Fitness, alebo anorexia? Zachovajte si zdravý rozum!

Fitness, alebo anorexia? Zachovajte si zdravý rozum!


Zdravá a vyvážená strava a tréning sú prirodzenou súčasťou života každej fitnessky. Dokonca fitness je riešením pre dievčatá, ktoré podľahli anorexii. Ale ... čoraz častejšie sa však stretávame s tým, že sa zdravý životný štýl preklenie do psychickej poruchy. Ťažkej poruchy, kedy snaha o zisk formy je iba dôvodom k týraniu samej seba. Dobrovoľnému týraniu. Aké sú príznaky?

Úzkostná kontrola prijímanej potravy a telesnej váhy

Všetko vážite, vyradili ste z jedálnička cukor, bielu múku, mliečne produkty, ovocie, neskôr aj lepok a červené mäso je pre vás niečo ako cesnak pre upíra. Nikto na svete vám nevyhovorí, že to čo robíte, už dávno nemá so zdravou stravou nič spoločné. Na váhu stúpate každé ráno a najradšej by ste sa vážili aj počas dňa. A keď vám večer pred spaním ručička na váhe ukáže o 100g viac - pritvrdíte. Spoznali ste sa v tomto popise? Ak áno, je mi vás ľúto - máte vážny psychický problém!

Ako robiť fitness a zachovať si zdravý rozum

Pravidlo č. 1 - vzdelávajte sa
Čítajte a ponechajte si objektivitu. Nemyslite čiernobielo, pretože univerzálna pravda neexistuje. Pokiaľ s tým máte problém a tendenciu uveriť všetkému čo sa začína na- vedci zistili...,- spomeňte si na vaječné žĺtka. Roky boli zatracované, aby páni vedci nakoniec prišli na to, že ich benefity pre zdravie človeka sú viac než len pozitívne. Vyberajte si čo čítate. To, že je niečo na internete neznamená, že je to overený fakt.

Pravidlo č. 2 - uvedomte si rozdiel medzi súťažnou formou a pekným telom so zdravým percentom tuku
Ak by ste boli ,,vo forme" príliš dlho ochoreli by ste, a to psychicky aj fyzicky. To, že po sezóne priberiete trochu tuku vám umožňuje pripravovať sa na ďalšiu a zlepšovať sa. Potrebujete byť v prvom rade zdravé a vaše telo potrebuje oddych.

Plné znenie článku nájdete na partnerskom projekte BikiniFitness.SK, šéfredaktorkou ktorého je SASKIA CAKOCI, IFBB PRO bikinifitnesska, Majsterka sveta a Európy, absolútne najlepšia súťažiaca asociácie SAKFST za rok 2016 (podľa bodového hodnotenia v súťažiach Senior EastLabs.SK Best a EastLabs.SK VIP Best).

Diskusia k článku:

AMIX diskusia