielen fazónu, zbytočný a prehnaný dôraz na masívnosť, ale aj drobnosti v prezentácii (aj "jarné" červené plavky na nej akosi lepšie sedeli), ale teraz, keď nejaký čas nebude súťažiť, je to zbytočné (úprimne povedané, nielen ja si myslím, že TOP súťažiace zo Slovenska zrejme na prezentácii postupom času prestávajú pracovať - na pódiu, pod tlakom a v strese tak robia nepochopiteľné chyby, ktoré ich znevýhodňujú oproti konkurencii a môžu nakloniť misky váh v ich neprospech).
Súhlasím, Veronika potrebuje odpočinok a hlavne nájsť odpoveď na otázku - čo ďalej? Súťažiť? Alebo uprednostniť súkromný život a venovať sa už iba objavovaniu ďalších bikinifitness talentov (nech ste čítali čokoľvek, práve ona priviedla Saskiu Cakoci na SAKFST súťažnú scénu a aj vďaka Veronike naša moderátorka/redaktorka aktuálne vstupuje do IFBB PRO divízie a stáva sa historicky najstaršou bikinifitnesskou zo Slovenska, ktorá toto právo získala)? Ukáže to čas. Ako hodnotím vystúpenie Veroniky? Dávam jej 65 bodov!

2016 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness - Veronika GUĽÁŠOVÁ a Martina SEDLÁROVÁ




Bodovacia stupnica, ktorá mi umožňuje "oceniť" každú/každého súťažiacu/súťažiaceho zo Slovenskej reprezentácie:

  • 100 až 95 bodov ... extra trieda, prakticky by som nič na príprave nemenil, moju drobnú kritiku (na každom nájdem chybu!) si netreba všímať
  • 94 až 80 bodov ... skvelé vystúpenie, našiel by som tam chyby, ale nie sú rozhodujúce, môžu však ovplyvniť cestu na absolútny vrchol, takže nezaspať na vavrínoch!
  • 79 až 65 bodov ... v podstate pochvala, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať; áno, áno je na čom pracovať, je čo zlepšovať, ale kto je dokonalý?
  • 64 až 50 bodov ... nebola to žiadna sláva, ale ak prídu radikálne zmeny v príprave, stále by som to videl optimisticky; nevzdával by som to, teraz ešte nie!
  • menej ako 50 bodov ... nie každý, kto má bicykel bude Sagan, nie každý, kto kope do futbalovej lopty môže byť Hamšík či Škrteľ; preto - najvyšší čas skončiť a venovať sa niečomu inému; čo tak šachy, petang, alebo ping-pong?

Discussion at the article:

AMIX diskusia