Adam CSIK - v Prahe ho čaká premiéra medzi profesionálmi

Adam CSIK - v Prahe ho čaká premiéra medzi profesionálmi

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

S prestupom štvorice Košecká - Križánek – Ondrejovičová – Pavleová do alternatívnej organizácie NPC (kde posledne menovaná trojica to „dotiahla“ až na Olympia Weekend) sa prakticky rozpadla Asociácia Elite PRO (založil ju Milan Čížek, bývalý reprezentačný tréner a neskôr aj prezident asociácie kulturistiky a fitness) a na Slovensku sa znížil záujem o organizáciu Elite PRO. Napriek všetkému, zo Slovenska v tejto organizácii pôsobia ďalší zaujímaví a talentovaní športovci, ktorí sa pripravujú na možnosť súťažiť už v tejto, alebo nasledujúcej sezóne.

Novou tvárou v Elite PRO organizácii je aj úspešný Muscular Men´s Physique súťažiaci, ktorý svoj obrovský potenciál ukázal na súťažiach v Prahe. Jeho meno? Adam CSIK.

Elite PRO Adam CSIK
Adam, hneď na úvod článku o tebe ťa poprosím – predstav sa v krátkosti priaznivcom portálu EastLabs.sk

Volám sa Adam CSIK, narodený som v auguste 1992, mám stredoškolské vzdelanie s maturitou a živým sa ako osobný tréner v posilňovni Fit Up. Tá sa nachádza v Žiline. Na amatérskej bodybuilding scéne som súťažil v nomináciách Men´s Physique a Muscular Men´s Physique, aktuálne už pôsobím v organizácii Elite PRO.

Aká bola tvoja cesta k bodybuildingu?
Odjakživa som športový typ človeka. Začalo to skateboardingom, volejbalom, neskôr som sa roky venoval thajskému boxu (počas štúdia na strednej škole). Do posilňovne ma zobral prvý krát kamarát, ktorý ma vlastne všetko dôležité naučil a odvtedy cvičím prakticky bez prestávky. Súťažiť som začal kvôli novým cieľom, ale aj kvôli okoliu. Viacerí mi totiž tvrdili, že by som to mal skúsiť, že na súťaženie v bodybuildingu mám genetické predpoklady. Skúsil som a výsledok? Po úvodných neúspechoch aktuálne mám Elite PRO kartu a zvažujem, čo ďalej.

Adam CSIK

Ako dlho sa venuješ silovým tréningom a aké výsledky si dosiahol?
Cvičím 10 rokov, z toho súťažne šiesty rok. Mojou prvou súťažnou sezónou bola jar 2017 a na Majstrovstvách Slovenska v Púchove som skončil na 8. mieste zo 16. borcov. Ďalšou súťažou bol 2017 Amix Patriot Cup, kde sa mi nepodarilo prejsť cez elimináciu. Súťažilo sa v jednej open kategórii, na scéne nás bolo  tuším 22 alebo 25 borcov a nedostal som sa medzi TOP15. Čo som aj predpokladal - chýbala mi ešte svalová hmota.

Ale dobrých umiestnení z nasledujúcich rokov mám veľa. Medzi najcennejšie patrí určite moje prvé víťazstvo na súťaži, ktorá sa konala na jeseň 2019 v Dolnom Kubíne. To bol taký míľnik pre mňa, pretože odvtedy som chcel len vyhrávať. Nie vždy sa mi zadarilo, ale najdôležitejšie prvenstvo prišlo na súťaži 2022 Mr. Universe Prague. Súťažil som v nominácii Muscular Men´s Physique a vďaka prvému miestu z Prahy som získal aj spomínanú Elite PRO kartu. Z úspechov spomeniem aj 3 víťazstvá, ktoré som v priebehu času dosiahol na medzinárodných súťažiach IFBB Diamond Cup.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v bodybuildingu, v nominácii Men´s Physique? Čo sa ti osvedčilo a čo by si odporúčal aj iným?
S mojim trénerom Patrikom Jarabom sme zástancovia dlhšej predsúťažnej prípravy. Radšej sa pripravujem v kľude, v dostatočnom predstihu pred súťažou. Moja príprava na súťažné vystúpenie tak trvá 4-5 mesiacov - záleží v akých termínoch sa konajú súťaže, ktoré stoja za to. V príprave trénujem spravidla dvojfázovo plus kardio, ale to záleží od aktuálne formy. Nie som totiž veľký nadšenec kardia. Na tréningoch väčšinou zaraďujem cviky podľa pocitu, nedržím sa do bodky nejakého presne stanoveného tréningového plánu.

Aktuálne cvičím dvojfázové tréningy 6x do týždňa. Jeden tréning trvá cca 45 minút a je vo vysokej intenzite (snažím sa nevykecávať). Zaraďujem v ňom 5 až 6 cvikov rozdelených do superserii, kladiem dôraz hlavne na precítenie danej svalovej partie (využívam napr. opakovania s pauzou 2 sekundy, polovičné opakovania, často robím napr. aj 21-tku aťd.)

Príprava na súťaženie v kulturistike si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Kľúčom k úspechu je tvrdá disciplína za stolom a čistá, správne nastavená strava. Nerobím žiadne keto diéty ani fasting. Som klasik - čím bližšie je súťaž, tým viac uberám sacharidy a tuky a aby som nebol hladný, pridávam bielkoviny. Všetko podľa aktuálnej formy.

Podľa nej aj zaraďujeme cheatmeal – ak je vývoj formy podľa predstáv, zaradím ho. Väčšinou je to raz za 7-8 dní. Ak sa cítim prázdny, svaly nemajú potrebnú plnosť a sú ploché, tak počas dňa zjem aj dve "zlé jedlá". Väčšinou na obed a na večeru - na obed napr burger, hranolky, tatarku a na večeru palacinky, alebo iné šmakocinky. Ak je forma akurát a mám chuť sa viac najesť, tak zaradim refeed (napr. zjem ryžové cestoviny s tvarohom a lekvárom, v poslednej dobe mi dosť chuti detská výživa, buď samotná, alebo s tvarohom). Samozrejme, že cez tieto dni dodržiavam stanovený príjem bielkovín a ak mi chýbajú bielkoviny z mäsa, tak ich doplnim srvátkovým proteínom.

V nejakom predsúťažnom diétnom režime som prakticky od začiatku prípravy na súťaž, ale ako reálna diéta sa to dá nazvať až tak 6-8 týždňov pred súťažou. Vtedy je príjem kalórií aj živín veľmi striktný. Samozrejme, užívam aj doplnky - proteín, predtréningový nakopávač, aminokyseliny, A-AKG, glutamín. V mimo súťažnom období, kedy pracujem na objeme svalovej hmoty, aj kreatín monohydrát.

Adam Csik

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Moje okolie si už zvyklo na to, že súťažím, takže keď im poviem, že nemôžem ísť na ples, alebo že si nemôžem na oslave vypiť, rešpektujú to. Už sa ani nepýtajú na dôvod. Ale zo začiatku to nevedeli pochopiť. To ale pozná asi každý, kto sa venuje vrcholovo bodybuildingu.

Máš vzory?
Nikdy som nemal konkrétny vzor v tomto športe, ale obdivujem borcov ako Chris Bumstead, Hadi Choopan, Michal Križánek, Jeremy Buendia, Ryan Teri, Dmytro Horobets atď. (mohol by som ich tu napísať aspoň 20)

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších kulturistov a prečo?
Samozrejme Hadi Choopan, aktuálny Mr. Olympia. Vyhral zaslúžene. V mojej kategórii Men´s Physique to je ťažko povedať ... ale Erin Banks, posledný víťaz na Mr. Olympia, sa mi esteticky veľmi páči. V Elite PRO je to samozrejme Dmytro Horobets.

Adam CSIK

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
V pláne mám profi debut na súťaži na 2023 Mr. Universe Elite PRO v Prahe. Moji fanúšikovia (dúfam že ich je veľa) ma môžu vidieť v Hoteli Hilton, 20.5.2023, kde sa spomínaná súťaž uskutoční. Zvažoval som aj súťaž v Ajmane (poznámka: zúčastnil sa jej EastLabs Photo Team), ale na to, aby som prišiel v požadovanej forme, som mal malo času. Uvidíme ako dopadne súťaž v Prahe a podľa toho sa rozhodne, či súťažiť budem aj v jesennej časti sezóny. Rád by som sa kvalifikoval na 2023 Arnold Classic Europe v Španielsku.
Moje osobné plány na rok 2023 nie sú výnimočné - hlavne sa chcem venovať svojej partnerke, rodine, mimo sezónu si dobre zašportovať a možno vyskúšať nejaký nový impulz v pracovnej kariére.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o bodybuilding a fitness?
Podľa mňa silový tréning je vhodný pre chlapov, ale aj pre ženy. Keď sa to nehrotí do nejakých extrémov, je to aktivita veľmi prospešná pre naše zdravie. Súťaženie môže priniesť ľudom disciplínu do života, nové ciele a výzvy. Kvôli nim dokážu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, vďaka výsledkom získajú obdiv okolia a samozrejme ... ten pocit z výhry, ten je na nezaplatenie.

Discussion at the article:

AMIX diskusia