Report - aký bol 2018 365GYM BikiniFitness Camp Trnava?

Report - aký bol 2018 365GYM BikiniFitness Camp Trnava?

trenersky kurz kulturistika a fitness

365GYM BikiniFitness Camp, ktorý sa konal uplynulý víkend v Trnave, bol v poradí už siedmym kempom organizovaným pod hlavičkou spoločnosti FitnessŠkola s.r.o. - tento kemp je špecificky určený pre nominácie bikinifitness a wellnessfitness. Ako to už na našich kempoch býva, aj ten v Trnave bol nabitý prednáškami, výukovými blokmi a praktickým nácvikom od skorého rána až do neskorého večera. A bol veľmi, veľmi náročný pre každú z 13. účastníčok!

Ešte predtým, ako sa pustím do zhodnotenia kempu, chcela by som venovať pár slov jeho filozofii. Pamätám si veľmi dobre svoje súťažné začiatky v rokoch 2009 a aj 2015 - tu som súťažila ako bikinifitnesska. Príprava bikinifitnessky v tejto dobe spočívala len v diéte a tréningu, ktoré výrazne pripomínali prípravné obdobie akejkoľvek inej súťažnej "bodybuilding" nominácie (tzn. tých nominácií, ktorých princípom je prezentovať na pódiu vzhľad tela získaného vďaka silovým tréningom a úpravou stravy). Boli to ťažké silové tréningy a diétne postupy plné dávno vyvrátených a (pre proporčnosť bikinifitnessiek) často škodlivých stereotypov.
Na nomináciu a pohlavie pretekára sa vtedy ohľad nebral, o nejakom nacvičovaní pózingu v pravom zmysle slova nemohla byť reč. „Nauč sa pózovať z videí“ ... bolo mi povedané.
Mukminova BikiniFitness Camp
Dalo by sa povedať, že z dnešného pohľadu bol takýto nekomplexný a netaktický prístup k príprave bikinifitnessky doslova smiešny. Zatiaľ, čo Rusko a Ukrajina neustále napredovali v zlepšovaní a vytváraní celkového "bikinárskeho" vzhľadu a prezentácie, Slovensko akoby zostalo stáť na jednom bode (ak trpíte averziou voči Rusku, prípadne tomu, čo aj vo svete je známe ako "ruská škola bikinifitness", asi by ste mali prestať čítať - v ďalších riadkoch sa budem venovať práve tejto problematike).
Verte mi, alebo nie, ale najlepšie bikinárky zo Slovenska museli v minulosti venovať nemalé úsilie samoštúdiu tréningových metód a princípov, prípravy znamenali, že sme sa nevyhli ani systému "pokus-omyl", pózovaniu sme museli venovať dvoj až trojnásobne viac času, ako dnešné absolventky našich kempov. Pretože nám to nemal kto vysvetliť.
To všetko sme absolvovali, aby sme mohli nastúpiť na medzinárodné pódiá, kde na nás čakali najlepšie ruské bikinifitnessky. A ak sa nám podarilo ich porážať (aj napriek tomu, že Rusko je nepopierateľne veľmocou v tomto športe), bolo to len a len preto, že sme sa z ich školy vedeli priučiť.

Ruská škola na BikiniFitness Camp-och

Rusi majú nomináciu bikinifitness naštudovanú a pochopenú tak dokonale, že (či sa to niekomu páči/nepáči) stali sa tou krajinou, ktorá udáva trend. Doslova rozhodujú o tom, ako bude kategória vyzerať na ďalšiu sezónu, či rok. Koľko kategórií má aktuálne nominácia bikinifitness? Osem. A koľko Majsteriek sveta sveta má Rusko z posledného IFBB Svetového šampionátu? Sedem plus titul absolútnej víťazky ... a Natalia LUGVSKIKH sa navyše stala víťazkou nominácie bikinifitness v 2017 World Ranking-u. Pochybuje ešte niekto o efektívnosti ruskej školy bikinifitness?

Najúspešnejšie trénerky v Rusku vytvorili pre svoje bikinárky tímy a školy, v ktorých ich zhromažďujú a učia všetko od základu. Bez ohľadu, či sa pozriete do Petrohradu (tu je nr. 1 škola Anastasie Gončarovej), do Moskvy (tu je nr. 1 škola Ivety Stacenko), do Ekaterinburgu (tu je nr. 1 škola Elizavety Mukminovej - práve ona bola hosťom 2018 365GYM BikiniFitness Camp-u Trnava), alebo do Krasnoyarska, každá z týchto škôl má pod svojou hlavičkou skupinu odborníkov - od tréneriek a nutričných poradkýň počnúc, cez lektorky chôdze a pózingu, odborníčky na líčenie, plavky, či doplnky, až po lekárov - endokrinológov, ktorí sa starajú o hormonálne zdravie a balans pretekárok (áno, čítate správne). Samozrejme, byť členkou/absolventkou takejto je vecou prestíže, samozrejme, že za účasť na programe (ten trvá rádovo 6 mesiacov) takejto školy sa platí. A nie sú to malé sumy!

Kompletné znenie článku nájdete na našom partnerskom projekte BikiniFitness.SKBikiniFitness Camp


Discussion at the article:

AMIX diskusia