Jaroslav GIRGOŠKO - pripravujem sa na premiéru v Elite PRO

Jaroslav GIRGOŠKO - pripravujem sa na premiéru v Elite PRO

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

V jednom z článkov Prečo súťažiaci zo Slovenska opúšťajú SAFKST? priestor dostal aj Jaroslav GIRGOŠKO, o ktorom som vtedy napísal:

"2020 Arnold Classic Europe a 2020 Fitness Mania Classic (kde vybojoval 3. miesto), boli pre Jaroslava GIRGOŠKA poslednými súťažami, na ktorých reprezentoval Slovensko.

Prešlo pár mesiacov a Jaroslav GIRGOŠKO opäť stojí na súťažnom pódiu. Súťaž 2021 IFBB Diamond Cup Praha sa pre neho stáva prelomovou - nielenže z v kategórii Men´s Physique do 182cm získava zlato (v konkurencii 10. súperov), ale víťazom sa stáva aj v absolútnom poradí. Získava Elite PRO kartu a to všetko už vo farbách Česka."

Jaroslav Girgoško

Dôvody, prečo si ako amatér reprezentoval Česko, si nám už vysvetlil v samostatnom článku. Ja ťa zo súťažných pódií poznám, ale myslím, že bolo by dobré sa bližšie predstaviť aj čitateľom portálu EastLabs.sk.

Volám sa Jaroslav GIRGOŠKO, mám 26 rokov, študoval som na športovom gymnáziu v Košiciach a momentálne pracujem ako osobný tréner a výživový poradca. Žijem a pôsobím v Starej Ľubovni, súťažím v nominácii Men´s Physique a aktuálne sa pripravujem na premiéru ako Elite PRO súťažiaci.

Reprezentovať budeš Česko, alebo v tomto prípade, kedy podmienkou k súťaženiu nie je členstvo v národnom zväze, už Slovensko?
Reprezentovať budem už len Českú republiku.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Keď som začal cvičiť, mal som iba 55kg a 16 rokov. Veľmi rýchlo som zistil, že som typ, ktorému sa ťažko priberá, ale ani to ma neodradilo. Hľadal som, čo na mňa funguje a postupom času som začal naberať nejakú hmotu. Síce pomalšie, ale o to kvalitnejšie.

Jaroslav Girgoško

Prvú súťaž som skúsil v roku 2018 v Dubnici, kde sa mi podarilo obsadiť 2. miesto. Pripravoval som sa bez trénera a vedomosti som čerpal z webu. Odsúťažil som ešte jeden a pol sezóny na Slovensku, potom som si našiel trénera v Čechách (Slávka Vinogradova), vďaka čomu som odštartoval súťaženie už len na medzinárodnej scéne. Opäť po sezóne a pol sa mi podarilo dosiahnuť môj najväčší úspech - Elite PRO kartu som získal ako absolútny víťaz. Tento šport ťa naučí, že ak zlyháva motivácia, na rad prichádza disciplína.

GIRGOŠKO

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v kulturistike?
Tréningy sa líšia od fázy, v ktorej som. Momentálne som v “off season”, kde telu dávam to, čo som mu zobral počas diéty. Cieľ? Opäť telo dostať do homeostázy a poriadne ho pripraviť na ďalšiu diétu.

Momentálne trénujem systémom 2+1 a 3+1. Na každú partiu mám 3 cviky po 3 série. Prvá séria je vždy superpomalá. Druhá séria je už pracovná po 12-15 opakovaní, tretia séria je pekelná séria.
Ak cvičím sériu, v ktorej je back off set, idem maximálne možný počet opakovaní s najväčšou váhou, po zlyhaní pokračujem s minimálnou prestávkou s o niečo nižšou váhou, technicky vykonávam cvik pokiaľ opäť nezlyhám.
Ak mám takzvanú pekelnú sériu, tá spravidla vyzerá nasledovne:

  • 8 opakovaní
  • 15 sekúnd pauza
  • maximálny počet opakovaní
  • 15 sekúnd pauza
  • maximálny počet opakovaní

Taktiež pravidelne už druhý rok dávam každý deň kardio. Vždy ráno, od 4:50 a ani raz som ho nevynechal. Mnoho ľudí sa má pýta, či som so Slavkom Vinogradovom ukončil spoluprácu. Odpoveď znie - nie. Mentora mi momentálne robí Tomáš SENTINEK.

Príprava na súťaženie v kulturistike si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?

Bežne prijímam plnohodnotné potraviny, ako každý, kto sa zdravo stravuje. Čím mám bližšie k súťaži, tým viac vyhľadávam potraviny, ktoré má zasýtia a príjmom ktorých viem ovplyvňovať kalorický príjem.

  • Raňajky ... vajíčka, ryžová kaša, proteín, ovocie a arašidové maslo
  • Desiata ... tu mám vlastne iba suplementáciu; glukóza + preworkout pred tréningom; intraworkout počas tréningu; proteín + maltodextrin + glukóza po tréningu; samozrejme nesmie chýbať ani kreatín
  • Obed ... cestoviny, hovädzie mäso, ananás
  • Olovrant ... ryža, kuracie mäso, zelenina
  • Večera ... zemiaky, losos, proteín

Som veľký milovník doplnkov výživy, preto čo užívam, napíšem iba v skratke. Ak by som sa rozpísal, tak by to bolo aj na polovicu strany. Okrem spomínaných doplnkov sú to multivitamín, multimineral, omega 3, antioxidanty, adaptogény. Diétny predsúťažný režim rozhoduje o výslednej forme - poslednú diétu som ťahal 7 mesiacov a rovnako budem postupovať aj v príprave na ďalšiu, tentokrát Elite PRO súťaž.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ bodybuildingu a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Mnoho ľudí v okolí si už zvyklo na to, čo robím a aký mám životný štýl. Všetko s nimi zdieľam na Instagrame a Facebooku. Podporujú ma v tom a dokonca aj pomáhajú. Z každého výsledku, ktorý som dosiahol, majú radosť a myslím, že im dodávam aj každodennú motiváciu. Ak sa chce, dá sa všetko. Aj keď nie vždy sú podmienky ideálne a nie všetko je ružové.

Plánuješ súťažiť v roku 2023 aj na Slovensku? Kde ťa môžu prísť povzbudiť tvoji fanúšikovia?
V súťažnom kalendári mám vyhliadnuté niektoré súťaže, ale moje pôsobenie na Slovenku skončilo. Ak sa však niekomu podarí zorganizovať súťaž pre ELITE pro kategóriu, prídem. Pre mňa zaujímavé sú súťaže, ktoré sa pripravujú v Prahe a na Barbadose. Tam smerujem aj svoju prírpavu.

Jaroslav GIRGOŠKO

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Môj tohtoročný plán je zviditeľniť čo najviac svoj YouTube kanál, kde ukážem, ako prebieha moja cesta až na pódium. Plánujem odštartovať Elite Pro debut a ukázať, že tam patrím. Za posledných 8 mesiacov prípravy som nabral cez 5kg svalovej hmoty, takže opäť prídem v lepšej, kvalitnejšej a dúfam, že hlavne ostrejšej forme.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o kulturistiku a fitness?

Udržiavanie resp. budovanie svalovej hmoty má podľa môjho názoru rovnaký benefit ako u chlapov tak aj u žien. Súťaženie nie je pre každého, ale ak sa človek rozhodne súťažiť, začne si vážiť každú sekundu venovanú pre seba. Naučí sa disciplíne a hlavne spozná sám seba.

Discussion at the article:

AMIX diskusia