Pohár Slovanov 2013 sa uskutoční už tento piatok v Žiline

Pohár Slovanov 2013 sa uskutoční už tento piatok v Žiline

V piatok sa na Hlinkovom námestí v Žiline uskutoční súboj silných mužov o trofej, ktorej meno je Pohár Slovanov. Podujatie, na ktorom súperia pretekári len zo Slovanských zemí, sa organizuje v Žiline už po niekoľký krát. Ide o jedinečné podujatie svojho druhu nielen v Európe, ktoré poriada Slovenská asociácia silných mužov. To, že aj ročník 2013 bude stáť za to, naznačuje už štartovná listina.

Z Ukrajiny zavíta na Slovensko známy pretekár Konstantin Ilyin, ktorý tento prestížny titul získal pred dvoma rokmi. Minulý rok ho porazil Poliak Krzyzstof Radzikowski, ktorého zastúpia v tomto roku Mateusz Baron a Rafa Kobylarz. Prvý menovaný je víťaz Arnold Strongman Amateur, druhý zvíťazil minulý rok na Strongman Champions League v Bulharsku.
Ďalším, kto sa pokúsi zamiešať s kartami víťazstva, je mladý a talentovaný Slovinec Matjaž Belšak. Tento ešte len dvadsať ročný mladík zvíťazil na podujatí Meč Matúša Čáka, ktorý sa konal v Považskej Bystrici. Zo Srbska pricestuje Alen Radoševič, ktorý štartoval v Žiline aj pred rokom.
Po prvý krát na Slovensko súťažiť prídu Černohorec Dejan Peličič, Chorvát Milan Dotlič a Bosniak Primož Avgustin. Od našich západných susedov zavítajú do Žiliny Lukáš Svoboda a Jiží Žaloudek.

Slovenské farby bude hájiť trojica borcov - Braňo Golier sa rozhodol doliečiť si zranené prsty, no zastúpia ho Peter Puzsér (ktorý si na prestížnej Strongman Champions League spravil skvelé meno), František Piroš, tretím Slovákom bude Igor Petrík, ktorý dozrieva ako víno a v tejto sezóne sa mu neuveriteľne darí (pripomeňme jeho tretie miesto na Meči Matúša Čáka, kde predviedol jeden z najlepších tohtoročných výkonov).

Pretekári to v Žiline nebudú mať vôbec jednoduché. Disciplíny sú rozdelené na semifinálové a finálové, do finále sa prebojuje iba osmička najlepších. Semifinálové disciplíny - dvíhanie klady, nosenie ohrady, mrtvé ťahy s autom a prevracanie pneumatiky.
Vo finále budú borci prenášať Svätoplukov meč a erb mesta Žilina, ťahať kamión a dvíhať betónové gule o váhach 150kg,150kg, 170kg a 190kg (pôvodne prvú 130kg ťažkú guľu organizátori nahradili guľou o 20kg ťažšou – súťažiaci strogmani sú predsa profesionáli a 130kg guľa je pre nich už ľahká).

Bitka o titul najsilnejšieho Slovana sa začne v piatok od 14:00 na Hlinkovom námestí v Žiline, vďaka za to, že sa súťaž o Pohár Slovanov koná práve v tomto meste, patrí p. Zánickému.
Tešíme sa na Vás v piatok, príďte povzbudiť strogmanov a pozrieť si sprievodný program.

 

Diskusia k článku:

AMIX diskusia