Report - 2023 IFBB Diamond Cup Czechia, Praha

Report - 2023 IFBB Diamond Cup Czechia, Praha

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Organizátori bodybuilding a fitness súťaží z Čiech sú aj v tomto roku mimoriadne aktívni. Vďaka organizačnému teamu p. TICHÉHO a p. PEŠÁTA sa v Prahe uskutočnil tento weekend 2023 IFBB Diamond Cup Czechia, pár dní po IFBB Majstrovstvách Európy sa v Prahe uskutoční aj súťaž IFBB Mr. Universe Prague (zorganizuje team p. HAJABÁČA), v júni sa v Brne bude konať Ftness Weekend (pod ktorým je podpísaná trojica p. Šteflovič - p. Ďuriš - p. Tomášek), súčasťou ktorého je aj súťaž IFBB Gold Era Classic.

Na Slovensku sa ani v tomto roku neuskutoční pod hlavičkou IFBB ani jedna medzinárodná súťaž (alternatívne organizácie sú aj v tomto smere aktívnejšie ako asociácia, masívne podporovaná ako národný športový zväz financiami z verejných zdrojov, priamo cez Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu) a tak neprekvapuje, že veľký záujem o súťaženie v susednom Česku majú aj súťažiaci zo Slovenska. Aj v Prahe, na 2023 IFBB Diamond Cup Czechia, súťažila početná výprava reprezentantov Slovenska, ktorí boli úspešní a pre Slovensko získali celkovo 13 cenných kovov, dvaja dokonca aj Elite PRO kartu.
Diamond Cup Czechia

2023 IFBB Diamod Cup Czechia - výsledky výberu Slovenska

  • 1. miesto (5 súťažiacich) + Overall Champion + Elite PRO karta ... Samuel ADAM, Men´s Physique 182cm
  • 1. miesto (5 súťažiacich) + Eite PRO karta ... Marek LIKAVČAN, Classic Bodybuilding
  • 1. miesto (5 súťažiacich) ... Petra MULLER, FitModel
  • 2. miesto (7 súťažiacich) ... Erika ŠIMÁŠKOVÁ, Wellness
  • 2. miesto (5 súťažiacich) ... Jana REMIÁŠOVÁ, Bikinifitness 172cm plus
  • 2. miesto (4 súťažiaci) ... Maroš DEMITROVIČ, Men´s Physique 173cm
  • 2. miesto (5 súťažiacich) ... Veronika VAŠKOVÁ, FitModel
  • 2. miesto (4 súťažiaci) ... Peter SOCHA, Bodybuilding 80kg
  • 3. miesto (4 súťažiace) ... Nikoleta ČULAGOVÁ, Bodyfitness
  • 3. miesto (10 súťažiacich) ... Oliver PROCHÁZKA, Classic Physique
  • 3. miesto (5 súťažiacich) ... Matej HOVANČÍK, Men´s Physique 182cm
  • 3. miesto (7 súťažiacich) ... Marián DERDÁK, Mens Physique 182cm plus
  • 3. miesto (5 súťažiacich) ... Lenka ŠIMKOVÁ, FitModel (reprezentuje Severné Macedónsko)
  • 3. miesto (4 súťažiaci) ... Marek LIKAVČAN, Bodybuilding 90kg
  • 4. miesto (7 súťažiacich) ... Pavlína FARKAŠOVÁ, Bikinifitness 158cm
  • 4. miesto (5 súťažiacich) ... Petra JANDOVÁ, FitModel
  • 4. miesto (4 súťažiace) ... Andrea HAVIAROVÁ, Bodyfitness
  • 5. miesto (10 súťažiacich) ... Petra MULLER, Bikinifitness Masters
  • 5. miesto (10 súťažiacich) ... Martin BELKO, Classic Physique
  • 5. miesto (5 súťažiacich) ... Adam HÚSERKA, Classic Bodybuilding
  • 10. miesto (10 súťažiacich) ... Adam HÚSERKA, Classic Physique

2023 IFBB Diamond Cup Czechia - kto ma upútal?

Odpoveď na túto otázku sa ponúka sama - stačilo, ak by som napísal, že všetci, ktorí získali cenný kov. Pravdupovediac, aj medzi úspešnými športovcami Slovenska sa nájdu takí, ktorých forma a proporčnosť si zaslúžia aj vašu pozornosť.

Samuel ADAM ... po borcoch ako Antoš, Girgoško, Hmeľar, Csik a spol. Slovensko má ďalšieho Men´s Physique súťažiaceho, ktorý by na amatérskej súťažnej scéne reálne bojoval o TOP miesta bez ohľadu na to, na akú významnú súťaž by nastúpil. ADAM v Prahe jasne dominoval v kategórii Men´s Physique do 182cm (ako jediný súťažiaci z celej súťaže získal ideálny počet bodov tzn. bol jasným favoritom na prvenstvo pre všetkých rozhodcov), v súboji o titul absolútneho víťaza tesne, ale predsa porazil aj domáceho borca ŠEBRLEHO - vďaka čomu získal Elite PRO kartu. ADAM podľa vlastných slov, príležitosť na súťaženie medzi profesionálmi chce využiť čo najskôr, takže s vysokou pravdepodobnosťou končí so súťažením na IFBB amatérskej scéne.
V Men´s Physique kategórii úspešná bola aj trojica reprezentantov Slovenska DEMITROVIČ, DERDÁK a mimoriadne masívny HOVANČÍK.

Erika ŠIMÁŠKOVÁ ... po úspešných wellness dievčatách (Nemcová, Poprocká, Babicová, Koleničková a spol.) Slovensko má v tejto nominácii ďalšiu súťažiacu, ktorá môže výrazne zasiahnuť do bojov o cenné kovy na IFBB medzinárodnej scéne. ŠIMÁŠKOVÁ v Prahe ukázala proporčnosť takmer ideálnu pre nomináciu wellness, doplnila ju o zodpovedajúcu formu a vhodnú prezentáciu, takže premožiteľku napokon našla iba v domácej (o 3 roky staršej) Markéte Härtl. Myslím, že v prípade ŠIMÁŠKOVEJ je ešte predčasné hovoriť o ukončení súťažnej sezóny, výzvou pre ňu by mohla byť aj súťaž 2023 IFBB Mr. Universe Prague.

Marek LIKAVČAN ... zo všetkých súťažiacich v nominácii Classic Bodybuilding ukázal na súťaži 2023 IFBB Diamond Cup Czechia jasne najlepšiu proporčnosť aj formu, ktorou rozhodcov jednoznačne presvedčil. A to aj napriek tomu, že v určitom momente sa mi zdalo, že v jeho prípade vidím v niektorých pózach drobný deformit. LIKAVČAN súperov jasne porážal v hodnotení svalového rozvoja aj voľnej zostavy, vďaka čomu získal prvé miesto a s ním aj Elite PRO kartu.
Keď spomínam nomináciu Classic Bodybuilding, musím spomenúť, že po forme, akú na súťažnom pódiu súťaže 2023 IFBB Herkules Grand Prix Skopje ukázal 191cm vysoký Adam HÚSERKA (v Severnom Macedónsku reálne bojoval o zlato medzi classic bodybuildermi, aj v nominácii Men´s Physique), považoval som ho za jedného z favoritov aj na súťaži v Prahe. HÚSERKA však na súťažné pódium nastúpil výrazne, výrazne horší ako v Skopje a v Prahe skončil na chvoste súťažného poľa.

Nominácia FitModel ... na Slovensku stúpa záujem nielen o wellness, ale aj o nomináciu FitModel a príklad úspešnej Barbory LABUDOVEJ (pripravuje ju poľský tréner Grzegorz Kepa) láka ďalšie dievčatá k tomu, aby si vyskúšali súťažné pódium v celých plavkách a šatách. V tejto nominácii sa na Slovensku trénersky angažuje Natália LENÁRTOVÁ, aj Radka SZOMBATHOVÁ a v Prahe medzi piatimi súťažiacime hneď 4 boli zo Slovenska. Petra MULLER si naklonila rozhodcov na svoju stranu proporčnosťou, ale predovšetkým elegantnou prezentáciou, ktorej ťažko niečo zásadné vytknúť. Tvrdo na päty jej šliapala o 16 rokov mladšia, atraktívna Veronika VAŠKOVÁ. Vyrovnaný boj bol aj o 3. miesto medzi ŠIMKOVOU a JANDOVOU (každá dvojica mala rovnaký počet bodov a o výsledku napokon rozhodoval len počet lepších umiestnení).

Nominácia Classic Physique ... v tejto nominácii proti sebe nastúpili dve 22 ročné talenty zo Slovenska - na stránkach EastLabs už spomínaný Martin BELKO a Oliver PROCHÁZKA, na potenciál ktorého ma opakovane upozorňovala Barbora LABUDOVÁ. Súboj o cenné kovy v Classic Physique bol mimoriadne vyrovnaný a aj semifinále ukázalo, že na TOP3 pozícii môže skončiť prakticky ktokoľvek zo štvorice Procházka - Belko - Božek (ČR) - Trpišovský (ČR) (medzi jednotlivými borcami bol iba jednobodový rozdiel). Vo finále sa však rozhodcovia priklonili na stranu Božeka (mimochodom, je to junior, rovnako ako Procházka s Belkom a našich súťažiacich prekonal proporčným pomerom medzi hornou a dolnou časťou tela), Procházka s Belkom boj o lepšie umiestnenie "prehrali" vďaka horšie hodnoteným voľným zostavám. Obaja borci zo Slovenska na súťaži 2023 IFBB Diamond Cup Czechia ukázali svoj aktuálny reálny potenciál, na pódiu som registroval aj chyby, na ktorých musia v nasledujúcom období zapracovať.
BELKA si neviem predstaviť v inej nominácii ako je Classic Physique resp. Classic Bodybuilding (viac hmoty však potrebuje na hornej časti tela, v jeho prípad mi chýbala aj detailnejšia prepracovanosť), ale PROCHÁZKA má telesnú konštrukciu, ktorá mu umožňuje úspešne súťažiť aj v nominácii hmotnostná kulturistika. Reálne pôsobil v porovnaní so súpermi masívnym dojmom, v semifinále ukázal adekvátnu formu hlavne v bočných postojoch (v priebehu času však strácal na ostrosti), viac hmoty by mu svedčalo na chrbte. Obaja musia viac pozornosti venovať prezentácii, pózingu a podľa hodnotenia rozhodcov, aj voľným zostavám.

Zvyšné nominácie ... bez ohľadu na výsledok, potenciál ukázala REMIŠOVÁ, ČULAGOVÁ, samozrejme, zabudnúť nemôžem na SOCHU.

Discussion at the article:

AMIX diskusia