Report - Bodyfitness junioriek a žien na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Report - Bodyfitness junioriek a žien na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Bikini Fitness Camp LETO

Report súvisiaci s druhou najúspešnejšou nomináciou výberu Slovenska na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy (reč bude o bodyfitness) začnem netradične. Predvčerom som si na FB profile Olívie Pohánkovej prečítal v rámci diskusie k jej príspevku otázku (jej obsah bol zhruba taký) - kdeže sú po odchode Čížeka a Matejíčku z TOP funkcionárskych pozícii v rámci asociácie súťažiaci z ich oddielov. Odpoveď je jasná - dámy a páni, nosia pre SAFKST najligotavejšie cenné kovy z kategórií bodyfitness z Európskych šampionátov, pretože Peťková s Joszayovou súťažia za Šurany a za Košice. A túto rečnícku vsuvku ukončím želaním - bolo by už načase hľadať to, čo vás/nás spája a nie to, čo vás/nás rozdeľuje.

Kto reprezentoval Slovensko v bodyfitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy - juniorky

  • Andrea JÓSZAYOVÁ ... 1. miesto v kategórii bodyfitness junioriek OPEN (celkovo súťažilo v tejto kategórii 13 súťažiacich)
  • Silvia FIALKOVÁ ... 2. miesto v kategórii bodyfitness junioriek OPEN (celkovo súťažilo v tejto kategórii 13 súťažiacich)
  • Viera BOŽÍKOVÁ ... 9. miesto v kategórii bodyfitness junioriek OPEN (celkovo súťažilo v tejto kategórii 13 súťažiacich)

Porovnanie IFBB/EBFF Majstrovstiev Európy - juniorky

  • 2015 ... 2 kategórie - kategória do 163cm (8 súťažiacich), kategória nad 163cm (7 súťažiacich); Nikola Blahušiaková (do 163cm) - 2. miesto
  • 2016 ... OPEN kategória - celkový počet súťažiacich 13; Klaudia Pisarčíková - 2. miesto; Adriana Sojková - 5. miesto
  • 2017 ... OPEN kategória - celkový počet súťažiacich 13

Kto reprezentoval Slovensko v bodyfitness na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy - ženy

  • Alžbeta PEŤKOVÁ ... 1. miesto v kategórii bodyfitness žien do 158cm (celkovo súťažilo v tejto kategórii 18 súťažiacich)
  • Elena MASARYKOVÁ ... 5. miesto v kategórii bodyfitness žien do 163cm (celkovo súťažilo v tejto kategórii 23 súťažiacich)
  • Veronika FAKTOROVÁ ... 6. miesto v kategórii bodyfitness žien do 163cm (celkovo súťažilo v tejto kategórii 23 súťažiacich)
  • Viktória JEDLOVCOVÁ ... 8. miesto v kategórii bodyfitness žien do 158cm (celkovo súťažilo v tejto kategórii 18 súťažiacich)

Porovnanie IFBB/EBFF Majstrovstiev Európy - ženy (do 158cm, do 163cm, do 168cm, nad 168cm)

  • 2015 ... celkový počet súťažiacich (22+21+29+25 ... 97); Elena Masaryková (do 163cm) - 9. miesto
  • 2016 ... celkový počet súťažiacich (17+19+18+19 ... 73); Lucia Košecká (nad 168cm) - 3. miesto; Alžbeta Peťková (do 158cm) - 7. miesto; Jana Knotková (do 163cm) - 10. miesto; Ela Masaryková (do 163cm) - 12. miesto; Eva Kvasničková (nad 168cm) - 16. miesto
  • 2017 ... celkový počet súťažiacich (18+23+20+17 ... 78)

Úspešnosť nominácií z výberu Slovenska na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

  • fitness žien a fitness junioriek ... 5 súťažiacich; 6x zlato, 1x striebro, 3x bronz
  • bodyfitness žien a bodyfitness junioriek ... 7 súťažiacich; 2x zlato, 1x striebro
  • kulturistika juniorov, mužov a master ... 6 súťažiacich; 1x zlato
  • wellness fitness žien ... 1 súťažiaca; 0x cenný kov
  • men´s physique juniorov a mužov ... 5 súťažiacich; 0x cenný kov, z toho 2x súťažiaci neprešiel elimináciou (tzn. nepostúpil do TOP15)
  • bikinifitness junioriek, žien a master ... 22 súťažiacich; 1x zlato, 1x bronz, z toho 3x súťažiaca neprešla elimináciou (tzn. nepostúpila do TOP15)

Alžbeta PEŤKOVÁ, Majsterka Európy v kategórii žien do 158cm ... už počas Slovenského šampionátu v Žiari nad Hronom muselo byť každému jasné, že Peťková má v tomto roku skvelú formu a ak sa v závere prípravy nič nestane, táto súťažiaca sponzorovaná spoločnosťou ALL-STARS (a Ľubom Matejíčkom - ten bol dlhé roky reprezentačným trénerom žien, neskôr reprezentačným trénerom mužov a z pozície TOP SAFKST funkcionára odišiel spoločne s bývalým prezidentom Milanom Čížekom) môže reálne pomýšľať v Španielsku na niektorý z cenných kovov. Európa ukázala, že ako jedna z mála dievčat a žien z výberu Slovenska dokázala svoju formu ešte vylepšiť a od úvodných porovnávaní bola pre mňa jasným kandidátom na prvenstvo.

Súperky prekonávala proporciami s dostatočne masívnou svalovou hmotou, dominantným výrazným véčkom (štíhly pás - široké plecia) a na rozdiel od minulosti aj formou - tá bola jasne viditeľná na prepracovanosti stehien, chrbtovom svalstve a bruchu. Jej forma bola tak dobrá, že ju nezakrývala ani o chlp tmavšia farba pokožky, ako by bolo vhodné na daný druh osvetlenia na pódiu - v jej prípade mi to absolútne nevadilo.

Finále už iba bolo potvrdením semifinálových predpokladov - Alžbeta dominovala v individuálnej prezentácii, kde pôsobila (čo nie je zvykom v nominácii bodyfitness) mimoriadne žensky. A sebavedomo. A atraktívne. Víťazstvo získala s prehľadom, bez problémov, vďaka čomu má právo požiadať o IFBB PRO kartu.
Ak mám niečo vytknúť, možno by som hľadal o niečo vhodnejší strih dolného dielu plaviek tak, aby viac zvýraznil dĺžku dolných končatín a rozdelil opticky do lepšieho pomeru hornú a dolnú časť tela.
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 10x4 +10 = 50

Viktória JEDLOVCOVÁ, 8. miesto v kategórii žien do 158cm ... Viktóriu si pamätám cca z pred roka, kedy spoločne s Olíviou Pohánkovou navštívili bývalú repre trénerku Natáliu Lenártovú z dôvodu, aby vycibrili pózovanie. Natália behom niekoľkých minút pózing Viktórii upravila a vtedy som mohol vidieť jej skutočný potenciál a v podstate aj dôvod, prečo ju Olívia prehovorila na súťaženie v bodyfitness.

Spolupráca s Pohánkovu Jedlovcovej priniesla viac svalovej hmoty, zachovanie proporcií a na 2017 Extrifitslovakia Cup a 2017 SAFKST Majstrovstvách Slovenska aj formu, vďaka ktorej získala nomináciu na Európsky šampionát. Bohužiaľ, v Santa Susanna Jedlovcová ju však nezopakovala. Dôvod?
Ťažko odhadovať, ale viem, že stres, strach, obavy (s čím súvisí vyššia hladina glukokortikoidov v tele), prípadne aj neuváženosť v pitnom režime, alebo drobné chyby v "cukrovaní" dokážu zvýšiť retenciu vody v podkoží, následkom čoho je "mäkký" vzhľad s nedostatočnou svalovou hĺbkou - a tá je v bodyfitness žiadaná!

Jedlovcovej okrem detailov na dolnej časti tela by som vyčítať mohol aj chyby v prezentácii (hlavne v zadných postojoch), v prednom a v bočných postojoch konkurovala súperkám vďaka mimoriadne estetickému vzhľadu a štíhlemu pásu. Pripomínala mi subtílnejšiu Peťkovú v časoch, kedy absolvovala premiéru na Európskom šampionáte tzn. ak získa o niečo viac svalovej hmoty, dotiahne prezentáciu a hlavne dokáže ukázať na súťažnom pódiu väčšiu tvrdosť, Slovensko môže mať v nej ďalšiu úspešnú bodyfitnessku.

To, že už teraz úvaha nad postupom do finále (napriek určitej subtílnosti) nemusela byť marná, potvrdzuje aj skutočnosť, že po jasnom prvom porovnávaní hlavný rozhodca Pawel Filleborn doplnil "úvodnú štvoricu" o ďalšie dievčatá, medzi ktorými Viktória nechýbala - tu sa však ukázala jej slabina v zadnom postoji tzn. chyba v pózovaní (mimochodom, všimol som si, že ju pódiová rozhodkyňa opakovane opravovala aj v bočnom postoji, kde sa "ťahala" do mierneho predklonu za prednou rukou - čo však nebol iba jej problém, ale problém mnohých dievčat zo Slovenska), aj zaostávanie za konkurentkami vo forme - nádeje na postup boli definitívne pochované.
Jedlovcovú tiež pochválim za úpravu pokožky a napriek tomu, že som striktne proti vlasom zopnutým do copu, v jej prípade mi to nevadilo - zopnuté vlasy (zdôrazňujem - v jej prípade) dali lepšie vyniknúť šírke pliec vďaka tomu, že hlava bola na pohľad menšia a aj užšia v čelnom postoji.
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 1x4 +10 = 14

Elena MASARYKOVÁ, 5. miesto na Majstrovstvách Európy v kategórii bodyfitness do 163cm ... ak si dobre spomínam, Ela na tohtoročných Majstrovstvách Európy dosiahla najlepší výsledok v histórii svojich vystúpení na Európskom šampionáte - napriek tomu pochopím, ak nebude s týmto rezultátom spokojná. Dôvod?

Myslím, že nielen ja som očakával, že po minuloročnom striebre z IFBB Majstrovstiev sveta aj na Európe bude bojovať o TOP3 pozíciu. Nestalo sa tak! Hľadať príčinu primárne v proporciách (áno, nie je dokonalá - ale kto je?), alebo vo svalovom rozvoji u tak skúsenej súťažiacej by bol nezmysel, takže v čom by mohla zlyhať? Forma a prezentácia.

Pri opakovanom skúmaní poznámok (tie si robím spravidla vždy počas súťaže), fotografií a videozáznamov som nenašiel na nej zásadnú chybu (s výnimkou širšieho pásu v bočnom postoji - dlhší trup v porovnaní s nohami som si nevšímal), ktorá by ju v semifinále "zostrelila" na 6. miesto (dokonca tu ju prekonal aj nováčik vo výprave Slovenska Faktorová, ktorá pri semifinálovom porovnávaní v zadnom postoji ukázala všetko, len nie chrbtové svalstvo, s chybami pri bočných postojoch a dokonca s formou výrazne horšou, ako mala Ela). Napriek predpokladom, Masaryková rozhodcov neoslovila tak, ako som očakával.

Ak nechám stranou teóriu "bola rozhodcami prehliadnutá kvôli vizáži", alebo "bola rozhodcami prehliadnutá kvôli vyklenutému bruchu v bočnom postoji tzn. hrúbke pásu", ostáva mi, že Ela ich neoslovila formou. Ak je toto správny úsudok, k posunu k TOP priečkam musí ukázať na pódiu lepšiu formu - ak to dokáže, nemusí sa báť o výsledok.
Ukázalo sa to vo finále, kde rozhodcovia prehodnotili svoj názor a aj keď Ela napokon skončila na 5. mieste, pri rovnosti bodov s Ípek Altun z Turecka o jej výsledku rozhodlo iba horšie skóre. Tesný odstup Faktorovej na 5. a 6. miesto ostal, čo naznačuje, že Veronika má veľký potenciál.
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 4x4 +10 = 26

Veronika FAKTOROVÁ, 6. miesto na Majstrovstvách Európy v kategórii bodyfitness do 163cm ... Faktorová má všetko k tomu, aby bola úspešná v kategórii bodyfitness - okrem toho, že je mimoriadne krásna, má aj optimálne proporcie (široké plecia, úzky pás, dlhé nohy) a s tým spojený veľký potenciál. Jej postup do finále bol (v konkurencii, aká bola v kategórii a vo forme, akú ukázala) pre mňa dosiahnuteľným maximom, napriek tomu, že v semifinále jej meno figurovalo dokonca na 4. priečke. Prečo som spomenul, že semifinálové miesto Faktorovej pre mňa prekvapením?

Dôvodom je príliš tmavá farba, ktorá zakryla takmer všetky drobné detaily (takže Veronika na pódiu pôsobila dojmom, že má veľký problém s formou - treba sa však zamyslieť nad postupom, ktorý použila na dosiahnutie súťažnej formy, pretože v podkoží bolo napriek tomu veľa vody).

Problém vidím aj v prezentácii - zadná póza (ak si nedala pozor a nesústredila sa, zaujala postoj, pri ktorom jej chrbát pôsobil defektne - aj keď taký v skutočnosti nie je) a bočné postoje, ktoré nedávali vyniknúť jej prirodzenej šírke pliec (rameno, ktorým bola bližšie k rozhodcom, zbytočne tlačila dopredu).

Napriek všetkému, rozhodcov oslovila, čo je dôvodom na nasledujúce optimistické tvrdenie - ak zapracuje na forme, nalepí na chrbát nejakú hmotu, zachová proporčnosť postavy a dorieši pózovanie, bez problémov môže v tejto kategórii porážať nielen Elu Masarykovú, ale reálne môže vystúpiť až na vrchol akejkoľvek medzinárodnej súťaže.
Držím palce, nech sa jej to podarí v krátkom čase!
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 3x4 +10 = 22

Andrea JÓSZAYOVÁ, Majsterka sveta v kategórii junioriek OPEN ... bodyfitness junioriek "trpí" na nedostatok súťažiacich na medzinárodnej scéne a tak od minulého roku sa na IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy v tejto vekovej kategórii súťaží iba v jednej tzv. OPEN kategórii.

Už pri nástupe všetkých trinásť súťažiacich na súťažné pódium nad zvyškom konkurencie vynikala práve Andrea. Nie proporciami, nie šírkou pliec či osím pásom, alebo dĺžkou nôh, ale formou, ktorá predovšetkým na stehnách, chrbte a pleciach bola neporovnateľná s konkurenciou. Priznávam, trošku som tŕpol o výsledok v momentoch, kedy opakovane a opakovane sa "stavala" do neakceptovateľných základných postojov (už spomínaný predklon v bočnom postoji), v ktorom navyše nevedela dostatočne demonštrovať útlosť pásu a šírku pliec, ale forma a charizma Jószayovej oslovila každého z rozhodcov, takže prvé miesto získala bez problémov.

Andrea vyťažila zo štartu na Európskom šampionáte naozaj maximum práve vďaka tomu, že spoločne s dvojicou trénerov Čížek - Lenártová sa sústredili na dosiahnutie optimálnej súťažnej formy - tú mala (spoločne s Peťkovou a Neumannovou) najlepšiu zo všetkých junioriek a žien, ktoré boli členkami výberu Slovenska v Santa Susanna (vzhľadom na danú kategóriu). Ak však chce aj medzi ženami končiť na TOP3 pozícii, potrebuje odstrániť ešte nedostatky v svalovom rozvoji a proporčnosti - potrebuje viac hmoty do pliec a chrbta. Sústrediť sa musí na drobnosti v prezentácii a hlavne "ukľudniť" spôsob, akým vystupuje na pódiu (naučiť sa dýchať do hrudníka, nie do brucha, vedieť skombinovať napnutie chrbta s napnutím brucha, pozor na drobné, zbytočné pohyby hlavou, trupom, rukami, spomaliť prezentáciu aj spôsob pózovania). Súťaženie má byť zábavou, nie stresujúcou záležitosťou a na Jószayovej aj v Santa Susanna (aj na 2017 Extrifitslovakia Cup či juniorských 2017 Majstrovstvách Slovenska) bolo vidieť, že v príprave, v tréningu, v diéte urobila pre dobrý výsledok maximum, čo navyše podčiarkla aj atraktívnou vizážou. Tak čoho sa obávať?

Pripomeniem, že okrem juniorskej kategórie Andrea uspela aj ako jedna z troch junioriek tiež medzi ženami, kde v silnej konkurencii v kategórii do 168cm získala 6. miesto (po semifinále bola na delenom 5. mieste; v kategórii mala 19 súperiek) - okrem nej sa do finále prebojovala v kategórii bodyfitness žien do 158cm Laura Brorson z Dánska a v kategórii bodyfitness žien nad 168cm Henriikka Kemppinen z Fínska. Musím zdôrazňovať, že Jószayová obe v juniorskej kategórii porazila?
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 10x4 +10 = 50
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 3x4 +10 = 22

Silvia FIALKOVÁ, 2. miesto na Majstrovstvách Európy v kategórii bodyfitness junioriek ... Silvia už počas úvodných porovnávaní ukázala, že patrí k juniorským bodyfitnesskám s najlepšími proporciami na súťaži, s bezchybným pózingom aj prejavom na pódiu, navyše tento "balíček" doplnila aj atraktívnym vzhľadom.

Po semifinále bola tesne na treťom mieste za výrazne masívnejšou Johannou Svan zo Švédska - tá mala viditeľne väčšiu svalovú hĺbku, navyše bola aj masívnejšia ako Fialková (čo je aj vzhľadom na výrazný rozdiel vo výške pochopiteľné - platí totiž, že čím vyššia súťažiaca, tým ťažšia kostra a s hmotnosťou kostry pri dievčatách a ženách úzko súvisí množstvo svalovej hmoty, ktoré dokážu na seba "nalepiť" prirodzeným spôsobom; pripomeniem, že tento fakt vysvetľujeme aj počas teoretických prednášok na Bikini Fitness Camp-och, kde sa venujeme "predispozícii" k súťaženiu v jednotlivých nomináciách).

Vo finále sa však rozhodcovia priklonili na stranu Fialkovej - nepochybujem, že predovšetkým vďaka spomínanej proporčnosti postavy (hovorím o šírke pliec, štíhlom páse, dĺžke nôh), určite ich oslovila aj kombinácia atraktívneho vzhľadu a nevtieravej prezentácie (ak môžem, vytknem drobnosť - v čelnom postoji nerotovať hornou časťou tela sprava doľava, stačí sa postaviť a stáť).

Čo sa farby týka, ak forma nie je "žiletková" a v podkoží je nežiaduca vrstva vody, alebo tuku, vždy je vhodnejší o chlp svetlejší odtieň farbenia pokožky - tmavší totiž je v Santa Susanna nevýhodou najmä pri danom druhu osvetlenia (hala nie je dokonale zatienená a počítať treba s kombináciou umelého a denného svetla, ktoré navyše mení svoju intenzitu tak, ako sa pohybujú mraky po oblohe; tí, ktorí sú zodpovední za úpravu pokožky musia mať dokonale "načítaný" priebeh súťaže, pretože v Santa Susanna sa v hale intenzita denného osvetlenia mení nielen s počasím, ale aj vzhľadom na dennú dobu, v ktorej sa súťaž koná - iný odtieň je vhodný na dopoludnie, iný na večernú časť súťaže). Rozhodcovia navyše sedia s veľkým odstupom od pódia a tmavá farba chtiac-nechtiac zakryje detaily, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku.

Prečo nezvíťazila? Odpoveď na túto otázku je jednoduchá! Ak chce víťaziť, spoločne s trénerom Lacom Korschom musia hľadať kľúč k tomu, aby na súťažnom pódiu nastupovala v o niečo lepšej forme - sústredil by som sa na prepracovanosť stehien a brucha. Ak dokáže ukázať Fialková formu obdobnú, s akou súťažila Jószayová, "nalepí" na seba viac hmoty (tá je pre úspešné súťaženie medzi ženami nepostrádateľná) a zachová si proporčnosť, ťažko ju porazí akákoľvek silná súperka.
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 8x4 +10 = 42

Viera BOŽÍKOVÁ, 9. miesto na Majstrovstvách Európy v kategórii bodyfitness junioriek ... keď som videl meno Božíková v predbežných štartových listinách (tie sme mali k dispozícii dávno pred Majstrovstvami Slovenska), úprimne som sa potešil. V minulom roku som totiž mal možnosť ju vidieť opakovane na súťažných pódiách, kde pozornosť pútala vďaka atraktívnemu vzhľadu, body však strácala predovšetkým kvôli nezvládnutému pózovaniu a aj forme.

Santa Susanna v jej prípade priniesla výraznejší krok dopredu - zlepšila prezentáciu aj pózovanie (samozrejme, stále nie som spokojný a stále je čo zlepšovať), videl som, že pracovala na svalovej hmote, tú však napokon nedokázala spracovať do rozhodcami akcetovateľnej podoby.
Pózovanie a kvalita svalovej hmoty - to boli dva rozhodujúce faktory, v ktorých Božíkovú úspešné súperky výrazne prekonávali, aj preto nepostúpila do finále a získala 9. miesto.

Na čo by som sa sústredil? Dosť bolo ťažkých tréningov paží či stehien, vrhnúť sa treba na chrbát (treba hľadať cviky a tréningové techniky, ktoré eliminujú jeho vysoké upnutie), sústrediť sa na kvalitu a hĺbku svalovej hmoty (možno by pomohla zmena používaných tréningových postupov, možno pritvrdiť diétny režim, alebo ho o niečo predĺžiť), nedopustiť už zmeny v šírke pásu, bokov a zadku trvalo.
A hlavne, pozrieť si videoklipy a analyzovať prezentáciu a pózovanie. Odporúčam podrobnejšie si načítať čelný a zadný postoj - upriamim pozornosť na stehná, brucho, možno po vzore Jedlovcovej by som uvažoval nad zmenou účesu tak, aby vynikol krk a hlava pôsobila útlejším dojmom (ak spomínam pózovanie, nepochopil som sústavné zakláňanie hlavy resp. dvíhanie brady a kontraproduktívne dvíhanie pliec). V bočnom postoji by bolo vhodné pozrieť si, ako sa pri danej forme "tvári" šírka pásu. A ... hľadal by som aj vhodnejší účes.
Ak prídu zmeny, ktoré som naznačil, vďaka atraktívnemu vzhľadu Božíková (konečne!) môže preraziť aj na súťažiach medzinárodného charakteru. A stále si myslím, že aj napriek výsledku zo Santa Susanna má na to!
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória bodyfitness ... 10 bodov

Poznámka: pravidlá bodovania v súťaži 2017 EastLabs Best sme zverejnili v samostatnom článku.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia