Report - Wellness Fitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Report - Wellness Fitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Máme za sebou 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy, ktoré boli doslova a do písmena športovým sviatkom. Prečo? V Santa Susanna sa v jednom termíne konali hneď tri šampionáty v rade za sebou:
  • Majstrovstvá Európy juniorov a masters
  • Majstrovstvá Európy mužov v kulturistike, klasickej kulturistike a men´s physique
  • Majstrovstvá Európy žien a mužov vo fitness a ženských nomináciách - bodyfitness, bikinifitness a wellness fitness

Jednou z kategórií, na ktorú bola európska fitness verejnosť asi najviac zvedavá, bol nepochybne Wellness Fitness. Pôvodne vypísané 2 výškové kategórie boli kvôli nízkemu počtu pretekárok nakoniec zlúčené do 1 kategórie Open (platí, že ak niektorá z kategórií má menej ako 6 súťažiacich, nastáva zlúčenie), kde napokon na pódium nastúpilo 17 dievčat.

Úvodný prvý call-out, ktorý bol vyvolaný priamo hlavným rozhodcom IFBB Pawlom Fillebornom na základe bodovacích lístkov od celkovo 11 rozhodcov (dvaja boli alternatívni). Vybral na prvý pohľad jasné favoritky celej kategórie - všetky štyri s výrazným osvalením nôh a gluteálov, plným svalnatým dojmom a štíhlym pásom. Najsvalnatejšia pretekárka celej top 6, Gentiana Beqa (35-ročná inštruktorka fitness jumpingu a matka 3 detí z Kosova) plánovala ešte večer pred nástupom na pódium štartovať medzi bodyfitness pretekárkami, pri predsúťažnom porovnávaní formy s ostatnými bodyfitnesskami sa však príliš vynímala „veľkosťou spodku“, načo teamoví tréneri správne prehodnotili situáciu - Getta nakoniec nastúpila vo wellness fitness a vyhrala v kategórii, o ktorej v počas cesty na šampionát ani nevedela, že existuje. Aj taká môže byť cesta k zaslúženému víťazstvu a majstrovskému titulu.

Druhé a tretie miesto obsadili typovo podobné pretekárky - aktuálna Majsterka Litvy Puzinaite a Majsterka Ruska vo wellness Bolshakova. Litovka Puzinaite (č. 206) upútala precíznou formou, Ruska Bolshakova (č. 202) zase krásou, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani finalistka "modelkovskej" MISS súťaže.

Wellness Fitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy ... SEMIFINÁLE



Prvý callout a výsledné 4. miesto uzatvárala Brazílka žijúca vo Francúzsku Juliana Motta (č. 198), ktorá by asi ako jediná zo všetkých dievčat bodovala aj na TOP súťažiach wellness brazílskej úrovne (tj. jej úroveň osvalenia spodnej polovice tela dosahuje takmer level women´s physique).

Moju pozornosť ešte upútala dáma na 6. mieste, Estónka Raudsepp (č. 210), ktorá napriek veku 45 rokov predviedla celkovo takmer dokonalý wellness package, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani tridsiatnička.

Poradie mimo finálovú šestku bolo v prípade tohoto európskeho šampionátu a kategórie Wellness Fitness už viacmenej „náhodné“, bodovanie odrážalo formu horšiu/lepšiu pretekárok prípadne ne/prítomnosť rôznych defektov. Slovenská reprezentantka Nikol Klimová (č. 205) obsadila 10. priečku, rovnakú priečku získala aj v nominácii bikinifitness (ako jediná súťažila v Španielsku dvoch odlišných kategóriách; na Slovensku vo wellness fitness nesúťažila, ale nomináciu do Santa Susanna potvrdila 3. miestom zo SAFKST Majstrovstiev Slovenska v bikinifitness).

Pre všetky dievčatá, ktoré hľadajú nasmerovanie, ako by mohla európska (ne-brazílska) verzia kategórie Wellness Fitness vyzerať, doporučujem sústrediť sa na TOP4 - tu sa na bodovaných miestach umiestnili typovo rôzne dievčatá. S nadnesením možno povedať, že tu na jednoltivých priečkach nájdete - 1. „bodyfitness wellness“, 2. „bikini wellness“ a je tu aj jedna „tradičná wellness fitnesska“ (všetky však s veľmi atraktívnou prezentáciou a aj výrazným osvalením tzn. ani jedna zo spomenutých pretekárok by v bikini fitness ani bodyfitness práve kvôli týmto priveľkým objemom, či spodným disproporciám, uspieť nemohla.)

Wellness Fitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy ... FINÁLE




Diskusia k článku:

AMIX diskusia