Zuzana KOŘÍNKOVÁ - 1996 European Womens Pro Invitational, Bratislava

Zuzana KOŘÍNKOVÁ - 1996 European Womens Pro Invitational, Bratislava

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

V júli uplynulo 25 rokov od triumfu Zuzana KOŘÍNKOVEJ na súťaži 1996 European Womens Pro Invitational, ktorá sa konala v Bratislave. Bol som tam, dokonca aj v zákulisí, niekde na kinofilmoch by som z tejto súťaže našiel stovky záberov. Je na čo spomínať. Poviem vám, bola to veľká sláva. Na Slovensko prišli aj významní hostia z bodybuildingu sveta a súťaž neunikla ani dobovej tlači. Čo o nejnapísali?

SME, 2. júl 1996: prvá a zatiaľ jediná slovenská profesionálna kulturistka Zuzana Kořínková pridala do svojej zbierky úspechov ďalší kamienok. V nedeľu večer (poznámka - 1. júla 1996) vyhrala v bratislavskom Istropolise európsku súťaž European Womens Pro Invitational, ktorá sa po prvýkrát uskutočnila na Slovensku.

Zuzana KOŘÍNKOVÁ - 1992 vs 1996



Slovko prvá je pre Zuzaninu športovú dráhu ako šité. Je prvou slovenskou majsterkou sveta, ako prvá sa vydala na profesionálnu dráhu kulturistky a bola i prvou Slovenkou, ktorá sa zúčastnila na Ms. Olympia. A po nedeľňajšom bratislavskom víťazstve sa víťazka súťaže o najsilnejšiu ženu sveta Miss Extravaganza v septembri medzi svetovým výkvetom predstaví opäť.

"V semifinále ma trochu prenasledovali kŕče, preto som dala do finále všetky sily. Za úspech vďačím i divákom, boli vynikajúci," povedala po pretekoch Zuzka, ktorá vypredané hľadisko dostala pár minút pred desiatou večer do varu. Ani futbalové finále ME nezabránilo divákom, aby sa prišli pokochať pohľadom na pekne vyformované svaly.

Publikum však nejasalo len pri vystúpení našej profesionálky. Vzrušenie v sále vyvolal najprv v exhibícii Pavol Jablonický, umocnil ho najťažší kulturista sveta Naser El Sonbaty, ba pridala sa i 6-násobná víťazka Ms. Olympia Cory Eversonová, ktorá na otázku moderátora večera Martina Nikodýma, ako sa jej na Slovensku páči, odpovedala, že je tu tak dobre, že tu asi zostane. "Nikdy na túto krajinu nezabudnem. Učarovali mi najmä slovenskí muži a najviac asi premiér. Ten ma vzal dokonca do náručia," prezradila svoje bezprostredné dojmy z pobytu sympatická Cory. Na adresu Z. Kořínkovej povedala: "Rozhodcovia to budú mať veľmi ťažké. Zuzka je v skvelej forme."

Kořínková za prvenstvo inkasovala 4 tisíc dolárov, druhá Kanaďanka Binettiová 2500 a tretia Angličanka Blanchetteová sa musela uspokojiť s 2 tisíckami. Nebol to však jediný triumf Zuzany. Z rúk riaditeľky kancelárie predsedu vlády SR Anny Nagyovej prevzala Cenu za celoživotné dielo a prínos v kulturistike.

Niekoľkým organizačným lapsusom sa však organizátori predsa len nevyhli. Martin Nikodým musel Cory Eversonovú i Pavla Jablonického uvádzať na trikrát, so šarmom jemu vlastným to však zvládol. "Slovensko sa dnes zapíše do dejín svetovej kulturistiky," tvrdil na úvod podujatia a mal pravdu. Napriek tomu, že tréner Kanaďanky Sarah Jane Kingovej nad verdiktami hlavného rozhodcu z USA De Migliu len ironicky krútil hlavou.

Discussion at the article:

AMIX diskusia