Mária POLERECKÁ - Novoročný maratón otázok 2017

Mária POLERECKÁ - Novoročný maratón otázok 2017


Tatianu KOŽUCHOVÚ, 2016 Majsterku Európy v kategórii junioriek aj žien, redaktorku portálu EastLabs.SK okrem spoločnosti PROM-IN, ktorá vyrába vysoko kvalitné doplnky výživy, podporuje aj spoločnosť FitnessHouse.CZ/SK, dovozca odevov značky
GASP a Better Bodies
.


Tatiana KOZUCHOVÁ

Tatiana KOŽUCHOVÁ: ako začala moja juniorská fitness kariéra? Netradične - Novoročným maratónom otázok v januári 2015, ktoré mi poslal Igor Kopček. Bol to prvý článok o mne, kde som odpovedala na otázky, ktoré sa týkali môjho súťaženia a dodnes si pamätám, aká šťastná som bola, keď som sa videla na "našom EastLabse". Celý článok venovaný len a len mne - bolo to pre mňa niečo výnimočné!
Aktuálne som už členkou EastLabs Teamu, no stále si pamätám na ten úžasný pocit, ktorý som mala pred dvoma rokmi, keď som čítala o sebe. A iba skromne dúfam, sa mi podarí niečo podobné vyvolať aj v našich fitness talentoch, ktoré v roku 2017 čaká rovnaký krok ako mňa v roku 2015. Súťaženie vo vekovej kategórii fitness junioriek ... a možno aj žien. Väčšinu z nich poznám osobne, preto som rada, že mám tú možnosť "spolupracovať" s nimi aj týmto spôsobom a byť pri začiatku novej etapy v ich športových životoch.
Rok 2017 prinesie dievčatám z fitness kategórií pomerne veľkú zmenu, akou nesporne je prechod z detského fitness medzi staršie pretekárky - juniorky. V nových kategóriách budú často najmladšie, ale ja im verím a držím im palce, nech uspejú.
Tak priatelia, je čas predstaviť si budúce velké hviezdy - aspoň prostredníctvom série článkov pod staronovým názvom Novoročný maratón otázok 2017!

Mária POLERECKÁ

V krátkosti sa predstav - kto si, odkiaľ si, kde trénuješ, ako dlho sa venuješ fitness a ktoré úspechy z detského fitness sú pre teba tie najcennejšie?
Volám sa Mária Polerecká, pochádzam z Bojníc, súťažím za klub Fitness Free Prievidza. Fitnessu sa venujem už desiaty rok, každý rok bol pre mňa jedinečný, každá súťaž ma posúva vpred a taktiež si veľmi vážim každé jedno umiestnenie. Najväčším zadosťučinením bol však pre mňa titul majsterky SR pre rok 2012, 2013...

Ako si sa vlastne dostala k fitness - venuješ sa/alebo si sa venovala čisto len fitness, alebo máš skúsenosti aj s iným športom?
Jednoducho... V schránke sme mali pozvánku na prijímacie skúšky, tak mama povedala, že pre nás vybrala šport (mám dvojičku). Sestra po roku zistila, že to nie je šport, ktorému by sa chcela venovať ďalej. Naopak, ja sa stále ešte držím. Niekedy tam je aj sranda - nie len pot a slzy. Týmto by som chcela pozdraviť moje trénerky, ktorým ďakujem za všetko. Čo sa týka iných športov, som multifunkčná, jeden je pre mňa srdcovka - milujem fitness.

Čím ti fitness tak učaroval, že sa mu venuješ dodnes?
Žeby moja závislosť? Asi áno, inak by som to nevydržala 10 rokov. Páči sa mi vyšportovaná postava a zdravý životný štýl.

Máš v pláne súťažiť a pokračovať vo fitness aj medzi staršími pretekárkami?
Ak Boh dá...

Čo očakávaš od súťaženia v nových vekových kategóriách? V čom vidíš najväčší rozdiel medzi detským fitness a kategóriami junioriek či žien?
Najväčší rozdiel medzi týmito kategóriami je jednoznačne hodnotenie postavy a postava - kto chce uspieť, musí sa strážiť v strave, tá je medzi juniorokami čoraz prísnejšia. V detských kategóriách je to viacej o zostave a prvkoch v nej. Nič neočakávam, nechám sa prekvapiť, ale jedno je isté, bude to ťažká cesta.

Mala si možnosť vyskúšať si už súťaženie vo vekovo starších kategóriách? Ak áno, aké boli tvoje dojmy z týchto súťaží? V čom boli iné od súťaží detí?
Vzhľadom na môj vek, nemám ešte dostatok skúseností, aby som to mohla posúdiť s detskými súťažami.

Čo ty a fitness centrum, diétny režim tzn. úprava stravy? Aké sú tvoje skúsenosti?
Ako každá fitnesska navštevujem fitnes centrum, ale je to pre mňa časovo náročné. Skĺbiť školu, fitnes, a posilňovňu je veľmi ťažký oriešok. Ale veď to sama dobre poznáš.
No a čo sa týka stravy, fitnes je náročný šport hlavne po psychickej stránke... Strava v ňom hrá hlavnú rolu.

Ako by si v skratke opísala svoju prípravu na súťažné vystúpenia?
Tento proces zvyčajne prebieha tesne pred súťažou. Ráno kardio, poobede tréningy. Samozrejme začínam obmedzovať stravu a návštevy u babky si už nemôžem dovoliť.

Ktorá z disciplín ti je bližšia - voľná zostava, alebo hodnotenie postavy?
Od môjho narodenia mi ide najviac papanie (smiech). Boli sme dvojičky, musela som sa vždy deliť a ako tak nad tým rozmýšľam, myslím si, že som si zvolila naozaj správny šport – ďakujem mami!

V čom sa tvoje zostavy odlišujú od ostatných dievčat - v čom vynikáš práve ty?
Moje zostavy sú vždy originálne a majú dej, za čo tiež vďačím mojim trénerkám. Myslím si, že vynikám hlavne vo výške - mám 170 cm (zatiaľ).

Ktoré sú tvoje silné a naopak slabšie stránky, prípadne na čom by si ešte chcela zapracovať?
Mojou silnou stránkou je trpezlivosť, odvaha, cieľavedomosť. A slabá ? Ak mám byť úprimná, tak jednoznačne čokoláda ...mňam! (horká s orieškami)

Čo ti fitness priniesol a naopak, čo si musela kvôli nemu obetovať?
Fitnes mi priniesol veľa motivácie a cestu, ktorou sa chcem ďalej uberať - i keď k tomu patrí veľká obeta môjho voľného času. Kamaráti idú bohužiaľ bokom.

Prezradíš mi svoje plány do budúcnosti - športové a aj súkromné?
Určite budem naďalej cvičiť, milujem to a vždy to budem robiť s radosťou. Mám rada nové výzvy, tak uvidíme, nechávam tomu voľný priebeh. Keď si niečo zaumienim, tak vždy si na to nájdem čas a urobím preto maximum !

Aký je tvoj fitness sen?
Dať si selfíčko s Oksanou Grishinou, a možno aj jednu kávu ... uvidíme!

Máš aj ty svoj fitness vzor? Čím si ťa získal?
Tá, čo má ísť so mnou na tú kávu (smiech) ... Oksana, nie ?

A teraz jedna jednoduchá ... a zároveň asi najťažšia ... otázka. Aká si?
Aká som? Hm ... to je veľmi ťažká otázka. Keby som mala povedať pár slov, ktoré vystihujú môj charakter, určite by som vybrala vlastnosti trpezlivá, cieľavedomá, rozhodná a hlavne veľmi, veľmi citlivá. Myslím si, že sa nedám vôbec ovplyvňovať druhými. Riadim sa tým, čo sa páči mne a čo si myslím, že je správne.

Posledná otázka! Teraz máš priestor doplniť tento krátky rozhovor - ak niekomu chceš niečo odkázať, či sa chceš poďakovať, máš príležitosť!
To by som asi písala dlho, ale tak v skratke. Samozrejme, že najväčšia vďaka patrí mojej rodine. Vždy ma podporuje, či už som hore, alebo dole. Pomáhajú mi ako sa len dá, od nich mám najväčšiu podporu, hlavne po psychickej stránke a v druhom rade tiež po tej finančnej. Bez nich by som nebola tam, kde som teraz.
Moja mama je pre mňa najlepší človek na svete, keďže skoro vôbec nechodievam von s kamarátmi, snaží sa mi to vynahradiť - je to aj najlepšia kamarátka s ktorou riešim naozaj všetko. Nechýbajú ani hádky, to patrí k tomu, ale vždy si spolu nejak poradíme a ideme ďalej.
Ďalej by som chcela poďakovať obom trénerkám, Janke a Jelene, s ktorými to bolo 10 neprekonateľných rokov, neďakujem im len za tréningy, dali mi veľa do život . Pomohli mi so všetkými prekážkami, taktiež zvládali moje nálady ako aj moja rodina. Čo bola asi tá najťažšia úloha pre nich, ale zvládli to ! Ďakujem všetkým kamarátom, trénerovi aj ľuďom, ktorí mi pomáhajú a robia mi život krajším. Veľmi si to vážim, ani nemám čo viac k tomu dodať, iba veľké ďakujem!

Ďakujem za tvoje odpovede - ja a celý EastLabs Team ti želáme úspešný nástup na juniorské súťažné pódiá, mnoho ďalších úspechov a hlavne šťastný Nový rok 2017!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia