Martin Belko - junior s obrovským potenciálom pre Classic Physique

Martin Belko - junior s obrovským potenciálom pre Classic Physique

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Classic Physique je nominácia, ktorú mnohí považujú v súčasnom bodybuildingu za jasne najlepšiu, najatraktívnejšiu. Samozrejme, uznávam a obdivujem ťažkotonážnu kulturistiku, ale pravdou je, že pre mladých bodybuilderov väčšou motiváciou k silovým tréningom sú proporčne takmer dokonalé postavy, aké na súťažných pódiách predvádzajú Classic Physique súťažiaci. A som naozaj rád, že po Tatarkovi, Sentinekovi, Palovičovi, Bežovi a spol. k slovu prichádzajú na Slovensku aj mladíci/juniori - Dzurilla, Grísnik, Bubniak, Zajonc, Meško a spol. Po súťaži 2023 Fitness Cup Púchov na scénu prišiel Classic Physique borec, ktorý ukázal formu a proporcie, za ktoré sa nemusia hanbiť ani výrazne starší borci. Jeho meno? Martin BELKO.

Belko v Púchove bol jasne nejlepším bodybuilderom celej súťaže a svoju dominanciu potvrdil jednoznačnými prvenstvami v kategóriách Classic Physique juniorov aj Classic Physique mužov. Až sa veriť nechce, že na prvej (a zatiaľ jedinej) súťaži, ktorou boli 2019 Majstrovstvá Slovenska dorastencov, získal 3. miesto v konkurencii ôsmich rovesníkov - porazili ho mladíci Michal Hudák z Body Junior Club Revúca, aj Lukáš Kmeťo z P+D Jarábek Beckov.

Martin Belko Alpha Gym
Myslím, že tak, ako v každom profilovom článku, začnime tradičnou otázkou - kto je Martin BELKO?
Pochádzam z malej dediny s názvom Košeca (nachádza sa v Ilavskom okrese) a aktuálne mám 22 rokov. Trénujem v Trenčíne, vo fitness centre Alphagym, mojim trénerom je Ľubomír Blažej a na súťažiach v tomto roku reprezentujem oddiel WP Comp Bodybuilding Bratislava. V Košeci bývam celý život, navštevoval som tu základnú školu a prakticky prežil celé svoje detstvo a dospievanie. Následne moje kroky viedli do Trenčína, ktorý je môjmu srdcu veľmi blízky, nakoľko tu žije celkom veľká časť mojej rodiny. A práve tu som sa rozhodol vyštudovať Obchodnú akadémiu Milana Hodžu.

Na toto obdobie spomínam vždy s radosťou. Škola ma bavila. Po strednej škole som sa rozhodol začať pracovať a súčasne navštevovať víkendové štúdium na univerzite. Časom som však pochopil, že mám dve možnosti. Buď budem pokračovať na univerzite a kulturistika pôjde bokom, alebo začnem do kulturistiky dávať všetko. A doplatí na to škola. Ako to dopadlo už je vám asi jasné. Vyberal som srdcom - kulturistika bola jasná voľba.
Martin Belko Alphagym
Momentálne sa teda venujem kulturistike a pracujem v jednej logistickej firme. Popritom sa snažím presadiť ako osobný tréner. Verím, že sa mi to časom podarí a trénerstvu sa budem venovať na full-time. Práca s klientmi ma baví. Som rád, keď môžem zúžitkovať svoje nadobudnuté skúsenosti a pomáhať tak druhým.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Všetko to začalo ešte na základnej škole. Nikdy som nebol nejakej silnejšej postavy, ale nebol som ani úplne vychudnutý. Bol som taký priemerný, zhrbený chlapec. Pamätám si, že v období, keď som mal približne 14 rokov, vyšiel jeden hudobný klip. Bola to pesnička od Bena Cristovaa s názvom Težký váhy.



Po zhliadnutí tohto klipu sa vo mne akoby zapálil oheň. V klipe vystupovali samí namakaní chlapi. Zrazu som chcel byť ako oni, tak som sa rozhodol, že na sebe začnem makať. Zo začiatku to boli len kliky a nejaké brušáky, no to mi po chvíli nestačilo. Našťastie som vedel, že náš sused má v pivnici domácu posilňovňu. Hoci tam bola len stará kladka, lavička a pár jednoručiek, nevadilo mi to. Mal som to 50 metrov od nášho domu, takže som tam po škole každý deň trávil dlhé hodiny. Samozrejme, ako asi každý začiatočník som robil množstvo chýb. Ego lifting, zlá technika, nezmyselne dlhé tréningy a všetko čo si viete pri nováčikoch predstaviť.

Časom sa ku mne pridali aj moji kamaráti. Spoločne sme si užívali každý jeden tréning. Navzájom sme si pomáhali a pretekali sa medzi sebou. Kto zdvihol najviac, bol najväčší frajer. Posilňovňu sme si časom vylepšovali, podarilo sa nám zohnať kotúče, jednoručky, po domácky vyrobenú drepovaciu klietku a funkčnú kladku. Bolo to miesto, kde sme sa stretávali a makali každý deň. Dokonca sme si vymysleli aj názov, Laco Gym (keďže sused, ktorému patrí sa volá Ladislav). Popritom všetkom som začal objavovať veľké mená kulturistiky. Arnold Schwarzenegger, Dorian Yates, Tom Platz, Ronnie Coleman a mnoho ďalších. Snažili sme sa napodobniť ich tréningy, postupy v stravovaní, suplementáciu. Samozrejme sme si neuvedomovali, že medzi profi kulturistami a chlapcami, ktorí cvičia v pivničnej posilňovni je zásadný rozdiel. No nám to vôbec nevadilo. Ako to však býva, časom som začal mať pocit, že by som sa mal posunúť ďalej. Nebolo ľahké rozlúčiť sa s mojou starou posilňovňou, no nakoniec som sa rozhodol začať cvičiť komerčnej posilňovni.
Martin Belko Alphagym
Zvolil som si jednu viac-menej oldschool posilňovňu v Dubnici nad Váhom. V tom čase som už navštevoval strednú školu a mal som čerstvých 17 rokov. Posilňovňu som mal po ceste domov zo školy, takže mi to vyhovovalo aj časovo. Okrem toho, že som ako 17 ročný začal chodiť do komerčnej posilňovne, som sa rozhodol, že do kulturistiky začnem dávať ešte viac. Začal som dodržiavať prísny režim, prestal som chodiť po večeroch von, pretože priorita pre mňa bola spať aspoň 8 hodín denne. Spravil som si vlastný jedálniček, ktorý som dodržiaval každý deň. Do školy som si začal nosiť jedlo v krabičkách. Všetky peniaze, ktoré som si popri škole privyrobil, som dával do stravy a doplnkov. Upravil som si tréningový plán, tak aby som jednotlivé partie stíhal regenerovať.

Mal som pocit, že všetko robím správne, preto som sa ako 18 ročný rozhodol pripraviť na svoju prvú súťaž v kulturistike. Vybral som si Majstrovstvá Slovenska dorastencov. Keďže som sa pripravoval sám, len s pomocou knižky Príprava na súťaž v kulturistike od A do Z od Lukáša Roubíka, forma nedopadla úplne najlepšie, no aj tak sa mi podarilo obsadiť aspoň tretie miesto v kategórii Kulturistika dorastencov nad 80 kg.

Martin Belko

Po súťaži som sa samozrejme vrátil k svojmu režimu. V podstate sa nič zásadné nezmenilo. Čas plynul, ja som na sebe stále poctivo makal. Medzičasom som dokončil školu, stihol vystriedať pár zamestnaní, až som sa dostal do bodu, kde som mal pocit, že už to nie je ono. V tom čase som pracoval ako obchodný manažér v Považskej Bystrici. Tú prácu som neznášal, každé ráno som tam chodil s nechuťou, vadil mi vedúci, kolegovia a v podstate celá firma. V práci som trávil dlhé hodiny, na tréningy som chodil neskoro a častokrát som si nestíhal ani len navariť. Po pol roku som začal mať pocit, že som vyhorel. Ani v posilňovni to už nebolo ono. Rozhodol som sa, že pokiaľ sa chcem ďalej posúvať, musím zmeniť prostredie. Aj prácu, aj posilňovňu. V podstate to bola jasná voľba. Ako som už spomínal, Trenčín je môjmu srdcu veľmi blízky, preto som sa rozhodol presunúť práve som. Čo sa týka posilňovne, opäť to bola jasná voľba, Alphagym. Už vtedy som vedel, že Alphagym v Trenčíne a ani nikde v okolí nemá konkurenciu.

Alpha Gym Trenčín

Zostávalo mi už len nájsť prácu, ktorá by vyhovovala môjmu režimu. Podarilo sa. Začiatkom roka 2022 som nastúpil ako skladník do logistickej firmy. Všetko som mal prispôsobené svojmu režimu. Stravoval som sa, kedy som potreboval. V práci som nemusel ostať ani o minútu dlhšie a posilňovňu som mal 2 minúty od práce. Konečne som mal znova pocit, že napredujem. Dokonca až tak, že som znova začal zvažovať prípravu na súťaž. No tentokrát som vedel, že pokiaľ chcem naozaj niečo dokázať, potrebujem trénera. Niekoho, kto je sám kulturista a vie čo robí. Dá sa povedať, že to bola opäť celkom jasná voľba. Ľubomír BLAŽEJ, majiteľ Alphagymu a úspešný kulturista, okrem toho mal práve za sebou veľmi úspešnú sezónu so svojimi zverencami.

Martin Belko Alphagym

Zo začiatku som váhal, dokonca by som povedal, že som sa ho bál osloviť, keďže na mňa pôsobil vždy veľmi prísne a nekompromisne. No nakoniec som sa rozhodol osloviť ho. Bol práve začiatok mája 2022 a ja si presne pamätám ako to bolo. Sedel vonku pred posilňovňou a pil kávu so svojím kamarátom. Ja som práve prichádzal na tréning. S vyklepaným hlasom som ho pozdravil a spýtal sa ho, či by bol ochotný pripraviť ma na súťaž. Súhlasil a ešte v ten deň sme si spolu prešli základy pózingu. Dnes už viem, že toto bol pravdepodobne najdôležitejší deň v mojej „kariére nádejného kulturistu“. Dohodli sme sa na spolupráci a začali prípravu.

Spočiatku sme nemali celkom jasno, pre ktorú súťaž sa rozhodneme. Ľuboš mi prikázal spraviť diétu, aby sa ukázali všetky moje slabiny a následne sme ich mohli v objemovej fáze dohnať. Bol to správny krok, pretože na konci diéty sa ukázalo, že slabín mám naozaj mnoho. Zadné delty, biceps, triceps, šírka chrbta, celková hĺbka kvadricepsov a ostatných svalov, ktoré som celé roky zanedbával. Keďže nás čakalo naozaj veľa práce, aby sme všetko dobehli, rozhodli sme sa ísť súťažiť až na jarnú sezónu 2023.

Alphagym Trenčín

V objemovej fáze sa mi len potvrdilo, to čom som si myslel, že Ľuboš je v tomto športe skutočne profík a vie čo robí. Okamžite mi vysvetlil, že pokiaľ sa chcem posúvať, musím mať v tréningu systém. Znamenalo to pre mňa, že som musel vyradiť nezmyselné cviky, prestať zdvíhať zbytočne ťažké váhy a viacej sa sústrediť na techniku prevedenia cviku. Zostavili sme jedálniček a tréningový plán zameraný na všetky moje slabiny.

Pod jeho vedením som sa okamžite začal zlepšovať. Za pomerne krátku dobu sa nám podarilo aspoň čiastočne dohnať slabiny a z niektorých sa dokonca stali prednosti. Myslím si, že veľkú úlohu v tom zohralo aj to, že sme s Ľubošom napriek jeho zraneniu začali trénovať spolu. Tým pádom už nebol len môj tréner ale aj sparing partner. Bol to výborný pocit, po dlhej dobe mať opäť sparinga, ktorý ma ťahá k lepším výkonom a dá sa na neho spoľahnúť. A ako bonus k tomu všetkému je, že keď s ním trénujete, každý sa vám v posilňovni uhýba, pretože z neho ide rešpekt, najmä keď má slúchadlá a je vo svojej zóne.

Objemovú prípravu sme ukončili na konci decembra a s príchodom nového roku sme začali diétu. Opäť to pre mňa bola nová skúsenosť. Prvý krát som mal možnosť vyskúšať si skutočnú kulturistickú diétu. Musel som dať dočasne zbohom mojím obľúbeným ovseným vločkám, ovociu a rôznym ďalším jedlám. Vo finále to však stálo za to.

Ako dlho sa venuješ kulturistike a aké výsledky si dosiahla/dosiahol v tomto športe?
Už som spomínal, že o posilňovanie som prejavil záujem vo veku 14 rokov. Momentálne mám 22, čo znamená, že čoskoro to bude 10 rokov. Niekedy si ani neuvedomujem ako ten čas rýchlo letí. Doposiaľ som mal možnosť zúčastniť sa len dvoch súťaží. Prvá sa konala 12.5.2019 a boli to Majstrovstvá Slovenskej republiky v kulturistike a fitness dorastencov. Skončil som na treťom mieste v kategórii Kulturistika nad 80kg. Bol to pre mňa úspech a bol som šťastný, že si domov odnášam aspoň bronzovú medailu.

Martin Belko Alphagym

Druhej súťaže som sa zúčastnil minulý víkend tzn. 1.4.2023, kedy sa v Púchove konal Fitness Cup. Napriek tomu, že deväť dní do súťaže som mal tráviace ťažkosti a nebol som schopný tri dni prijímať jedlo sa mi podarilo obsadiť prvé miesto v kategórii Classic Physique juniorov a nakoniec aj v kategórii Classic Physique mužov. Vďačím za to najmä svojmu trénerovi, ktorý pri mne stál a pomáhal mi so všetkým počas celej prípravy.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v kulturistike?
Na začiatok by som chcel povedať, že všetko čo sa týka tréningov, tréningových postupov a rovnako aj stravovania riešime spoločne s mojím trénerom Ľubomírom Blažejom. Lepšie povedané 99% percent nechávam na neho a vo všetkom si nechám poradiť. Vždy sa snažím spraviť presne to čo mi povie, pretože viem, že má dlhoročné skúsenosti. V tom čo robí patrí k najlepším a ja som rád, že sa môžem učiť práve od neho.

Môj tréning vyzerá v každej fáze prípravy inak. V objeme trénujeme menej často a s menšou intenzitou, aby mali svaly dostatok času na regeneráciu. No napriek tomu sú tréningy tvrdé a fyzicky náročné. Uprednostňujeme tréningový postup „pre-exhaust“, čo znamená, že precvičovanú partiu najskôr „predvyčerpáme“ izolovaným cvikom s vysokým počtom opakovaní. Napríklad pri kvadricepsoch to bude predkopávanie na začiatku tréningu.

Martin Belko Alphagym

Keďže súťažím a aj plánujem súťažiť v kategórii classic physique, zameriavame sa predovšetkým na svalové partie, ktoré zaostávajú, nakoľko prioritou tejto kategórie je skôr symetria a estetika než veľké svalové objemy. So začiatkom diéty postupne začíname pridávať na intenzite. Trénujeme častejšie, zameriavame sa na vyšší počet opakovaní, aby sa svaly nabraté v objeme dostatočne vytvrdili. Rovnako ako aj v objemovej fáze, uprednostňujeme tréningový postup „pre-exhaust“. Je to výborný spôsob ako sval prekrviť hneď na začiatku tréningu. Taktiež je to aj prevencia pred zranením.

V závere diéty sú tréningy najnáročnejšie. Zaraďujeme supersérie, dropsety a postupne uberám pauzy medzi sériami. Posledné tréningy pred súťažou sú už prakticky bez pauzy, s vysokým počtom opakovaní, aby sa zo svalov vypálili posledné zásoby glykogénu. Samozrejme, súčasťou diéty je aj každodenné kardio.

Príprava na súťaženie v v kulturistike si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
V diéte sa nám osvedčili predovšetkým sacharidové vlny. Hneď na začiatku diéty sa vyradia určité potraviny, napríklad ovocie, tučné mäso, vločky a v podstate všetko, čo do diéty nepatrí. Diétu robím striktne, ostávajú len základné potraviny ako ryža, chudé mäso, vaječné bielka a podobne. Tieto potraviny sú počas celej diéty rovnaké, mení sa len množstvo. S doplnkami je to viac menej rovnaké. Ostávajú len aminokyseliny ako glutamín, BCAA, ďalej proteínový izolát, základné vitamíny a minerály a prípadne nejaký predtréningový stimulant pre zvýšenie prekrvenia a výkonu počas tréningu. V takomto režime držím diétu približne štyri mesiace.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré si dosiahol na spomínanej súťaži 2023 Fitness Cup Púchov?
Myslím si, že zatiaľ nie som nejaký známy kulturista, no napriek tomu sa našli ľudia, ktorí mi prejavili dôveru a rozhodli sa mi pomôcť v čase, kedy som to potreboval najviac. A kedy som v podstave nedosahoval žiadne výsledky. Napríklad prednedávnom sa mi rozhodla pomôcť jedna veľmi milá podnikateľka z Trenčína Petra Rendková, ktorá prevádzkuje úspešnú cateringovú spoločnosť FreshSnack. Práve ona sa mi rozhodla pomôcť s prípravou tým, že pre mňa zabezpečuje mäso a základné potraviny. Veľmi si to vážim, keďže všetci dobre vieme, že kulturistika je finančne náročná a každá takáto pomoc sa zíde.

Čo sa týka fanúšikov, moc ich zatiaľ nemám, no ľudia, ktorí ma poznajú a majú ma radi, mi určite prajú a tešia sa, keď sa môžem posúvať. Ja sa snažím robiť všetko pre to, aby som napredoval. Rovnako sa snažím robiť všetko pre to, aby bola na mňa hrdá či už moja rodina, ale aj ľudia, ktorí za mnou stoja a pomáhajú mi robiť, to čo ma baví a napĺňa. Medzi týchto ľudí patrí hlavne môj tréner.

Máš vzory?
Čo sa týka bežného života, rád by som spomenul svojho otca. Hoci nemáme taký typický vzťah ako väčšina otcov a synov, a možno ani nie taký ako by som chcel, vždy keď som niečo potreboval, tak mi pomohol ako len vedel. O našu rodina sa dokázal postarať v dobrom aj v zlom. Síce na nás bol a stále je prísny, viem že nás má naozaj rád a robí všetko pre to, aby pre nás zabezpečil všetko, čo potrebujeme. A možno práve vďaka jeho prísnej výchove teraz netrávim čas niekde v klube, s alkoholom v krvi, ale cieľavedome nasledujem svoje ciele. Verím, že raz mu to práve vďaka kulturistike budem schopný oplatiť.

Čo sa týka kulturistiky, určite by som rád spomenul Doriana Yatesa. Pre mňa to bol a stále je kulturista telom i dušou. Človek, ktorý vo svojom čase nežil pre nič iné, než kulturistiku. V čase kedy neboli sociálne siete a nikto o ňom nevedel, sa len zjavil na pódiu, zobral trofeje a zase zmizol. Nehovoriac o jeho tréningovom štýle Blood and Guts, ktorý by v dnešnej dobre ustál len málokto.
Ďalším v rade by bol Kevin Levrone, ktorý ma oslovil predovšetkým svojou estetickou postavou. Podľa môjho názoru to bol jeden z najlepších a najkrajších kulturistov všetkých čias. Najviac sa mi páčila jeho forma z British Grand Prix 1999.
Z novodobých kulturistov by to bol určite Chris Bumstead a Urs Kalecinski, ktorí napriek svojmu veku dosahujú výsledky na svetovej úrovni.

Martin Belko Alphagym

A na záver by som chcel spomenúť ešte jedného človeka. Je ním práve môj tréner. Úspešný kulturista, podnikateľ a človek na ktorého sa dá spoľahnúť, aj keď má sám starostí nad hlavu. Vždy mi pomohol, keď som niečo potreboval. So všetkým sa mi snaží pomáhať, či už je to príprava, alebo bežný život. Ľudí ako on je dnes už bohužiaľ málo a práve preto si ho neskutočne vážim a rešpektujem.

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších kulturistov a prečo?
Myslím si, že sa práve nachádzame v dobe, kedy kulturistika a celkovo fitness zažíva veľký boom. Objavujú sa nové talenty naprieč všetkými kategóriami. Z kategórie open sa mi momentálne najviac páči Derek Lunsford, Samson Dauda, Andrew Jacked, ale rovnako aj náš slovenský „Križo“.

Z mojej obľúbenej kategórie, Classic Physique, sa mi páči napríklad Urs Kalecinski. Je pre mňa veľká motivácia, pretože napriek tomu, že má len 24 rokov, dokázal už dva krát bojovať na Olympii a v roku 2022 skončil dokonca na výbornom treťom mieste. Ak by som si mal však vybrať jedno meno zo súčasnej kulturistickej scény, nebol by to nik iný než Chris Bumstead. To čo robí pre kulturistiku a fitness on, nerobí momentálne asi nikto. Napriek obrovskému úspechu ostáva stále skromný. Je motivácia pre milióny mladých ľudí. Svoju cestu si vyšľapal sám, vďaka svojmu menu dokázal vybudovať celosvetovú značku doplnkov a oblečenia. Popritom všetkom sa dokáže venovať svojím fanúšikom, točí pre nich videá, nahráva podcasty, je transparentný, na nič sa nehrá. Skrátka je pre mňa definícia kulturistiky, rovnako ako to bol kedysi Ardnold.

Aké sú tvoje ďalšie súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023? Budeš opäť súťažiť na Slovensku?
Čo sa týka súťaženie, ešte ma čakajú Majstrovstvá Slovenska juniorov v Starej Ľubovni. Tam pravdepodobne ukončím aktuálnu súťažnú sezónu a pôjdem ďalej makať a zlepšovať to, čo treba. Zatiaľ moc fanúšikov nemám, no možno práve tam oslovím niekoho, kto ma bude na pódiu povzbudzovať. Čo sa týka rodiny, tá do Ľubovne príde asi v skromnejšom počte, pretože Stará Ľubovňa je takmer 400 km od môjho bydliska. Ale som rád za každého kto sa dostaví a bude povzbudzovať.

Čo sa týka osobných plánov, určite by som sa chcel začať naplno venovať trénerstvu. Rozšíriť si vedomosti v oblasti stravy, a ďalej sa zlepšovať, aby som bol na ďalšiu súťažnú sezónu zase o niečo lepší. Určite by ma potešiloby, ak by sa mi podarilo osloviť nejakého sponzora - napríklad s doplnkami výživy.

Discussion at the article:

AMIX diskusia