V Žiline sa konala súťaž strongmanov o Pohár Slovanov

V Žiline sa konala súťaž strongmanov o Pohár Slovanov

V piatok na Hlinkovom námestí v Žiline sa stretli strongmani zo slovanských krajín, aby bojovali o Pohár Slovanov. Za pomoci primátora mesta Žilina Ing. Igora Choma a hlavne vďaka p. Zánickému sa podarilo i v tomto roku privítať „silných Slovanov“ opäť Žiline.
Na horúcom námestí sa predstavili starí známi strongmani, prišli aj noví pretekári, ktorí doposiaľ na Slovensku nesúťažili. Štartová listina obsahovala mená ako Mateusz Baron, Rafa Kobylarz (obaja Poľsko), Konstantin Ilyin (Ukrajina), Jiří Žaloudek, Lukáš Svoboda (obaja Česko), Alen Radoševič (Srbsko), Matjaž Belšak (Slovinsko) ale i novicov, ktorí pretekali na Slovensku vôbec prvý krát - Primož Avguštin (Bosna a Hercegovina) a Milan Dotlič (Chorvátsko). Slovensko postavilo do bojov borcov ako Igor Petrík, Peter Puzsér a František Piroš.

Pretekalo sa od druhej hodiny na priamom slnku a teplota na teplomeri sa blížila k hodnote 40 stupňov – boli to ťažké súťažné podmienky, s ktorými sa museli pretekári vyrovnať.

Prvou súťažnou disciplínou, ako býva zvykom, bolo zdvíhanie železnej klady do vystretých rúk nad hlavu. Píšťalky sa opäť chopil medzinárodný rozhodca Pavol Guga, ktorému sekundoval nik iný, ako prezident Stredoeurópskej asociácie silných mužov Milan Gabrhel. Za potlesku približne 1500 fanúšikov strongman výkonov, so 135 kg vážiacou kladou predviedol najviac platných pokusov Konstantin Ilyin (12x). Vynikajúcu striebornú pozíciu v úvode preteku si vybojoval Fero Piroš, pre ktorého sú tlakové disciplíny silnou stránkou - zaostal za Ilyinom len o jedno opakovanie a pripísal si tak druhý najväčší možný bodový zisk. O tretie miesto sa delili Baron s Belšakom, ktorí kladu zdvihli 7x.

Pohár Slovanov v Žiline by sa nekonal bez Hotelu Grand a Hotel Grand v Žiline by nebol na Pohári Slovanov, keby sa neprenášali drevené ohrady, čiže postele Hotela Grand. Táto disciplína, známa ako „Timber carry“ preverí úchop každého pretekára. V piatok si najlepšie s drevenými posteľami poradil Mateusz Baron, ktorý preniesol ohradu na vzdialenosť 30 metrov v neuveriteľnom čase 14,46 sekundy. Len o sekundu a zopár stotín zaostal ďalší Poliak Rafa Kobylarz (15,57s), tretie miesto uchmatol Slovinec Belšak (16,61s).

Prevracanie 400 kilogramovej pneumatiky, ktorá bola počas celého dňa na priamom slnku, to bol skutočne tvrdý oriešok a zvládnuť 6 opakovaní sa nepodarilo každému. František Piroš si počas druhej disciplíny poranil zadné stehno a odstúpil zo súťaže. Alen Radoševič zo Srbska pre zmenu spravil iba 5 otočov. Najrýchlejšiu dynamiku predviedol opäť Baron, ktorý sa tak vyšplhal do čela predbežného poradia, nasledovali ho Belšak a Ilyin.

Mrtvé ťahy s automobilom Kia Rio nepredstavovali pre zúčastnených až takú veľkú záťaž ako sa očakávalo. Zvíťazil teda ten, kto dokázal spraviť najviac platných pokusov a udýchať danú disciplínu - víťazný počet mal hodnotu 26 zdvihov a postaral sa on opäť Baron. Druhé miesto si pripísal jeho rival Kosťa Ilyin (25x) a tretie miesto Rafa Kobylarz (24x). Počet zdvojených disciplín sa tak naplnil a zvyšné tri už boli len jednotlivé.

Prvou bolo prenášanie erbu a Svätoplukovho meča na vzdialenosť 10 metrov (pre obe závažia). Dominanciu Barona z predchádzajúcich disciplín prerušil v danej skúške Belšak, ktorý si pripísal plný počet bodov, nasledoval ho Ilyin a tretí nakoniec spomínaný Poľský borec Mateusz Baron.

Predposlednou disciplínou, v ktorej mohli strongmani získať body do celkového zúčtovania, bolo ťahanie kamióna Stavebnej mechanizácie Žilina. Dĺžka trate bola vytýčená na pätnásť metrov a prvé miesto opäť získal Belšak, druhý skončil Kobylarz, tretie miesto patrilo Baronovi.

Záver súťaže strongmanov o Pohár Slovanov patril dvíhaniu betónových gulí. Pretekárov čakali štyri méty o váhach 2x150kg, 170kg a 190kg. Všetky gule sa podarilo zdvihnúť iba jedinému pretekárovi – iba 20 ročnému Matjaž Belšakovi zo Slovinska. Druhé miesto a víťazný Pohár Slovanov získal Mateusz Baron, tretie miesto v dvíhaní gulí patrilo jeho kolegovi Kobylarzovi.

Konečné výledky súťaže o Pohár Slovanov 2013
1. Mateusz Baron
2. Matjaž Belšak
3. Rafa Kobylarz
4. Konstantin Ilyin
5. Peter Puzsér
6. Lukáš Svoboda
7. Igor Petrík
8. Jiří Žaloudek
9. Milan Dotlič
10. Alen Radoševič
11. Primož Avguštin
12. František Piroš - odstúpil po druhej disciplíne





Diskusia k článku:

AMIX diskusia