Saskia CAKOCI - progres za jediný rok, 2015 vs 2016

Saskia CAKOCI - progres za jediný rok, 2015 vs 2016

Máme akosi zakódované v hlave tvrdenie, že iba tvrdá, dlhoročná práca prináša TOP výsledky. Môže, ale aj nemusí to byť pravda práve v - športe. Stačí sa pozrieť do histórie a nájdeme hneď niekoľko príkladov, kedy "nováčik" sa stal TOP športovcom v danom športe aj napriek tomu, že mal za sebou iba krátku (z pohľadu časovej línie takmer žiadnu) prípravu. Stačilo k tomu málo - iba si správne vybrať na základe faktorov, ktoré jasne signalizovali - TO JE TALENT, tento šport je tvojím športom!

  • Austrália na zimnej olympiáde v Salt Lake City ... lyžovať treba od malička - ak chcete uspieť, ak chcete vystúpiť až na absolútny vrchol. Omyl! V Austrálii už v polovici 90. rokov 20. storočia pochopili, že výhodnejšie ako "trápiť sa" je "urobiť prestup" do športu, kde sa talent uplatní naplno. Svetlo sveta uzrel projekt "transfer talentov od športu k športu", v ktorom na základe vtedy známych vedeckých kritérií na zhodnotenie predispozície k danej športovej disciplíne sa málo úspešní športovci (alebo úspešní, ale v pôvodnej disciplíne vzhľadom na vek už neperspektívni) presunuli do niekedy neznámych športov. Ktoré často poznali iba z počutia. To sa stalo aj s gymnastkou, atlétkou a neskôr súťažiacou v jachtingu Alisou CAMPELOVOU. Vybrali jej akrobatické lyžovanie! Pri prvom skoku si zlomila rebro (upsss ... zlý začiatok, ale keď veda hovorí "si talent!", netreba sa nechať odradiť), pri druhom "trafila" do stromu. O pár rokov neskôr Alisa získava práve v skokoch na lyžiach zlato z Olympiády v Salt Lake City.
  • Austrália na zimnej olympiáde v Turíne ... pred olympiádou v Turíne sa v Austrálii uskutočnil nábor do disciplíny skeleton (v krátkosti - najprv bežíte v ľadovom koryte, aby ste sa o niečo neskôr v maximálnej rýchlosti "hodili" na brucho na niečo podobné sánkam a na nich sa rútite obrovskou rýchlosťou "po hlave" do cieľa - víťazí ten, kto má kratší čas). Nábor medzi športujúcou verejnosťou, ktorá nemala žiaden "cit pre ľad a dlhoročné skúsenosti s jazdením na zľadovatelom snehu", bola pre smiech tradičným "skeleton krajinám". Najmä po tom, čo za TOP talenty boli označené víťazka plážovej verzie vodného záchranárstva, hráčka plážového volejbalu, alebo majsterka vo vodnom lyžovaní. Smiech ustal, keď dievčatá po 10 týždňovom "skeleton" tréningu nastúpili na prvú súťaž a Melissa HOAROVÁ (vodná záchranárka) na Svetovom šampionáte do 23 rokov porazila polovicu súťažného poľa, pri ďalšom pokuse získala titul. A úspešná bola aj v Turíne! Austrália jednoducho profituje z výberu talentov - programu, ktorý od roku 1994 testuje mládež vo veku 14-16 rokov a hľadá pre nich optimálny šport. A práve talent ich dokáže priviesť na vrchol rýchlejšie, ako menej talentovaných súperov, ktorí sa danej športovej disciplíne venujú niekoľkonásobne viac. A chápem, že niekedy je to veľmi frustrujúce zistenie.
  • skok do výšky na Bahamách ... skok do výšky je ďalším športom, o ktorom sa tvrdí, že k úspechu v ňom potrebujete mať odtrénované takmer podľa pravidla "10.000 hodín". Omyl! Donald THOMAS z Bahám sa venoval basketbalu a po jednej krčmovej stávke (so skokanmi do výšky z miestnej univerzity) bez akejkoľvek techniky preskočil 213cm. O dva dni neskôr sa kvalifikoval na národný šampionát, siedmym skokom vo svojom živote (222cm) prekonal rekord univerzity aj haly, kde sa súťažilo. Po dvojmesačnom "tréningu" (kedy viac hádzal loptu do basketbalového koša) na Hrách Commonwealthu v Austrálii získava 4. miesto. Mení basketbalovú obuv za obuv skokanov do výšky, získava štipendium na univerzite (takže už musí trénovať!) a 8 mesiacov po tom, čo začal s tréningom získava titul svetového šampióna v skoku do výšky (a poráža 18 rokov tvrdo trénujúceho Švéda Holma) výkonom 235cm.
  • bejzbalisti z Indie ... v USA sa bejzbal hraje asi od narodenia. Je to národný šport, v ktorom uspeje (aj to po rokoch a rokoch drilu a tréningu) iba zlomok z tých, ktorí sú úspešní na školskej, alebo univerzitnej scéne. Hovorím o tých najtalentovanejších - s rokmi tréningu "za chrbtom", s mimoriadne dobrým zrakom, s neuveriteľným reakčným časom a so schopnosťou presne hodiť loptičku rýchlosťou cca 160km za hodinu. Pravdou ale je, že aj tu sa nájdu výnimky. Dvojica Indov Rinku SINGH a Dinesh PATEL sa stali hráčmi bejzbalového profesionálneho klubu Pittsburgh Pirates 6 mesiacov po tom, ako ich vybrali v show na vyhľadávanie talentov. Zopakujem - iba po 6 mesačnom tréningu! 

Prečo to všetko spomínam? V živej pamäti totiž stále mám výsledok Nikoly WEITEROVEJ, ktorá po troch mesiacoch akého-takého tréningu zvíťazila v absolútnom poradí na 2011 IFBB Majstrovstvách Európy a následne na cca 2 roky ovplyvnila amatérsku bikinifitess scénu. Skvelý výsledok, ktorý však priniesol nesprávny signál - v bikinifitness môže uspieť každý! Dievčatá chápu, že skoky do výšky, bejzbal, cyklistika atď. si vyžadujú tréning skombinovaný s talentom. Ale mnohé bikinifitnessky veria, že nedostatok talentu (predpokladov) dokážu akosi eliminovať. A uspieť. Áno, áno, možno na národnej úrovni to kedysi platilo (kde sa za "vyvolenú postavia rozhodcovia" napr. vďaka vhodne prehodenej poznámke trénera "tá je moja, pozri sa na ňu pozornejšie" - dúfam, že to už definitívne skončilo), ale teraz sa píše rok 2017, medzinárodná scéna je úplne iná ako v roku 2011 a kto "zaspal dobu", bude tvrdo pykať. A sklamané budú aj tie, ktoré mu uveria.
Pravdou ale je, že v bikinifitness sa úspech (podľa mňa) nemusí hodnotiť iba cez optiku výsledkov - veď úspešné sú všetky, ktoré vďaka prípravám na bikinifitness "kariéru" dokážu radikálne zmeniť svoju postavu. Verte mi, aj keď nemáte "talent na súťaženie", váš atraktívny vzhľad je vašou osobnou obrovskou výhrou!
Súťažné bikinifitness urobilo obrovský krok dopredu. A uspieť tu môžu naozaj iba talentované dievčatá, športovo nadané, ktoré sú ochotné na sebe pracovať (dlhodobo), zlepšovať sa - pod patronátom tých, ktorí vedia "ako na to". Žiaden krok vedľa! Ukážkový príklad? Organizátorka Patriot BikiniFitness Camp-ov Saskia CAKOCI!

  • s tréningom v posilňovni začala ešte v roku 2007 (vo veku 20 rokov) zo zdravotných dôvodov
  • prvú súťaž v "naturálnej vetve" absolvovala v roku 2009 - napriek úspechom na dvoch súťažiach v kategórii šport model, so súťažením prestáva, nakoľko nebola spokojná s tým, čo predviedla na súťažnom pódiu
  • do kolotoča súťaží (už pod hlavičkou SAFKST - IFBB) sa vracia v roku 2015, kedy pod vedením trénerky Veroniky Guľášovej získava na Mozolani Classic v Open kategórii 6. miesto (poradie pred ňou bolo Hargašová, Pohánková, Bérešová, Prítrská, Pleváková), na SAFKST Majstrovstvách Slovenska miesto 2. za Olíviou Pohánkovou.
  • v tom istom roku jej treťou súťažou sú IFBB Majstrovstvá Európy, kde v kategórii do 172cm získava 14. miesto
  • v lete sa zveruje do rúk trénerskej dvojici Lenártová - Čížek, v auguste spoločne s EastLabs Teamom v Ľvove absolvuje seminár vtedajšej jasne najlepšej bikinifitnessky sveta Ally Semenovej
  • získané poznatky využije v príprave na jesennú súťažnú sezónu a prichádzajú prvé úspechy aj na medzinárodnej scéne - druhé miesta na Nikol Willkins Chamionships a Olympia Amateur Prague, na Svetovom šampionáte končí na 4. mieste
  • v decembri sa stáva členkou EastLabs Teamu, vďaka čomu získava prístup k informáciám, ktoré IFBB využíva na školenie rozhodcov a trénerov pre nomináciu bikinifitness - na rad prichádzajú radikálne zásahy do tréningu, výživy, požadovanému trendu sa prispôsobuje vizáž, plavky, doplnky, líčenie a prezentácia
  • rok 2016 je rokom Saskie Cakoci - rok po tom čo nastúpila v SAFKST na svoju premiérovú súťaž získava titul Majsterky Slovenska, víťazí na IFBB Majstrovstvách Európy, absolútne prvenstvá si vybojuje na súťažiach IFBB Diamond Cup Žilina a Olympia Amateur Spain, stáva sa IFBB Majsterkou sveta a ... absolútne najlepšou v bodovacej súťaži EastLabs.SK Best!
  • súbežne so súťažením sa venuje ďalšiemu seba vzdelávaniu, nezabúda však aj na vlastné projekty - reč je o BikiniFitness.SK a edukačnom projekte Patriot BikiniFitness Camp, kde je nielen organizátorkou, ale aj lektorkou.

Pre účastníčky kempu sme pripravili 100 minútový videoklip (ten bude sprevádzať podrobný výklad s analýzou základných chýb a nedostatkov - po odstránení ktorých sa Cakoci stala šampiónkou), nasledujúca videoukážka je zo spomínaného videoklipu. 

Saskia CAKOCI - progres za jediný rok, 2015 vs 2016




Discussion at the article:

AMIX diskusia