No fitness juniorov sa od fitness detí významne odlišuje a to predovšetkým výraznejším dôrazom v hodnotení postavy. Vie to veľmi dobre aj Tatiana a tak nám v sérii článkov ukáže, že rovnako dobre ako vo fitness centre, či v gymnastickej hale, dokáže sa "obracať" aj v kuchyni. Lebo kuchyňa (rozumej - jedlo) je základom akejkoľvek fitness aktivity bez ohľadu, či je vašim cieľom estetické hľadisko, alebo výkonnosť. Dajme však už priestor našej hviezde!
Tatiana Kožuchová - poďme si navariť obed a fitness koláčik
Prípravu vo fitness netvorí len samotné cvičenie a tréningy v posilňovni, ale veľkú úlohu zohráva aj stravovanie. Nejde len o nutričné hodnoty, ale takisto aj o pestrosť jedálnička. Komu by sa predsa chcelo jedávať denno-denne to isté. Preto by som Vás rada nechala nahliadnuť do „mojej kuchyne.“
Keď som začínala s predsúťažnými diétami, bolo pre mňa veľmi ťažké jesť potraviny, ktoré by mali tie správne výživové hodnoty a preto som hľadala spôsob, ako do seba dostať to, čo moje telo potrebuje - a zároveň mať pocit, že naozaj jem niečo chutné. Dovtedy som totiž bola zvyknutá na celkom iné „delikatesy“ (sladkosti, pizza a iné kalorické bomby). Nie len v tomto smere mi pomohla moja mama, ktorá mi ukázala, že aj zdravé suroviny sa dajú nakombinovať a upraviť rôznymi spôsobmi tak, aby mi naozaj chutili. V prvom zo série článkov o varení vám predstavím jeden z mojich obedov a zdravý fitness koláčik, ktorý je vhodný ako rýchla desiata, alebo olovrant.
NUTY-BERRY FITNESS BUBLANINA ... ingrediencie na 4 porcie
- 3 vajíčka
- 1 PL stévie (príp. iné sladidlo)
- 90g mletých mandlí
- 45g sušeného strúhaného kokosu
- 200g mrazeného ovocia (lesná zmes)
Postup: Oddelíme si žĺtka od bielok. Do žĺtok pridáme stéviu a mixérom vyšľaháme do peny. Bielka vyšľaháme do tuha a menšiu časť primiešame do žĺtkovej zmesi. Žĺtkovú zmes prelejeme do zvyšných bielok a jemne ručne premiešame. Pridáme mandle a kokos a opäť zľahka všetko premiešame. Túto zmes prelejeme do formy na pečenie (17x17cm) vyloženú papierom na pečenie. Na vrch poukladáme mrazené ovocie a dáme do vopred predhriatej rúry (180°, obehový vzduch) piecť na 10-12 min.
Nutričné hodnoty na jednu porciu
- Sacharidy ... 11g
- Bielkoviny ... 10g
- Tuky ... 23g
ŠTIPĽAVÉ ŠPAGETY S GRILOVANOU KURACINKOU ... ingrediencie na 1 porciu
- 100g špagiet so zníženým obsahom sacharidov
- 2 PL olivového oleja
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 feferónka alebo 1 ČL čili korenia
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 150g kuracích pŕs
- Mleté čierne korenie, provensálske bylinky na dochutenie
Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode. Kuracie prsia narežeme na tenšie plátky, ktoré okoreníme a ugrilujeme na kontaktnom grile, príp. opečieme na panvici. Na panvicu dáme olivový olej a jemne opražíme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme špagety, čili korenie, 2/3 paradajkového pretlaku a dobre premiešame. Na malú panvicu nalejeme zvyšný pretlak zmiešaný s trochou vody a pridáme bylinky. Necháme zovrieť a omáčkou polejeme grilované mäso. Servírujeme s pripravenými špagetami.
Nutričné hodnoty
- Sacharidy ... 40g
- Bielkoviny ... 75g
- Tuky ... 12g
Želám vám dobrú chuť. Dúfam, že vás inšpirujem a vyskúšate moje recepty. Postup prípravy naozaj nie je zložitý a dokážem vám to v nasledujúcom videoklipe, autorom ktorého je pán Jozef KAMAS.
Varíme s fitness hviezdou Tatianou Kožuchovou, PART 1