Rumunsko - čo stojí účasť na 2020 IFBB Svetovom šampionáte juniorov?

Rumunsko - čo stojí účasť na 2020 IFBB Svetovom šampionáte juniorov?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2020 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Asociácia Elite PRO.

Zopakujem to, čo som uviedol už v tomto článku: som optimista a verím, že za dobrú vec sa oplatí verejne postaviť. O čom hovorím? O účasti SAFKST súťažiacich na 2020 IFBB Majstrovstvách sveta, ktoré sa v nasledujúcich týždňoch uskutočnia v Srbsku (fitness detí), Rumunsku (bodybuilding a fitness) a Španielsku (ženy, muži, masters).

Kto číta články, ktoré sa objavujú na stránkach portálu EastLabs.SK určite zachytil môj názor, že v súčasnej dobe nie je pre TOP vedenie SAFKST problém zaplatiť účasť na IFBB Pohárových súťažiach (nie zo štátnych peňazí, ale z financií z vnútorného účtu, kde sme počas roku 2019 zhromaždili ... ak si dobre spomínam ... viac ako 83.000€, o ktorých nikto z členskej základne SAFKST nevie, ako boli minuté), alebo IFBB Majstrovstvách sveta (tu už z peňazí štátu, ktoré sú aj na to určené). Každému, kto neukončil prípravu na jesenné súťaže v dôsledku komplikovanej situácie súvisiacej s koronakrízou.

Dôvod je jednoznačný - SAFKST má na svojom štátnom (a verím, že čo-to aj vnútornom) účte dostatok financií, z ktorých výraznú časť by mal prerozdeliť aj v roku 2020 oddielom podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov (minimálny odhad je, že teraz to bude na úrovni 118.000€, optimistický odhad hovorí dokonca až o sume 354.000€). A ostane aj na úhradu nákladov športovcom.

Čo stojí účasť na 2020 IFBB Svetovom šampionáte v Rumunsku?

2020 IFBB Majstrovstvá sveta pre vekovú kategóriu juniorv sa budú konať v Rumunsku, v meste Cluj Napoca od 23. do 25. októbra 2020 (tzn. v piatok je registrácia, v sobotu sa súťaží, v nedeľu sa cestuje domov). Otázkou je - ako finančne náročná je účasť na tomto šampionáte, na 2020 IFBB Majstrovstvách sveta v Rumunsku?

A/ náklady na letenku

Pohľad na aktuálnu ponuku leteniek z Viedne resp. z Budapešti do Cluj Napoca ma nepotešil - ceny leteniek sa pohybujú od hranice 300€ vyššie, počítať musíte s prestupmi, čakaním na prípoj.

Aj z tohto dôvodu sa podstatne výhodnejšia javí preprava autom. Z Bratislavy do Cluj Napoca je to menej ako 700km, z Košíc do Cluj Napoca cca 400km. Výhodou transportu autom sú nielen nižšie náklady na prepravu (koľko spotrebuje vaše auto na 800km resp. 1400km?), ale aj absencia poplatku z letiska do oficiálneho hotela (je to 4-hviezdičkový Hotel Napoca), kde budú účastníci bývať - ten je vo výške 10€ na cestu tam a 10€ na cestu späť

B/ Poplatok za súťaženie na šampionáte

Kto chce súťažiť na IFBB Majstrovstvách sveta, musí byť zapísaný v zozname, ktorý vedeniu IFBB posiela každá národná federácia. Následne pri registrácii (prakticky tesne pred jej začiatkom), sa za každého súťažiaceho platí tzv. poplatok za súťaženie. V ňom je zahrnuté ubytovanie počas celého šampionátu (tzn. na 2 noci), 3x denne strava.

Poplatok za súťaženie na 2020 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov je vo výške 250€, k tomu je nutné pripočítať aj ročný členský poplatok pre IFBB, resp. tzv. modrú IFBB knižku pre nováčikov na medzinárodnej súťaži vo výške 35€. Suma sumárum - poplatok je 285€. Podmienkou je, aby platba prebehla v stanovenom čase tzn. do 15. októbra 2020 pomocou platobného PayPal systému. Po tomto termíne sa poplatok navyšuje o 50€.

C/ Úprava pokožky pred súťažou

Servis súvisiaci s predsúťažnou úpravou pokožky v Santa Susanna poskytuje spoločnosť Jan Tana, ktorej služby sa pohybujú na hranici 150€ na jedného súťažiaceho. Pravdou ale je, že si nespomínam, aby výprava Slovenska niekedy túto možnosť využila v posledných 15. rokoch. Riešením je možnosť využiť doposiaľ zaužívaný postup (tzn. súťažiaci si upravujú pokožku navzájom, alebo ich farbou "natrie" niekto zo sprievodného teamu). Prípadne je tu možná aj dohoda s p. Pečeňom a jeho spoločnosťou PRO Tan Slovakia - tí by sa o túto dôležitú časť postarali rovnako, ako to zrealizovali na IFBB Majstrovstvách sveta v Bratislave.

Konečná cena: cena prepravy autom + 285€ + cca 130€ na kovidtesty ... bez nákladov na úpravu pokožky je to 415€ + cena prepravy autom (myslím, že v jednom aute by cestovali aj 3-4 súťažiaci tzn. náklady by sa rozrátali; reálna je aj preprava celého SVK teamu objednaným autobusom/mikrobusom)

D/ Vstup súťažiacich Slovenska do Rumunska

Rumunsko vníma Slovensko ako rizikovú krajinu, pre ktorú platia nariadenia, zverejnené na stránke Ministerstva Zahraničných vecí. Stručne zhrniem - pri pobyte v Rumunsku do 72 hodín  karanténa nie je nutná (čo je v prípade 2020 IFBB Majstrovstiev sveta juniorov splnené) a stačí, ak sa reprezentanti Slovenska preukážu negatívnym kovid testom, nie starším ako 48 hodín. Cena testu na Slovensku je cca 60€.

E/ Návrat súťažiacich z Rumunska na Slovensko

Vieme, že situácia v Rumunsku, súvisiaca s koronakrízou, je rovnako zložitá ako na Slovensku. Organizátor súťaže v Cluj Napoca (podľa informácií z IFBB centrály) vie sprostredkovať testovanie v cene cca 70€ za test. Rumunsko je členskou krajinou EÚ a na stránke UVZ je zverejnený článok, v ktorom je popísaný postup - ako sa vrátiť a čo podniknúť pri/po návrate na Slovensko z rizikovej krajiny, ktorá je členom Európskej únie. Stručne:

  • kto nechce do karantény, musí mať pri prechode slovenských hraníc v ruke potvrdenie o absolvovaní PCR testu, ktorým sa zisťuje kovid nákaza ... ten získa v Cluj Napoca
  • test nesmie byť starší ako 72 hodín a musí byť zrealizovaný v krajine EÚ ... Rumunsko je členom EÚ

Záver

Položme si otázku: "Ak by VV SAFKST zrušil úplne svoje reštrikčné opatrenie z augusta 2020 a povolil súťaženie SAFKST športovcov na IFBB Majstrovstvách sveta v Rumunsku, bol by pre neho problém schváliť uhradenie kompletných nákladov pre 10 juniorských reprezentantov Slovenska v celkovej sume 10x 415€ (už vrátane dvoch kovid testov v odhadovanej cene 130€) tzn. 4.150€ + 1.000€ na ich prepravu zo Slovenska do Rumunska?"

Poznámka: iba pripomeniem, že pôvodne na jednu, jedinú e-súťaž VV SAFKST vyčlenil ceny v sume viac ako 10.000€ tzn. za tieto peniaze by sme vedeli na 2020 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov  v Rumunsku zabezpečiť súťaženie 20 juniorských SAFKST reprezentantov. Za peniaze, vyčlenené na ceny pre všetky 3 SAFKST e-súťaže by v Rumunsku mohlo súťažiť cca 60 juniorských SAFKST športovcov. Vedeli ste to?

  • počet účastníkov na 1. SAFKST e-súťaži ... 11 (všetky vekové kategórie)
  • počet účastníkov na 2. SAFKST e-súťaži ... 28 (všetky vekové kategórie)
  • počet účastníkov na 3. SAFKST e-súťaži ... 55 (všetky vekové kategórie)

Discussion at the article:

AMIX diskusia
nerozumiem poznámka
author: admin | date: 10.10.2020 18:34:45
Do roku 2017 sa oplatilo a zrazu nie? IFBB International má stále jasne najlepšie amatérske súťaže, kde vrcholom sú IFBB MS, IFBB ME a povedzme ... Arnold Classic Europe.
Jedine NPC/IFBB Pro
author: Oplan | date: 10.10.2020 17:47:46
V IFBB International sa neoplatí súťažiť. Stojí ťa to rovnako a si v nižšej lige.