Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 9/2016 - Klaudia PISARČÍKOVÁ

Čakáme od nej veľa v tejto sezóne 9/2016 - Klaudia PISARČÍKOVÁ


Klaudia má ešte len dvadsaťdva, no na svojom konte už čerstvý titul vicemajsterky Európy v kategórii bodyfitness junioriek, ktorým sa na Slovensku môže pochváliť iba hŕstka pretekárok. Táto mimoriadne atraktívna Prešovčanka dosahuje obdivuhodné výsledky hneď od svojich premiérových súťaží v kategórii bodyfitness - doposiaľ absolvovala štyri súťaže s nasledujúcimi rezultátmi:
  • 3. miesto ... 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska juniorov
  • 1. miesto ... 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska juniorov (bodyfitness Open)
  • 4. miesto ... 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska žien (bodyfitness do 165cm)
  • 2. miesto ... 2016 Majstrovstvá Európy Santa Susanna (bodyfitness OPEN)

Klaudia PISARČÍKOVÁ - cesta na pódium je ťažká, ale stojí za to!

„Na základnej škole som chodila do športovej triedy, no priznám sa, asi to bolo všetko,“ odpovedá Klaudia s úsmevom na úvodnú otázku týkajúcu sa predchádzajúcej pohybovej prípravy. Ako u väčšiny dievčat, aj u nej sa však postupom času začali prejavovať sympatie k vypracovaným postavám a napokon získať takúto postavu sa stalo aj jej cieľom. „Po prvýkrát som navštívila fitko keď som mala 15 rokov, dodnes si to presne pamätám, bolo to fitko pre ženy,“ spomína na túto prvú návštevu Klaudia. „Nebola som výnimkou a v puberte som tiež patrila k dievčatám, ktoré venovali veľkú pozornosť svojej postave. S pubertou sa objavili nejaké tie kilá navyše a aj keď nemôžem tvrdiť, že by som niekedy bola nejako extrémne tučná, chcela sa som sa ich zbaviť. Mať peknú postavu je predsa asi snom každého mladého dievčaťa,“ tvrdí Klaudia Pisarčíková. Ale očakávané výsledky sa zo začiatku nedostavovali, keďže nemala nikoho, kto by ju viedol ku správnej strave a tréningu. Neúspech ju demotivoval a na istý čas prestala cvičiť úplne.
„Teraz však môžem povedať že cvičím aktívne už vyše troch rokov aj so všetkým, čo k tomu patrí - poriadna strava a svedomito naplánovaný tréning,“ opisuje svoju tŕnistú cestu cez neľahké začiatky Klaudia. Časom však prišiel aj impulz do súťaženia. Rozhodovanie a zbieranie odhodlania je neraz veľmi ťažké, no budúci súťažiaci si jednoznačne musí nájsť dobrú motiváciu a dôvod, ktorý ho uistí, že rozmýšľa správne. „Mojim impulzom do súťaženia bolo dostať zo svojho tela maximum, chcela som vidieť čo moje telo dokáže, ako sa správa v diéte a hlavne si vyskúšať či to všetko zvládnem, zažiť to všetko na vlastnej koži a postaviť sa na pódiu,“ prezrádza niektoré zo svojich dôvodov pre začatie súťaženia Klaudia. A kategória? Jednoznačne bodyfitness!

„Vždy sa mi táto kategória páčila, prepracovanosť tela tiež a v neposlednom rade ma bavia silové tréningy,“ hovorí o svojej kategórii v súťaži Klaudia. „Rodina, môj priateľ a známi ma v tomto mojom rozhodnutí určite podporovali. No a keď sa za veľmi krátky čas ukázali aj výsledky, nebolo už o čom hovoriť,“ dozvedáme sa od Klaudie, ktorá tak našla aj oporu v rodine, čo je pre tak náročný šport ako je bodyfitness v diéte pre pretekárku len prínosom. „Ísť si za svojim cieľom a nefňukať je v diéte najdôležitejšie. Čím menej sa zamýšľam nad diétou a sústredím sa na iné veci a povinnosti, tým mi to ide ľahšie. V diéte ma podporuje aj môj priateľ a rodina,“ vraví o tajnom „triku“ na diétu Klaudia, ktorá si toho za posledné mesiace v diéte určite nepretrpela málo.
Avšak s prezentáciou na pódiu súvisia aj prvky vizáže a celkového dojmu. Klaudiu sme na uplynulých súťažiach mali možnosť vidieť v ružových plavkách, ktoré vybrala podľa jednoduchého pravidla: „Plavky si vyberám podľa farby v ktorej si myslím, že vyniknem a pristanú mi k farbe vlasov.“ Klaudia je taktiež jednou z mála bodyfitnessiek, ktoré na pódiu uprednostňujú vlasy pevne zopnuté do chvosta.

Klaudia PISARČÍKOVÁ - to najdôležitejšie sa deje na pódiu!

Prvá Klaudiina súťaž sa konala len pred rokom, no už tam dokázala vystúpiť na pomyselné stupne víťazov. „Moja prvá súťaž boli 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska juniorov, ktoré sa konali v Hnúšti. Tam som skončila na treťom mieste v open kategórii bodyfitnes. Musím ale povedať, že za posledný rok som urobila určité pokroky - či už v prezentácii na pódiu, alebo v celkovom svalovom rozvoji. Na prvej súťaži mi vystupovanie na pódiu robilo oveľa väčší problém ako teraz,“ spomína Klaudia na Hnúšťu, ktorá však bola očividne pre túto mladú, ambicióznu juniorskú súťažiacu dobrým štartom ku kariére bodyfitnessky.
Tento rok sme mali možnosť Klaudiu vidieť na troch súťažiach, kde dosahovala ďalšie pozoruhodné výsledky. Hneď na tej prvej dosiahla najvyššie - na svoje konto si pripísala prvé miesto v kategórii bodyfitness junioriek Open na 2016 SAKFST Majstrovstvách Slovenska juniorov v Trenčíne. „Tento rok som vedela, ako moje telo reaguje na diétu, aj čo ma čaká v príprave, takže v porovnaní s vlaňajškom musím povedať, že to bolo citeľne jednoduchšie. Jarná sezóna bola pre mňa veľmi úspešná a očividne som za posledný rok urobila progress, keďže sa mi podarilo zvíťaziť na Majstrovstvách Slovenska juniorov v Trenčíne a vďaka tomu aj nominovať sa na ME v Španielskej Santa Susanne,“ hodnotí svoju jarnú sezónu Klaudia.
Klaudia PISARCIKOVA
Po Trenčíne ešte nasledovali dlhé týždne tvrdej prípravy, pretože Klaudia nepatrí medzi súťažiace, ktorých príprava končí nomináciou na takéto významné preteky. Chytila príležitosť predstaviť sa na Majstrovstvách Európy za pačesy a v Španielsku sa v tvrdej konkurencii štrnástich najlepších juniorských pretekárok z Európy umiestnila na druhom mieste. „Určite je to môj najväčší úspech, no celkovo ako úspech beriem tiež to, ako som zvládla diétu - predsúťažné prípravy sú náročné nielen pre telo, ale aj psychiku. Myslím, že pomohlo aj to, že som to brala s väčším nadhľadom ako vlani,“ hodnotí túto náročnú súťaž Klaudia. Hoci na tejto súťaži prezentáciu zvládla nadpriemerne, sama dopĺňa: „Stále je na prezentácii čo zlepšovať, pracujem na tom a každým štartom je viditeľnejšie, že sa na pódiu udomácňujem viac a viac.“

Klaudia PISARČÍKOVÁ - strava a tréning

„Snažím sa jesť zdravo celý rok, no diétu zakladám na tvrdom režime, pravidelnosti a trochu aj jednotvárnosti. Čo to znamená v praxi? Vaječné bielka, ryby, kuracie alebo hovädzie mäso, do svojho jedálnička zaradzujem zelenú zeleninu - ľadový šalát, šalátové uhorky, či brokolicu. Zo sacharidov je to ryža, ovsené vločky alebo ryžové chlebíky,“ hovorí o predsúťažnej fáze prípravy Klaudia.
Avšak tejto fáze zvyčajne predchádza aj „objemovka“, ktorá v kategórii bodyfitness taktiež ovplyvní celkový efekt. Jej cieľom je zabezpečiť nárast dostatočného množstva svalovej hmoty. „Čo sa týka objemovky, sem-tam si doprajem aj niečo nezdravé, ale väčšinou len zvyšujem sacharidy a snažím sa doplniť hlavne to čo telo potrebuje. Poprípade to, čo si organizmus po diéte pýta. Zvyčajne sú to mliečne výrobky - milujem mlieko,Klaudia PISARCIKOVA tvarohy, cottage cheese ale aj ovocie, celozrnné cestoviny, zemiaky, ryžu, a mäso na akýkoľvek spôsob. Zaradzujem aj zdravé tuky. Arašidové alebo mandľové maslo u mňa doma nesmie chýbať,“ prezrádza čosi z tejto fázy jedálnička Klaudia Pisarčíková, ktorej vzorom je naša najlepšia bodyfitnesska Adela Ondrejovičová.
Tréning pod taktovkou trénera Dominika Plančára nie je určite jednoduchý, no Klaudia obľubuje najmä tréning dvoch partií - ramien a zadku. Cviky v tréningu Klaudia samozrejme neustále obmieňa aby zabránila telu upadnúť do stereotypu. Ako ich zaťažuje?

  • tréning pliec začína sériami tlakov v sede (4x 8-10 opakovaní)
  • nasleduje upažovanie s jednoručnými činkami (4x 8-10 opakovaní)
  • pokračuje predpažovaním (4x 8-10 opakovaní)
  • tréning na ramená zakončí troma sériami zapažovania po 8-10 opakovaní

Klaudia zadok zaťažuje špecifickým tréningom, ktorý je zložený spravidla z nasledujúcich štyroch cvikov - v každej sérii s aktuálne maximálnou záťažou:

  • začína sériami hipthrustmi - dvíhaním panvy so záťažou (4x po 8-10 opakovaní)
  • nasledujú série drepov s veľkou činkou (3x 8-10 opakovaní)
  • ďalším cvikom v tréningu na zadok je Rumunský mŕtvy ťah (3x 8-10 opakovaní)
  • takýto tréning zakončí výpadmi (3x 8-10 opakovaní)

Klaudia PISARČÍKOVÁ - práca, hoby, ciele

„Pracujem ako osobná trénerka v Olymp fitness centrum Prešov a táto práca ma veľmi baví. Som za ňu veľmi vďačná. Teším ma, že aj moja práca je v tomto obore a keďže sa tomuto športu venujem aktívne, môžem klientom lepšie poradiť“, prezrádza dvadsaťdvaročná cieľavedomá bodyfitnesska Klaudia. „Čo je pre mňa najlepším odreagovaním? Poriadny spánok, dobrá kniha... Ale najradšej trávim čas s mojim priateľom a rodinou - pri nich sa jednoznačne najlepšie uvoľním,“ hovorí Klaudia Pisarčíková, ktorej cieľ na jesennú sezónu v roku 2016 je jasný, chce sa nominovať na IFBB Majstrovstvá sveta v kategórii junioriek. V čom jej budeme všetci držať prsty, nemám pravdu?

Discussion at the article:

AMIX diskusia