Aký bol 2019 Arnold Classic Europe Barcelona pre Slovensko?

Aký bol 2019 Arnold Classic Europe Barcelona pre Slovensko?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Arnold Classic Europe

Arnold Classic Europe píše svoju históriu od roku 2011, kedy sa prvý ročník tejto súťaže uskutočnil ešte v hlavnom meste Španielska, v Madride. A už vtedy priniesol Slovensku úspech! V kategórii bodybuilding do 90kg zlato získal zverenec Igora KOPČEKA Marian ČAMBAL, medzi bikinifitnesskami uspela dvojica Nikola WEITEROVÁ (získala zlato vo vyššej kategórii) a Marína HÁMOVÁ (patrilo jej striebro v nižšej výškovej kategórii), 5. miesto získala aj bikinifitnesska Beáta KARÁSKOVÁ.

Slovensko malo aj na aktuálnom ročníku Arnold Classic Europe, ktorý sa po troch ročníkoch z Madridu presunul do Barcelony, mimoriadne početný team reprezentantov, ktorí nastúpili na súťažné pódiá v amatérskych, ale aj profesionálnych kategóriách. Medzi rozhodcami na Elite PRO súťaži striedala trojica Mlsnová - Mlsna - Čížek, amatérske súťaže boli bez rozhodcu zo Slovenska. Čo sa organizácie súťaže týka, bola rovnaká ako v minulosti - nič sa nezhoršilo, nič sa nezlepšilo, aj keď je pravdou, že tentokrát organizátori zvolili za miesto konania inú halu v rámci Fira Barcelona výstavného komplexu. Čo však bolo neprehliadnuteľné, bol výrazne menší záujem divákov o amatérske súťaže (napriek tomu, že sme mali možnosť sledovať na pódiu viac ako 800 atlétov z 50. krajín sveta), Elite PRO súťaž sa konala pred divákmi preplneným hľadiskom. Šepká sa o tom, že budúci rok sa Arnold Classic Europe (možno) vráti späť do Madridu.

Kto získal najcennejšie výsledky? A aké boli výsledky celkové? Ako ich hodnotí Igor KOPČEK, ktorý dianie na súťaži (už tradične) sledoval z najlepšieho miesta spoza chrbta rozhodcov?

2019  Arnold Classic Europe - Elite PRO kategórie

Michal KRIŽÁNEK ... 1. miesto v kategórii Elite PRO Bodybuilding Open
Krizanek

V deň, kedy Michal mal nastúpiť na súťažné pódium mi jeho tréner Michal HLOBIK preposlal aktuálnu fotografiu, na ktorej bol jasne čitateľný progres, ktorý spoločne dosiahli od jarnej súťažnej sezóny - zlepšil sa nielen objemovo, ale aj formou. Je pravdou, že podvečer, kedy Michal nastúpil na súťažné pódium, stratil cca 10-15% z ostrosti, napriek tomu bol pre mňa hneď od počiatku jasným favoritom. Dôvod?

Nikto z jeho súperov sa za tých pár mesiacov výraznejšie nezlepšil, dokonca aj zvyčajne žiletkovo ostrý Sihvonen nebol tak pripravený, ako som čakal. Poliak Lada síce v niektorých momentoch na pódiu ukázal extrémnu pripravenosť (v jeho príprave sa angažoval v kulturistickom svete známy Robert Piotrkowicz), napriek tomu vedľa Križánka pôsobil subtílnym dojmom, navyše nevyužil príležitosť prekonať Križánka voľnou zostavou. Masívnosť Michala jasne zrážala každého súpera doslova na kolená, víťazstvo získal bez problémov.

Po súťaži som sa zhováral s viacerými Elite PRO rozhodcami, pýtal som sa hlavne na momenty, ktoré by Križánka posunuli smerom k dokonalosti a opakovane som dostával tieto odpovede - zjemniť spôsob pózovania (Michal v určitých momentoch pózoval spôsobom "je to pre mňa obrovské trápenie" a predýchaval do brucha), zamerať sa na mimiku (to "trápenie" bolo často čitateľné z jeho tváre), pozor na disproporciu medzi hornou a dolnou časťou tela, ďalej pracovať na kvalite nesmierne masívneho svalstva, ktoré aj vo svete Európskej/svetovej kulturistiky je výnimočné, udržať jeho povestné tvary,  línie a proporčnosť bez toho, aby sa naberanie svalovej hmoty negatívne prajvilo na oblasti brucha/pásu.

Križánek je šampiónom, ktorého registruje celý svet. Som rád, že je zo Slovenska. Klamem - mám obrovskú radosť! A iba dodám, príde exhibične vystúpiť dorastencom, juniorom a divákom 19. októbra 2019 do Vranova nad Topľou na 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend.

Eva BANÍKOVÁ .... 3. miesto v kategórii Elite PRO Fitness
Eva Banikova

Nebudem zakrývať, že Elite PRO fitness kategória počtom súťažiacich a aj výkonnostne zaostáva za zvyšnými PRO kategóriami. Myslím si, že viaceré TOP IFBB amatérske fitnessky by boli pre Elite PRO fitnessky rovnocennými súperkami a je naozaj iba otázkou motivácie a peňazí (napríklad členky TOP teamu zo Slovenska získavajú ročne od štátu tisíce € na prípravu - ak rovnaký obnos peňazí si "zarobia" na Elite PRO scéne, získajú motiváciu požiadať o profesionálny štatút), kedy prestúpia do Elite PRO tábora. Od Baníkovej som opäť čakal minimálne umiestnenie na medailovej pozícii a aj keď to aktuálne nebolo zlato, 3. miestom nesklamala. Na pódiu ukázala zvyčajný štandard, ďalej musí pracovať na postave, v zostave nacvičiť pár silových prvkov, ktorými "zvalcuje" súperky - tie nesporne prekonáva atraktívnym vzhľadom.

2019 Arnold Classic Europe - Amateur kategórie

Michaela PAVLEOVÁ ... 1. miesto v kategórii fitness do 163cm a Absolútne prvenstvo
Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... 3. miesto v kategórii fitness do 163cm


Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto v kategórii fitmess nad 163cm
Karin SUCHOMELOVÁ ... 6. miesto v kategórii fitness nad 163cm

Slovenky v amatérskom fitness patria v posledných rokoch k absolútnej špičke a potvrdili to aj v Barcelone. Pavleová ukázala svoje kvality vo finále (po semifinále bola 2.), na Juricovú sa "doťahovala" Estónka Vaher, napriek tomu obe získali zaslúžene zlato. Absolútne prvenstvo získala svalovo disponovanejšia Pavleová, zverenkyňa trénera Alexandra HLOBIKA, pochválim však nielen Michaelu a Kristínu, ale aj stále sa zlepšujúcu Tatianu ONDRUŠKOVÚ (viac svalovej hmoty a bude neprekonateľná; po semifinále bola na 1. mieste), aj Karin SUCHOMELOVÚ (ak chce uspieť medzi ženami, musí získať viac svalovej hmoty).

Fitness
Všetky 4 dievčatá sú stále juniorky, nepochybujem, že v tomto roku budú tvrdo bojovať o cenné kovy na Svetových šampionátoch junioriek aj žien. Uspeje tá, ktorá v deň D nezaváha v zostave a na pódiu ukáže najlepšiu súťažnú formu. Z fitnessiek zo Slovenska to naozaj môže byť ktorákoľvek.

Boris PALOVIČ ... 1. miesto v kategórii Master Men´s Classic Bodybuilding 40y (7 súťažiacich)
Boris PALOVIČ ... 5. miesto v kategórii Classic Bodybuilding 180cm (12 súťažiacich)

Patrik DZURILLA ... 1. miesto v kategórii Classic Physique do 173cm (6 súťažiacich)

  Marián GROLMUS ... 4. miesto v kategórii Classic Physique do 180cm (18 súťažiacich)

Amatérska kulturistika na Slovensku je v posledných rokoch na ústupe a radosť nám robia súťažiaci z nominácií Classic Physique a Classic Bodybuilding. Potvrdilo sa to aj v Barcelone. Mladučký Patrik DZURILLA je na najlepšej ceste získať označenie "classic physique vzor na Slovensku" a po minuloročnom kontroverznom 2. mieste (podrobnosti v tomto článku) v roku 2019 nižšej výškovej kategórii jasne dominoval.

Patrik DZURILLA
Ak na svoju nevysokú, ale mimoriadne estetickú postavu Dzurilla "nalepí" ďalšiu hmotu, môže prinášať trofeje zo Svetových aj Európskych šampionátov a uvažovať nad kariérou v Elite PRO organizácii. Čo by som mu vyčítal? Pred súťažou sme ho spoločne s trénerom Jankovičom opakovane upozorňovali na drobnosti v prezentácii a pózingu, vďaka kotrým získava výhodu nad súpermi - musí si ich trvalo osvojiť.

Boris PALOVIČ je neuveriteľne aktívny súťažiaci nielen v Slovenskom, ale aj svetovom rozmere. Počet súťaží, ktoré v tomto roku absolvoval prevyšuje vysoko číslo 10, spravidla na každej súťaži v niekoľkých kategóriách. Jeho postava nie je proporčne ideálna, súperov spravidla poráža formou - ak je TOP, môže si trúfať na TOP priečky.
Boris PALOVIČ

Ukázalo sa to v Barcelone, kde Palovič uspel medzi masters súťažiacimi a medzi mužmi právom postúpil do finále - tu ho však súperi svalovo prekonali. Rád ho uvidím na IFBB Svetovom pohári alebo IFBB Svetovom šampionáte vo vekovej kategórii masters, je pre mňa favoritom na niektorý z cenných kovov.

Marian GROLMUS súťažil v Barcelone v najpočetnejšej Classic Physique kategórii a aj keď tentokrát to bolo bez cenného kovu, potvrdil, že právo požiadať o Elite PRO karti za víťazstvo na IFBB Grand Prix Malta nebolo náhodné. Súperi ho prekonávali masívnosťou, otázkou je, či má ešte hmotnostnú rezervu na ďalšie zlepšovanie sa.
Marian Grolmus

Viera HYBSKÁ ... 7. miesto v kategórii Master Bikinifitness (35 súťažiacich)
Barbora VOSÁTKOVÁ ... 9. miesto v kategórii Junior Bikinifitness do 163cm
Barbora VOSÁTKOVÁ ... 10. miesto v kategórii Bikinifitness žien do 158cm (20 súťažiacich)
Zuzana ŠNAJDEROVÁ ... 6. miesto v kategórii Junior Bikinifitness nad 166cm
Zuzana ŠNAJDEROVÁ ... 10. miesto v kategórii Bikinifitness žien do 169cm (21 súťažiacich)
Natália REMIÁŠOVÁ ... 9. miesto v kategórii Bikinifitness žien do 172cm (25 súťažiacich)
Paulína MELIŠKOVÁ ... nepostúpila do TOP 10 v kategórii Bikinifitness žien do 172cm (25 súťažiacich)

Nominácia bikinifitness roky bola výkladnou skriňou slovenského fitness, ale v tomto roku s výnimkou Babicovej (Diamond Budapest a Diamond Ostrava zhodne 2. miesto) a Meliškovej (Diamond Ostrava 3. miesto) žiadna iná bikinifitnesska nezískala nejaký cenný kov z IFBB súťaží medzinárodného významu. Bilancia sa nezmenil ani po súťaži 2019 Arnold Classic Amateur, kde Slovensko reprezentovalo hneď 5 bikinifitnessiek. Pravdou ale je, že na naše dievčatá čakala mimoriadne početná konkurencia bikinifitnessiek z Ruska, Ukrajiny, Estónska, Litvy, Kazachstanu a aj Poľska, oceňujem už len fakt, že dokázali postúpiť cez elimináciu do TOP10. Prečo? V Barcelone Slovensko reprezentovala v tejto nominácii tzv. druhá vlna, z nej mimoriadne cenný výsledok dosiahla master súťažiaca Viera HYBSKÁ - v konkurencii 35 súťažiacich, z ktorých až 9 malo ruský pas. Tejto nominácii sa bližšie bude venovať šéfredaktorka projektu BikiniFitness.sk Soňa KOLCUNOVÁ.

Alexandra TALAČOVÁ ... 4. miesto Junior Bodyfitness (6 súťažiacich)
Alexandra TALAČOVÁ ... 7. miesto Bodyfitness do 168cm (10 súťažiacich)

Alexandra TALACOVÁ
Alexandra TALACOVA

Mladučká Talačová, napriek tomu, že nedosiahla na medailovú pozíciu, nesklamala. Ukázala potenciál, opäť si vypýtala pozvánku do juniorského reprezentačného výberu, kde už o rok-dva môže reálne byť našou ďalšou bodyfitness hviezdou. Progres, ktorý dosiahla od jari, je neprehliadnuteľný, navyše boj o bronz v kategórii junioriek prehrala s o 5 rokov staršou súperkou iba o jeden jediný bod.

Richard OLVECZKÝ ... 2. miesto v kategórii Bodybuilding mužov do 80kg
Richar Olvecký

Ak by som mal vypichnúť iba jedného, jediného reprezentanta Slovenska, ktorý nastúpil na súťažné pódium 2019 Arnold Classic Europe Barcelona, rozhodoval by som sa medzi mladučkým talentom DZURILLOM a OLVECZKYM. Olveczký totiž v nedeľu dopoludnia na súťažné pódium nastúpil spočiatku v nie práve oslnivej forme, ale jeho telo sústavným pózovaním postupom času získavalo nové a nové detaily. Pre mňa bol vo finále víťazom, o zlato ho obral nevýrazný spôsob prezentácie, horší čelný postoj a podstatne horšia úprava pokožky, ako mal jeho súper z Nemecka. Olveczký boj o zlato teraz prehral, verím však v jeho potenciál.

Richar OLVECZKY
POZNÁMKA: fotografie zo súťaže 2019 ARNOLD CLASSIC Europe nájdete v samostatných fotogalériách.

Discussion at the article:

AMIX diskusia