Report 3 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 3 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.


EastLabs Team nemá presne stanovený počet členov. A ani nikdy nemal. Podľa požiadaviek partnerov sme do našej činnosti zapájali mnohých externých spolupracovníkov, viacerí z nich sa postupom času osamostatnili a vedú svoje vlastné projekty. S ktorými veľmi intenzívne spolupracujeme.

Medzi takéto projekty patrí aj BikiniFitness.SK, redaktorky ktorého s nami pravidelne prichádzajú na domáce, ale už aj medzinároddné súťaže. Aktuálne dvojica Soňa KOLCUNOVÁ (šéfredaktorka BikiniFitness.SK) a Barbora LABUDOVÁ (redaktorka BikiniFitness.SK) pôsobili na 2021 IFBB World Championships v Santa Susanna, kde plnili požiadavky vedenia IFBB (presnejšie prezidenta Rafaela SANTONJU) v mediálnej oblasti. A pozorne sledovali dianie na súťažnom pódiu, aby aj pre vás, z prvej ruky, písali reporty na základe toho, čo videli na vlastné oči a zažili na vlastnej koži. Nech sa páči - čítajte!

2021 IFBB World Championships

Barbora LABUDOVÁ: po prvýkrát v histórii IFBB sa stalo, že sa všetky svetové šampionáty spojili do jednej udalosti. V minulosti sme boli svedkami viacerých súťaží, ktoré sa konali na rôznych miestach -  MS juniorov, MS vo fitness, MS v kulturistike a MS masters. Tento rok sa však rozhodlo o usporiadaní toho najväčšieho svetového šampionátu, ktorý v hlavnom meste fitness, v Santa Susanne, privítal viac ako 1500 pretekárov z celého sveta. A my a eastlabsphoto team sme boli pri tom! V reportoch, ktoré budú online v najbližších dňoch sa spoločne pozrieme na to, ako vyzerali pretekárky v nomináciách junior bikinifitness a junior wellnessfitness.

Junior Bikinifitness 16-20 rokov nad 166cm

V tejto výškovej kategórii sa ukázalo 7 dievčat, z nich 3 Slovenky. Najväčšie favoritky tejto kategórie boli Aneta TICHÁ (534) a Natália KAPUSTOVÁ (536). Aneta sa minulý rok stala vicemajsterkou sveta juniorov a majsterkou sveta vo svojej ženskej výškovej kategórii. Napriek tomu, že išlo o jej prvú súťažnú sezónu, dosiahla vynikajúce výsledky. Práve preto sme od nej očakávali výborný výkon aj na tohtoročnom šampionáte.

Ukázala výbornú formu, nový look a o niečo sebavedomejšiu prezentáciu. S trénerkou Beátou Graňákovou odviedli opäť kus práce, za ktorú Anet získala jedno z najkrajších ohodnotení - stala sa majsterkou sveta juniorov s ideálnym skóre 5 bodov. Musím jej však vytknúť zmenu farby vlasov. Zo svetlej hnedej, ktorá bola, predpokladám, jej prirodzenou farbou, sa Anetka prefarbila na čierno. Tá na nej pôsobí veľmi neprirodzene a navyše vyzerá oveľa staršie. V redakcii sme sa zhodli, že nám táto zmena rušila celkový dojem z jej vystúpenia.

Ticha a Kapustova

Titul vicemajsterky si odniesla domov Natália. Tú musím pochváliť za zvýraznenie symetrie, dokonalý look a aj za zmenu farby bikín. Natália je štandardne pripravená veľmi dobre, prekáža mi však objem kvadricepsov, najmä v oblasti kolien. Opticky jej skracujú nohy a oproti súperkám so štíhlejšími stehnami vyzerá Natália objemne, no s trénerkou Natáliou Lenártovou o tomto nedostatku vedia. Profesionálny look od ruskej vizážistky bol však skvelým rozhodnutím. Natália vyzerala veľmi sviežo a oranžové bikini zabezpečili, že ju nikto z rozhodcov a divákov neprehliadne.

Bronzovú medailu získala Fínka Sonja OLLILA (537). Sonja je veľmi pekná pretekárka, musí však zmeniť predný postoj. Vyzerala v ňom krivo a neprirodzene, čím zaostávala oproti Natálii, ktorá ju porazila len o 2 body. Štvrtá skončila posledná z trojice slovenských bikín – Daniela FIGUROVÁ (538). Pre Danielku to bola reprezentačná premiéra a so svojím výkonom môže byť spokojná. Jej proporcie sú aktuálne veľmi pekné, treba však dať pozor na ďalší rozvoj spodnej časti tela, najmä kvadricepsov. Za mínus považujem look, ktorým ju súperky pred ňou prevalcovali. Do budúcna môže byť ešte o niečo výraznejší rovnako, ako styling vlasov. Piata skončila Estónka Olivia HERMLIN (532). Jej pripravenosť bola na veľmi vysokej úrovni, najmä v juniorskej kategórii by mala byť o niečo subtílnejšia. Na šiestom a siedmom mieste skončili s rovnakým počtom bodov Nórka Marina FLOWERS (533) a Poľka Klaudia STANKIEWICZ (535).

POZNÁMKA: kompletný report tzn. zhodnotenie všetkých kategórií Junior Bikini nájdete na partnerskom projekte BikiniFitness.SK

Junior Wellness - POPROCKÁ

Soňa KOLCUNOVÁ: Kto sledoval 2021 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness a kulturistike, dokáže zhodnotiť, o aké obrovské podujatie išlo. Doteraz rozdelené IFBB Majstrovstvá sveta juniorov, master, žien a mužov sa spojili a vzniklo päťdňové podujatie, ktoré dalo zabrať organizátorom, fotografom, moderátorom, trénerom aj samotným členom výprav a športovcom, ktorí čakali na svoj čas na pódiu celé hodiny. Kategória wellness nastúpila na súťažné pódium v sobotu, spoločne s kulturistami tvorili zlatý klinec dňa. A treba uznať, že aj juniorky už dnes chápu, o čom wellness je. Časy, kedy sme kritizovali pretekárky za to, že sú len „nepripravené bikinifitnessky“ vo väčšine prípadov pominuli. Ako vyzerali tri juniorské kategórie v nominácii wellness? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Junior Wellness 16-20 rokov

OPEN kategória ponúkla síce len štyri pretekárky, no z pohľadu Slovákov išlo o tú najzaujímavejšiu. Od momentu, keď na pódium vykročila Natália POPROCKÁ bolo jasné, že sledujeme novú Majsterku sveta. Treba tiež pripomenúť, že Natália je prvou slovenskou víťazkou medzinárodnej majstrovskej súťaže v nominácii wellness. Natália získala zlato úplne jednoznačne a musím povedať, že zmena kategórie jej prospela. Po jej poslednej súťaži medzi bodyfitnesskami som mala pocit, že Natália sa trápila a hľadala cestu do novej kategórie. Viem, že v hre bola aj nominácia women’s physique, o ktorej hovorila ešte dávnejšie v našom PODCASTE. Ako wellnesska pôsobí Poprocká sviežo a napriek tomu, že ako bodyfitnesska sa ťažkým tréningom nôh takmer nevenovala, za pomerne krátky časový úsek dokázala dosiahnuť formu, vďaka ktorej zvíťazila. Som zvedavá, aký progress dokáže dosiahnuť počas nasledujúcich mesiacov, keď sa jej príprava 100% sústredí na novú nomináciu. Oproti svojim súperkám vyzerala Natália omnoho vyzretejšie nielen prejavom, ale aj svalovým rozvojom, čo je jej veľkou výhodou. Jedno je isté – v Santa Susanne sa zrodila hviezda!

Natalia POPROCKÁ
Druhé miesto získala len 17-ročná Rumunka Mara ZIDARESCU. Mara získala druhé miesto jednoznačne. Je však potrebné ďalej pracovať na svalovom objeme, celkovom looku a prezentácii. Tunde VEGH, ktorá ešte na jar súťažila medzi fitnesskami si tentokrát skúsila nomináciu wellness. Tunde má len 16 rokov, no ak chce aj naďalej súťažiť, na pódium by mala priniesť omnoho stiahnutejšiu formu, popracovať aj na proporčnosti a masívnosti dolnej časti tela.  Mimoriadne sympatická bola však jej radosť z tretieho miesta zo štyroch pretekárok. Nechýbali ani slzy! Štvrtá napokon skončila Nela BUKAČOVÁ z Česka. Hoci je Nela mimoriadne pekné dievča, myslím, že sama dobre videla, že na dosiahnutie úrovne, na akej je napríklad Natália, potrebuje predviesť o niekoľko kilogramov tuku „ľahšiu“ formu.

POZNÁMKA: kompletný report tzn. zhodnotenie všetkých kategórií Junior Wellness nájdete na partnerskom projekte BikiniFitness.SK

Zdroje www.bikinifitness.sk
www.eastlabsphoto.com

Diskusia k článku:

AMIX diskusia