Rast do výšky, rastový deficit a možnosti jeho ovplyvnenia (I)

Rast do výšky, rastový deficit a možnosti jeho ovplyvnenia (I)

V posledných dvanástich mesiacoch registrujeme v poradenstve na e-shope ObchodRonnie.sk rastúci počet otázok týkajúcich sa rastu do výšky a možností jeho ovplyvnenia (pozn. Marián Čambal aj Igor Kopček v spomínanom poradenstve odpovedajú na rozhodujúcu väčšinu otázok zákazníkov e-shopu ObchodRonnie.sk). Väčšina príspevkov súvisiacich s rastom do výšky a neuspokojivou výškou nám prichádza od dievčat a chlapcov, ktorí sú vo veku 13 až 17 rokov. Mnohí z nich zrejme boli nespokojní so svojou výškou aj v mladšom veku, bohužiaľ, uspokojili sa s dobre známym tvrdením „však ešte vyrastie, má na to čas“ a až keď si uvedomili, že toho času reálne veľa neostáva, hľadajú pomoc. Bohužiaľ, riešenie prichádzajúce neskoro prináša iba čiastkové výsledky, pravdou ale je, že ak nie sú ešte uzavreté tzv. rastové štrbiny, existuje ešte potencionálne vysoká šanca na to, ako dosiahnuť (prípadne aj prekročiť) geneticky predurčenú výšku. Čo vás zaujíma, na čo sa často pýtate?

Pýtate sa na svoje šance vyrásť v nasledujúcom období niekoľko centimetrov, zaujímate sa o svoju geneticky predurčenú výšku, nezabúdate sa pýtať aj na postupy, ktoré by vám umožnili vašu výšku zvýšiť o 5-8 centimetrov, nechýbajú aj otázky, ktoré dávajú do súvisu rast do výšky a silový tréning. Všetky tieto otázky sa prakticky s väčšími/menšími obmenami pravidelne objavujú v sekcii poradenstvo na e-shope ObchodRonnie.sk (nájdete v ňom bohatú ponuku doplnkov výživy pre kulturistiku, fitness aj podporu zdravia), aj preto sme sa rozhodli na túto tému pripraviť komplexný článok – veríme, že práve v ňom by ste mali (mohli) nájsť odpovede, ktoré hľadáte.


Úplné znenie článku, ktorý pre vás spracovali Marián Čambal a Igor Kopček, nájdete na našom partnerskom edukatívnom projekte
FitnessTreneri.sk



Kto je Marián Čambal?

Kulturistike sa venuje takmer 25 rokov, z toho 20 rokov sa objavuje na súťažnom pódiu. Titul Majstra Slovenska v kategórii kulturistika juniorov získal už v roku 1994, prvý titul Majstra Slovenska v seniorskej kategórii získal v roku 2003. Najvýraznejšie úspechy (aj na medzinárodnej scéne) zaznamenal v posledných šiestich rokoch, keď sa jeho ďalším trénerom stal Igor Kopček.
Marián Čambal súťažil vo federácii SAKFST, je IFBB Majstrom Európy v kategórii do 85 kg z roku 2010, víťazom Arnold Classic Europe v kategórii do 90 kg z roku 2011, IFBB Majstrom sveta v kategórii do 90 kg z roku 2012, v roku 2013 sa absolútnym prvenstvom na SAKFST Majstrovstvách Slovenska a striebrom na IFBB Majstrovstvách Európy rozlúčil s amatérskou kulturistikou. Aktuálne sa pripravuje na vstup do PRO bodybuildingu, kde by chcel súťažiť v kategórii do 212lbs.

Je aktívny ako fitness tréner (špecializuje sa na prípavu súťažiacich v kategórii bikini fitness, klientkám a klientom radí, predovšetkým ako schudnúť) aj ako osobný tréner v kulturistike. Pod jeho vedením prakticky od dorasteneckého veku trénuje a na súťaže sa pripravuje klasický kulturista, IFBB Majster Európy 2013 Patrik Štiglic, v minulosti bol trénerom bikini fitnessky Nikoly Weiterovej, v príprave radí aj absolútnej Majsterke sveta a Európy v bikini fitness Karine Antovskej.
Mariána od roku 2006 podporuje spoločnosť
NUTREND, podieľa sa na testovaní doplnkov výživy z portfólia tejto spločnosti a napríklad na jeho podnet do výrobného plánu bol zaradený anabolizant (legálny rastlinný anabolický steroid) s názvom Ecdysterone with L-Leucin.
Je členom Komisie vrcholového športu SAKFST.

Kto je Igor Kopček?
Kulturistiku sleduje takmer 35 rokov, súťažné skúsenosti získal v kategórii dorastu a juniorov ešte v prvej polovici 80. rokov. Od konca druhej polovice 80. rokov pôsobí ako osobný tréner, neskôr poradca a konzultant, služby ktorého využívali (a využívajú) najlepší kulturisti a fitnessky Slovenska - okrem iných aj Marietta Žigalová, Klaudia Kinská, Andrej Mozoláni, Štefan Havlík, Marián Čambal aj Jaroslav Horváth, ktorému radil v závere súťažnej kariéry, kedy Jaro získal dvakrát druhé miesto na profesionálnych Grand Prix v kategórii do 202lbs, 6. miesto (rok 2010) a 4. miesto (rok 2011) na Mr. Olympia 202 Showdown v Las Vegas.
Je autorom štyroch kníh s tématikou kulturistika - séria HardBodybuilder, z nich najžiadanejšie sú Na rovinu o dopingu 1. a 2. časť. V minulosti vydával časopis s tématikou kulturistika a fitness (pod názvom HardBody), v súčasnosti stojí v pozadí web portálu EastLabs.sk.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia