Čakáme od nej veľmi veľa 11/2016 - Tatiana KOŽUCHOVÁ

Čakáme od nej veľmi veľa 11/2016 - Tatiana KOŽUCHOVÁ


Redaktorku/moderátorku portálu EastLabs.SK TATIANU KOŽUCHOVÚ podporujú okrem iných aj spoločnosti
PROM-IN
(producent doplnkov výživy najvyššej kvality) a
FITNESSHOUSE
(dovozca odevov značky GASP a BETTER BODIES).

Napriek svojmu mladému veku vzbudzuje rešpekt aj u starších pretekárok a jej meno sa za 9 rokov aktívnej činnosti stalo pojmom v detskom, juniorskom a už aj ženskom fitness. Sedemnásťročná Tatiana KOŽUCHOVÁ však nebola hviezdou od svojej prvej detskej súťaže. Mnohí ju začali na scéne slovenského (či dokonca svetového) fitness sledovať až s postupným pribúdaním úspechov a o jej začiatkoch ste toho určite doteraz veľa nevedeli. Práve preto som pre vás „vyspovedala“ aj našu EastLabs kolegyňu Táňu a som presvedčená, že aj ak ste čítali Tatianine rozhovory pre iné portály, tento bude aspoň o trochu iný - siahajúci až do takmer zabudnutých súťaží a začiatkov úradujúcej juniorskej absolútnej Majsterky Európy a Majsterky Európy žien.

Tatiana KOŽUCHOVÁ - aká bola moja cesta k fitness?

„Predtým, než som si nejaký šport vybrala, chodila som na akúsi športovú prípravu, ktorá mi mala povedať, na čo zo športu sa budem hodiť. Avšak dlho som sa nikam neposunula a tak si moji rodičia začínali myslieť, že na šport asi veľmi nebudem,“ zalovila v spomienkach hneď na úvod Zvolenčanka Tatiana Kožuchová. Potom však prišiel zlom, ktorý určil prvé Tánino športové zameranie.
„Ako malá som potom tancovala akrobatický rock’n’roll, ktorému som sa venovala na súťažnej úrovni, ale keďže môj tanečný partner s týmto športom prestal, nemohla som v tom pokračovať ani ja, pretože na to je potrebná dvojica,“ prezrádza Táňa, ktorá v čase rozhodnutia presedlať na iný šport nebola staršia ako 8 rokov. „Vtedy sa vo Zvolene rozmáhal detský fitness a ja som sa tomu bránila najviac ako sa dalo. Desil ma pocit, že budem na pódiu sama, no napokon ma nejako rodičia a trénerka presvedčili,“ spomína si na prvé impulzy nazrieť do sveta fitness Tatiana. So súťažením začínala už ako osemročná.
Vo fitness je hodnotenie zložené z dvoch častí - zostava a postava. Príprava na súťaž v detskom fitness v takýchto kategóriách (kde majú súťažiaci ešte menej rokov) je teda najmä o cvičení zostavy a vedení dieťaťa k „zdravej strave“ vďaka ktorej je následne aj postava na súťaži pravidelným tréningom upravená a vyzerá dobre v konečnom porovnávaní. „Keď som na svojich prvých súťažiach videla, čo sa dá s vlastným telom dokázať, bola som veľmi motivovaná a veľmi ma to chytilo. V tom čase som vedela základné prvky a dievčatá, ktoré tam súťažili boli omnoho lepšie. Sama neviem, ako je možné, že ma to viac motivovalo ako odrádzalo,“ smeje sa s odstupom času pri spomienkach na svoje prvé súťaže Táňa.
„Pamätám si aký to bol pre mňa obrovský úspech, keď som skončila predposledná, alebo tretia-štvrtá od konca a potom som si vážila každé čo i len maličké posunutie vpred,“ vraví na margo svojich umiestnení na prvých súťažiach Kožuchová. „Keď som dostala svoju prvú medailu, to bolo neskutočné šťastie. Na ten moment snáď nikdy nezabudnem,“ spomenula si Táňa aj na jar 2008,kde si na Slovenskom pohári vo fitness detí vybojovala striebro. Postupne prichádzalo aj už spomínané upravovanie stravy, kde našla Tatiana veľkú oporu práve vo svojej rodine a mame, ktorá neváhala konať a spraviť si trénerský kurz.

„Nechcela ma zveriť nejakému trénerovi a tak sa sama stala trénerkou a pomáha mi vo všetkom dodnes - v posilňovni cvičím iba s ňou, hoci je mojou trénerkou Natália Lenártová a svoju zostavu riešim s Barbarou Machálovou. Mamina mi vlastne začala podsúvať zdravé jedlá a s postupom času ma naučila aj zdravo variť,“ hovorí Tatiana.

Tatiana KOŽUCHOVÁ a jej cesta k veľkým úspechom

„Obrovským krokom pre mňa bola nominácia na moju prvú medzinárodnú súťaž. Boli to Majstrovstvá sveta vo fitness detí a konali sa v Bratislave. Bola to prvá súťaž, kde to bolo niečo iné, ako som dovtedy poznala. Museli sme cestovať a išli sme spať na hotel,“ loví v krásnych spomienkach na svoju prvú medzinárodnú súťaž v roku 2010 Táňa. Práve tam totiž prišla aj jej prvá „veľká“ medaila, keď si v konkurencii najlepších 10-11 ročných dievčat vybojovala bronzovú medailu. A že bola táto medaila naozaj veľká si pamätá aj sama Tatiana.
„Bola som za to neskutočne rada, ani som len nedúfala, že by som sa mohla porotcom až tak zapáčiť. Už to, že som postúpila, bol pre mňa veľký úspech a keď som potom dostala na krk medailu. Bola som zvyknutá na malé medaily zo slovenských súťaží a táto bola minimálne trikrát taká veľká a naozaj mi až stiahlo krk, keď som ju dostala,“ smeje sa sympatická mladučká Zvolenčanka pri spomienke na istotne jednu z najväčších motivácii vo svojej doterajšej kariére. Dosiahla čosi nové. A čo ju mohlo motivovať viac ako takýto krásny výsledok jej niekoľkoročného snaženia a driny v tak mladom veku? „Mala som vtedy desať rokov a už som vedela, že toto je niečo, čo chcem robiť naozaj dlho,“ prezradila pre EastLabs.sk naša kolegyňa Tatiana.

Nedávno prestúpila Táňa z kategórie detského fitness do kategórie junioriek a toto pre ňu znamenalo veľké zmeny. Dievčatá sa istotne pri takejto zmene najviac tešia na vlastný výber plaviek, ktoré musia byť v detskom fitness jednotné - čierne, no prináša to aj nevýhody. Ako však vnímala novú kategóriu Tatiana Kožuchová? „Bola to pre mňa zmena, pretože v tejto kategórii je to už viac o postave a pózovaní. Dôraz sa kladie aj na ženskosť. Keď som už bola staršia a mala som okolo pätnástich rokov, začala som chodiť na dorastenecké a juniorské súťaže, kde som sa cítila veľmi „dospelácky“, keď som si mohla obuť opätky, mať vlastné plavky a napríklad aj visiace náušnice,“ hovorí o svojich prvých súťažiach medzi juniorkami a dorastenkami Táňa. „Celkovo si myslím, že je juniorské fitness záživnejšie a pre mňa ako pretekárku určite zaujímavejšie.“

Ako teda v súčasnosti Tatiana vyberá súťažné plavky a kostýmy? „V prvom rade sa v nich musím cítiť dobre a hoci sa možno niekomu moje plavky alebo kostým nepáčia, myslím si, že ak sa v nich ja sama necítim dobre, odrazí sa to na pódiu. Avšak si určite nechám do istej miery poradiť,“ prezrádza čosi z terajších „plavkových rituálov“ Táňa. Následne však prišla spolu s príjemnými vecami spojenými s prestupom medzi juniorky aj prvá diéta, keďže sa v tejto kategórii požaduje aj väčšie osvalenie postavy a výraznejšie prerysovanie svalstva. „Prvá diéta bola pre mňa katastrofa. Nevedela som si predstaviť, ako budem takto fungovať aj naďalej a zažívať to aj dvakrát do roka. S odstupom času už ale môžem povedať, že svoje telo poznám lepšie a diéty už pre mňa nie sú také zlé ako kedysi,“ povedala v rozhovore pre EastLabs na margo svojich prvých diét Táňa.

Náročnejší prestup medzi staršie pretekárky však zvládla a hneď jej druhou súťažou medzi týmito staršími pretekárkami boli Majstrovstvá Európy v Španielskej Santa Susanne. „Najprv som sa bála toho, ako ma budú brať tieto staršie pretekárky. Myslela som, že ma vôbec nebudú brať na vedomie, pretože som bola mladá, ale bolo to práve naopak. Bola som druhá a radosť, ktorú som vtedy prežívala sa snáď ani nedá opísať,“ spomína na svoje pocity s úsmevom Táňa. O rok neskôr už ukázala absolútnu dominanciu, keď v Španielsku tento rok získala hneď tri zlaté medaily. Prvenstvo vo svojej juniorskej kategórii nad 163cm umocnila absolútnym víťazstvom v juniorkách. Príjemným prekvapením bolo aj Tatianino prvenstvo v kategórii žien, do ktorej vyslala jasný odkaz - odteraz musia počítať aj ženy s mladučkou Slovenkou.
„Bol to šok. S týmto víťazstvom som nerátala ani v najtajnejších snoch a toľko emócií, koľko sa na mňa zosypalo vtedy som ešte nezažila,“ opisuje svoje pocity Táňa. Nerobí to pre medaily - robí to preto, že ju to napĺňa a tento šport sa pre Tatianu Kožuchovú stal životným štýlom. Presviedča ma o tom neustále - či už pri našich stretnutiach, pri každom článku o nej, ktorý si prečítam (myslím, že celkom pravdivo môžem skonštatovať, že ich počet po fantastických úspechoch v Španielsku rapídne vzrástol) alebo pri našom rozhovore pre EastLabs.sk, pre ktorý obe pracujeme ako redaktorky a moderátorky. Ak ale človek robí niečo s toľkým srdcom a obetuje tomu toľko času ako Táňa, má na konte aj značné úspechy. Ktoré si však váži Tatiana najviac?
„Okrem toho, že si veľmi cením Slovenské tituly, počuť Slovenskú hymnu, keď vyhrám na medzinárodnej súťaži vždy nádherné. Tituly majsterky Európy a sveta v detskej kategórii boli pre mňa skutočne krásne, no vtedy som bola ešte menšia a veľmi som tomu nerozumela. Najviac si momentálne cením absolútne víťazstvo v kategórii junioriek na majstrovstvách Európy. Je to predsa len moja kategória a aj keď ma ohromilo víťazstvo v ženách, juniorky sú tie, s ktorými sa mám porovnávať,“ pripomína Táňa znova to, čo uviedla aj v rozhovore pre portál EastLabs.sk v Srbskom Novom Sade na Majstrovstvách sveta vo fitness detí, ktorých sa však tentoraz zúčastnila ako členka EastLabs teamu a moderátorka.

Čo teda Táňa pokladá za najdôležitejšie na pódiu? „Čo sa týka zostavy, mala by obsahovať naozaj všetky prvky. Silové, akrobatické aj tanec. Nie je to moderná gymnastika alebo gymnastika, ale fitness a tak by naozaj nič z toho nemalo chýbať. Dôležité je sebavedomie a správny prejav, s ktorým som aj ja osobne mala odmala problém. Je potrebné sa sústrediť a komunikovať s publikom, nerobiť to len pre seba.“ Tatiana hneď spomína aj na svoje začiatky, kedy sa počas zostavy pozerala do zeme a zdôrazňuje aj slová svojej trénerky, ktorá jej vždy poradí len jedno. Dať do toho srdce. „Inak to nemá to čaro, ktoré by mala mať ozajstná zostava. Čo sa týka pózovania, tiež by sme mali pôsobiť ladne a nehanbiť sa. Nie sa len pootáčať bez rozmýšľania nad tým, čo robíme. Musíme mať väčšie svalstvo ako bikini fitnessky, no musíme byť stále ženské a zdravo sebavedomé,“ hovorí po skúsenostiach na práve 85 súťažiach Táňa.
Pózovanie bolo pre túto skromnú, no veľmi talentovanú mladú Zvolenčanku v mladšom veku poriadne zložité, no keďže cvik robí majstra, aj Tatiana Kožuchová dodnes doma pózuje pred zrkadlom a snaží sa neustále zlepšovať. „Mojím veľkým vzorom je Oksana Grishina. Jednoducho milujem jej prejav na pódiu. Vždy vystúpi na pódium ako kráľovná a tak aj pôsobí pri zostave a pózovaní. Aj keď nie som zástancom až tak svalnatých postáv. V tomto sa mi veľmi páči napríklad naša Saskia Cakoci, aj keď je bikini fitnesska,“ spomína Táňa aj našu ďalšiu kolegyňu z EastLabs Teamu.

Tatiana KOŽUCHOVÁ - ako trénujem?

„Môj tréning by jednoznačne nebol možný bez mojej školy. Navštevujem tretí ročník Športového gymnázia v Banskej Bystrici a keďže rozumejú, aká náročná je príprava na súťaž, moje štúdium je tomu plne prispôsobené,“ prezrádza o svojej škole Tatiana. Po dohovore s profesormi teda výučbu flexibilne prispôsobujú času tak, aby Táňa stíhala trénovať aj sa vzdelávať. Keďže musí trénovať zostavu a nesmie zanedbávať ani silové tréningy v posilňovni a kardio, jej tréningy sú viacfázové. Ako ale vyzerá jej obľúbený silový tréning?

„Mojou obľúbenou partiou pre posilňovanie sú nohy a hoci tréningy obmieňam, môj najobľúbenejší vyzerá práve takto,“ podelila sa s nami Tatiana.

  • začína výpadmi v chôdzi s jednoručkami (4 série po 12 opakovaní na každú nohu)
  • ďalej je to predkopávanie v supersérii s drepmi s výskokom (cvičí 4 série po 15 a 15 opakovaní)
  • nasledujú drepy s olympijskou tyčou (4 série- 12,10,8,6 opakovaní)
  • ďalším cvikom je legpress naširoko (ten cvičí 4 série 12 opakovaní)
  • nasledujúcim cvikom je zakopávanie v ľahu alebo v sede (4 série-12,10,8,6 opakovaní)
  • tréning zakončí mŕtvym ťahom s vystretými nohami naširoko v supersérii s tým istým cvikom na úzko (4 série 12 a 12 opakovaní)

Tatiana KOŽUCHOVÁ - niečo o mojich cieľoch

O tom, že Táňu nebaví len fitness, ale je aj dobrá študentka svedčí aj ďalší fakt. „Chcela by som v budúcnosti študovať medicínu a preto nesmiem školu zanedbávať. Ale všetko sa môže ešte zmeniť,“ hovorí Táňa.
Zmien má Kožuchová dosť aj v súkromnom živote, keďže je momentálne rozhodnutá presťahovať sa do Nemecka. „Chcem sa tam zabývať a poriadne sa naučiť jazyk, naplno sa venovať škole. Mám za sebou veľa súťaží a tak chcem byť na pódiu ešte lepšia. To ale znamená 100 percentnú prípravu a odflákla by som to naozaj nerada. Nastúpim teda až na jar 2017, kde ma láka skúsiť si Arnold Classic v Amerike a bola by som určite veľmi šťastná, ak by sa mi podarilo dostať sa na túto súťaž,“ povedala v rozhovore skromná Zvolenčanka.

Avšak napriek svojmu nabitému programu je Táňa aj redaktorkou a moderátorkou v teame EastLabs. „Všetko sa to začalo jediným telefonátom s Igorom Kopčekom. Keď mi povedal, čo pre mňa vymyslel, veľmi rada som to prijala. Naozaj ma to baví, aj keď na to občas nemám toľko času, koľko by som si priala. Je to iný spôsob pozerania sa na fitness a veľmi sa mi to páči,“ hovorí o tejto práci s úsmevom Tatiana.

Nezabudla spomenúť ani našu cestu do Srbska: „Zúčastniť sa Majstrovstiev sveta, na ktorých som sama pár rokov súťažila a podporiť tak naše mladé talenty, či s nimi robiť rozhovory, bol jednoznačne zážitok na ktorý nezabudnem a budem veľmi rada, ak budem môcť takto vycestovať ešte veľakrát.“

Na záver dostala aj Tatiana priestor na poďakovania či odkazy a tiež ho dokázala využiť na maximum. „Keby som mala poďakovať každému, kto mi pomohol na mojej doterajšej ceste, rozprávala by som ešte veľmi dlho, pretože moje súťaženie nie je len o mne. Je o mnohých ľuďoch, ktorí mi pomáhajú a podporujú ma. Určite chcem poďakovať mojim sponzorom, spoločnosti Prom-in za doplnky výživy a fitness-house.sk za najlepšie oblečenie, aké si môžem priať. Ďalej jednoznačne mojím rodičom korí ma podporujú, mamine, ktorá sa na to všetko dala len kvôli mne a stojí pri mne, aj keď to so mnou v príprave nie je ľahké. Celej mojej rodine a priateľom, ktorí mi pomáhajú, Miške Sallut za plavky, mojej škole, ktorá mi vždy vychádzala v ústrety do maximálne možnej miery, asociácii SAKFST za to, že môžem pretekať a samozrejme aj teamu EastLabs, ktorý ma veľmi motivuje,“ ukončuje náš rozhovor Tatiana.
A ja verím, že jej všetky jej plány v oboch sezónach o ktoré sa s nami podelia vyjdú a naša kolegyňa bude stúpať neustále vyššie. Dúfam, že Tánina skromnosť, detailnosť v každom tréningu, pokora, talent a drina do ktorej vkladá s láskou aj kúsok seba, ju dovedú na najvyššie priečky, o akých bude kedy snívať.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia