Sobota - ako sa darilo výberu Slovenska na 2016 Majstrovstvách Európy?

Sobota - ako sa darilo výberu Slovenska na 2016 Majstrovstvách Európy?


Účasť EastLabs Teamu na súťažiach národného aj medzinárodného charakteru je možná vďaka reklamnému partnerstvu so spoločnosťou TIPSPORT.
Spoločnosť
TIPSPORT je VIP reklamným partnerom portálu EastLabs v sekcii súťaže.

Zajtra nás čaká najdlhší a pre Slovensko najvýznamnejší deň 2016 IFBB Majstrovstiev Európy v kulturistike a fitness. Prečo najdlhší?
Zajtra totiž postupne na pódium nastúpia súťažiaci celkovo v osemnástich kategóriách, čaká nás 18 finálových porovnávaní, 12 semifinálových porovnávaní, 9 eliminácií a spoznáme 4 absolútnych víťazov. Prečo najvýznamnejší?
Zajtra totiž na súťažné pódium nastúpi mimoriadne vysoký počet súťažiacich zo Slovenskej asociácie kulturistiky a fitness, z ktorých mnohí určite získajú niektorí z cenných kovov. Jednoducho povedané, zajtra ak sa naplnia očakávania (a predsúťažné predpoklady), čaká nás medailová žatva a dnešná bilancia mimoriadne dobrých výsledkov (každý výsledok, ktorý prinesie Slovensku akýkoľvek cenný kov, prípadne postup do finále považujem za cenný) by sa mohla výraznejšie vylepšiť. Skôr, ako si povieme niečo viac o mojich subjektívnych predpokladov ohľadom zajtrajšieho súťažného dňa, poďme si pripomenúť, aké výsledky dosiahli reprezentanti Slovenska v tretí súťažný deň:
  • Tatiana KOŽUCHOVÁ ... v konkurencii 11 junioriek si vybojovala postup do zajtrajšieho finále v kategórii fitness nad 163cm; v konkurencii 9 žien si vybojovala postup do finále v kategórii fitness nad 163cm
  • Kristína JURICOVÁ ... v konkurencii 11 junioriek si vybojovala postup do zajtrajšieho finále v kategórii fitness nad 163cm
  • Eva BANIKOVÁ ... v konkurencii 11 junioriek si vybojovala postup do zajtrajšieho finále v kategórii fitness nad 163cm; v konkurencii 9 žien si vybojovala postup do finále v kategórii fitness nad 163cm
  • Klaudia PISARČÍKOVÁ ... v konkurencii 13 junioriek získala 2. miesto kategórii bodyfitness open
  • Adriana SOJKOVÁ ... v konkurencii 13 junioriek získala 5. miesto kategórii bodyfitness open
  • Alžbeta PEŤKOVÁ ... v konkurencii 17 žien získala 7. miesto v kategórii bodyfitness do 158cm
  • Jana KNOTKOVÁ ... v konkurencii 19 žien získala 10. miesto v kategórii bodyfitness do 163cm
  • Ela MASARYKOVÁ ... v konkurencii 19 žien získala 12. miesto v kategórii bodyfitness do 163cm
  • Lucia KOŠECKÁ ... v konkurencii 19 žien získala 3. miesto v kategórii bodyfitness nad 168cm
  • Eva KVASNIČKOVÁ ... v konkurencii 19 žien získala 16. miesto v kategórii bodyfitness nad 168cm
  • Poznámka: opäť pochválim partiu Hlobík a spol., ktorá sa stará o úpravu pokožky súťažiaich zo Slovenska - aj dnes bola ich práca nad očakávanie dobrá.

Čo očakávam od posledného dňa šampionátu?

Skôr, ako si pozriete fotogalérie (a výsledkové listiny) z tretieho súťažného dňa, pripomeňme si, ako bude vyzerať záver šampionátu. Ako som už písal vyššie, čakám medailovú žatvu, ale získať niektoré z TOP3 umiestnení v kategóriách fitness a fitness bikini určite nebude jednoduché.

Po tom, čo som však videl v sobotňajšom semifinále, v kategórii fitness medzi juniorkami by sa o cenné kovy mali "pobiť" Slovenky Kožuchová, Juricová a Baníková (ak by to napokon skončilo v takomto poradí, určite by sa nikto nehneval). Je pravdou, že divácky zrejme najatraktívnejšie voľné zostavy predviedli rovesníčky Tatiany Alexandra Kepa s Vanesou Belovou, tie však výraznejšie zaostávajú za našou trojicou v proporčnosti postáva a hlavne v pripravenosti. Kožuchová dosiahla minimálny, predsa len očakávaný progres od Salvadoru (na pódiu bolo vidieť, že za krátku dobu o málinko nabrala na svalovej hmote, teším sa, že už nepôsobila tak "vysušeným" dojmom a v zadných postojoch jej netrčali lopatky a nedali sa spočítať stavce na chrbtici), urobila ďalšie zásahy do voľnej zostavy (napriek tomu odporúčam nacvičovať nové silové prvky, ktoré sú trvalou súčasťou zostáv Alexandry a Vanesy), počkajme si na finálový výsledok.
Predpoklady po semifinále? O víťazke by sa mohlo rozhodnúť medzi Kožuchovou a Juricovou (tá napriek tomu, že má iba 15 rokov, upútala nielen voľnou zostavou, ale aj proporciami - na pódiu vôbec nepôsobila detským dojmom), do bojov o prvenstvo (resp. cenné kovy) by mohla zasiahnuť aj stále sa zlepšujúca Eva Baníková (myslím, že tú na pódiu registrujem cca 9 rokov, prajem jej cenný kov, po semifinále má k nemu veľmi blízko).

Kožuchová s Baníkovou dostali možnosť súťažiť nielen medzi juniorkami, ale aj medzi ženami - myslím, že v semifinále aj v tejto vekovej kategórii patrili medzi najlepšie. Páčilo by sa mi, ak by obe získali cenný kov. Páčilo by sa mi, ak by jeden z nich mal "zlatú" farbu čo by znamenalo, že Slovenka bude stáť na pódiu v súboji o absolútny titul vedľa jasne najlepšej fitnessky šampionátu Evegnia Mishchenko z Ruska, ktorá mi pripomína "masívnejšiu" Oksanu Grishinu.

No nielen kategórie fitness zajtra budem pozorne sledovať - na programe je totiž fitness bikini junioriek a žien, aj fitness bikini masters.
V kategórii fitness bikini junioriek do 160cm máme dve súťažiace - Sabínu PLEVÁKOVÚ a Michaelu KANUŠČÁKOVÚ. Od Sabíny sa (myslím, že právom) očakáva boj o prvé miesto, Michaelu som videl súťažiť na SAKFST Majstrovstvách Slovenska (zopakujem to - v Nitre ma určite upútala a hlvane v zadných postojoch konkurovala Prítrskej aj Tarkuličovej), prial by som jej postup do finále a ak sa podarí, prípadne aj boj o niektorý z cenných kovov. Pripomeniem, že v kategórii majú 16 súperiek.
V kategórii fitness bikini junioriek do 166cm máme iba jednu súťažiacu - Majsterku Európy a Majsterku sveta Timeu Trajteľovú. Tá zaznamenala od Svetového šampionátu výraznejší progres (prekvapila ma nielen požadovaná "plnosť" postavy, ale predovšetkým viditeľné zoštíhlenie pásu) a nielen ja čakám od nej boj o niektorý z cenných kovov (ak nebudem skromný poviem, že rovno o titul).
V kategórii fitness bikini junioriek nad 166cm na súťažnom pódiu uvidíme dvojicu Erika KANDRÁČOVÁ a Monika ŠTEFLOVIČOVÁ. Erika na domácich jarných majstrovských súťažiach určite ešte nebola v "bikinifitness" forme, presvedčila ale rozhodcov proporciami o tom, aby ju "posunuli" na medailové priečky. Monika je nováčikom, nevidel som ju na súťažnom pódiu a tak ju ťažko môžem porovnávať so skúsenou Kandráčovou - sám som preto zvedavý, ako dopadne ich súboj na medzinárodnej scéne. Tak či tak, aj tu by Slovensko mohlo mať niektorý z cenných kovov.

Fitness bikini masters sa z roka na rok teší väčšej obľube a potvrdzujú to aj tohtoročné Majstrovstvá Európy - v open kategórii totiž uvidíme 45 žien starších ako 35 rokov, medzi nimi aj Slovenky Stanislavu PRÍTRSKÚ a Luciu BALDWIN. Ťažko odhadnúť, ako dopadne ich vzájomný súboj na medzinárodnej scéne, pre Slovensko by však bolo dobré, ak by obe postúpili do semiifnále/finále a tam ... tam nech rozhodnú rozhodcovia podľa aktuálnej formy. Nech lepšie skončí tá, ktorá bude mať najmenej chýb v proporciách a presvedčí prezentáciou.

Fitness bikini žien je pre SAKFST aktuálne kráľovskou kategóriou a potvrdzuje to aj tohtoročný šampionát. Na pódiu sa nám predstaví Pleváková s Tarkuličovou (do 160cm, 39 súťažiacich), Prítrská (do 163cm, 33 súťažiacich), Trajteľová (do 166cm, 29 súťažiacich), Marcišovská s Kandráčovou (do 169cm), Guľášová s Cakoci (do 172cm, 24 súťažiacich) a Antalová (nad 172cm, 21 súťažiacich) - dievčatá by mohli získať plus/mínu 3-4 cenné kovy, páčilo by sa mi, ak by medzi nimi bolo aj nejaké zlato, prípadne titul absolútnej víťazky.

2016 Majstrovstvá Európy - sobota, oceňovanie víťazov

2016 Majstrovstvá Európy - fitness junioriek, semifinále

2016 Majstrovstvá Európy - fitness žien, semifinále




Diskusia k článku:

AMIX diskusia