Rast do výšky, rastový deficit a možnosti jeho ovplyvnenia (III)

Rast do výšky, rastový deficit a možnosti jeho ovplyvnenia (III)

V prvej časti informačného článku, ktorý je určený predovšetkým tým, ktorí sú nespokojní so svojou výškou (alebo predpokladajú, že ich deti, príbuzný atď. by mohli patriť do skupiny detí nízkeho vzrastu), sme si ozrejmili rastové obdobia, popísali sme si, ako sa hodnotí rastové tempo a výška vo vzťahu k veľkej skupine rovesníkov pomocou tzv. percentilových rastových grafov, objasnili sme si aj to, ako rastú kosti, ktoré sú „zodpovedné“ za konečnú dosiahnutú výšku.
Ak ste si predchádzajúci článok pozorne prečítali, zrejme ste pochopili aj to, že na korigovanie vzrastu vo veku viac ako 13-15 rokov ostáva aj odborníkom (detským endokrinológom) len veľmi málo možností, kľúčovú úlohu pri tom zohráva zvýšenie hladín hlavného hormónu (je to rastový hormón - v skratkách označovaný ako STH, GH) ovplyvňujúceho rast do výšky. 

druhej časti informačného článku sme si ozrejmili rozhodujúcu úlohu rastového hormónu v procese rastu do výšky, spomenuli sme si základné rastové poruchy, ktoré súvisia s jeho nízkou resp. nedostatočnou sekréciou, ukázali sme si aj dávkovacie schémy, ktoré sa v klinickej praxi využívajú v prípadoch, že sa testami potvrdí nízka sekrécia rastového hormónu. Ovplyvňovať výšky hladín rastového hormónu je možné nielen priamou aplikáciou rastového hormónu - známe sú postupy (suplementácia, spánok, kvalita stravy, športové aktivity), ktoré jeho sekréciu zvyšujú nad obvyklú úroveň. Riešiť problém s nedostatočnou výškou je možné, ale iba dlhodobo - rast do výšky povedzme o 15 cm vo veku 15 rokov je nereálny. Rast do výšky treba ovplyvňovať v priebehu niekoľkých rokov a prakticky okamžite, ako sa zistí "predispozícia" k nízkej cieľovej výške v dospelosti. Skvelé je, že existuje niekoľko spôsobov, ako cieľovú výšku v dospelosti (tzn. aj nízku výšku) môžeme pomerne spoľahlivo predpovedať!

V športovej praxi sa často využívajú viaceré postupy, ktoré slúžia na pomerne presné „predpovedanie“ cieľovej výšky na základe údajov, získaných meraním metódami využívanými tzv. športovou antropológiou a antropometriou (tieto merania slúžia napríklad aj ako podklady pre výber talentov pre dané športové disciplíny; pre kulturistiku a fitness určite bude zaujímavé, že na základe nich je možné veľmi presne stanoviť somatotyp športovca a následne mu individuálne prispôsobiť nielen tréning, ale aj výživu tak, aby požadované výsledky boli dosiahnuté v relatívne krátkom čase).
Metódy a kalkulačné vzorce použiteľné na „predpovedanie“ cieľovej výšky sa dajú využiť aj v bežnom živote - a často ich využívame aj my v prípadoch, že sa nás v poradenstve e-shopu ObchodRonnie.sk pýtate, koľko by ste mohli ešte vyrásť do výšky.


 Úplné znenie článku, ktorý pre vás spracovali Marián Čambal a Igor Kopček, nájdete na našom partnerskom edukatívnom projekte
FitnessTreneri.sk



Kto je Marián Čambal?

Kulturistike sa venuje takmer 25 rokov, z toho 20 rokov sa objavuje na súťažnom pódiu. Titul Majstra Slovenska v kategórii kulturistika juniorov získal už v roku 1994, prvý titul Majstra Slovenska v seniorskej kategórii získal v roku 2003. Najvýraznejšie úspechy (aj na medzinárodnej scéne) zaznamenal v posledných šiestich rokoch, keď sa jeho ďalším trénerom stal Igor Kopček.
Marián Čambal reprezentoval SAKFST, je IFBB Majstrom Európy v kategórii do 85 kg z roku 2010, víťazom Arnold Classic Europe v kategórii do 90 kg z roku 2011, IFBB Majstrom sveta v kategórii do 90 kg z roku 2012, v roku 2013 sa absolútnym prvenstvom na SAKFST Majstrovstvách Slovenska a striebrom na IFBB Majstrovstvách Európy rozlúčil s amatérskou kulturistikou. Aktuálne sa pripravuje na vstup do PRO bodybuildingu, kde by chcel súťažiť v kategórii do 212lbs.

Je aktívny ako fitness tréner (špecializuje sa na prípavu súťažiacich v kategórii bikini fitness, klientkám a klientom radí, predovšetkým ako schudnúť) aj ako osobný tréner v kulturistike. Pod jeho vedením prakticky od dorasteneckého veku trénuje a na súťaže sa pripravuje klasický kulturista, IFBB Majster Európy 2013 Patrik Štiglic, v minulosti bol trénerom bikini fitnessky Nikoly Weiterovej, v príprave radí aj absolútnej Majsterke sveta a Európy v bikini fitness Karine Antovskej.
Mariána od roku 2006 podporuje spoločnosť
NUTREND, podieľa sa na testovaní doplnkov výživy z portfólia tejto spločnosti a napríklad na jeho podnet do výrobného plánu bol zaradený anabolizant (legálny rastlinný anabolický steroid) s názvom Ecdysterone with L-Leucin.
Je členom Komisie vrcholového športu SAKFST.

Kto je Igor Kopček?
Kulturistiku sleduje takmer 35 rokov, súťažné skúsenosti získal v kategórii dorastu a juniorov ešte v prvej polovici 80. rokov. Od konca druhej polovice 80. rokov pôsobí ako osobný tréner, neskôr poradca a konzultant, služby ktorého využívali (a využívajú) najlepší kulturisti a fitnessky Slovenska - okrem iných aj Marietta Žigalová, Klaudia Kinská, Andrej Mozoláni, Štefan Havlík, Marián Čambal aj Jaroslav Horváth, ktorému radil v závere súťažnej kariéry, kedy Jaro získal dvakrát druhé miesto na profesionálnych Grand Prix v kategórii do 202lbs, 6. miesto (rok 2010) a 4. miesto (rok 2011) na Mr. Olympia 202 Showdown v Las Vegas.
Je autorom štyroch kníh s tématikou kulturistika - séria HardBodybuilder, z nich najžiadanejšie sú Na rovinu o dopingu 1. a 2. časť. V minulosti vydával časopis s tématikou kulturistika a fitness (pod názvom HardBody), v súčasnosti stojí v pozadí web portálu EastLabs.sk.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia