Adela ONDREJOVIČOVÁ prestupuje do IFBB Elite PRO

Adela ONDREJOVIČOVÁ prestupuje do IFBB Elite PRO

Po prestížnej súťaži 2017 Mr Olympia a 2017 Olympia Weekend-e svet IFBB zažil "zemetrasenie", ktoré prinieslo zásadné zmeny. Americké NPC a IFBB PRO League sa definitívne rozišli s IFBB International a prakticky od novembra obe federácie fungujú v rámci sveta bodybuilding-u a fitness samostatne. V podstate ako tvrdí, konkurenční partneri (vzťahy medzi nimi sú mimoriadne napäté) bijúci sa o podiel z "rovnakého koláča"

Následok? NPC - IFBB PRO League sa vrhla do organizovania amatérskych súťaží po celom svete (jej aktuálny kalendár obsahuje pre rok 2018 už viac ako 50 súťaží, z ktorých rovných 20 sa bude konať v Európe - iba na týchto súťažiach môžu "neamerickí" amatérski športovci získať IFBB PRO kartu), IFBB International vzápätí rozbehla práce na kreovaní novej IFBB PRO organizácie, ktorá dostala pomenovanie IFBB Elite PRO. Pre aktuálnych amatérskych, ale predovšetkým profesionálnych športovcov (ak majú korene v Európe) preto skôr alebo neskôr príde moment, kedy si budú musieť položiť otázku - kam sa zaradiť, kde súťažiť?

IFBB Elite PRO - výhody

  • aktuálne je to organizácia, kde je podstatne nižšia konkurencia (tak ako všade, kde sa začína - pre rok 2018 však má na finančné odmeny určené pre atlétov vyčlenené zaujímavé finančné odmeny) s čím súvisí možnosť pre TOP atlétov v krátkom čase si "zarobiť" zaujímavú sumu peňazí (TOP bikinifitnesska z Európy Yana Kuznetsova to vyhodnotila veľmi rýchlo a na dvoch Elite PRO súťažiach si pripísala počas dvoch týždňov na svoje bankové konto 9000€)
  • podstatná časť Elite PRO súťaží sa bude organizovať v Európe tzn. náklady na prepravu, ubytovanie, pobyt atď. sa výrazne znížia v porovnaní so súťažením na americkej pôde (IFBB PRO League rozhodujúcu časť PRO súťaží organizuje v USA resp. v Kanade)
  • na Elite PRO súťažiach rozhodovať budú predovšetkým rozhodcovia z Európy (podľa pravidiel platných pre scénu amatérsku - tzn. rôznorodý rozhodcovský panel, minimálne 7-9 rozhodcov na každej súťaži, postihovanie deformitov a defektov, ktoré sa v minulosti prehliadali atď.) ktorí profesionálnych atlétov z tejto časti sveta dobre poznajú z amatérskej a poznať ich budú postupne aj zo scény profesionálnej - súťažia teda pred "svojimi", podľa dobre známych pravidiel
  • projekt má podporu národných federácií, ktoré sú členmi IFBB Interanational - zvlášť federácií, ktoré sú "napojené" na vládne štruktúry a majú od nich finančnú podporu (národné federácie tak získali možnosť prezentovať výsledky Elite PRO atlétov rovnako aktívne, ako tých amatérskych tzn. môžu za ne získavať "plusové" body a následne ďalšie finančné prostriedky); je tu reálna možnosť rozprávať o podpore PRO súťaženia v obdobnom rozsahu, ako je to bežné pre amatérskych reprezentantov

IFBB Elite PRO - ne výhody

  • IFBB Elite PRO nie je "napojená" na prestížny projekt Olympia Weekend-u, ktorý je právom vnímaný ako TOP akcia sveta profesionálneho bodybuildingu a fitness, na ktorej sa medzi súťažiacich rozdeľujú prémie z balíka prevyšujúceho milión dolárov (akousi "náhradou" za Olympia Weeknd majú byť IFBB Elite PRO Majstrovstvá sveta, kde sa finančný balík určený pre TOP súťažiacich bude pohybovať rádovo v stovkách tisíc dolárov)
  • projekt je stále na začiatku, má však potenciál rásť (aj keď je prezentovaný ako celosvetový) predovšetkým v Európe - ak získa športovcov vnímaných ako TOP z Európy, prípadne získa podporu od partnerov schopných "naliať" do neho ďalšie finančné prostriedky, môže byť mimoriadne atraktívny
  • Elite PRO atléti majú zatiaľ nulovú mediálnu podporu od IFBB International resp. partnerov - ak sa im začne venovať väčšia a zaslúžená pozornosť internetových a printových médií tak, ako je to bežné v konkurenčnej IFBB PRO League v USA, motivácia na súťaženie značne vzrastie; rovnako vrastie aj potenciál získať lukratívne podmienky od potencionálnych sponzorov

Adela ONDREJOVIČOVÁ prejavila záujem súťažiť v IFBB Elite PRO

Nepochybujem, že to viete! TOP Bodyfitnesska profesionálne scény z Európy pochádza zo Slovenska a jej meno priaznivci našich športov dobre poznajú - Adela ONDREJOVIČOVÁ zo súťažiacej lokálneho významu postupom rokov vyrástla na profesionálku, ktorá má za sebou v tomto roku už tretí štart v rade na prestížnom Olympia Weekend-e. Samozrejme, aj ona sa pýtala na výhody-nevýhody novokreovanej IFBB Elite PRO organizácie (tie som jej v horeuvedených bodoch zhrnul v našej komunikácii) s dovetkom - profesionál by mal aj súťažením zarábať peniaze a nie ich do súťaženia iba vkladať. Prečo by to mal robiť? Pre prestíž? Uznanie okolia? Veď to všetko už Ondrejovičová získala ako amatérka. Aj preto pre mňa nie je prekvapením jej vyhlásenie, ktoré zverejnila aktuálne na sociálnych sieťach.

Adela ONDREJOVIČOVÁ: ten kto sleduje dianie na svetovej scéne, určite postrehol veľké zmeny v posledných pár mesiacoch. Ten kto nevie, tak vysvetlím bližšie.

Najväčšia svetová federácia IFBB International a americká NPC boli vzájomne prepojené a mali spoločne IFBB PRO League. Keďže mali nezhody, po tohtoročnej Olympii sa rozdelili na dve samostatné federácie. Americká NPC sa oddelila spoločne s profi ligou IFBB PRO League a IFBB sa rozhodlo založiť si vlastnú PRO scénu tzv. Elite PRO. Keďže som už tretí rok súťažila ako profíčka, zostala som s Americkou NPC. A tu vzniklo hneď niekoľko problémov:

  • na tohtoročnej Olympii nebol už ani jeden Európsky rozhodca, čo bolo v neprospech neamerických pretekárov
  • ďalším problémom je to, že rozhodujem na amatérskej scéne - nemôžem súťažiť v jednej federácii a zároveň byt rozhodkyňou v druhej

Po minulotýždňovej súťaži v San Maríne, kde som skončila 5., som sa definitívne rozhodla ukončiť súťaženie v americkej IFBB PRO League a prestúpiť do novovzniknutej pro ligy IFBB Elite PRO. Dôvodov je opäť niekoľko:

  • kto súťaží, určite vie, že to nieje lacný špás. Už len samotné jedlo stojí nemalé peniaze, nie si platiť ešte výjazdy na Americké súťaže, a nezmyselne zbierať body, aby som sa kvalifikovala na ďalšiu Olympiu, kde postup na vyššie priečky je aj tak dosť nereálny.
  • ďalšia vec je nezmyselné naberanie svalov, pretože v Americkej PRO Figure vládnu černošky a ako všetci dobre vieme, bieli ľudia majú rozdielnu stavbu tela a k černoškám sa priblížime len veľmi ťažko.
  • keďže chcem naďalej súťažiť, prestup do Elite PRO sa mi zdá najlepšou cestou

Za pomoc s rozhodovaním "čo a ako" ďakujem Igorovi Kopčekovi z EastLabs.SK a prezidentovi Slovenskej IFBB (SAFKST) Borisovi Mlsnovi. Takže v ďalšom roku už štartujem (po niekoľkých rokoch) opäť v kategórii bodyfitness (pozn. Elite PRO Bodyfitness), čo chce samozrejme spraviť nejaké zmeny. Musím sa opäť prispôsobiť skôr Európskemu trendu, kde momentálne vládnu dievčatá z Ruska - čiže zhodiť pár kíl svalov a zopakovať staré pózy, ktoré sú pre mňa jednoduchšie.
Po niekoľkých rokoch sa idem opäť pripravovať opäť sama, takže aj toto je pre mňa výzva, dokázať všetkým ( a hlavne sama sebe), že to dám

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
hm hm hm
autor: admin | dátum: 11.12.2017 23:27:23
3 mesiace vs 50 rokov ... ťažko porovnávať ... rovnako ako ISTÁ ŠANCA NA ÚSPECH vs NULOVÁ ŠANCA NA ÚSPECH
IFBB elite PRO
autor: Oplan | dátum: 11.12.2017 16:26:49
Do IFBB elite PRO ide prestúpiť aj Tomáš Kašpar. Tomáš však otvorene hovorí o tom že ide do druhotriednej ligy.
Omyl
autor: Oplan | dátum: 08.12.2017 11:50:53
Nik do Adely nekope. Všetci jej prajeme veľa peňazí a dobrý pocit z každej prípravy v IFBB Elite PRO.
jasné, že riešite nezmysly
autor: admin | dátum: 08.12.2017 11:09:43
Kto vie vymenovať tri figur súťažiace zo Slovenska, ktoré boli na Olympii, troch bodybuilding súťažiacich zo Slovenska, ktorí boli na rovnakej súťaži? A kto viťaza 212, či bikini, či fitness z rovnakej súťaži - v tomto, alebo minulom roku? V lokálnom merítku (Slovensko + Európa) Ondrejovičová je hviezda a myslím, že to úplne postačuje k jej vnútornému pocitu pohody. V USA nemá šancu sa tak výrazne presadiť - dôvodov je veľa. Teraz nech zarába peniaze v sekundárnej, ale začínajúcej organizácii (v tej, ktorá má aj amatérsku odnož kde získala tituly, za ktoré mohla nastúpiť medzi profesionálky) ... ak sa tak rozhodla, prečo do nej kopať, kopať, kopať.
Nezmysel ?
autor: Oplan | dátum: 08.12.2017 09:55:01
Kto vie vymenovať prvých troch kulturistov v NABBA PRO MR UNIVERSE 2017 ? V roku 2016 či 2010 ?
hm hm hm
autor: admin | dátum: 07.12.2017 22:08:04
Co tu citam za nezmysly? Tak to urcite nie je Ondrejovicovej pripad - roky, desiatky rokov, bude trvat, kym niekto zo Slovenska vo Figure dokaze to, co ona. Radsej nech si zarobi ...:-)
Šport
autor: Oplan | dátum: 07.12.2017 11:19:47
Aj v iných športoch si niektorí športovci lepšie zarobia v druhotriednych ligách. Budúcnosť si ich však nepamätá.