Aká bola prestížna 2015 Olympia Amateur Europe v Prahe?

Aká bola prestížna 2015 Olympia Amateur Europe v Prahe?

Uplynulý víkend bol EastLabs Team na treťom bodybuilding - fitness podujatí tejto jesene, počas ktorého sa uskutočnili (na jednom mieste) dve prestížne súťaže - v piatok a v sobotu v pražskej Tipsport Arene súťažili amatéri v kategóriách kulturistika, fitness, bodyfitness, fitness bikini a men´s physique na 2015 Olympia Amateur Europe, v sobotu (na rovnakom mieste) profesionálni bodybuilderi z kategórií Open a 212lbs a profesionálne bikini fitnessky na prestížnom EVLS Prague PRO.

Pre Slovensko je určite potešujúce, že na oboch súťažiach sme mali zástupcov, z ktorých mnohí nielen upútali, ale dosiahli aj skvelé umiestnenie. Poďme sa na ich vystúpenie pozrieť podrobnejšie ... snáď na nikoho nezabudnem!

Po Arnold Classic Amateur Madrid prišla zmena

V článku, ktorým som stručne zhodnotil vystúpenie najlepších zo Slovenského teamu na prestížnej súťaži v Madride, som uviedol niekoľko návrhov, ako aj na "pohárových" súťažiach v zahraničí si môžu Slovenky a Slováci zabezpečiť účasť delegáta/rozhodcu zo Slovenska. Na základe dostupných informácií som uviedol, že v Prahe bude mať aj Slovensko svojho rozhodcu, čo sa potvrdilo - amatérov rozhodoval skúsený Peter URÍČEK, na rozhodcovskom mítingu bol aj prezident SAKFST Milan ČÍŽEK, svoje zverenkyne do Prahy sprevádzala Natália Lenártová, aktuálna reprezentačná trénerka žien.
Mimoriadne početný výber Slovenska (nespomínam si na žiadne Majstrovstvá Európy či Majstrovstvá sveta, kde by nás reprezentovalo viac ako 30 športovcov zo SAKFST) tak mal v Tipsport Arene dostatočnú funkcionársku podporu a pohľad do predbežných štartových listín dával tušiť, že z Prahy na Slovensko tento výber prinesie viacero cenných kovov - čakal som ich v kategórii fitness, fitness bikini, aj bodybuilding mužov.
V prestávkach medzi rozhodovaním som viackrát rozprával na tému "podpora Slovákov na pohárových súťažiach" s už spomínaným Petrom URÍČKOM, ktorý mi potvrdil, že v pozícii dôchodcu má dostatok voľného času na to, aby za podmienok zverejnených v tomto článku ako delegát/rozhodca podporil akýkoľvek výber Slovenska na ktorejkoľvek súťaži. Záver? Stačí ho osloviť a nikto sa už nemusí v Madride či Columbuse "vyhovárať" na neobjektívnosť, či lobing v rozhodovaní ...

Fitness žije - na Slovensku aj zásluhou Kožuchovej!

Vďaka pravidelnej účasti na Európskych a Svetových šampionátoch, aj na medzinárodných súťažiach národného charakteru, pomerne dobre poznám aktuálnu fitness scénu. Rusko má stálice Nikitinu a Dudushkinu - Mekhinu, Estónko Korolyak a Vaher, Ukrajina Orobec, Maďarsko sa spolieha na Szabo, ale do popredia sa "tlačia" nové hviezdy (vlastne, zatiaľ iba hviezdičky). Koho mám na mysli?
Okrem iných aj Mishchenko a Shesterikova z Ruska, no predovšetkým trojicu 15-16 ročných fitnessiek, ktoré bojujú o čelné pozície už od kategórií detské fitness - Vanesa BELOVA (Lotyšsko), Aleksandra KEPA (Poľsko) a Tatiana KOŽUCHOVÁ zo Slovenska.
Kozuchova
Tatiana si po juniorských Majstrovstvách Európy aktuálne vyskúšala aj prestížnu Olympia Amateur Europe a ... uspela! Získala tretie miesto a právom si zaslúži pochvalu. Jej postava (ale predovšetkým voľná zostava) síce stále nie sú dokonalé, ale ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, aj tak by získala zaslúžených 100 bodov.

Fitness bikini, základný pilier úspechov SAKFST?

31 súťažiacich zo Slovenska poslalo prihlášku na Olympia Weekend Europe v Prahe, z ktorých viac ako polovica (presnejšie 17) boli ambiciózne dievčatá z kategórie fitness bikini. SAKFST pred viac ako rokom zmenilo pravidlá, ktoré umožnili súťažiť v zahraničí aj "nereprezentantom", takže v súpiske som našiel okrem kandidátok na cenné kovy (Bérešová, Pleváková, Hargašová, Guľášová, Pohánková) aj mnohé nádejné bikini fitnessky, ktoré tak získali možnosť ukázať sa v konkurencii porovnateľnej s tou, čo máme možnosť vidieť na Majstrovstvách Európy, či Majstrovstvách sveta. Tak ako to už býva ... niekto prekvapil, niekto sklamal, niekto upútal, niekto pôsobil nevýrazne. Čo som si zapísal do poznámok tesne po súťaži?
Plevakova Beresova

  • Ľubica BÉREŠOVÁ ... pre mňa jasne najväčšie prekvapenie medzi bikini fitnesskami (spoločne s dievčatami z kategórie do 172cm) v najpočetnejšej kategórii fitness bikini do 163cm (súťažilo tu 33 dievčat). Po "nevydarenej Európe", kde získala 2. miesto, Ľubica prišla na pódium v Praha 100% pripravená - skvelá forma, optimálna farebná úprava pokožky, prezentácia dokonale podčiarkujúca jej výnimočnú krásu. Už v semifinále jasne prekonávala skúsenú Plevákovú (tá strácala najmä v zadných porovnávaniach), vo finále sa dominancia Bérešovej iba potvrdila a zaslúžene získala svoje premiérové zlato hneď na druhej súťaži na medzinárodnej scéne. Ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, získala by zaslúžených 100 bodov.
  • Sabina PLEVÁKOVÁ ... už v semifinále som videl, že "dnes nie je vo svojej koži", vadila mi prílišná "mäkkosť" dolnej časti tela a na nie práve ideálnej forme sa mohol podpísať aj stres a neistota. Z čoho? Pleváková totiž bola (údajne) kvôli kauze EXTRIFIT dočasne vyradená z reprezentačného kádra, ktorý sa pripravuje na IFBB Majstrovstvá sveta žien a IFBB Majstrovstvá sveta junioriek ... chápem, že stratila rozhodujúce dôvody na súťaženie v tejto sezóne. Sabina je však bojovník, som presvedčený, že prekoná nepriazeň, skoncentruje sa na medzinárodné pohárové súťaže a ukáže, že má pevné miesto v reprezentácii Slovenska.
  • Erika TARKULIČOVÁ ... už na prezentácii v Madride som odhadoval, že v tejto sezóne bude nastupovať na súťažné pódium v životnej forme a Praha tento predpoklad iba potvrdila. Siedme miesto ju určite mrzí (ak by skončila o priečku vyššie, bolo by to finále), ale videl som, že v predsúťažnej príprave (a na pódiu) urobila všetko pre to, aby uspela, takže si zaslúži pochvalu. Ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, za dosiahnutý progres by získala zaslúžených takmer 100 bodov.
  • Michaela BRUTENIČ, Lucia KODADOVÁ ... vzhľadom na početnosť štartového poľa považujem už aj postup do semifinále (tzn. do TOP15) za veľký úspech (priznávam však - od Brutenič som čakal viac), vzhľadom na konkurenciu a aktuálnu formu obe dievčatá na viac jednoducho nemali. Odporúčam rozanalyzovať vystúpenie, urobiť úpravu predsúťažnej prípravy tak, aby v budúcnosti ste sa "posunuli" vo výsledkových listinách vyššie.
  • Iveta KUGLEROVÁ, Zuzana GABRIŠKOVÁ ... ak niekto neprejde elimináciou, je to jasný signál na to, že "niekde sa stala chyba". Ak elimináciu nezvládne opakovane, je časť prijať razantné opatrenia! Čo odporúčam? Preorať prípravu od základov, pozrieť sa na seba v zrkadle "reálnymi očami", zhodnotiť plusy/mínusy a následne prijať rozhodnutie. Aj "tvrdé" rozhodnutie!
  • Denisa HARGAŠOVÁ ... po šokovej terapii v Madride, keď Denisa ako vicemajsterka sveta a Majsterka Európy sa neprebojovala do TOP10 (navyše ju na "neutrálnej" medzinárodnej pôde porazila aj málo známa Sedlárová), som očakával rapídnu zmenu. Tá aj prišla! Hargašová v Prahe bola výrazne subtílnejšia ako v Madride, pôsobila "šťavnatým" dojmom, upravila prezentáciu tak, že bola menej vyzývavá a aj keď po semifinále sa s už spomínanou Martinou SEDLÁROVOU delila o 2. miesto, vo finále jej napokon pripadlo miesto prvé (nepochybujem, že aj vďaka skvelej práci rozhodcu zo Slovenska). Výsledok určite potešil, rovnako ako progres, ale vrcholom súťažnej sezóny bude Budapešť a IFBB Majstrovstvá sveta - tam očakávam 100% formu a 100% nasadenie!
  • Martina SEDLÁROVÁ ... už v Madride bola pre mňa príjemným prekvapením a aj v Prahe (napriek známym nedostatkom) na pódiu pôsobila viac ako dobrým dojmom. Martina vylepšila proporcie, pridala k tomu slušnú formu, zapracovala na prezentácii a ak by skončila napokon na lepšom, ako piatom mieste (páčilo by sa mi tretie, pre mňa bola Martina lepšia, ako Ruska Krasavina), nikto by zrejme nepovedal ani jedno slovo proti. Ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, získala by zaslúžených 90 bodov.
  • Kristína KALINKOVÁ, Timea TRAJTEĽOVÁ, Juliana MELIŠOVÁ ... všetky tri dievčatá poznám z domácej súťažnej scény a pravdu povediac, vzhľadom na konkurenciu som už po vážení predpokladal, že postup do TOP10 resp. TOP15 bude pre nich úspechom. Kristína od jari výrazne zapracovala na masívnosti hornej časti tela (stačilo s ňou prehodiť niekoľko slov na to aby som zaregistroval, že pre dosiahnutie tohto cieľa urobila viac ako maximum) a záležalo len na rozhodcoch, ako sa k zmene proporcií postavia. Timea na pódiu (v porovnaní s vekovo podstatne staršou konkurenciou) pôsobila v Prahe subtílne až detsky, snaha o dosiahnutie čo najlepšej formy sa napokon ukázala kontraproduktívna a v Prahe stratila to, čím pútala pozornosť na Majstrovstvách Európy - sviežosť, šťavnatosť, guľatosť ... a rozhodcovia jej to "spočítali". Julka v Prahe nesúťažila v ideálnej forme, nedostatky som videl predovšetkým v dolnej časti tela.
  • Hargasova

  • Olívia ČAMBALOVÁ ... druhá súťaž sezóny a opäť výsledok na chvoste štartového poľa, to už je dôvod na to, aby sa prijali razantné opatrenia. Odporúčam rozanalyzovať prípravu a hľadať dôvody, prečo rozhodcovia po skvelom výsledku na 2015 Arnold Classic Amateur USA Olíviu na medzinárodnej scéne už iba prehliadajú.
  • Cambalova

  • Veronika GUĽÁŠOVÁ, Saskia CAKOCI, Lucia KOŠECKÁ ... trojica Sloveniek, ktoré spoločne s Bérešovou mám v "koši" s označením - pre mňa najväčšie prekvapenie na súťaži! Veroniku som pochválil už po Madride a aj keď po semifinále bola na 2. mieste za málo skúsenou Saskiou (upresním, že hovorím o skúsenostiach zo súťažného pódia), vo finále dokonale využila svoje silné stránky, prirodzený cit pre pohyb, schopnosť "pritiahnuť" oči rozhodcov na seba, ktorí náležite ocenili jej optimálnu formu. Prvé víťazstvo Guľášovej na medzinárodnej scéne určite poteší, čakám však ďalšie zlepšenie na nasledujúcich súťažiach. Saskiu som mal možnosť vidieť na seminári Ally Semenovej v Ľvove (mimochodom, zúčastnila sa ho aj Veronika s Timeou) , kde pôsobila mohutným dojmom, no za posledné týždne dokázala výrazne ubrať na masívnosti zachovala si očakávanú guľatosť, výrazne zlepšila vizáž, pridala na elegancii a aj keď mám výhrady k prezentácii, semifinálové prvé a finálové druhé miesto je reálnym ohodnotením jej aktuálnej výkonnosti. Lucia (ak sa nemýlim) sa na súťažné pódium kategórie fitness bikini "postavila" po druhý krát v živote (debutovala na 2015 SAKFST Majstrovstvách Slovenska v Nitre, kde získala 3. miesto za Pohánkovou a Cakoci), ťažila z proporčnosti postavy a dokonalej formy (pozoruhodné je, že v kategórii fitness bikini do 172cm rozhodcovia na TOP pozície "vytiahli" svalovo dobre disponované súťažiace), strácala vďaka "kostrbatejšej" prezentácii - aj preto bola po semifinále na 3. mieste, vo finále (kde je väčší priestor na individuálnu prezentáciu) "klesla" na miesto piate. Lucia pôsobila na pódiu nesporne výnimočne, odlišovala sa od konkurencie nielen krátkym účesom, ale hlavne proporčnosťou postavy, ktorá môže byť základom pre ďalšie úspechy. Ak by som na dievčatá aplikoval hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, získali by zaslúžených 100 bodov.
  • Cakoci Gulasova

  • Olívia POHÁNKOVÁ ... pred týždňom v Madride nastúpila Olívia v životnej forme, napriek tomu to stačilo "len" na druhé miesto. V Prahe súťažila rovnako dobrá Pohánková ako v Madride, napriek tomu už pri jej nástupe na pódiu som videl, že teraz nie je vo svojej koži. Úprimne povedané, zdalo sa mi, že po sklamaní na Arnold Classic Amateur Europe prestala bojovať a pri každom porovnávaní to bolo viac a viac viditeľnejšie - chýbalo mi v jej prípade to nadšenie, sebadôvera a odhodlanosť, kontakt s rozhodcami aj divákmi, ktoré by naklonili misku váh na jej stranu. Štvrté miesto považujem opäť za nedocenenie jej aktuálnej výkonnosti, ale pri nepatrných rozdieloch medzi TOP bikini fitnesskami (a tými Storzerová, Sheveleva a Putrova nesporne sú) o úspechu/neúspechu rozhodujú drobnosti. Práve tie Olíviu "zrážali" na nižšie priečky. Osobne verím, že nasledujúce súťaže ju zastihnú vo väčšej pohode a prejaví sa to (pozitívne) aj na dosiahnutom výsledku.
  • Pohankova

Kulturistika - stále máme na dobrý výsledok!

Amatérska kulturistika na Slovensku za posledné 2-3 roky výrazne ustúpila zo svojich pozícií, no SAKFST Majstrovstvá Slovenska juniorov ukázali, že sú tu talenty, ktoré môžu (ak sa bude s nimi rozumne pracovať) postupne vyrásť na úroveň napríklad Milana ŠÁDKA. Pohľad do predbežnej listiny štartujúcich dával tušiť, že v teame Slovenského výberu na Olympia Amateur Europe sú iba dva mená, ktoré majú šancu na dobrý výsledok (ak, samozrejme, prídu v optimálnej forme). Predpoklady sa naplnili a v Prahe uspela iba dvojica Tomáš TABAČIAR a Martin NEMEC.

  • Tomáš TABAČIAR ... keď neuspel v boji o repre tričko na jar 2015, uviedol som, že Tomáš si musí v prvom rade stanoviť priority a podľa toho postupovať. A Tomáš to urobil! Spojil sa so skúseným bodybuilding veteránom Jožom PIRYM, ten mu pohol s prípravou, výsledkom ktorej bola životná forma. Tomáš v kategórii do 90kg jasne dominoval a aj keď podľa výsledkovej listiny zvíťazil predovšetkým vďaka lepšie hodnotenej zostave, súperov prekonával (napriek pretrvávajúcim nedostatkom v koncepcii postavy) predovšetkým pripravenosťou. Extrémna tvrdosť svalovej hmoty, hustota, detailná prepracovanosť každej svalovej skupiny (vrátane gluteálov), to sú dôvody jeho zaslúženého víťazstva. Ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, Tomáš by získal zaslúžených 100 bodov.
  • Martin NEMEC ... 4. miesto Martina v kategórii nad 100kg má rovnakú cenu ako Tomášovo víťazstvo v kategórii do 90kg. Martin v Prahe po rokoch opäť súťažil vo forme, ktorá bola blízko k životnej, o čom svedčí aj pohľad do výsledkových listín - od tretieho miesta ho delil iba jeden, jediný bod! Osobne by som ho (vďaka masívnosti a kvalite svalovej hmoty) bez problémov dal na 3. miesto, ak sa chce výsledkovo "posunúť" ešte vyššie, musí ešte ďalej pracovať na detailoch aj na vylepšení súťažnej formy. Jeho pokrok je však nesporný, uvidíme, čo v jeho prípade prinesie najbližšia budúcnosť. . Ak by som použil hodnotenie používané na ocenenie vystúpenia Slovákov na Majstrovstvách Európy či sveta, za dosiahnuté zlepšenie získal by Martin zaslúžených 100 bodov.
  • Roland BROSMAN, Kristián FARKAŠ, Jozef GREGUŠ, Michal KERTES ... chlapci sa snažili, pravdou ale je, že rozdiel medzi domácimi a medzinárodnými súťažami je aktuálne doslova priepastný a uspieť na medzinárodnej scéne majú problém aj najlepší bodybuilderi Slovenska. Ich výkon v Prahe bol sympatický, súperi ich však prekonávali vo viacerých smeroch a dosiahnuté výsledky odpovedajú aktuálnej výkonnosti.

Men´s Physique - ako ďalej?

Men´s Physique je podobne ako kategória fitness bikini vnímaná na medzinárodnej scéne viac ako športový modeling, napriek tomu aj tu dochádza k postupnej kryštalizácii (rozumej vyjasneniu) súťažných pravidiel. Preč sú už časy, kedy víťazili "zženštilé" typy men´s fyzikov, aj v tejto kategórii je badateľná snaha o to, aby súťažiaci na scénu prichádzali v zodpovedajúcej forme. Pravdou ale je, že zatiaľ nie je dostatočne jasné, čo je "akurátna forma" a čo je "už priveľa".
Podľa šéfa rozhodcov IFBB Pawla Filleborna o úspechu/neúspechu v tejto kategórii by mala rozhodnúť aj odpoveď na jednoduchú otázku - môže tento súťažiaci uspieť aj v kategórii klasická kulturistika? ÁNO znamená prepad na dno výsledkovej listiny, NIE ho posúva výrazne vyššie. A forma, to je iba jedno z kritérií, ktoré pri kategórii men´s physique môžu ovplyvniť výsledok - tými ďalšími nesporne sú proporcie, prezentácia, schopnosť upútať. A aj tieto kritéria môže každý rozhodca pochopiť po svojom! Príklad?
V kategórii men´s physique nad 178cm sa na súťažné pódium postavilo 39 súťažiacich, z ktorých mali rozhodcovia doslova problém vybrať TOP15 - až 10 súťažiacich napokon získalo rovnaké bodové ohodnotenie a muselo nastúpiť do eliminácie, z ktorej mal vypadnúť iba jeden, jediný borec! A eliminácia sa opakovala ešte raz, teraz sa rozhodcovia vyberali dvoch najlepších z trojice súťažiacich.
Ak teda sami rozhodcovia nevedia presne zadefinovať "kto patrí a kto nepatrí do semifinále", už postup do TOP15 je zákonite pre každého veľkým úspechom.

  • Tomáš VELEBÍR, Peter DUNČKO ... Tomáš sa 9. miestom v kategórii do 174cm sa stal jasne najlepším Slovákom z kategórie men´s physique a iba tesne nepostúpil do finále. Peter v rovnakej kategórii prešiel elimináciou a napokon skončil na 13. mieste.
  • Pavol CHODELKA, Ján PRIADKA, Lukáš BIŇAS, Viktor VINCZE, Marek PAVÚK .. chlapci neprešli elimináciou a skončili pred bránami TOP15.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia