25 ročný Tomáš SENTINEK - pripravujem sa na jesennú súťažnú sezónu!

25 ročný Tomáš SENTINEK - pripravujem sa na jesennú súťažnú sezónu!

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

19. a 20. októbra 2019 zrealizujeme vo Vranove nad Topľou 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend (propozície na súťaž nájdete v samostatnom článku), na ktorom počasd voch dní príležitosť na súťaženie získajú súťažiace/súťažiaci z vekových kategórii dorastu, juniorov aj seniorov. Tomáš SENTINEKVerím, že na súťažné pódiá nastúpia aj talenty o ktorých vieme, alebo ktoré spoznáme vďaka novej kategórii NOVICE - ZAČIATOČNÍK.

Tomáš SENTINEK patrí k mladej generácii, od ktorej očakávam, že by mohla (postupom času) vyplniť medzeru, ktorá na Slovensku vznikla s odchodom roky úspešných, ale vekovo starších bodybuilderov do „športového dôchodku“. Spomínam si, že keď ma pred časom kontaktoval s prosbou poradenstva v príprave na súťaže, odpísal mu to, čo píšem v podstate každému. Každému talentovanému: „Trénuj ... kvalitne sa stravuj... používaj hlavu a choď za svojim cieľom. Čas ukáže, či na to máš!“

Z toho, čo 25 ročný Sentinek aktuálne robí usudzujem, že kráča správnou cestou. Spojil sa s Mirom ŠKADROM (úspešným amatérskym bodybuilderom našej scény v rámci organizácie SAFKST) o čom pravidelne informuje prostredníctvom videoklipov.

Takže – kto je Tomáš SENTINEK?

"Posilňovaniu sa venujem približne 7 rokov a začal som s ním ešte počas štúdia na strednej škole.T ak ako mnohých, aj mňa k tomuto športu priviedol brat. Trénoval potajomky doma, s veľmi chabou výbavou - jedna lavička, jedna nakladacia jednoručka a posilňovacia veža, na ktorej sa dalo cvičiť asi 5 cvikov. Spomínam si, že svoje tréningy spočiatku tajil, aby sme sa mu nesmiali, no neskôr mi svoje tajomstvo prezradil a ja som sa k nemu pridal. Denno denne sme rozprávali o tréningu, keď som bol na internáte, pravidelne sme si telefonovali, aby sme zistili, kto dal viac kg na bench – v tom čase sme iné cviky robili len zriedka.

Neskôr sa k našej „tréningovej skupine“ pridala aj naša mamina, v ktorej sme získali veľkú podporu. Po čase sa práve ona ako prvá postavila aj na súťažne pódium vo federácii SANK. To nás motivovalo ešte viac. Viac sme čítali, hľadali informácie o strave, tréningových postupoch a využívali ich.
Tomáš SENTINEK

Po štyroch rokoch tréningu brat začal uvažovať nad súťažením a napokon nahovoril aj mňa. Naša prvá súťaž bola v tzv. neregistrovanej kulturistike – na 2016 Grznár Cup-e sa mi pod vedením Tomáša URGE podarilo zvíťaziť v kategórii juniorov aj mužov, získal som tiež titul absolútneho víťaza súťaže.
Hneď o mesiac som opäť súťažil, opäť v kategórii neregistrovaných kulturistov, a tentokrát na Mozolani Cup som medzi mužmi obsadil druhé miesto.
Súťažil som aj v rokoch 2017 a 2018 medzi klasickými kulturistami. Výsledky?Tomáš SENTINEK 2017 Dynamic Cup 1. miesto medzi muži, 2017 Tatranský pohár 2. miesto medzi mužmi, juniorská 2017 Veľká cena Dubnice 1. miesto a najväčším úspechom bolo pre mňa víťazstvo na 2018 Tatranskom pohári.

Jarnú časť súťažnej sezóny 2019 som vynechal. Dôvod? Príprava na bodybuilding súťaže je náročná, sústreďujete sa len a len na seba, na svoju stravu, svoje tréningy, svoje ciele. A ja som chcel venovať podstatne viac času mojej manželke a vrátiť jej to, čo som zanedbával v príprave. Nezabúdal som však na cieľ. O čom hovorím?

Súťažil som na domácej scéne, ale súťaženie som si chcel vyskúšať aj na medzinárodných súťažiach. Na to však treba mať plán. Dobrý plán. S mojou Dorotkou sme dôkladne rozobrali naše možnosti, spojil som sa s kolegom, vojakom Mirom ŠKADROM, ktorý opakovane úspešne súťažil v sérií súťaži Diamond Cup, na IFBB Majstrovstvách Európy aj IFBB Majstrovstvách sveta a vypracovali postup, výsledkom ktorého malo byť súťaženie na jar 2020. Prišla však zmena.

V priebehu jari vedenie SAFKST prijalo pravidlo „chceš súťažiť na medzinárodnej scéne – musíš odsúťažiť doma na troch súťažiach“ a tak na súťažné pódiá nastúpim už teraz v jeseni. Spoločne s Mirom, s ktorým si vzájomne pomáhame, podporujeme sa. Síce popri mojej práci profesionálneho vojaka to niekedy nie je ľahké, no aj vďaka ústretovosti kolegov (ktorí vedia, že som v príprave a berú na mňa ohľad) sa to dá zniesť. No najväčšiu podporu mám doma - moja manželka, mamina a kamaráti sú pre mňa obrovská pomoc a motor, ktorý ma ženie vpred. Som vďačný za to , že mám pri sebe ľudí, ktorí ma podporujú a veria vo mňa.“

Tomáš SENTINEK a Miro ŠKADRA - príprava na 2019 jesennú súťažnú sezónu, 1 časť





Tomáš SENTINEK a Miro ŠKADRA - príprava na 2019 jesennú súťažnú sezónu, 2. časť





Tomáš SENTINEK a Miro ŠKADRA - príprava na 2019 jesennú súťažnú sezónu, 3. časť




Discussion at the article:

AMIX diskusia