Adela ONDREJOVIČOVÁ po 6. rokoch mení federáciu

Adela ONDREJOVIČOVÁ po 6. rokoch mení federáciu

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Neuveriteľných 19 súťaží absolvovala Elite PRO šampiónka Adela ONDREJOVIČOVÁ od roku 2018, kedy pre organizáciu IFBB International bola vykreovaná federácia Elite PRO po tom, ako došlo na prelome septembra a októbra 2017 k ukončeniu spolupráce medzi NPC a IFBB International. Kreovanie federácie Elite PRO bolo logickým krokom. Ako je známe, NPC je v USA pôsobiacou bodybuilding a fitness organizáciou zastrešujúcou súťaženie amatérov - tá nielenže úzko spolupracuje s IFBB PRO League, ale navyše obe sú vlastnícky prepojené. Ak teda súťažiaci, ktorí pôsobili v IFBB International chceli súťažiť so štatútom profesionálnych atlétov a chceli si zachovať väzby na národné federácie, ktoré sú členmi IFBB International, častokrát volili cestu súťaženia v Elite PRO. Navyše, Elite PRO je mnohými od počiatku vnímaná hlavne ako organizácia zastrešujúca profesionálnych atlétov z Európy, takže myšlienka "som z Európy, žačnem súťažiť v Elite PRO, ušetrím na cestovných nákladoch a získam cenné skúsenosti" určite nie je myšlienkou zlou.

Z rozhovorov s Adelou ONDREJOVIČOVOU z predchádzajúceho obdobia viem, že ona do Elite PRO vstúpila s inou motiváciou - hľadala ďalší impulz k tomu, aby pokračovala v súťažení. V tom čase mala už  v Európe pozíciu jasne najlepšej PRO súťažiacej z kategórie bodyfitness. Na svojom konte mala víťazstvá z IFBB PRO Legue súťažiach a v tesnom slede za sebou 3 štarty na Olympia Weekend-e - z nich najlepšie umiestnenie dosiahla v roku 2016, kedy skončila na 12. mieste. A snaha o presadenie sa v USA (tzn. dosiahnuť na Olympia Weekend-e TOP pozíciu) v tom čase by si vyžadovala od Adely zmenu pôsobiska tzn. opustiť Európu.

Zdalo sa, že súťaženie v Elite PRO, kde dosiahla 16x 1. miesto ju maximálne uspokojuje aj napriek tomu, že covid pandémia výrazne zredukovala možnosti na súťaženie. Zdalo sa, že do "športového dôchodku" odíde táto slovenská TOP bodyfitnesska práve ako členka Elite PRO, IFBB International a SAFKST.
O to prekvapujúcejšia bola informácia, podľa ktorej 32 ročná Adela ONDREJOVIČOVÁ, po aprílovom víťazstve na 2022 Elite PRO Malta, nastúpila uplynulý weekend medzi amatérkami na súťaži Ben Weider Worldwide Classic Spain (tá patrí do portfólia súťaži federácie NPC Worldwide) s cieľom ukázať, že určite ešte nepatrí do starého železa (ako uviedla v statuse na sociálnych sieťach). A že aj Elite PRO súťažiaci majú vysokú výkonnosť.

Adela ONDREJOVIČOVÁ

    Adela ONDREJOVIČOVÁ: "Ešte malé ohliadnutie za posledným víkendom. Moje rozhodnutie prestúpiť po 6 rokoch do inej federácie nebolo jednoduché a neprišlo zo dňa na deň. Jeden chybný krok a moja kariéra mohla v sekunde zhorieť. Veď načo ist tam, kde už na mňa dávno zabudli a odísť odtiaľ, kde má všetci poznajú? Víkend však ukázal, že ešte nepatrím do starého železa a verím, že čoskoro tá nominácia na Olympiu vyjde. Tento krát to bol len o chlp, ale tak čo by som chcela na prvej súťaži, že? Stále je ešte dosť možností sa tam dostať. Keďže víkend bol veľmi náročný ako psychicky tak i fyzicky (naposledy som mala dvojdňovú súťaž niekedy v roku 2013 a to som sa nenatierala sama ako teraz) konečne idem vypnúť hlavu a užiť si trošku slniečka. Teraz už môžem verejne napísať - držte mi palce v nedeľu v Portugalsku."

SAFKST vs Ondrejovičová?

Je známe, že Adela ONDREJOVIČOVÁ sa na Slovensku angažuje ako trénerka, aj ako SAFKST rozhodkyňa. V tomto roku vedenie SAFKST na SAFKST Konferencii predložilo novelizované SAFKST Stanovy (novelizácia je tak rozsiahla, že zabrala nečakane až 11 strán), ktoré stále obsahujú reštrikčné kroky voči tým, ktorí (podľa názoru členov Výkonného výboru SAFKST) sa dopustia tzv. závažného porušenia predpisov SAFKST, pravidiel IFBB a IPF.

Adela ONDREJOVIČOVÁ

Podľa znenia týchto SAFKST Stanov, v najbližšom čase možno očakávať rozsiahle reštriktívne kroky voči ONDREJOVIČOVEJ. Som zvedavý, kto z členov VV SAFKST nájde odvahu a dá Adelu na riešenie SAFKST Discipinárnej komisii, resp. či túto odvahu nájde aktuálne nový SAFKST Kontrolór p. Jeřábek, ktorý nepochybne má vedomosť o znení spomínaných Stanov (obdobne, ako to bolo v prípade Barbory LABUDOVEJ, ktorá sa nedopustila žiadneho priestupku ani porušenia Stanov).

labudova

Adela ONDREJOVIČOVÁ je nesporne významná osobnosť bodybuilding a fitness na Slovensku bez ohľadu na to, ako sa bude ďalej vyvíjať jej športová kariéra, ktorá sa aktuálne uberá novou cestou. Jej odchodom z Elite PRO sa uvoľnil priestor pre ďalšiu TOP bodyfitnessku zo Slovenska, ktorou je dvojnásobná víťazka Elite PRO karty Agáta HLAVAČKOVÁ. A ako sa bude ďalej vyvíjať súťažná kariéra HLAVAČKOVEJ (tzn. či ostane na scéne amatérskej, alebo sa odhodlá k prestupu do Elite PRO organizácie) ukážu najbližšie dni a týždne.

A najbližšie dni rozhodnú aj o tom, aké stanovisko aktuálne vedenie (ktorého rozsiahle finančné pochybenia 3-4 členov VV SAFKST sú predmetom preverovania nielen Hlavnej kontrolórky športu, ale aj Úradu vládneho auditu, Úradu pre verejné obstarávanie a Kriminálnej polície SR) k Adele zaujme. Je známe, že členovia Výkonného výboru SAFKST často idú nad rámec SAFKST Stanov - čo potvrdzuje aj aktuálne zverejnený zápis z ich májového zasadnutia, ktorý obsahuje ďalšie obmedzenia, reštrikcie, nezmysly.

Obmedzovať trénerov (ktorí nie sú členmi SAFKST), rodičov detí (ktorí nie sú členmi SAFKST) a možno aj Adelu (ak bude zo SAFKST za svoju športovú činnosť vylúčená), aby sprevádzali svojich zverencov na súťaže, je ďalšou kvapkou do pohára trpezlivosti. Najmä v čase, kedy na Slovensku aktívne pôsobia iné, alternatívne federácie. Nie je tajomstvom, že jedna z nich 15. októbra 2022 v Bratislave, v Incheba centre zorganizuje NABBA Európsky šampionát. Kedy naposledy SAFKST zorganizovala akúkoľvek súťaž v Bratislave (ok, bol tu dvodňový IFBB Svetový šampionát vo fitness, ale ten podľa členov VV SAFKST vyšiel na viac ako 200.000€ tzn. 100.000€/deň... a VV SAFKST má problém zaplatiť TOP masters súťažiacim 1.000€ za letenky a štartovné na Európskom šampionáte)? A prečo SAFKST členská základňa vytrvalo zatvára oči nad stovkami tisíc € finančných pochybení, neúčelným, nehospodárnym, neefektívnym a neúčelným vynakladaním financií, z ktorých by mali byť podporované reálne SAFKST oddiely a reálni SAFKST športovci?




Discussion at the article:

AMIX diskusia