310kg na benchpress - 16 ročný Velgos prekonal ďalší rekord

310kg na benchpress - 16 ročný Velgos prekonal ďalší rekord

Na prelome júna a júla (presnejšie od 25. 6. do 1. 7. 2017) sa v Poľskom meste Biala Podlaska konali 2017 GPC Majstrovstvá Európy v silovom trojboji v meste, kde sa do bojov zapojili aj dvaja mladí reprezentanti Slovenska, Soňa Zbrehová a Janík Velgos. Bardejovčania sa (podľa očakávania) nestratili medzi 400 pretekármi z 23 krajín Európy a na Slovensko sa vrátili s cennými titulmi Majstrov Európy 2017.

Najprv svoju výkonnosť predviedol aktuálne už 16 ročný megatalent silového trojboja Janík Velgos - trojboj začal výborne, keď v drepe zvládol 345kg (čo bol svetový rekord), ale v nasledujúcej disciplíne, v tlaku v ľahu na lavičke nedal zvolený základ a nemohol tak pokračovať v ďalšej disciplíne, v mŕtovm ťahu. Aj preto, aby ukázal, na čo naozaj má, sústredil sa už len na samostatnú discipílnu tlak na lavičke - benchpress, ktorá ho čakala o niekoľko dní neskôr.

Deň po Velgosovi sa do súťaženia zapojila Sonička Zbrehová, ktorá po úvodných pokusoch potvrdila svoju zvyšujúcu sa výkonnosť a s prehľadom získala  1. miesto v kategórii do 75kg (Teen T3 - 18 až 19rokov, RAW) výkonmi drep 125kg, tlak 62,5kg a mŕtvy ťah 145kg (total 332,5kg).

Janík Velgos, v samostatnej disciplíne tlak v ľahu na rovnej lavičke nenechal nikoho na pochybách, že právom patrí medzi absolútnu svetovú špičku v tejto disciplíne, svojím odhodlaním, silou a precíznou technokou prekonal všetkých dorastencov, juniorov a aj mužov. Hneď prvým pokusom vytvoril nový svetový rekord v hodnote 310kg, po ňom nasledovali pokusy na 320kg a aj 330kg, ktoré však prísny rozhodcovský zbor neuznal. Svetovým výkonom 310kg si Velgos vybojoval zaslúžené 1. miesto v kategórii do 125kg (Teen T2 - 16 až 17rokov, EQ - tlak na lavičke) a stal sa zároveň aj absolútnym víťazom bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára.

Soňa Zbrehová pretekala aj v samostatnej disciplíne RAW mŕtvy ťah RAW a posledným pokusom ľahúčko zdvihla 150kg, čo bol nový svetový rekord v jej kategórií a tento výkon ju posunul na 1. miesto nielen v jej kategórií, ale aj v absolútnom hodnotení bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára.

Svetový rekord Janika Velgosa vám priblíži nasledujúci videoklip a ja iba dodám, že jeho výkony vzbudzujú prirodzený rešpekt, ktorý sa rozhodol jeho otec Ľuboslav VELGOS umocniť ráznym rozhodnutím - v týchto dňoch Velgos junior absolvuje dopingový test a v nasledujúcom období bude pod trvalým antidopingovým dohľadom tak, ako je to bežné vo federácii IPF. Cieľ tohto rozhodnutia je jasný - má ukázať veľkosť talentu a hlavne výkonov, ktoré 16 ročný Janik Velgos ukazuje na trojbojárskej scéne v poslednom období.

310kg na benchpress - 16 ročný Velgos prekonal ďalší rekord




Diskusia k článku:

AMIX diskusia