Daniel SKÁLA - čo prezradil tréner o Darine Vlčákovej?

Daniel SKÁLA - čo prezradil tréner o Darine Vlčákovej?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Darine VLČÁKOVEJ, juniorskej IFBB Majsterke sveta a juniorskej IFBB Majsterke Európy (v roku 2022 tieto dva tituly súčasne v nominácii bikinifitness získala zo Slovenska iba Vlčáková), sme už venovali samostatný článok. Pravdou ale je, že tréneri úspešných reprezentantov získavajú v médiách priestor iba výnimočne.

Aj preto chceme túto zaužívanú tradíciu "porušiť" a v dvoch článkoch vám priblížiť Vlčákovej trénera, ktorým je v Dolnom Kubíne pôsobiaci, aktuálne už masters klasik bodybuilder Daniel SKÁLA. Čo prezradil o spolupráci VLČÁKOVÁ vs SKÁLA?

Danilel Skála

Daniel SKÁLA o Darine Vlčákovej

Naše začiatky neboli jednoduché, ale našli sme si spôsob ako komunikovať a spolupracovať. V mojich očiach je hviezda a vďaka nej sa mi bikinyfitness aj začína páčiť. Trošku. Dovtedy to nebola úplne moja šálka kávy ... ale keď získala titul Majsterky Európy, slzami som nešetril. Majstrovstvá sveta som sledovať nemohol kvôli technickým problémom, ale možno to tak bolo i dobre, lebo som si aspoň ušetril infarkt.
Daniel Skala
Spoznal som ju tak, že jedného dňa sa u mňa dosypala celá rodina Vlčákových s tým, že ich najstaršia dcéra (tzn. moja vtedajšia priateľka) je tehotná. Okrem toho, že sa riešila svadba, všimol som si, že ich mladšia dcéra isto chodí makať. A keďže ja som od roku 2014 nesúťažil a dostával sa do rodiny z už manželkinej strany, videl som stále viac potenciál švagriny Dariny. Tá iba sem tam cvičila niekde v Žiline. Počas strednej školy. A tak jedného dňa jej vravím: „Nechcela by si vyskúšať aj súťaženie? Bola by z teba dobrá bikinifitnesska!“
Daniel Skala
Párkrát prišla za mnou do Dolného Kubína do fitka, (ktoré som s našim zástupcom školy vybudoval na Obchodnej akadémii, kde učím telocvik), videl som ako trénuje, ukázal som jej, čo je dobre a čo zle. Spísali sme prvý tréning, jedálny lístok, orientačne určili, kedy sa postaví na súťažné pódium.

Tie prvé prípravy/diéty sú náročné, obaja tzn. tréner aj zverenec idú do neznáma. Ja od ľudí, ktorým som pomáhal v príprave, vždy očakávam, že mi budú veriť a budú robiť presne to čo im poviem. Aby sme mali jasno v tom čo sa aktuálne deje, prečo sa to deje a čo treba robiť ďalej. Darina bola v tomto 100% poslušná a cieľavedomá. Samozrejme, že boli i horšie dni, keď nie vždy chcela akceptovať to, čo má urobiť pre ďalší pokrok, ale časom sme si našli spôsob ako komunikovať. Príprava často je nielen o fyzičke, ale hlavne o psychike.

Prvá súťaž v roku 2019 dopadla aj dobre aj zle. Na začiatočníčku pekná forma, len tá prezentácia. Ťažkopádna chôdza v súťažných topánkach, neistota v pózingu. Možno som ju videl vyššie, ale predsa len - v bikinách bol pretlak v počte súťažiacich a reprezentantiek. Ďalšie súťaže v sezóne dokončila v kategórii wellness a tam sa ukázalo, že to nie je dobrá cesta.

Dojmy po prvej súťažnej sezóne? Zmiešané. Darina sa ale oklepala a išla do toho znovu. Mala za úlohu pracovať na pózingu, prezentácii, chôdzi. Kázal som jej, aby všade, kde sa dá, nech chodí v topánkach na vysokom podpätku. Aj po dome. A čo sa týka prípravy, ak sa chcela v ďalšej súťažnej sezóne presadiť v početnej konkurencii, potrebuje na zisk optimálnej formy viac času.
Daniel Skala
Na vrchole ďalšej tzn. jarnej prípravy v roku 2020 prišiel covid, súťaže sa zrušili a Darina prípravu musela ukončiť. Na jeseň som ju ja sám varoval, že sa môže stať to isté a naozaj sa aj stalo. Pár dní pred prvou súťažou sa opäť všetko zatváralo a rušilo. To bolo sĺz v telefóne ...

Darina začala prípravu aj v roku 2021 a sám som sa divil, že má na to chuť. A silu! Asi v v polovici jej prípravy som si povedal, že ju podporím, že sa začnem aj aj pripravovať na súťaž. Po rokoch. Aspoň sa bude lepšie chodiť na súťaže. Poradil som jej, že by bolo dobré ukázať sa i na repre zraze, ale napriek tomu, že súťažná sezóna skončila nad očakávanie dobre, z nejakých mne neznámych dôvodov pozvánka pre Darinu do reprezentácie neprišla.

Niekto by sa zlomil, ale Darina nie: „Skúsim to na jar 2022 opäť!“ Neodporoval som, ale moja podmienka? Športovec sa musí s každým štartom zlepšovať, takže ak pokračovať ďalej, musíš byť lepšia vo forme, opäť posunúť na vyššiu úroveň pózing a look zdokonaliť do takej miery, aby všetkých presvedčila, že je „toho hodná“. A vyšlo to. Zlato juniorky, potom aj ženy a nakoniec aj zlato z Majstrovstiev Európy junioriek.
Daniel SKALA
Krátka prestávka a nový cieľ – jeseň 2022, Arnold Classic Europe a boj o účasť na IFBB Majstrovstvách sveta. Fitness je šport, ktorý napreduje, stále prichádzajú nové a lepšie súperky. A sám som si nebol istý s ďalšou prípravou. Či to zvládne, ako bude fungovať jej telo.
Prvá zastávka bol 2022 Arnold Classic Europe, kde medzi juniorkami ostala bez cenného kovu, v ženách o bod nepostúpila do finále. Darina bola vyčerpaná (najmä psychicky), čakal ju ťažký záver prípravy ktorý ak by nezvládla, stratila by poslednú šancu bojovať o „juniorský“ cenný kov zo Svetového šampionátu. Od roku 2023 by vzhľadom na vek mohla súťažiť už iba medzi ženami. Bolo mi jasné, že oproti TOP konkurencii má proporčné nedostatky, s ktorými sa prakticky nič nedá spraviť, ale veril som, že ak bude na súťažnom pódiu o niečo tvrdšia, a jej stehná budú štíhlejšie, uspeje.

Nomináciu zvládla bez problémov, pred cestou do Kórei, dejiska IFBB Majstrovstiev sveta som si hovoril „ak bude vážiť okolo 53kg uspeje“. Na Európe mala 55kg a keď mi písala deň pred IFBB Majstrovstvami sveta, že má 53,7, nepochyboval som, že uspeje. Konečný výsledok? Zlato a titul Majsterky sveta medzi juniorkami (kde v súboji o titul Absolútnej víťazky dokonca bodovo prekonala famóznu Anetu Tichú, ktorá o deň neskôr uspela medzi ženami). Trošku ma mrzí ten výsledok zo žien, kde po semifinále bojovala o jeden z cenných kovo.
Darina Vlčáková
Práca s Darinou je taká ako „so ženou“. Je citlivá, niekedy aj viac ako je treba. Napriek tomu nepoľaví, pretože je tak cieľavedomá, že sa nikdy nevzdáva. Je z tých bikinifitnessiek, ktoré sa udržiavajú aj v mimosúťažnom období, neprejedajú sa a tak stačí v jej bežnej strave vhodne obmedziť sacharidy a forma sa ukáže.

Jej súťažný potenciál je nekonečný, už na začiatku som videl podobnosť s Olíviou Pohánkovou. Ešte pred prvým úspechom som jej povedal, že „ten jej zadok musí vyhrať Majstrovstvá sveta“. Som rá, že mal som pravdu.

Discussion at the article:

AMIX diskusia