Agáta HLAVAČKOVÁ - o pár dní ju čaká 2021 IFBB Diamond Cup Malta

Agáta HLAVAČKOVÁ - o pár dní ju čaká 2021 IFBB Diamond Cup Malta

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Igor KOPČEK: v sobotu, prezentáciou a registráciou súťažiacich na súťaži 2021 IFBB Diamond Cup Malta odštartuje v Európe a vo federácii IFBB jesenná časť 2021 súťažnej sezóny na medzinárodnej scéne. Ako sme už informovali v tomto článku, v predbežných štartových listinách figurujú mená 6 reprezentantov Slovenska, medzi ktorými chýbať nebude ani Agáta HLAVAČKOVÁ, ktorú sme si pripomenuli augustovým článkom. Talentovaná súťažiacej aktuálne pozornosť venuje aj šéfredaktorka partnerského projektu Soňa KOLCUNOVÁ. Nech sa páči, čítajte!

Kto je Agáta HLAVAČKOVÁ?

Už od začiatku ju mnohí fanúšikovia a známi poznajú pod prezývkou Agi. Aktuálne 28-ročná, 165 centimetrov vysoká Hlavačková sa cvičeniu venuje od mala. Trénovanie vo fitness centre, spočiatku v starej činkárni, sa jej zapáčilo približne pred desiatimi rokmi. „Momentálne pôsobím aj ako osobná trénerka v mojom rodnom meste, Partizánskom. Tiež som začala pracovať v 365 Gym-e v Topoľčanoch,“ objasňuje Agáta.

Hoci zvyčajne úspešná bodyfitnesska trénuje vo fitness centrách, v ktorých aj pracuje, v Topoľčanoch pôsobí aj tréner, ktorý ju pripravuje. „V príprave sa snažím moje tréningy prevažne sústrediť tam.“ Okrem toho sa zaoberá aj výživovým poradenstvom a po novom je Agáta aj kozmetičkou, keďže sa chce neustále rozvíjať a fitness sa prirodzene spája aj so ženskou krásou.
Hlavačková a Ondrejovičová
Jej cesta na IFBB súťažné pódium v kategórii bodyfitness však viedla cez alternatívnu, tzv. naturálnu federáciu. Najprv Agáta súťažila v nominácii fitness model, neskôr fitness figure. „Rozhodla som sa prejsť do inej federácie, kde sa mi podarilo získať titul SAFKST Majsterky Slovenska, štvrté miesto na IFBB Majstrovstvách Európy a medailové priečky na IFBB Diamond Cup-och. Mojimi fanúšikmi sú členovia mojej rodiny, za čo som veľmi vďačná,“ opisuje Agi. Najväčšou oporou a podporou je však jej otec.

Agáta HLAVAČKOVÁ dokonca dávnejšie skúšala aj silový trojboj. „Hoci na amatérskych súťažiach som dosiahla slušné výsledky, doplatila som na viacero zranení. Znovu som sa vrátila k technickejšiemu cvičeniu s dôrazom na estetiku tela.“ Agi zodvihla 142,5kg na drep, jej najlepší mŕtvy ťah má hodnotu 145kg a na bench press zvládla 65kg.

Ako trénuje Agáta HLAVAČKOVÁ?

„Rozdiel pri tréningoch v diéte a v objeme sa u mňa týka predovšetkým intenzity tréningov. V diéte dávame s trénerom väčší dôraz na detaily a v objemovej príprave viac-menej „trpím“ nízkym počtom tréningových jednotiek,“ opisuje svoj tréning Hlaváčková.
Agáta HLAVAČKOVÁ
Partie má v tréningu rozložené obvykle podľa toho, čo treba zlepšiť. Rieši sa otázka, kde treba pribrať a kde ubrať na svalovom objeme. V príprave to teda môže vyzerať aj takto:

  • kvadricepsy, zadok, lýtka
  • šírka chrbta, biceps
  • hrudník, triceps
  • ramená a brucho
  • hrúbka chrbta, hamstringy, zadok

„Čo sa týka stravy, počas roka je to dosť tvrdé. Buď mám udržiavaciu fázu, alebo som v príprave, kde naozaj znižujem objem jedla čo najviac a to je jediné, čo na mňa platí – byť veľmi hladná. Alebo mám jednoducho oddych, na ktorý doplatím vyššou váhou,“ opisuje Agáta.

Náročnou témou je pre túto bodyfitnessku však rehabilitácia a regenerácia. Aktuálne Hlaváčková spolupracuje so skvelými masérkami, no priznáva, že jej chýba kvalitný fyzioterapeut.

Ako volí pódiový look?

Pódiový look je dôležitou súčasťou všetkých ženských kategórii a čoraz väčší dôraz sa na vizáž dáva aj v nominácii bodyfitness. „S plavkami to je tak, že sa mi jednoducho zrodia v hlave a chcem ich mať. Ďalej mi ich pomôže vyladiť Michaela Sallut,“ opisuje výber plaviek Agáta. Riešenie make-upu závisí oda toho, kde sa koná súťaž. „Pokiaľ ide o slovenskú súťaž, mám tu skvelé vizážistky. Pokiaľ sme v zahraničí, snažím sa postarať o make-up sama.“

Okrem krásnej tváre však každá súťažiaca potrebuje aj vyšperkovaný pózing. Agáta sama priznáva, že táto súčasť súťaženia je jej slabou stránkou. „Zverila som sa do rúk tej najlepšej bodyfitnessky – Adely Ondrejovičovej a spoločným úsilím sa snažíme dosiahnuť to, čo je na pódiu potrebné.“

Bodyfitness je finančne náročný šport

„Čo sa týka sponzoringu, je to veľmi ťažká téma,“ začína Agáta. Oficiálneho sponzora nemá a všetko sa snaží utiahnuť z vlastného. „V naozaj ťažkých chvíľach a pri väčšom množstve zahraničných súťaží mi už viackrát pomohli blízki, za čo im veľmi ďakujem.“
Agáta HLAVAČKOVÁ
Finančnú situáciu trénerov však ovplyvnila aj pandémia. Fitness centrá boli dlhé mesiace zatvorené a mnohí tréneri, recepční a aj samotní majitelia fitness centier ostali bez pravidelnej výplaty. „A ja jednoducho medzi online trénerov nepatrím,“ dopĺňa na záver Agáta Hlaváčková. Napriek všetkým komplikáciám veríme, že počas najbližšieho víkendu na pódiu uvidíme skvelú formu, pózing a bezchybnú vizáž, ktorá dokáže Agáte priniesť tie najvyššie umiestnenia.

Aké výsledky má na konte Agáta HLAVÁČKOVÁ?

Do kolotoča SAFKST súťaží a následne organizácie IFBB vstúpila v roku 2019 po tom, ako si vyskúšala súťaženie v rôznych alternatívnych federáciách. A že na nich nebola do počtu vám potvrdia tieto výsledky:

  • 2013 ... 1. miesto - Victoria Naturla Cup, fitness model
  • 2013 ... 7. miesto - INBA European Championships, fitness model
  • 2014 ... 4. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2014 ... 5. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Čiech v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2014 ... 4. miesto - Majstrovstvá sveta v naturálnej kulturistike, šport model
  • 2016 ... 2. miesto - Iron Gym Cup 2, fitness figura
  • 2016 ... 4. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2016 ... 17. miesto - INBA World Championships, figure amateur
  • 2017 ... 3. miesto - Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, zmiešané páry
  • 2017 ... 7. miesto - Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura

S prestupom do SAFKST začala spolupracovať s trénerom Alexandrom HLOBIKOM a hneď v prvej súťažnej sezóne dosiahla viacero pozoruhodných výsledkov, vďaka ktorým som je zaradil do kategórie – bodyfitness talent. Pripomeňme si výsledky, o ktorých sme informovali aj na stránkach portálu EastLabs.SK

  • 2019 ... 1. miesto - SAFKST Veľká cena Levoče, bodyfitness
  • 2019 ... 1. miesto – SAFKST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness
  • 2019 ... 5. miesto – IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy, bodyfitness
  • 2020 ... 2. miesto - IFBB Diamond Cup Praha
  • 2020 ... 1. miesto - IFBB Diamond Cup Serbia
  • 2019 ... 3. miesto – IFBB Diamond Cup Ostrava, bodyfitness
  • IFBB Fitness Akadémia Slovensko

Diskusia k článku:

AMIX diskusia