Report 6 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 6 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Hall of Fame SVK


Súčasťou 2021 IFBB World Bodybuilding Championships bol aj Svetový šampionát pre vekové kategórie masters - platí, že ženy dosiahnu masters vek po 35. narodeninách, muži po štyridsiatke. V Santa Susanna na pódiu sme sledovali vystúpenie celkovo 460 masters súťažiacich (z toho bolo 267 mužov a 193 žien), ktorí súťažili v 9. nomináciách a celkovo v 33. váhových, výškových a aj vekových kategóriách.

  • Master Bodybuilding ... 131 súťažiacich
  • Master Classic Bodybuilding ... 49 súťažiacich
  • Master Men´s Physique ... 47 súťažiacich
  • Master Classic Physique ... 26 súťažiacich
  • Master Games Classic Bodybuilding ... 14 súťažiacich
  • Master Bikini ... 84 súťažiacich
  • Master Bodyfitness ... 62 súťažiacich
  • Master Women´s Physique ... 26 súťažiacich
  • Master Wellness ... 21 súťažiacich
  • SPOLU: 460 masters súťažiacich

Ako sa darilo masters reprezentantom zo Slovenska?

Miroslav ŠKADRA
Miroslav ŠKADRAŠkadra v posledných takmer 15. rokov nevynechal ani jednu súťažnú sezónu (súťaží nepretržite od roku 2008) a na súťažné pódium nastúpil aj v tomto roku. Pohľad do archívu výsledkov ukáže, že medzi mužmi v minulosti úspešne súťažil v kategórii kulturistika do 70kg (okrem titulu Európskeho šampióna z roku 2013 má na svojom konte aj 3. miesta z rokov 2012, 2014 a 2016), aj v Classic Bodybuilding (napr. v roku 2018 v tejto nominácii získal celkové 3. miesto v IFBB World Ranking-u).

S príchodom masters veku si vyskúšal súťaženie v nominácii Masters Classic Physique, aj Masters Classic Bodybuilding, ale vzhľadom na platné pravidlá správne vyhodnotil, že súťaženie v týchto nomináciách v jeho prípade nemajú zmysel. O čom hovorím? Masters súťažiaci v týchto nomináciách súťažia iba v jednej Open kategórii a tak Škadra s výškou na hranici 164cm samozrejme strácal na súperov, ktorí boli vyšší, proporčnejší a vizuálne aj s väčším množstvom svalovej hmoty. Aj to je dôvod, prečo aj na 2021 IFBB Majstrovstvách sveta napokon nastúpil na súťažné pódium iba v jednej kategórii (na rozdiel od svojich masters kolegov z reprezentácie) - Classic Bodybuilding mužov do 168cm. Rozhodnutie to bolo viac ako správne. Škadra v Santa Susanna reálne bojoval v nominácii Classic Bodybuilding mužov o 3. miesto a aj keď mu napokon patrila 4. priečka, poraziť ho dokázali iba dvaja súťažiaci z Iránu (mladší o 13 resp. 11 rokov) a jeden z Kórei (víťaz bol mladší o 5 rokov). Miro sa tak stal najlepším súťažiacim z Európy v tejto kategórii!

Škadra pozornosť pútal (ako je v jeho prípade pravidlom) formou, dominoval v bočných postojoch, ale ak chce bez problémo uspieť, navrhujem zmeniť štýl prezentácie a pózingu. Drobné zmeny v jeho prípade dokážu efektívne zakryť nedostatky. Viem, že sa udržiava trvalo v slušnej forme aj v mimosúťažnom období, možno riešením by bolo dopriať si viac odpočinku medzi dvoma súťažnými sezónami a ak sa zadarí, "nalepiť" aj nejakú hmotu na chrbát.

Škadra ako jediný z reprezentačného teamu Slovenska nastúpil aj do bojov o cenné kovy v novej IFBB nominácii Fitness Challenge (o výsledku nerozhoduje vzhľad postavy, ale počet opakovaní v šiestich cvikoch, ktoré treba zvládnuť v stanovenom časovom limite) a uspel! 3. miesto z 2021 IFBB Majstrovstiev sveta pre Šakdru v tejto nominácii je skvelý výsledok a iba dodám, že ak by v tejto nominácii nastúpila napríklad Ela MASARYKOVÁ, vo dvojici so Škadrom by na Slovensko "priviezli" prvý titul Svetových šampiónov vo Fitness Challenge zmiešaných párov. Ak by súťažnú dvojicu vytvoril s Michalom BARBIEROM, pevne verím, že ani tu by im zlato neuniklo.


Peter TATARKAPeter TATARKA Ako som uviedol v Reporte č. 2, Tatarka bol pre mňa spoločne s Holotom (a dodám, že aj Ferom Fejom) najväčším a zároveň najpríjemnejším prekvapením zo všetkých reprezentantov, ktorí súťažili vo farbách Slovenska na 2021 Svetovom šampionáte. Súťažil v troch kategóriách a v každej uspel! Aké výsledky si pripísal postupne v priebehu dvoch súťažných dní na svoje konto tento 44 ročný masters súťažiaci?

  • 1. miesto (24 súťažiacich), Classic Physique do 180 cm
  • 3. miesto (28 súťažiacich), Bodybuilding do 90kg
  • 1. miesto (11 súťažiacich), Masters Classic Physique 40-44y
  • 1. miesto Masters Classic Physique Overall Champion (porazil dvoch víťazov kategórií, v ktorých celkovo súťažilo 36 súťažiacich)

Tatarka výrazne naklonil miskú váh na svoju stranu proporčnosťou, pripravenosťou, bočnými a základným postojom. O rok už bude súťažiť v masters kategóríi 45-49 rokov a ako som si všímal jeho potencionálnych súperov, musel by sa stať doslova zázrak, aby ho niekto opakovane porážal. Ak bude Peter pokračovať ďalej v súťažení, v priebehu nasledujúcich piatich rokov je možné, že získa ročne 1-2 tituly zo Svetového šampionátu (plus nejaký titul absolútneho šampióna), vďaka ktorým sa stane v priebehu času nespochybniteľne najúspešnejším amatérskym súťažiacim v celej histórii SAFKST a aj česko-slovenskej kulturistiky. A ťažko ho niekto prekoná! Pripomeniem TOP výsledky (bez ohľadu na vekovú kategóriu), ktoré si už Tatarka už pripísal na svoje konto?

  • Absolútny majster Európy ... 2012
  • Majster Európy ... 2006, 2009, 2012
  • 2. miesto z Majstrovstiev Európy ... 2005, 2006
  • Absolútny majster sveta ... 2018, 2021
  • Majster sveta ... 2018, 2019, 2x2021
  • 2. miesto z Majstrovstiev sveta ... 2020
  • 3. miesto z Majstrovstiev sveta ... 2013, 2017, 2020, 2021

Tatarka však dosiahol výnimočný výsledok nielen v nominácii Classic Physique (muži a masters), ale aj 3. miesto medzi mužmi vo váhovej kulturistike mužov, v mimoriadne náročnej kategórii do 90kg. Kto sleduje kulturistiku určite bude súhlasiť, že hmotnostnými kategóriami 80kg a viac začína tá pravá kulturistika. Borci v kategóriách do 80kg, do 90kg, do 95kg do 100kg a nad 100kg majú nielen dostatočnú výšku a veľa svalov (ktoré dajú vyniknúť proporčnosti), ale ak chcú uspieť (tzn. získať niektorý z cenných kovov), musia mať aj zodpovedajúcu formu. Tatarka uspieť dokázal (napriek tomu, že s hmotnosťou 87,5kg patril k najľahším borcom kategórie do 90kg) a iba dodám, že zo všetkých 15 medailistov spomínaných posledných kategórií bol práve on (s ročníkom narodenia 1977) tým najstarším – napr. víťaz kategórie do 100kg Vlado Holota je mladší o 13 rokov, víťaz kategórie do 95kg Vladislav Dubinin z Ruska dokonca o 18 rokov. O to cennejší je jeho výsledok.


František FEJA
František FEJA
Ak by ste sa ma opýtali, kto z reprezentantov Slovenska mal na 2021 IFBB Svetovom šampionáte najlepšiu formu bez ohľadu na vekovú kategóriu a nomináciu, prstom by som ukázal práve na FEJU.

Od 2020 IFBB Svetového šampionátu Feja zaznamenal pozoruhodný progres aj napriek tomu, že dlhé týždne netrénoval resp. trénoval iba na „štvrť plynu“. Dôvod? Musel riešiť dávne zranenie operáciou a rehabilitáciou ramena (málokto vie, ale Fero si natrhol rotátor ramena ešte v roku 2011 v Columbuse, kde sme boli na Arnold Classic USA – vtedy sa na izbe pretláčal s Williamom Bonacom, ktorý oslavoval spolu s chlapcami zo Slovenska 3. miesto medzi amatérmi v kategórii do 100kg). Na registrácii pred Svetovým šampionátom Feja preto navážil iba 83,5kg, ale napriek hmotnostnému deficitu (súťažil v kategórii masters 40-44 rokov do 90kg; v roku 2020 na IFBB Svetovom šampionáte, kde skončil na 4. mieste, súťažil s hmotnosťou 89,7kg) už od prvého nástupu na súťažné pódium súperov prekonával pripravenosťou, svalovou hĺbkou s množstvom detailov na stehnách, chrbte, gluteáloch. Áno, pôsobil subtílnejšie, ako na Svetovom šampionáte v roku 2020, ale stratu 6kg kvalitnej svalovej hmoty dokonale vyvážil formou – a uspel!

Druhé miesto pre Feju je výnimočným výsledkom (aj preto, že v kategórii mal 14 vyrovnaných súperov). Keď bude môcť trénovať reálne naplno, naberie späť stratené kilogramy a s rovnakou kvalitou svalovej hmoty príde na IFBB Svetový šampionát o rok, alebo o dva, môže získať bez problémov titul  IFBB Svetového šampión vo vekovej kategórii masters. Pripomeniem, že Feja v Santa Susanna súťažil aj v hmotnostnej kulturistike mužov, kde v kategórii do 85kg získal 8. miesto z 22 súťažiacich.


Emil KOPŠÍK

Emil KOPŠÍK

Štyri štarty si na svoje konto z 2021 IFBB Svetového šampionátu zapísal 56 ročný Kopšík, ktorý napokon získal 2 cenné kovy. Kopšík už počas registrácie správne vyhodnotil situáciu a po úvodnom vážení „stiahol“ na hmotnosti niekoľko stoviek gramov a napokon navážil tesne pod hranicou 75kg – vďaka tomu bez problémov mohol súťažiť s rovesníkmi nielen v klasickej kulturistike, clasik physique a games klasickej kulturistike, ale aj v kategórii masters váhová kulturistika do 75kg. Na súťažnom pódiu strácal v porovnaní so súpermi na proporčnosti a masívnosti, body získaval a pozornosť rozhodcov pútal formou. Neskôr vysvitlo, že s prípravou mu pomáhal Boris PALOVIČ a 2 cenné kovy sú pre dvojicu Kopšík – Palovič dôkazom, že spolupráca priniesla očakávané výsledky. V akých kategóriách a nomináciách Kopšík súťažil v Santa Susanna?

  • 3. miesto (5 súťažiacich), Masters Bodybuilding 55-59y, do 75kg
  • 3. miesto (4 súťažiaci), Masters Games Classic Bodybuilding 45y plus
  • 6. miesto (10 súťažiacich), Masters Classic Physique 50y plus
  • 9. miesto (12 súťažiacich), Masters Classic Bodybuilding 50y plus

Peter KOKOŠKA Peter KokoškaKeď som sa dozvedel, že vo VV SAFKST sa chystajú zmeny, ktoré mala potvrdiť SAFKST Volebná konferencia, pochopil som, prečo Peter KOKOŠKA sa rozhodol pre návrat na súťažné pódiá. Nie je nič lepšieho ako dobrý vlastný výsledok zo súťaže pre potencionálneho uchádzača o post reprezentačného trénera mužov (na ktorom Petra vidím už od roku 2017; z dostupných zdrojov viem, že Kokoška nebol v predchádzajúcich rokoch  „priechodný“ hlavne kvôli sústavnému nesúhlasu Hečka, ktorý pôvodne pôsobil ako zamestanec v Petrovom fitnesscentre a podľa informácií prepustený bol po zistených finančných nezrovnalostiach; s definitívnym odchodom Hečka z VV SAFKST sa situácia radikálne mení a verím, že Peter sa stane novým reprezentačným trénerom). Ak teda sa Peter o post repre trénera bude uchádzať.

Kokoška súťažil v Santa Susanna v troch nomináciách. A súťaženie na 2021 IFBB Svetovom šamionáte odštartoval zle - v kategórii Master Bodybuilding 45-49y do 80kg skončil na predposlenom mieste a formou, ktorú ukázal na súťažnom pódiu, ma určite neoslnil. Pozornosť pútal v bočných postojoch, v čelných a zadných postoch však po súťažnej prestávke (poslednú súťaž absolvoval v roku 2014) očividne zaostával.

Peter na súťažné pódium opäť nastúpil o dva dni neskôr po nevydarenom vstupe do 2021 Svetového šampionátu. V kategórii Classic Physique mužov už pri úvodnom nástupe som jasne videl, že "dojedol", naplnil svaly a bol výrazne tvrdší, prekreslenejší, ako pri prvom súťažnom vystúpení. Prišla však ďalšia rana - prekvapujúco nezvládol úvodnú zaťažkávaciu skúšku. Akú? Pózu vákuum (nevyhnutnú pre nomináciu Classic Physique) mu prísny hlavný rozhodca Pawel Filleborn neuznal ako zvládnutú a tak prišiel trest. Najprv žltá, potom aj červená karta a pokles na posledné priečky. Výsledok? Siedme miesto z 8. súťažiacich bolo aj pre mňa sklamaním.

Kokoška však zmobilizoval sily a pokúsil sa v kategórii masters Classic Physique 45-49y o nemožné. Povinnú pózu vákuum zvládol tak, že hlavný rozhodca Joe Maria Garcia ju akceptoval a tak vstúpil do porovnávaní bez červenej karty. Výsledok? 18 rokov po zisku prvého cenného kovu z IFBB Európskeho šampionátu Kokoška (ktorý je mimochodom roky aj trénerom Petra Tatarku a aktuálne aj mladíka Sagana) získava striebro, čo je zároveň jeho prvý cenný kov z IFBB Svetového šampionátu.


Michal MOKOŠ
Michal MOKOŠ

Hneď za Vavrečanom druhým najťažším bodybuilderom vo výbere Slovenska na 2021 IFBB Svetovom šampionáte bol Michal MOKOŠ. Už medzi mužmi ukázal svoj potenciál a v konkurencii 18 borcov postúpil do finále, kde získal 6. miesto (pripomeniem, že Vavrečan skončil za Mokošom, na 9. mieste). V masters kategórii Bodybuilding 40-44y nad 90kg patril Mokoš k najstarším súťažiacim v kategórii, kde napriek mimoriadne vysokému počtu súperov (23 súťažiacich nemala žiadna iná kategória v kulturistike mužov), hneď od úvodného nástupu na súťažné pódiu bol jasným kandidátom na postup do finále.

V porovnaní s rokom 2020 Mokoš zaznamenal výrazný progres. Mal nielen viac svalovej hmoty (107kg vs 103,7kg), ale mal aj neporovnateľne lepšiu formu, k tomu takmer bezchybnú úpravu pokožky a aj na súťažnom pódiu už pôsobil o niečo sebaistejšie (stále však menej, ako som očakával). Ďalšia práca na forme, pilovanie postojov, vylepšenie voľnej zostavy (Mokoš práve ňou strácal na súperov) a o 2-3kg viac svalovej hmoty je cesta, ktorá mu už v roku 2022 môže priniesť z IFBB Svetového šampionátu niektorý z cenných kovov (tentokrát už vo vekovo vyššej masters kategórii).

To, že Mokoš môže reálne porážať ktoréhokoľvek z masters ťažkotonážnikov ukázal krátko po Svetovom šampionáte na 2021 IFBB Diamond Cup v Portugalsku – zvíťazil v absolútnom poradí medzi amatérmi, následne nastúpil do boja medzi Elite PRO Masters borcov, kde jednoznačne a bez problémov prekonal Elite PRO masters súťažiaceho zo Slovenska BROSMANA (Mokoš po svalovom rozvoji z 9. súťažiacich bol na 6. mieste, Brosman na predposlednom 8.). Úprimne? Teším sa na Mokoša v roku 2022.


Jozef GREGUŠ

Jozef GREGUŠ

Už rok 2020 ukázal, že ak chce Greguš uspieť, musí na súťažnom pódiu ukázať TOP formu. Na 2021 IFBB Svetovom šampionáte v Santa Susanna Greguš síce neprekonal to, čo ukázal na 2021 IFBB Diamond Cup-e v Prahe, stále to však bola výrazne lepšia forma, akú mal v predchádzajúcom roku. A pohľad do výsledkových listín potvrdí, že zapracoval aj na svalovej hmote (v tomto roku navážil na registrácii 103,7kg, v roku 2020 to bolo 101,6kg). Navyše, na súťažnom pódiu pôsobil sebaisto a tak právom získal 10. miesto v rovnakej kategórii, v akej súťažil aj Michal Mokoš.

Môže sa Greguš o rok prebojovať do finále IFBB Svetového šampionátu vo svojej vekovej kategórii? Môže, ak bude mať pod väčšou kontrolou strednú časť tela, opäť pridá niečo na svalovej hmote (tzn. čo-to nalepí na stehná, chrbát a paže) a na súťažnom pódiu ukáže takú formu, akú mal v spomínanej Prahe. A ak by už teraz bol vo finále, nemuselo by to byť iba 6. miesto. Dôvod môjho optimizmu? Videl som jeho voľnú zostavu a Greguš ju má jednoznačne najlepšiu zo všetkých našich súťažiacich naprieč nomináciami a vekovými kategóriami.

Ľubomír LUKÁČ ... bol nováčik v reprezentačnom výbere SAFKST a v Santa Susanna si k súťaženiu vybral 2 nominácie. V archíve mám poznačené, že v tomto roku meno Lukáč sa objavilo na súťaži 2021 Dynamic Cup (v nominácii klasická kulturistika skončil na 4. mieste, v nominácii classic physique na mieste 6.), na súťaži 2021 Grand Prix 365 (v nominácii klasická kulturistika končil na 7. mieste, v nominácii classic physique na mieste 6.). Viac sa mu darilo na júnovom Slovenskom šampionáte, kde v klasickej kulturistike mužov som meno Lukáč zachytil na 3. mieste (zo 7 súťažiacich), 4. miesto mu patrilo medzi clasic physique súťažiacimi. 6. a 7. miesta si na svoje konto pripísal aj v súťažnej sezóne 2018. Jeho výsledky z 2021 IFBB Svetového šampionátu?

  • Masters Classic Bodybuilding 40-44y ... neprešiel elimináciou (26 súťažiacich)
  • Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y ... 7. miesto (10 súťažiacich)

Diskusia k článku:

AMIX diskusia