Michaela PAVLEOVÁ - Novoročný maratón otázok 2017

Michaela PAVLEOVÁ - Novoročný maratón otázok 2017


Tatianu KOŽUCHOVÚ, 2016 Majsterku Európy v kategórii junioriek aj žien, redaktorku portálu EastLabs.SK okrem spoločnosti PROM-IN, ktorá vyrába vysoko kvalitné doplnky výživy, podporuje aj spoločnosť FitnessHouse.CZ/SK, dovozca odevov značky
GASP a Better Bodies
.


Tatiana KOZUCHOVÁ

Tatiana KOŽUCHOVÁ: ako začala moja juniorská fitness kariéra? Netradične - Novoročným maratónom otázok v januári 2015, ktoré mi poslal Igor Kopček. Bol to prvý článok o mne, kde som odpovedala na otázky, ktoré sa týkali môjho súťaženia a dodnes si pamätám, aká šťastná som bola, keď som sa videla na "našom EastLabse". Celý článok venovaný len a len mne - bolo to pre mňa niečo výnimočné!
Aktuálne som už členkou EastLabs Teamu, no stále si pamätám na ten úžasný pocit, ktorý som mala pred dvoma rokmi, keď som čítala o sebe. A iba skromne dúfam, sa mi podarí niečo podobné vyvolať aj v našich fitness talentoch, ktoré v roku 2017 čaká rovnaký krok ako mňa v roku 2015. Súťaženie vo vekovej kategórii fitness junioriek ... a možno aj žien. Väčšinu z nich poznám osobne, preto som rada, že mám tú možnosť "spolupracovať" s nimi aj týmto spôsobom a byť pri začiatku novej etapy v ich športových životoch.
Rok 2017 prinesie dievčatám z fitness kategórií pomerne veľkú zmenu, akou nesporne je prechod z detského fitness medzi staršie pretekárky - juniorky. V nových kategóriách budú často najmladšie, ale ja im verím a držím im palce, nech uspejú.
Tak priatelia, je čas predstaviť si budúce velké hviezdy - aspoň prostredníctvom série článkov pod staronovým názvom Novoročný maratón otázok 2017!

Michaela PAVLEOVÁ

V krátkosti sa predstav - kto si, odkiaľ si, kde trénuješ, ako dlho sa venuješ fitness a ktoré úspechy z detského fitness sú pre teba tie najcennejšie?
Volám sa Michaela Pavleová a mám 16 rokov. Pochádzam z Trenčína a súťažím za klub Fitness Gabrhel Trenčín. Fitnessu sa venujem 10 rokov s tým, že 3 roky som mala pauzu. Za môj prvý a asi aj najväčší úspech v detskom fitness považujem 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska, keď som mala 8 rokov.

Ako si sa vlastne dostala k fitness - venuješ sa/alebo si sa venovala čisto len fitness, alebo máš skúsenosti aj s iným športom?
K fitnessu ma priviedla pani učiteľka v škôlke, ktorej dcéra sa tiež venovala fitnessu a opýtala sa ma, či by som to nechcela skúsiť - a tak som začala trénovať. Po 7. rokoch som cítila, že potrebujem zmenu. Môj brat sa práve venoval atletike, ktorú som chcela vyskúšať. Atletike som sa venovala 4 roky a tak isto sa mi podarilo získať niekoľko najvyšších ocenení a reprezentovať Slovensko v zahraničí. Teraz sa venujem opäť fitnessu.

Čím ti fitness tak učaroval, že sa mu venuješ dodnes?
Páči sa mi kombinácia hudby, tanca a akrobatických prvkov.

Máš v pláne súťažiť a pokračovať vo fitness aj medzi staršími pretekárkami?
Určite áno.

Čo očakávaš od súťaženia v nových vekových kategóriách? V čom vidíš najväčší rozdiel medzi detským fitness a kategóriami junioriek či žien?
Nedá sa povedať, že očakávam, ale dúfam, že budem mať väčšie možnosti cestovať a spoznávať ľudí, ktorí sú v tomto športe úspešní a niečo dosiahli. Najväčší rozdiel medzi detským a juniorským/ženským fitness vidím hlavne v príprave a v priebehu súťaží. S prípravou súvisí diéta, náročnejšie tréningy a posilňovanie. Na súťažiach už musíme byť samostatnejšie a zodpovednejšie.

Mala si možnosť vyskúšať si už súťaženie vo vekovo starších kategóriách? Ak áno, aké boli tvoje dojmy z týchto súťaží? V čom boli iné od súťaží detí?
Áno mala. Prvýkrát som medzi juniorkami súťažila ako 11 ročná, čím som sa stala najmladšou súťažiacou v tejto kategórii. Bolo to pre mňa veľmi vzrušujúce a zároveň stresujúce, čo spôsobilo, že som zabudla časť svojej zostavy. Najviac sa mi páčilo natieranie súťažnou farbou, čo bolo pre mňa nové, keďže v detskom fitness nič také nie je.

Čo ty a fitness centrum, diétny režim tzn. úprava stravy? Aké sú tvoje skúsenosti?
Myslela som si, že to bude jednoduché, ale opak bol pravdou. Zo začiatku som to zvládala s prehľadom, ale čím ďalej sa blížili súťaže a strava bola prísnejšia, tým to bolo ťažšie. Do posilňovne nemám problém chodiť. Baví ma to.

Ako by si v skratke opísala svoju prípravu na súťažné vystúpenia?
Trénujem 5 dní v týždni, z toho 3 dni dvojfázovo. Moje tréningy v telocvični spočívajú v nácviku akrobacie, alebo v precvičovaní zostavy. Tréningy v posilňovni mám rozdelené na precvičovanie jednotlivých partií tela a kardio cvičení. Moja strava pozostáva hlavne z mäsa, ryže, vajec a zeleniny.

Ktorá z disciplín ti je bližšia - voľná zostava, alebo hodnotenie postavy?
Jednoznačne pózovanie, pretože z toho nemám taký stres ako zo zostavy.

V čom sa tvoje zostavy odlišujú od ostatných dievčat - v čom vynikáš práve ty?
Zostavu mám postavenú celkom náročne a snažím sa ju ísť vždy na sto percent, tak ako aj ostatné dievčatá. Prejav však máme každá iný.

Ktoré sú tvoje silné a naopak slabšie stránky, prípadne na čom by si ešte chcela zapracovať?
Slnou stránkou sú asi genetické predpoklady pre svalový rozvoj. Mojou slabšou stránkou je zostava, na ktorej by som chcela ešte popracovať a zdokonaliť ju.

Čo ti fitness priniesol a naopak, čo si musela kvôli nemu obetovať?
Fitness mi priniesol určite zlepšenie mojej fyzickej kondície a lepšie sa cítim po fyzickej aj psychickej stránke. Pomáha mi pri odbúravaní stresu. Musela som preň obetovať všetok svoj voľný čas a prinútilo ma to k oveľa väčšej disciplíne. A v neposlednom rade som získala aj veľa kamarátok, čo bol aj jeden z dôvodov, prečo som sa vrátila k fitnessu.

Prezradíš mi svoje plány do budúcnosti - športové a aj súkromné?
Rada by som sa fitnessu venovala čo najdlhšie, ako to pôjde. Športu by som sa chcela venovať aj v dospelosti ako osobná trénerka. Plánujem študovať na vysokej škole, ktorá nejakým spôsobom súvisí so športom a zdravým životným štýlom.

Aký je tvoj fitness sen?
Určite by som sa v blízkej budúcnosti chcela dostať na Majstrovstvá Európy a sveta a umiestniť sa čo najlepšie. Urobím preto maximum. Neskôr by som sa chcela venovať bodyfitnessu a dostať sa na prestížnejšie medzinárodné súťaže.

Máš aj ty svoj fitness vzor? Čím si ťa získal?
Vzor vyslovene nemám, ale inšpiráciou pre mňa sú všetky moje súperky.

A teraz jedna jednoduchá ... a zároveň asi najťažšia ... otázka. Aká si?
Som veľmi tvrdohlavá a ctižiadostivá, čo asi aj súvisí s mojou záľubou súťažiť. Na druhej strane som aj citlivá a nápomocná.

Posledná otázka! Teraz máš priestor doplniť tento krátky rozhovor - ak niekomu chceš niečo odkázať, či sa chceš poďakovať, máš príležitosť!
Chcela by som sa poďakovať predovšetkým svojim rodičom, ktorí mi umožňujú trénovať, pomáhajú mi, ako sa len dá a svojej trénerke za jej cenné rady a veľkú trpezlivosť, keďže to so mnou nie je vždy ľahké.

Ďakujem za tvoje odpovede - ja a celý EastLabs Team ti želáme úspešný nástup na juniorské súťažné pódiá, mnoho ďalších úspechov a hlavne šťastný Nový rok 2017!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia