A1 Russian Open 2013 - Denis Ciplenkov jasne dominoval

A1 Russian Open 2013 - Denis Ciplenkov jasne dominoval

V metropole Ruska sa už druhý rok konala veľmi zaujímavá súťaž v armwrestlingu pod názvom A1 Russian open . Prečo zaujímavá? V prvom rade svojou finančnou dotáciou, ktorá tento rok bola až 112.000 dolárov, čo je v pretláčaní rukou najväčší bank.
Za druhé, sú to také malé Majstrovstvá sveta východu. Prevážnu časť pretekárov tvorili domáci Rusi, Ukrajinci, ale prišli aj pretekári z Kazachstanu, Bulharska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Litvy, Lotyšska - spolu 11 krajín. Z krajín Západnej Európy štartovali iba Fíni - organizátorom sa aj napriek veľkým finančným odmenám (na armwretlingové pomery) nedarí prilákať najmä pretekárov z USA.
Zápasy USA vs. Russia boli vždy zaujímavé a takéto duely by určite pridali na atraktívnosti súťaže. Prezident ruskej asociácie Alexander Filimonov, ale aj fanúšikovia armwrestlingu, by veľmi rád videli duely medzi Denisom Ciplenkovom a Devonom Larrattom (aktuálne najsilnejší muž „západu“), alebo Johnom Brzenkom či Michaelom Toddom. Čo ma zaujalo?
Zaradenie kategórií pre zdravotne postihnutých. Málo atraktívne kategórie, ale organizátori asi vedia prečo ich zaradili do programu. Ďalšou zaujímavosťou  je  nezáujem žien o túto súťaž. Väčšinou štartovali iba domáce Rusky. Dokonca hrozilo, že ženské kategórie zrušia, ale najväčšia ikona ženského pretláčania  Irina Makeeva sa postarala o to, aby aj tieto kategórie nakoniec otvorili. Ako to dopadlo?
Na ľavačku sa kategória do 65kg ani neotvorila, pravačka bola slabo obsadená - absentovali Švédky, ale aj ďalšie krajiny. Vo finále sa však stretli dve najsilnejšie ženy sveta a to domáca Makeeva, ktorá vyhrala pravačku, a Egle Vaitkute tá vyhrala ľavačku. Chýbalo mi však viac napätia v týchto zápasoch. A čo muži?

Tento rok tu boli nové (a podľa mňa lepšie zvolené) váhové kategórie ako minulý rok. Milo ma prekvapil Ivan Matušenko, ktorý zdolal aktuálne najsilnejšieho Bulhara a Majstra sveta Krasimira Konstadinova (porazil Brzenka, ale aj Lilieva - toho "chytili" na ME na pozitívnych dopingových testoch). Veľmi milo prekvapil aj už skoro legendárny Alexander Semerenko (3. miesto v ľavačke a 5. v pravačke v OPEN kategórii), veľa sa očakávalo od návratu ďalšej Ukrajinskej legendy - Tarasa Ivakina (predstavil do 100kg, ale medailu nezískal, skončil na 4. a 7. mieste).
Všetkých fanúšikov však najviac zaujímalo, či sa nájde niekto v štartovom poli, kto potrápi Denisa Ciplenkova. Minulý rok to bol Lilliev, ale aj Puškár. Veľmi dobru formu mal teraz aj Zoloev či Trubin. Nakoniec sa vo finále stretli najväčší favoriti a to Ciplenko a Puškár.
Keď som však sledoval finálové zápasy, tak som neveril vlastným očiam. Ciplenko sa predstavil v neuveriteľnej forme a doslova sa s Puškárom hral. Bol jednoznačne lepší nie o triedu, ale dovolím si tvrdiť, že o tri triedy. Nikdy medzi nimi nebol taký veľký rozdiel. Puškár sa snažil ukázať, čo natrénoval na Ciplenkova, bojoval, skúšal a nakoniec len neveriacky krútil hlavou. Ciplenkov je v tejto forme jednoducho najlepší. To bolo pre mňa na celom turnaji A1 najšokujúcejšie.

Dovolím si tvrdiť, že je aktuálne neporaziteľný a svojím súperom utiekol na kilometre dopredu. Veľmi rád by som však videl duel medzi ním a Larrattom alebo Voevodom (ak sa niekedy vôbec vráti). Ak chcete vidieť zaujímavé duely z A1 tak si pozrite nasledujúce klipy.  

A1 Russian Open 2013- ľavá ruka finále



 

A1 Russian Open 2013- ľavá ruka OPEN



 

A1 Russian Open 2013- pravá ruka finále



 

A1 Russian Open 2013- pravá ruka OPEN



Discussion at the article:

AMIX diskusia