Slovenská légia na 2016 Majstrovstvách sveta juniorov a masters, 2. deň

Slovenská légia na 2016 Majstrovstvách sveta juniorov a masters, 2. deň

EastLabs Team sa zúčastňuje 2016 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov a masters vďaka reklamnej spolupráci so spoločnosťami TIPSPORT a AMIX Nutrition. Ďakujeme za podporu všetkým našim reklamným partnerom!
Prvý deň 2016 IFBB Svetového šampionátu juniorov a masters priniesol Slovensku skvelé výsledky, s ktorými takmer na 100% musel počítať prakticky každý - aj tí najväčší pesimisti. Pripomeňme si ich:
  • Michal ZAUKOLEC ... zlato v kategórii klasická kulturistika juniorov
  • Sabina PLEVÁKOVÁ ... zlato v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm a absolútne prvenstvo
  • Timea TRAJTEĽOVÁ ... zlato v kategórii bikinifitness junioriek do 166cm
  • Michaela KANUŠČÁKOVÁ ... 4. miesto v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm
  • Viera BOŽÍKOVÁ ... 6. miesto v kategórii bodyfitness junioriek
  • Jana KLEINOVÁ ... 8. miesto v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm

Druhý súťažný deň sme mali možnosť na pódiu sledovať zo Slovenského teamu juniorské fitnessky (Baníková, Juricová, Kovalská) a po prvý krát aj masters súťažiacich (v kategórii kulturistika nad 90kg to bol Roland Brosman, v kategórii masters bikinifitness dvojica Janka Medunová a Diana Kulichová).


Eva Banikova
Eva BANIKOVÁ ... hviezda jesennej súťažnej sezóny na medzinárodnej scéne opäť potvrdila úlohu favoritky a bez problémov bola na 1. pozícii už počas semifinálovej časti súťaže. Rešpekt súperiek k svetovej šampiónke v kategórii seniorov bol evidentný a právom - Eva bola najlepšia na pódiu v hodnotení postavy, podľa bodov zvíťazila (tesne) aj v hodnotení voľnej zostavy. V boji o titul absolútnej šampiónky Eva u mňa vyhrávala, chápem však náklonnosť rozhodcov k Gisselle Diaz (Paraguaj), ktorá napokon rozdielom jedného, jediného bodu zvíťazila. V každom prípade, som rád, že Baniková dostala príležitosť v tomto roku na medzinárodnej scéne (po dlhých rokoch čakania) a som úprimne rád, že dokázala uspieť - opäť a opäť. Držím jej palce aj naďalej (ak bude súťažiť ďalších rokoch).

Kristina Juricova
Kristína JURICOVÁ
... pre mňa jedna z najcharizmatickejších fitnessiek Slovenskej scény, napriek veku pôsobila v Santo Domingo na pódiu skúseným dojmom, šampionátom prešla bez zaváhania a potvrdila rolu talentu "odchovaného" detským fitness. Postupom času "posunie" svalový rozvoj a tým aj postavu na nový, vyšší level, pridá do atraktívnej voľnej zostavy viac dych berúcich silových prvkov (nepochybujem, že to zvládne!) a bude vážnou konkurentkou pre akúkoľvek fitnessku najvyššej úrovne. Rovnako ako v prípade "odpočívajúcej" Kožuchovej Slovensko v Juricovej má talent, ktorý môže bez problémov postupom času dosahovať mimoriadne výsledky aj v IFBB PRO divízii. Jej tretie miesto nie je pre mňa prekvapením, čakám ďalšie skvelé výsledky, ktoré budú adekvátne progresu, ktorý dosiahne.


Alexandra KOVALSKÁ
... fitnessky zvyčajne chválim (a nielen preto, že fitness je v portfóliu IFBB nominácii jasne najťažšou a najkomplikovanejšou kategóriou) a pochválim aj Kovalskú. Upútala ma už pri svalovom hodnotení postavy, kde pôsobila elegantným dojmom bez výrazných chýb v proporčnosti či forme (pripomeniem, že v hodnotení postavy skončila na 2. mieste; ak si dobre spomínam, súťaž 2016 Tatranský pohár - Prešov absolvovala v kategórii bodyfitness čo iba potvrdzuje môj názor prezentovaný práve pred rokom počas Svetového šampionátu juniorov v San Salvadore, že fitnessky môžu bez problémov súťažiť aj v kategórii bodyfitness). Súboj o striebro prehrala s Maďarkou Nikolett Szabó kvôli nižšie ohodnotenej zostave (čo nie je žiadna tragédia!). Doplní voľnú zostavu o silové prvky, pridá na precíznosti a atraktívnosti prejavu a Szabó nebude mať šancu - postavou Kovalskú môže iba ťažko predčiť. Tretie miesto je skvelý výsledok, očakávam ďalší progres.

2016 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov, kategórie fitness ... 378 fotografií


2016 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov, fitness OVEARALL ... 24 fotografií



Roland BROSMAN ... Slovensko malo v Dominikánskej republiky po jednom bodybuilderovi medzi juniormi (bol ním "zlatý" klasik Zaukolec) aj v nominácii masters - v kategórii 40 až 49 ročných s hmotnosťou nad 90kg na súťažné pódium nastúpil Roland Brosman. Brosman sa na súťažné pódiá vrátil po 13 rokoch odpočinku v roku 2014 a odvtedy súťaží nepretržite spôsobom jar - jeseň. Zopakujem, čo hovorím neustále - ak by o víťazoch masters kategórie rozhodoval základný posto,j Brosman je už niekoľkonásobným Majstrom Európy či sveta (v základnom postoji pôsobí mimoriadne impozantne), keď však prídu na rad provnanávania v jednotlivých postojoch, na súperov stráca. Jeho dlhodobou slabinou sú zadné postoje, bočné postoje a svalový rozvoj končatín, ak sa k tomu prirátajú rezervy vo forme (v porovnaní so súpermi, ktorí prichádzajú pripravení lepšie ako on a končia na horných priečkach), spravidla bojuje v duhom leveli súťažiacich - a odtiaľ to niekedy nestačí na postup do TOP6.
Rovnako tomu bolo aj v Dominikánskej republike, kde bez problémov postúpil do semifinále (z 21 členného poľa súťažiacich), no už úvodné porovnávania ukázali, že prvá pätica súťažiacich je výrazne inde ako zvyšok štartového poľa. Brosman dostal šancu v druhom porovnávaní (v ktorom hlavný rozhodca Pawel Filleborn ponechal najslabšieho z porovnávania prvého - bol ním Arnaud Plaisant a druhému porovnávaniu jasne dominoval), v ktorom bola zmes typovo rozličných kulturistov - bol tu estetický, skôr na klasika ako hardcore "ťažkotonážnika" sa podobajúci Roland a popri ňom výrazne masívnejší borci s lepšou, alebo horšou formou a nedostatkami, ktoré viac či menej bili do očí v jednotlivých postojoch. Záver? O šieste, finálové miesto sa napokon bodovo "bili" až traja borci - Brosman, Yusev (Rusko) aj Szmyt (Poľsko) mali rovnaký počet bodov (36) a o postupujúcom napokon rozhodol vyšší počet lepších umiestnení. Verdikt? Ten vyznel priaznivejšie pre minuloročného Majstra sveta v tejto kategórii Yuseva. Brosman mal jednoducho smolu. Obrovskú smolu!
Chápem Brosmanovo sklamanie (pripomeniem, že na 7. mieste skončil v masters kategórii aj na 2016 IFBB Majstrovstvách Európy), ale chybou by bolo vinu hádzať na rozhodcov. Áno, v nedeľu nemal šťastie, ale ... ak je jeho cieľom iba postup do finále, na spôsobe prípravy by som nič nemenil (tzn. súťaženie štýlom jar - jeseň - jar - jeseň) a spoľahol by som sa na toľko spomínané šťastie. Ak má však vyššie ambície, treba mu čas na riešenie nedostatkov - masívnosť končatín (slabé paže, subtílnejšie stehná, nedostatky v hamstringoch - v bočných postojoch pôsobia v porovnaní s masívnym zadkom takmer defektným dojmom), masívnosť chrbta (šírka je udivujúca, treba však popracovať na "hrúbke" chrbta a detailoch), posunúť o level vyššie je nutné aj formu (životná forma na neho stále čaká; odporúčam pozrieť spomínané zadné a bočné postoje a porovnať sa so súpermi - tými najlepšími). Napriek tomu, 7. miesto je skvelý výsledok (zopakujem - v tejto kategórii súťažilo 21 borcov!), v mojom ponímaní výrazne cennejší ako 4. miesto z 2014 Majstrovstiev sveta masters (vtedy mal Roland 7 súperov), alebo 5. miesto z 2015 IFBB Majstrovstiev Európy masters (kde mal 15 súperov) - aj za to si Brosman zaslúži pochvalu! A iba dodám, že na Svetový šampionát cestoval za "vlastné" - prečo to spomínam? Pointa príde nakoniec ...

2016 IFBB Majstrovstvá sveta masters, kulturistika 40-49 rokov, nad 90kg ... 193 fotografií



Janka MEDUNOVÁ a Diana KULICHOVÁ ... masters súťažiaci na Slovensku od Čaplových čias cestujú na súťaže "za vlastné" tzn. ak chceli súťažiť na Majstrovstvách sveta či Majstrovstvách Európy, museli siahnuť do úspor a cvakať - za letenky, poplatky, ubytovanie. Aj preto každého masters súťažiaceho považujem (bez ohľadu na výsledok) za skutočného športovca! Platí to o Brosmanovi, platí to aj o dievčatách, ktoré súťažili v kategórii, ktorá medzičasom vyrástla na najobsadzovanejšiu. Aj v Dominikánskej republike v open kategórii masters bikinifitness sme sledovali až 33 dievčat, z ktorých viaceré prekvapovali atribútmi, ktoré robia bikinifitness jasne najatraktívnejšou nomináciou v portfóliu IFBB. Hlavnú úlohu tu opäť hrali Rusky (Rusko v tejto kategórii malo 3 súťažiace, všetky postúpili do finále, dve z nich skončili na 1. a 2. priečke) a už postup do TOP15 bol mimoriadnym úspechom - to dosiahla Janka, Diana sa so Svetovým šampionátom rozlúčila v eliminácii. Trináste miesto pre Medunovú je nesmierne cenné (vzhľadom na konkurenciu), ak jej mám niečo vyčítať, tak snáď iba subtílnosť - viac svalovej hmoty, ktorá musí "oblepiť" kostru, možno aj väčšiu "agresivitu" do prezentácie (odporúčam "načítať" si Rusky - dodám, že bude ďalší kemp) a výsledkovo sa posunie hore.
Kulichová má všetko preto, aby uspela na súťaži akejkoľvek úrovne (proporcie, svalovú hmotu, aj skúsenosti - vedeli ste, že po prvýkrát nastúpila na súťažné pódium už v roku 2012?), napriek tomu odporúčam sústrediť sa viac na vizuálnu stránku. Lepšia úprava vlasov, líčenie, zmena plaviek (nielen farba, ale aj strih), dotiahnuť drobnosti v prezentácii - tu by som hľadal recept na úspech. A mimochodom ... súťaženie v masters bikinifitness nominácii už v roku 2017 by malo byť podstatne férovejšie! Pawel Filleborn mi potvrdil, že aj pre masters bikinifitnessky sa otvoria dve výškové kategórie.

2016 IFBB Majstrovstvá sveta masters, fitness bikini ... 305 fotografií

Záver

Slovensko na 2016 IFBB Majstrovstvách Slovenska juniorov a masters nesklamalo a teší ma, že športovou diplomaciou k úspechom prispeli opäť aj rozhodcovia zo Slovenska (Ľubo Matejíčka "poupratoval" po semifinále kategórie bikinifitness junioriek do 160cm latinorozhodcov a finálový výsledok potvrdil očakávania; Natália Lenártová s vysokou percentuálnou úspešnosťou rozhodovala masters kategórie), pre ktorých Santo Domingo zrejme na dlhý čas bude poslednou medzinárodnou akciou, kde mohli rozhodovať. Dôvod?
Matejíčka aj Lenártová patrili do teamu Milana Čížeka, ktorý neuspel vo voľbách a nový prezident Boris Mlsna si bude vyberať (pochopiteľne) vlastný team - sám som zvedavý, kto bude zastávať funkciu repre trénerov, kto sa objaví v komisii pre kulturistiku a fitness, kto bude školiť trénerov fitness a kulturistiky a kto bude sprevádzať športovcov na súťažiach v úlohách medzinárodných rozhodcov.
A keď už je Ľubo Hečko zástupcom športovcov (gratuloval som mu s výrazným predstihom pred voľbami), mám nápad, kde by mohol pomôcť - čo tak podporiť masters súťažiacich na Slovensku? V UK teame v Santa Domingo totiž súťažili dve Slovenky, masters bikinifitnessky (Katka Kutmanová a Katka Castro), ktoré mi potvrdili, že masters súťažiaci z UKBFF (federácia kulturistiky a fitness Veľkej Británie, ktorá je členom IFBB), majú tak ako juniori či seniori všetky náklady na Svetových, alebo Európskych šampionátoch hradené v 100% výške. Bez ohľadu na dosiahnutý výsledok! Pravdou ale je, že ich nenominuje subjektívne uvažujúca nominačná komisia (tak ako bolo pravidlom u nás), ale nominujú sa z kvalifikačných súťaží len a len na základe dosiahnutých výsledkov.
Verím, že to, čo nedokázal presadiť Čížek (s Čaplom po boku v pozícii asistenta počas celého 5 ročného obdobia - vedeli ste to?), presadí práve Ľubo a ak sa "bude lámať chlieb", nezdrží sa hlasovania, ale jasne a zrozumiteľne prejaví svoj názor - masters súťažiaci si zaslúžia aj jeho podporu.

Ako som obodoval členov výberu Slovenska?

  • Michal ZAUKOLEC ... zlato v kategórii klasická kulturistika juniorov, 100 bodov
  • Sabina PLEVÁKOVÁ ... zlato v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm a absolútne prvenstvo, 100 bodov
  • Timea TRAJTEĽOVÁ ... zlato v kategórii bikinifitness junioriek do 166cm, 100 bodov
  • Michaela KANUŠČÁKOVÁ ... 4. miesto v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm, 80 bodov
  • Viera BOŽÍKOVÁ ... 6. miesto v kategórii bodyfitness junioriek, 60 bodov
  • Jana KLEINOVÁ ... 8. miesto v kategórii bikinifitness junioriek do 160cm, 60 bodov
  • Eva BANÍKOVÁ ... 1. miesto v kategórii fitness junioriek nad 163cm, 100 bodov
  • Kristína JURICOVÁ ... 3. miesto v kategórii fitness junioriek nad 163cm, 90 bodov
  • Alexandra KOVALSKÁ ... 3. miesto v kategórii fitness junioriek do 163cm, 90 bodov
  • Roland BROSMAN ... 7. miesto v kategórii masters kulturistika 40-49 rokov, nad 90kg, 80 bodov
  • Janka MEDUNOVÁ ... 13. miesto v kategórii masters bikinifitness, 75 bodov
  • Diana KULICHOVÁ ... nepostúpila do TOP15 v kategórii masters bikinifitness, 60 bodov

Bodovacia stupnica, ktorá mi umožňuje "oceniť" každú/každého súťažiacu/súťažiaceho zo Slovenskej reprezentácie:

  • 100 až 95 bodov ... extra trieda, prakticky by som nič na príprave nemenil, moju drobnú kritiku (na každom nájdem chybu!) si netreba všímať
  • 94 až 80 bodov ... skvelé vystúpenie, našiel by som tam chyby, ale nie sú rozhodujúce, môžu však ovplyvniť cestu na absolútny vrchol, takže nezaspať na vavrínoch!
  • 79 až 65 bodov ... v podstate pochvala, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať; áno, áno je na čom pracovať, je čo zlepšovať, ale kto je dokonalý?
  • 64 až 50 bodov ... nebola to žiadna sláva, ale ak prídu radikálne zmeny v príprave, stále by som to videl optimisticky; nevzdával by som to, teraz ešte nie!
  • menej ako 50 bodov ... nie každý, kto má bicykel bude Sagan, nie každý, kto kope do futbalovej lopty môže byť Hamšík či Škrteľ; preto - najvyšší čas skončiť a venovať sa niečomu inému; čo tak šachy, petang, alebo ping-pong?

Diskusia k článku:

AMIX diskusia