Milan ŠÁDEK na súťaži 2015 EVLS Prague PRO - report a video

Milan ŠÁDEK na súťaži 2015 EVLS Prague PRO - report a video

Milan ŠÁDEK, člen AMIX Teamu, je už niekoľko rokov doslova fenoménom na bodybuilding scéne v Čechách. Vďaka svojej nespornej charizme, ústretovosti a priateľskému správaniu má mimoriadne vysoký počet priaznivcov, jeho vysoké ambície (ktorými sa spravidla netají) však často nenachádzajú pochopenie a registrujem aj tých, ktorí sa s nim porovnávajú a (obrazne povedané) palce mu určite nedržia.
Jedna aj druhá skupina pochopiteľne pozorne sleduje jeho cestu, na ktorej sme mu v minulom roku výraznejšie pomáhali spoločne s Mariánom ČAMBALOM (pripomeniem, že Šádek sa obrátil na mňa  s prosbou o pomoc v čase, kedy bol v nie práve skvelej forme, na jeho prosbu som reagoval "vyskladaním" trénerského teamu Čambal - Kopček a výsledkom spolupráce bola životná forma na Olympia Amateur 2014, víťazstvo v kategórii do 100kg a vyrovnaný boj o titul absolútneho šampióna na tejto prestížnej súťaži).
Pre rok 2015 bol pred Šádkom nový cieľ - aj vďaka podpore EastLabs Teamu a národnej federácie získal IFBB PRO kartu, debut medzi profesionálmi bol naplánovaný opäť na domácej pôde, kde sa mal uskutočniť ďalší ročník súťaže EVLS Prague PRO. A tomuto cieľu bolo podriadené absolútne všetko!

Milan SADEK

Novým trénerom Milana ŠÁDKA sa stal Tomáš Bureš (zopakujem, nevidel som zmysel, aby Milana pripravoval niekto iný v situácii, keď žije a trénuje v Prahe, navyše vedel som, že rok 2015 bude pre Mariána a aj mňa mimoriadne náročný a Šádek by bol "na druhej koľaji").
Zaregistroval som, že Tomáš pri svojej povestnej skromnosti svoju úlohu označil ako "menej dôležitú", ale pravda je taká, že Milana po tréningovej stránke 100% viedol on, mojou úlohou bolo, na základe poznatkov získaných z prípravy v roku 2014 doriešiť suplementáciu tzn. čo, kedy, ako a v akom množstve. Skúsenosti Tomáša, Šádkove tréningové úsilie, optimálne zvolená suplementácia a predovšetkým podpora partnerov/sponzorov (zvlášť spoločnosti AMIX) prispeli k tomu, že už krátko pred 2015 EVLS Prague PRO Milan v podstate splnil vytýčený cieľ, ktorý som často spomínal v našich rozhovoroch - za cca rok a pol od poslednej súťaže dosiahol opäť progres, ktorý zrejme neunikol nielen jeho priaznivcom, ale aj tým, ktorí ho "nemajú v láske".
A súťaženie (rozumej - vystúpenie na súťaži v Prahe) bolo už iba akýmsi záverečným testom, ako jeho progres ocenia rozhodcovia, medzi ktorými hlavnú úlohu hral skúsený (a obávaný) Steve WEINBERGER.

Milan SADEK

Kto pozná spôsob rozhodovania v IFBB PRO divízii, určite so mnou bude súhlasiť, že o výsledku na akejkoľvek súťaži (snáď s výnimkou Olympia Weekend-u a Arnold Classic) rozhodujú tri faktory:

  • individuálna prezentácia v semifinále (a s tým spojená schopnosť upútať hlavného rozhodcu a zvyšok rozhodcov)
  • osobný názor hlavného rozhodcu na aktuálnu formu daného súťažiaceho (názor zvyšku rozhodcovského poľa má spravidla iba "poradný" hlas)
  • schopnosť udržať si formu počas celého semifinále (ak sa postupom času, ktorý súťažiaci trávi na pódiu v porovnávaniach zhoršuje, zákonite klesajú aj jeho šance na lepší výsledok)

Šádek na 2015 EVLS Prague PRO pri úvodnej individuálnej prezentácii pôsobil mimoriadne dobre. Nielen ja pozitívne hodnotím v jeho prípade pripravenosť, kvalitu spracovania svalovej hmoty a jej estetičnosť (ktoré suma sumárum dávali na chvíľu zabudnúť na nedostatky v koncepcii jeho postavy, alebo na "zaostávanie" v masívnosti za niektorými z jeho súperov), vďaka čomu bol hneď od počiatku pre mňa hlavným kandidátom na miesto v TOP5. Milan však neunikol ani pozornosti Weinbergera, ktorý prvé porovnávanie využil na vytvorenie dokonalej ilúzie o tom, že aj "neskúsení" borci z Čiech môžu byť úspešní v súboji s harcovníkmi, ktorí majú za sebou úspešné vystúpenia na Olympia Weekendoch - do prvého porovnávania "pozval" okrem svojich favoritov (Raymond, Henry, Ahmad) aj Kubíka so Šádkom.
Nasledoval kolotoč, počas ktorého sa Šádek postupne "prepadal" do nižšieho a nižšieho porovnávania (jasne som videl na Milanovej tvári sklamanie a obavy, zároveň s tým prichádzalo aj zhoršenie jeho formy - stres je najväčším nepriateľom každého bodybuildera) až sa mohlo zdať, že jeho postup nielen do TOP6, ale aj do TOP10 doslova visí na vlásku. Čo tým Weinberger sledoval?
Osobne sa prikláňam k názoru, že si Šádka "vychutnal" - určite aj on zaregistroval jeho výnimočnosť a "šťavnatosť" na premiérovej súťaži v IFBB PRO divízii, no nechal mu pocítiť, že dnes to ešte nebolo tak presvedčivé, aby mohol poraziť "papierových" favoritov. A o tom, že Šádek bol v Prahe naozaj vyrovnaným súperom Raymondovi alebo Henrymu (pripomeniem, že oni na rozdiel od Šádka neboli v TOP forme - pochopiteľne, vrcholom sezóny pre nich bol Olympia Weekend) svedčí aj ich mimoriadne priateľský prístup k Milanovi, ktorý nebolo možné prehliadnuť.
Nerobím to často, ale medzi semifinále a finále som si Milana vyhľadal v zákulisí a pripomenul som mu, čo bolo cieľom prípravy na EVLS Prague PRO - nie výsledok, ale dosiahnuť progres, čo sa aj podarilo! A ... samozrejme, trošku som ho pochválil, aby videl, že to myslím vážne.
Finále bolo už iba formalitou, ktorá potvrdila moje semifinálové očakávania. Pravdou ale je, že u mňa na 3.-4. mieste bola dvojica "debutantov" Slobodanyuk - Šádek a ak by naozaj obaja prekonali Ahmada s Carascom, nikto by nemohol povedať ani jedno slovo. Snáď ich porazia nabudúce!

Milan ŠÁDEK na súťaži 2015 EVLS Prague PRO ... 1. časť




Milan ŠÁDEK na súťaži 2015 EVLS Prague PRO ... 2. časť




Milan ŠÁDEK na súťaži 2015 EVLS Prague PRO ... 3. časť




Diskusia k článku:

AMIX diskusia