WADA 2012 - Zoznam zakázaných látok a metód

WADA 2012 - Zoznam zakázaných látok a metód

Martin Slovák: Svetová antidopingová agentúra (WADA) od roku 1999 v pravidelných intervaloch aktualizuje zoznam zakázaných látok a metód, ktorých aplikácia športovcami je postihnuteľná v zmysle pravidiel a rovnaký zoznam uzrel svetlo sveta aj začiatkom tohto roku. Preklady anglických originálov sa v dohľadnej dobe určite objavia aj na stránkach Antidopingovej agnetúry Slovenskej republiky, kým sa tak stane, ponúkame vám pohľad do anglických originálov.
Na čo by sme vás chceli upozorniť? Po zverejnení informácií o potencionálnom preradení nikotínu do skupiny zakázaných látok (viď článok nižšie) WADA od toku 2012 pristupuje k zaradeniu nikotínu do tzv. Monitorovacieho programu, v rámci ktorého bude sledovať hladiny nikotínu u športovcov počas súťaží - tento program slúži na odhalenie potencionálne zneužívaných látok alebo spôsobov, ktoré môžu zvyšovať športovú výkonnosť.
2012 WADA ... zoznam zakázaných látok
2012 WADA ... Monitorovací program

Bude nikotín na listine dopingových látok?
WADA môže urobiť prvý krok v snahe o preklasifikovanie nikotínu na zakázanú látku, keď bude na svojom zasadnutí aktualizovať zoznam nedovolených podporných prostriedkov.
WADA dostala od svojho akreditovaného laboratória v Lausanne správu, v ktorej sa uvádza znepokojenie z užívania nikotínu v 43 sledovaných športových odvetviach. "WADA a športové federácie by mali uvažovať o zaradení nikotínu na listinu zakázaných látok alebo do monitorovacieho programu," konštatuje správa laboratória v Lausanne. Podľa správy nikotín vplýva na zlepšenie výkonu zvýšením pozornosti, znížením stresu a telesnej hmotnosti. "Zaujímavý je aj fakt, že nikotín je aj príčinou výrazného zvýšenia pulzovej frekvencie, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi i uvoľňovania adrenalínu, čo vedie k stimulácii a uvoľneniu," uvádza sa v správe. "Nefajčený tabak je z dopingovej perspektívy veľmi atraktívnym médiom." Práve táto forma užívania tabaku nepoškodzuje respiračný systém športovcov.
WADA chce v Lausanne zaviesť zmeny v zozname dopingových látok a metód, ktoré vstúpia do platnosti od januára. Medzi skúmané látky z pohľadu ich potenciálneho zneužitia sa dostali i bežne dostupné substancie ako kofeín či viagra. Testy 2185 vzoriek moču v Lausanne odhalili, že 15 percent športovcov aktívne užívalo nikotín, pričom vo svetovej populácii je to 25 percent. Nadpriemernými užívateľmi nikotínu sú športovci v hokeji, gymnastike, rugby či lyžovaní, pričom 19 percent vzoriek futbalistov ukázali stopy jeho užívania pred či počas tréningu. Podľa správy "tieto štatistiky podporujú hypotézu, podľa ktorej sa nefajčený tabak využíva na zlepšenie výkonu." Štúdia laboratória v Lausanne nasledovala po výskume, ktorý zahŕňal hráčov z hokejových MS v roku 2009 vo Švajčiarsku. Podľa analýz vzoriek takmer polovica hráčov aktívne užívala nikotín.
Tvrdenia o vplyve nikotínu na zlepšenie výkonu spochybňujú najmä golfisti. Tí sa vo zvýšenej miere stretávajú s dopingovými komisármi po tom, čo sa golf dostal do programu OH 2016 v Rio de Janeiro. "Neexistuje dôkaz o vplyve tejto látky na výkon v golfe," povedal víťaz British Open Darren Clarke na turnaji vo Švajčiarsku. Clarke i jeho spoluhráči z Ryder Cupu Miguel Angel Jimenez a Thomas Bjorn na golfovom ihrisku pravidelne fajčia. WADA môže sledovať látky pred ich zaradením na listinu zakázaných látok, ak spĺňajú aspoň dve z troch podmienok na zaradenie do zoznamu - zvyšovanie výkonu, poškodzovanie zdravia, dehonestovanie fair play. Podľa správy laboratória nikotín spĺňa všetky tri podmienky.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia