Predávali anaboliká aj falzifikáty liekov na potenciu

Predávali anaboliká aj falzifikáty liekov na potenciu

26. júl 2011 o 22:00 - videoklip zo zásahu policajných jednotiek na Zlínsku si môžete pozrieť v Televíznych novinách TV Markíza (od 19:20) - stačí, ak KLIKNETE TU!

26. júl 2011 o 15:00 - osm Čechů a tři Slováci vyráběli na několika místech na Zlínsku padělky anabolik. Ty pak nabízeli zejména kulturistům, ale i dalším sportovcům jak v Česku, tak v dalších zemích Evropy. Nyní jim hrozí pět až dvanáct let vězení.
"Členové skupiny, většinou bývalí kulturisté, trenéři fitness a organizátoři závodů, rozprodávali padělky na území Česka prostřednictvím sítě přímých odběratelů a dalších distributorů. Na území dalších států EU fungovala jiná koordinovaná výrobní i distribuční síť," uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.
Policisté z ÚOOZ a Národní protidrogové centrály sledovali skupinu od loňského roku. Zjistili, že centrem výroby padělků anabolik byla malá továrnička. foto.jpg"Její vybavení obsahovalo stroje na výrobu tablet, míchání směsí, stroje na plnění lékovek, stroje na plnění ampulí. Výrobní prostředky si hlava skupiny dobře střežila. Do domu byl povolen vstup jen vyvoleným a případným nezvaným hostům bránilo ve vstupu elektronické zabezpečovací zařízení," řekl mluvčí Hanták.
Podle prvních znaleckých posudků je zřejmé, že prodávané tablety či ampule neměly takové účinky, jaké má originál a jaké si od nich zájemci slibovali. O to horší je, že padělky nekončily jen u sportovců.
"Byly nabízeny i těm, kteří trpěli konkrétními zdravotními problémy, například poškozená játra, ledviny nebo poruchy erekce. A to bez předem stanovené odborné diagnózy," uvedl mluvčí ÚOOZ.
Oficiálně se skupina podle policie zaštiťovala prodejem elektrosoučástek a reklamních předmětů. Při domovních prohlídkách na Slovensku detektivové zajistili nejen padělky, ale i seznamy zákazníků.
Anabolika a další látky v podobě pilulek i injekcí výrobci dodávali sportovcům, kterým podle kriminalistů přímo na míru sestavovali i kombinace tréninkových dávek.
"K těmto látkám ještě svým svěřencům dávali patřičná doporučení na téma kdy brát, kdy vysadit a jak to udělat, aby tyto látky nebyly zjištěny v jejich organismu při dopingových kontrolách během závodů," informoval ÚOOZ.
Deset mužů a jedna žena byli obviněni z trestných činů výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, porušení práv k ochranné známce a jiným označením, neoprávněné podnikání a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Soudce uvalil vyšetřovací vazbu na tři obviněné osoby, ostatní jsou trestně stíhány na svobodě.
Svaz kulturistiky a fitness ČR se od obviněných distancoval. "Svaz dle dostupných informací vylučuje, že by se jednalo o členy našeho občanského sdružení. Někteří ze zatčených dealerů pořádali soutěže, avšak pro soukromou společnost, která není ani členem ČSTV," uvedl místopředseda svazu Martin Jebas.
(zdroj: idnes)

22. júl 2011 - viac ako rok colníci Colného kriminálneho úradu monitorovali skupinu osôb zo Slovenska, ktorá obchodovala s anabolickými steroidmi, falzifikátmi lekárskych prípravkov na chudnutie, na rast svalovej hmoty a falzifikátmi liekov na potenciu.
Desiatky zásielok odchádzali zo Slovenska do niektorých členských krajín Európskej únie rôznymi zásielkovými službami, poštou prípadne železničnou prepravou. Slovenskí colníci spolupracovali na prípade s kolegami v Česku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Poľsku, Holandsku, Dánsku a Francúzku. Informovala o tom hovorkyňa Colného kriminálneho úradu Miroslava Slemenská.
Orgány v jednotlivých členských krajinách na podnet slovenských colníkov zasiahli a zadržali viacero osôb, ktoré od Slovákov odoberali anabolické steroidy a falzifikáty liekov na potenciu. Do Európy a na Slovensko posielali tekuté i práškové suroviny na výrobu falzifikátov liekov formou klasických balíkových zásielok, väčšinou z Číny. Na sprievodných dokumentoch k zásielkam boli uvedené nízke hodnoty tak, aby spĺňali požiadavku bezcolného limitu, pri ktorom colné orgány vykonávajú zjednodušené colné konanie.
Po previerke osôb, ktoré organizovali nezákonný dovoz, výrobu a následný predaj anabolických steroidov, slovenskí colníci začali monitorovať desiatky zásielok odosielaných zo Slovenska. Ich kolegovia v zahraničí v členských krajinách tieto zásielky a ich príjemcov zadržali, pretože sa potvrdilo podozrenie o nelegálnom obsahu zásielok. V týchto krajinách začali vyšetrovanie, polícia vedie niekoľko trestných konaní. Napríklad v Dánsku hrozí príjemcovi týchto zásielok až dvojročný trest odňatia slobody.
Podľa Slemenskej skupina podozrivých obchodníkov s anabolickými steroidmi pôsobila ešte v roku 2009 hlavne v Česku. V roku 2010 po nadobudnutí účinnosti novely trestného zákona, ktorý určil výrobu a iné nakladanie s látkami s hormonálnym účinkom v Česku za zločin, presunula svoju činnosť na Slovensko. Napriek týmto okolnostiam sa českým trestným orgánom podarilo v spolupráci so slovenskou políciou skupinu podozrivých osôb vypátrať.
Český vyšetrovateľ obvinil 10 ľudí z rôznych trestných činov, z toho traja sú slovenskej národnosti. Páchateľov obvinili napríklad z obzvlášť závažného zločinu výroby a iného nakladania s látkami s hormonálnym účinkom, z prečinu neoprávneného podnikania, z prečinu porušenia práv na ochrannú známku a iných označení, z prečinu nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi. Zároveň zaistili niekoľko desiatok kilogramov čistých anabolických steroidov, niekoľko tisíc balení výrobkov obsahujúcich anabolické steroidy a lieky na potenciu, desiatky kilogramov vyrobených falzifikátov liekov na potenciu (na Slovensku – 11,2 kilogramu, v Česku 24 kilogramov), v Česku aj tabletovačku a stroje na balenie falzifikátov liekov na potenciu.
Pri preverovaní príjemcov anabolických steroidov z Číny na našom území colníci 24. júna zistili, že v prenajatých skladových priestoroch v Bratislave sa nachádzal podozrivý tovar, ktorý porušuje práva duševného vlastníctva a pochádza z nezákonného dovozu. V kontrolovaných priestoroch polícia odhalila okrem iného aj 16-tisíc kusov falzifikátov tabliet Viagra.
Na základe žiadosti českej polície o medzinárodnú právnu pomoc urobili slovenské orgány 12. júla päť domových prehliadok a jednu prehliadku nebytového priestoru. Aj tam našli väčšie množstvo anabolických steroidov, pripravené v cestovnej taške. Boli maskované v obaloch od potravín. Balenia Bonavaru, testosterónu, stanozolu a iných steroidov boli vložené v obaloch od ryže, sójového mlieka, chipsov a cestovín a to tak, že na prvý pohľad nebolo poznať, že v obaloch nie je pôvodný výrobok. Vyšetrovanie pokračuje, celková predbežná spôsobená škoda je približne 256-tisíc eur.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia