Michal ZAUKOLEC - najvýraznejšia osobnosť uplynulej kulturistikej sezóny

Michal ZAUKOLEC - najvýraznejšia osobnosť uplynulej kulturistikej sezóny


Skončil rok 2017, je čas bilancovať. Aj redakcia portálu EastLabs.SK podrobne analyzuje výsledky bodybuilderov, klasických kulturistov, fitnessiek a ďalších súťažiacich, ktorí počas roku 2017 nastúpili na súťažné pódium. A vďaka čomu nezískavali iba cenné kovy, ale body do bodavcej súťaže 2017 EastLabs.SK Best. Medzi najúspešnejších v nominácii klasická kulturistika nesporne patrí aj Michal ZAUKOLEC, sponzorovaný spoločnosťou YAMAMOTO Nutrition Slovakia.

Kto je Michal ZAUKOLEC?

Michal má aktuálne dvadsaťštyri rokov, súťaží dva roky a na konte má dva tituly IFBB Majstra sveta v dvoch rôznych vekových kategóriách - v roku 2016 získal tento titul medzi juniormi (nominácia klasická kulturistika), v roku 2017 zlato získal medzi seniormi, tentokrát v nominácii games classic bodybuilding (nominácia podobná klasickej kulturistike, no s výrazne prísnejšími pravidlami ovplyvňujúcimi hmotnosť súťažiacich).
Považskobystričan Zaukolec pracuje popri príprave na súťaže v strojárskej firme Mikrotech, zároveň aj ako osobný tréner a ako sám vraví, cvičiť začal preto, že bol veľmi chudý. Aká bola cesta Michala Zaukolca k titulu Majstra sveta v juniorskej a seniorskej kategórii?

  • 1. miesto ... 2015 SAFKST Majstrovstvá Slovenska juniorov (klasická kulturistika OPEN)
  • 1. miesto ... 2016 SAFKST Majstrovstvá Slovenska juniorov (klasická kulturistika OPEN)
  • 4. miesto ... 2016 IFBB Majstrovstvá Európy (klasická kulturistika juniorov OPEN)
  • 2. miesto ... 2016 Tatranský pohár (klasická kulturistika OPEN)
  • 1. miesto ... 2016 Veľká cena Dubnice (klasická kulturistika juniorov OPEN)
  • 1. miesto ... 2016 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov (klasická kulturistika OPEN)
  • 1. miesto ... 2017 Tatranský pohár (klasická kulturistika nad 175cm)
  • 1. miesto ... 2017 IFBB Majstrovstvá sveta mužov (klasická kulturistika nad 175cm)
  • 11. miesto ... 2017 Olympia Amateur San Marino (classic physique)
  • 9. miesto ... 2017 Arnold Classic Europe (klasická kulturistika nad 180cm)
  • 3. miesto ... 2017 IFBB Diamond Cup Katowice (klasická kulturistika nad 180cm)

Michal ZAUKOLEC – pri futbale bol chudý, no chcel svaly!

Cvičiť začal približne pred desiatimi rokmi. „Bol som dosť chudý a chcel som mat vyšportovanú postavu. Páčili sa mi svaly,“ zhrnul Mišo, ktorý sa predtým venoval klasickému koníčku každého mladého chlapca – futbalu.
Po siedmich rokoch cvičenia sa zverenec Petra Kováča začínal pohrávať s myšlienkou súťaže. „Za sebou som mal už dosť dlhú dobu cvičenia a mnoho ľudí z môjho okolia ma dosť podporovalo. Dokonca za mnou prišli na súťaž,“ hovorí Michal. Správne vyhodnotil aj svoje možnosti na úspech v jednotlivých kategóriách. „Spĺňal som všetko potrebné pre túto kategóriu, páčila sa mi a na váhovú kulturistiku som nemal potrebný svalový objem,“ povedal o klasickej kulturistike, kde momentálne súťaží Michal Zaukolec.

Už pri svojej premiére na súťažnom pódiu zakúsil lesk zlatej medaily. „Sú to pekné spomienky, keďže som bol vtedy plný očakávaní a netušil som, ako to celé dopadne a bude prebiehať,“ hovorí Mišo. Pokračoval plynule do jarnej sezóny 2016, v ktorej dokázal vyhrať juniorský Slovenský šampionát. „Bol to zároveň môj posledný rok v juniorke. Po Majstrovstvách Európy som nebol veľmi spokojný, aj keď je 4. miesto na takomto podujatí výborné. Tá medaila ma mrzela a tak som sa rozhodol osloviť môjho aktuálneho trénera. Michal ZaukolecNaše snaženia potom smerovalo k Svetovému šampionátu. Odstránili sme chyby z prípravy na jarnú sezónu a snažili sme sa o čo najlepšiu formu,“ hovorí Michal. Ako všetci vieme, ich snaženie bolo viac než úspešné, keďže Michal dokázal Majstrovstvá sveta v Karibiku vyhrať.

Michal pred šampionátom trénoval dvojfázovo, voľno mal len keď ho naozaj potreboval a jeho stravovací režim bol nemenej prísny. „Spomienky na juniorský svet sú skvelé a to myslím, že nehovorím iba za seba, ale za všetkých, ktorí sme mali možnosť zúčastniť sa tejto súťaže. Dosiahli sme výborné výsledky, videli kus sveta, strávili sme týždeň v Dominikánskej republike a okrem toho sa mi podarilo domov priniesť zlato!“ spomína Zaukolec na MS juniorov, ktoré sa konali koncom roka 2016. Sám za kľúč k víťazstvu na tomto podujatí považuje okrem bezchybnej pripravenosti aj kvalitu a hĺbku svalstva, ktorou disponoval.

V ďalšom roku už Michal štartoval v kategórii mužov, no pred súťažnou sezónou si doprial dlhšiu objemovú prípravu a jeho prvou súťažou medzi mužmi bol až Arnold Classic Europe v Barcelone. „Nebol som veľmi spokojný, aj keď som napriek silnej konkurencii viac ako tridsiatich pretekárov skončil na 9. mieste. Avšak toto určite nebolo mojím cieľom, pretože v súťaži chcem vždy bojovať o popredné a finálové priečky,“ vysvetlil Zaukolec.
Napriek tomu, že sezóna 2017 bola dlhá a vyčerpávajúca, Michal si ju pochvaľuje. „Má to aj svoje výhody. Mal som čas doladiť formu a pracovať na detailoch, ako napríklad prehĺbenie hamstringov, chrbta a sedacieho svalstva,“ povedal v rozhovore Mišo.
Smerom k majstrovstvám sveta mužov, na ktorých sa Michal chcel predstaviť. sa pritvrdzovalo aj v tréningu. „Snažil som sa skracovať prestávky medzi sériami a pridával som na dĺžke kardia,“ povedal o zmenách Michal. Pokúsiť sa o obhájenie titulu bolo jeho cieľom, ku ktorému prvý krok splnil už na súťaži v Prešove, kde na Tatranskom pohári dokázal poľahky zvíťaziť a nominovať sa na „mužský svet“.

„Benidorm bol krásny, vedel by som si tam predstaviť aj dovolenku, celkovo mi Španielsko veľmi prirástlo k srdcu. Okrem toho bola výborná aj súťaž, ktorú som si veľmi užil,“ hovorí o Majstrovstvách sveta Michal. Napriek tomu, že sa mu podarilo aj na tomto šampionáte triumfovať stále hovorí o forme, ktorá sa zlepšuje, no nie je taká, ako by chce. „Stále to nie je ideál toho, ako chcem vyzerať,“ povedal Michal.
Po IFBB Svetovom šampionáte si ešte vyskúšal súťaženie na amatérskej Olympii v nominácii, kde by chcel výhľadovo súťažiť - na classic physique má však ešte rezervu v hmotnosti a tak popri súperoch pôsobil subtílne.

Michal ZAUKOLEC o príprave klasického kulturistu

„Voľnú zostavu som si vytvoril z póz v ktorých vyzerám najlepšie, pretože na pódiu je dôležité predviesť sa v tom najlepšom svetle a zaujať,“ prezradil Michal o príprave prezentácie. Je však voľná zostava u kulturistov to čo I-walk u žien? Pre Michala určite nie.
„Môj názor je taký, že v kulturistike sa vo voľnej zostave dajú body len stratiť a nie získať.Michal Zaukolec Napríklad, keď bude pretekár v horšej forme a predvedie famóznu voľnú zostavu, zvíťaziť nemôže, no naopak pretekár s perfektnou formou a zlou zostavou stále áno. Napriek tomu by som ju ale nikdy a v žiadnom prípade nepodceňoval, pretože pri tesných výsledkoch dokáže zavážiť práve zostava. Prejsť si minútovú voľnú zostavu aj každý deň určite nie je problém a je to lepšie, ako by to mal následne pretekár ľutovať,“ hovorí Michal Zaukolec sponzorovaný firmou YAMAMOTO Nutrition.

„Určite verím na talent v kulturistike a fitness, pretože človek musí mať isté predpoklady na to aby bol na medzinárodnej scéne úspešný,“ uznal Zaukolec, pre ktorého niektoré z týchto predpokladov sú aj štíhly pás, široké ramená, guľatosť svalov a na na pódiu aj na kosť prepracovaná forma. „Musíme byť realisti. Slovensko je malá krajina na to, aby tu bol pretlak pretekárov a hoci mnohé z týchto vecí neovplyvníme, môžeme ovplyvniť formu a vo veľkej miere si dať záležať na svalovom rozvoji. Podľa mňa je zbytočné naháňať sa za každým kilom svaloviny a „lepiť“ ho kde môžem, ak sa dá popracovať na celkovej estetike,“ hovorí Michal.

Na celkovej estetike pridávajú často aj plavky a to nie len u žien ale aj mužov. Sám Michal pripúšťa, že v minulosti strih plaviek neriešil, objednal si ich z internetu a súťažil v takých plavkách, aké mu doručili. „Tento rok som si dal plavky ušiť u Mišky Sallut a musím povedať, že ľutujem, že som to nespravil aj v minulosti. Strih plaviek spraví naozaj veľa a ja som to dosť podceňoval. Moja obľúbená farba je modrá, čiže v tomto som mal jasno,“ hovorí s úsmevom Mišo.

Michal ZAUKOLEC - ako vyzerá môj tréning?

Spolu s priateľkou Juliánou Melišovou tvoria pár už istý čas nie len v posilňovni, ale aj v osobnom živote. S kamerou ich bol navštíviť náš Ľubomír Pidaný, s ktorým natočila dvojica tréning chrbta, bicepsu a brušného svalstva. Predtým, než si pozriete klip s tréningom mladého úspešného klasického kulturistu však Michal prezradil čosi o suplementácii.



„Či už v objemovej príprave alebo diéte využívam produkty značky Yamamoto, ktoré sa vyznačujú nie len vynikajúcou kvalitou ale aj chuťou. V diéte je to napríklad proteín ISO-fuji, BCAA, glutamín, HMB, Carnitine, vitamín C, zinok v podobe ZmaPRO a magnézium. V objemovej príprave je to proteín Ultra Whey Complex, Kre-alkalín, rovnako vitamín C a multivitamín, magnézium a kĺbovú výživu,“ ozrejmil Michal. Ako teda trénuje chrbát, biceps a brušné svalstvo?

Michal ZAUKOLEC - aké sú moje ciele a komu chcem poďakovať?

Po tejto súťažnej sezóne ma Michal viac menej rozhodnuté. Čaká ho súťažná pauza. „Bude to možno aj na 2-3 roky. Po návrate sa rozhodnem, ktorou cestou sa vyberiem. Chcel by som sa pokúsiť o zisk PRO karty v nominácii Classic Physique, čo je aktuálne mojím dlhodobým cieľom,“ prezradil Zaukolec. Okrem toho, že v závere nášho rozhovoru poďakoval portálu EastLabs za fotografie a rozhovor, pridal zopár poďakovaní blízkym. Komu konkrétne?

„Chcel by som veľmi poďakovať mojej priateľke Julke Melišovej, ktorá stojí pri mne počas celej prípravy a absolvuje so mnou všetky súťaže. Spoločnosti YAMAMOTO Nutrition za podporu a pomoc spôsobom , ktorý by som nikdy nečakal. Ďalej patrí poďakovanie aj mojej rodie, trénerovi, fitness centru Vital v Považskej Bystrici, zamestnávateľovi a všetkým, ktorí ma podporovali a držali mi počas súťaží palce,“ uzavrel Michal.

Čo teda presne bude s aktuálnym dvojnásobným Majstrom sveta po návrate na súťažné pódiá síce ešte nevieme, no myslím, že sa môžeme tešiť na kvalitnú formu a verím, že opäť uvidíme v jeho podaní boj o cenné kovy. Po rozchodne IFBB International s NPC - IFBB PRO League sa Michal rozhodol pre súťaženie v druhej federácii, za čo môže byť potrestaný diskvalifikáciou z asociácie SAFKST. Či sa tak naozaj stane, ukážu už najbližšie dni, pretože na stránke asociácie sa objavilo nasledujpce stanovisko Výkonného výboru.

Michla Zaukolec

Discussion at the article:

AMIX diskusia