II. ročník silového viacboja o pohár Belianskych Tatier

II. ročník silového viacboja o pohár Belianskych Tatier

Marek Baják ... 20. august 2012 - II. ročník silového viacboja o putovný pohár Belianskych Tatier, ktorý sa uskutočnil 19. augusta 2012 v areáli hotela Bachledka Strachan v obci Ždiar v Bachledovej doline, vyšiel usporiadateľom nad ich očakávania. Za krásneho slnečného počasia viac ako dvesto divákov prišlo povzbudiť dvanásť silákov zo Slovenska aj Poľska. Kto súťažil?.

Marcin Kalata ... Zakopané (PL)
Ján Petras ... Lendak (SVK)
Lukáš Lacko ... Veľká Lomnica (SVK)
Slavo Neupauer ... Lendak (SVK)
Miro Petras ... Lendak (SVK)
Martin Dvorský ... Poprad (SVK)
Bartek Kalata ... Zakopané (PL)
Tomáš Siska ... Spišská Belá (SVK)
Vladimír Miškovič ... Tatranská Javorina (SVK)
Andrej Carchro ... Zakopané (PL)
Tomáš Matejko ... Hranovnica (SVK)
Vladimír Karchňák ... Spišská Nová Ves (SVK)

Všetci športovci v netradičných horúčavách sa pustili do zdolávania siedmich disciplín o 11:00 hodine - hneď pri prvej disciplíne, ktorou bol hod 10 kg ťažkým kameňom, sa ukázali sily jednotlivých silákov. Tie postupne ubúdali a  po viac ako štyroch hodinách a zdolaní ďalších piatich disciplín prišla na rad posledná, tzv „kráľovská disciplína“ - vynáška krosien (sherpa nosič) o hmotnosti 72kg do kopca v čo najkratšom časovom limite. Prirodzene, nie každému z účastníkov sa podarilo vyniesť krosná až na rozhodcami určené cieľové miesto, pretože na zdolanie tejto disciplíny je potrebná nielen sila, ale aj schopnosť udržať rovnováhu. Ako mi naznačil v rozhovore pred poslednou disciplínou druhý rozhodca Rudolf Vanc z Popradu, vynáška krosien dokonale zamiešala priebežným poradím – aj keď nie na najvyššej priečke. Prvenstvo z II. ročníka silového viacboja o putovný pohár Belianskych Tatier si odviezol Poliak Marcin Kalata, ktorý hneď od začiatku jasne dominoval niekedy až neuveriteľnými výkonmi v každej disciplíne. Aké bolo konečné poradie na medailových pozíciách?
1. miesto ... Marcin Kalata
2. miesto ... Ján Petras
3. miesto ... Vladimír Miškovič
fotogaléria ... II. ročník silového viacboja o putovný pohár Belianskych Tatier 

Marek Baják ... 13. august 2012 - II. ročník silového viacboja o putovný pohár Belianskych Tatier sa uskutoční 19. augusta 2012 v areáli hotela Bachledka Strachan v obci Ždiar v Bachledovej doline. Silový viacboj nemá charakter typickej siláckej súťaže, je v ňom zahrnutých viacero disciplín, ktoré sú zamerané na vytrvalosť, dynamiku, výbušnosť a rýchlosť. Preverí súťažiacich širokospektrálne a nie len po jednej stránke - výber súťažných disciplín je účelový, pretože majú preveriť ich všestrannosť. Ak má niekto silné ruky, tak sa jeho nevšestrannosť prejaví pri disciplíne, kde je potrebné zapojiť dolné končatiny.

Súťaž prebieha v rázovitom teréne s neopakovateľným pohľadom na Belianske Tatry a je pochopiteľné, že aj disciplíny a predmety (s ktorými sa súťaží) pripomínajú tento kraj. Nečakajte vrcholové športové výkony, je to súťaž pre pobavenie a môže sa na nej zúčastniť každý, kto má vzťah k silovému športu - víťazom je ten, kto sa zúčastní, bez ohľadu na umiestnenie a hodnotu získaných vecných a finančných cien.

Súťažné disciplíny:
prenášanie vriec
prevracanie pneumatiky
5 – skok z miesta v Belianskej veste o hmotnosti 22 kg
vrh kameňom
zdvih pivného súdka
tlačenie fúrika s vrecom piesku
vynáška sherpa krosien

Diskusia k článku:

AMIX diskusia