Alexander Fedorov bude opäť súťažiť - v akej je forme?

Alexander Fedorov bude opäť súťažiť - v akej je forme?

Alexander FEDOROV je nesporne TOP bodybuilderom Ruska všetkých čias. Prečo to tvrdím? Do Ruska prichádzam pravidelne posledné 4 roky, stretávam hviezdy amatérskej, ale aj PRO kulturistiky s ruskými koreňmi, počúvam ich názory, aj názory fanúšikov (ktorí, mimochodom, aj Dennisa Wolfa považujú za "svojho", za Rusa), no nikto nedokáže vyvolať takú vlnu emócií ako Fedorov.

Úprimne, spočiatku som to nechápal. Fedorov síce ohromil svet amatérskeho bodybuildingu formou, akú ukázal v roku 2003 na IFBB Majstrovstvách Európy v Petrohrade (pripomeniem, že Alex vtedy vo veku 25 rokov a s hmotnosťou vysoko nad 110kg zvíťazil nielen v najťažšej hmotnostnej kategórii nad 95kg, ale získal aj titul absolútneho víťaza; mimochodom, v tomto roku aj Marián Čambal po prvý krát reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách Európy a v Petrohrade skočil na 12. mieste) - o pár mesiacov neskôr už nastúpil na pódium 2013 Grand Prix Russia po boku Ronnie Colemana a Jay Cutlera a výraznejšia za nimi nezaostával. Aj preto sa očakávalo, že mladík z Ruska čoskoro "dobije" svet bodybuildingu, no smelé plány sa nenaplnili - Fedorov získal síce 2. miesto na súťaži 2004 Grand Prix Russia, ale Mr. Olympia 2005 pre neho končí fiaskom. Za úspech nemožno považovať ani jeho ďalšie umiestnenia v roku 2006 - Grand Prix Austia 10. miesto, Grand Prix Holland 9. miesto, na New York Pro sa neprebojuje do TOP 15. Následok? Vo veku 28 rokov končí s kulturistikou ... a mnohí si myslia, že definitívne.

Prišiel však rok 2014, kedy aj z nášho podnetu promotér amatérskej súťaže Grand Prix Fitness House Denis Loginov z Petrohradu začal uvažovať na zorganizovaním PRO súťaže v Rusku. EastLabs Team v úlohe prostredníka doriešil pre Loginova kontakty na IFBB PRO League, dohodol pre partnerov v Rusku stretnutie s výkonným prezidentom IFBB PRO League a promotérom Olympia Weekend-u Robinom Changom niekoľko pracovných stretnutí, výsledkom ktorých sa stala Grand Prix PRO Fitness House 2014.
Informácia o tom, že v Rusku sa po 10. rokoch opäť uskutoční súťaž v profesionálnom bodybuildingu spôsobila zvýšený záujem fanúšikov a sponzorov aj o Alexandra, ktorý práve pred rokom (tzn. koncom apríla 2014), s podporou spoločnosti PUREPROTEIN začal opäť s tréningom a prípravou na súťaže. Spočiatku 90kg ťažký Fedorov využil všetky dostupné prostriedky a informačné zdroje (tzn. aj tie, ktoré má k dispozícii EastLabs Team), čo v kombinácii s mimoriadnym "prísunom" financií od hlavného sponzora PUREPROTEIN napokon vyústilo o necelých 7 mesiacov do v podstate slušnej formy, vďaka ktorej (v tom čase cca 120kg vážiaci Alexander) na Grand Prix PRO Fitness Hause získal slušné 8. miesto.
V interview pre EastLabs.RU však niekoľkokrát prehlásil, že jeho chvíľa, skutočný návrat na súťažné pódiá príde až v roku 2015 tzn. rok po tom, čo opäť začal s tréningom. Slovensko sledovalo progres Mariána Čambala, ktorý napriek veku (42 rokov) dosiahol pred niekoľkými dňami na Mozolani PRO Classic životnú formu a postup na Olympia Weekend 2015, Rusko zasa svoje nádeje vkladalo (a vkladá) do Fedorova - toho už tento víkend čaká prvá tohtoročná súťaž, Europa Orlando PRO 2015.

Alexander sa poučil z minulosti a do USA prišiel už 10 dní pred súťažou na pozvanie Roberta Samborského (je to Rus pôsobiaci v New Yorku, vlastní Apollon, v logu ktorého je práve Fedorov v jeho najlepšej póze, kde mal ideálne podmienky na doladenie formy. Robert sprostredkoval pre Fedorova aj stretnutie s významným rozhodcom IFBB PRO divízie, NPC a promotérom Steve Weinbergerom, ktorý prehlásil, že aktuálne je Fedorov jedným z najmasívnejších bodybuilderov sveta a že jeho paže sú (po roku tréningu, kedy "zvýšil" hmotnosť z 90kg na 133,5kg) opäť fenomenálne a ťažko nájdu na pódiu konkurenciu.
Dnes dvojica Fedorov - Samborsky odcestovala do Orlanda a Alexander Timoshenko (môj partner z projektu EastLabs.RU) potvrdil, že Fedorov pri kontrole hmotnosti pred odletom naozaj navážil cca 133kg (presnejšie 294lbs) a že predpokladaná súťažná hmotnosť čoskoro 37 ročného fenomenálneho Rusa (narodil sa 6. mája 1978) bude tesne na hranici 130kg. Či mu to bude postačovať na výraznejší úspech dozvieme sa už tento víkend, jeho formu pred odletom z New Yorku vám priblížia nasledujúce fotografie.

Kto bude súťažiť na súťaži Europa Orlando PRO?
  • Fouad Abiad
  • Pablo Ayala
  • Alfonso Del Rio
  • Marius Dohne
  • Lloyd Dollar
  • Vitaly Fateev
  • Alexander Fedorov
  • Michael Lockett
  • Nikitas Manolakas
  • Ryan Pateracki
  • Firas Saied
  • Daniel Toth
  • Derek Upshaw
  • Iain Valliere

Diskusia k článku:

AMIX diskusia