Men´s Physique - ako sa vyvarovať chybám na súťažnom pódiu?

Men´s Physique - ako sa vyvarovať chybám na súťažnom pódiu?

Darmo sa zarytí priaznivci bodybuildingu hnevajú, darmo krútia hlavami priaznivci pravého fitness (upresním, fitness v podobe voľná zostava + hodnotenie tela), čísla neklamú. Posledné dva roky najviac súťažiacich vo federácii IFBB nastupuje na súťažné pódiá v kategóriách, ktoré v ponímaní tejto najväčšej bodybuilding a fitness federácie slúžia iba ako úvod na ceste k súťaženiu a v mojom ponímaní sú to tzv. športovo-modelingové kategórie. Priatelia, reč je o kategóriách fitness bikini a men´s physique.

V tomto roku som mal príležitosť v úlohe fotografa absolvovať všetky rozhodujúce súťaže v týchto dvoch kategóriách, prakticky vždy z tesnej blízkosti sledovať dianie nielen na pódiu, ale aj za rozhodcovskými stolíkmi, diskutovať o men´s physique kategórii nielen s rozhodcami, ale aj trénermi, dokonca aj šampiónmi. Navyše som opakovane pripravoval pre Pawla Filleborna foto a videomateriál, ktorý využíva pri školení rozhodcov po celom svete a blíži sa čas, kedy aj ja si sadnem za rozhodcovský stolík. Kto je Filleborn?
Z pohľadu súťažiacich rozhodujúca osobnosť na každej významnej medzinárodnej súťaži a to nielen preto, že takmer desať rokov je hlavným rozhodcom IFBB. Práve on udáva, objasňuje a vysvetľuje trendy presadzované rozhodcami v každej IFBB kategórii, práve on navrhuje a následne tvrdo presadzuje spôsob prevádzania jednotlivých povinných postojov v kulturistike, bodyfitness, aj v spomínaných športovo-modelingových kategóriách. Dnes by som vám chcel ponúknuť (okrem iného) aj niečo z videomateriálu, ktorý som pre Pawla Filleborna pripravil, na ktorom si ukážeme, s čím všetkým sa môžu stretnúť (čo sa rozhodovania týka) súťažiaci z kategórie men´s physique na medzinárodných súťažiach a na čo by si aj rozhodcovia na domácich súťažiach mali dávať zvýšený pozor.
Primárnym dôvodom, prečo vznikol tento článok je 2015 Veľká cena Dubnice juniorov, kde v kategórii men´s physique som (z hľadiska uplatňovaných pravidiel na medzinárodnej scéne) videl hlavne v prezentácii súťažiacich (samozrejme, nie všetkých) nedostatky, ktoré by Filleborn určite netoleroval.
Sekundárnym sú zmeny v kategórii men´s physique, ktoré sa premietli v pravidlách a ktoré už nie sú v súlade s úvodným článkom zverejneným na našom portáli ešte v januári 2013. Poďme si teda povedať pár informácií, ktoré súťažiacim z kategórie men´s physique (vo federácii IFBB, doplním - na amatérskych súťažiach) môžu zjednodušiť súťaženie na medzinárodnej scéne. Poďme si popísať zmeny v pravidlách, oproti tým, ktoré sme publikovali ešte v roku 2013 v spomínanom článku a ktoré platia už iba v obmedzenom rozsahu.

Priebeh súťaže v kategórii men´s physique - pohľad na rozhodovanie
Priebeh súťaží v kategóriách men´s physique prebieha podľa obvyklej "šablóny", ktorá sa uplatňuje aj v iných kategóriách tzn. máme tu elimináciu, semifinále (prejudging), finále. Cieľom každej časti súťaže je čo najobjektívnejšie zhodnotiť aktuálnu výkonnosť/formu/fazónu súťažiacich a následne určiť, kto postúpi z eliminácie do TOP15 (tzn. semifinále, zúčastňuje sa ho iba 15 súťažiacich), zo semifinále do TOP6 (tzn. finále, zúčastňuje sa ho iba 6 súťažiacich) a vo finále určiť, kto získa niektorý z cenných kovov. Samozrejme, poradie sa určuje iba v semifinále a finále na základe počtu bodov, ktoré súťažiaci získa (počet bodov je vlastne súčet umiestnení, ktoré získa súťažiaci od rozhodcov), kto nepostúpil do semifinále, končí bez umiestnenia.
Na medzinárodných súťažiach rozhoduje spravidla 11 rozhodcov - 9 + 2 alternatívni (informácia o tom, kto je alternatívny rozhodca nie je zverejňovaná a vyberá ich hlavný rozhodca podľa kvality rozhodcov v rozhodcovskom paneli). Ideálnym stavom je, ak hlavný rozhodca má k dispozícii niekoľko rozhodcovských panelov, ktoré sa medzi sebou (kvôli objektívnosti) striedajú. Semifinále a finále na Majstrovstvách Európy a Majstrovstvách sveta často rozhodujú rozdielne rozhodcovské panely tzn. každý panel má svoju predstavu o poradí a tak sa iba výnimočne výsledky zo semifinále zhodujú s finálovými výsledkami.  Na domácich/národných súťažiach rozhoduje spavidla 5-7 rozhodcov, semifinále aj finále rozhoduje ten istý panel rozhodcov.
Do finále aj v kategórii men´s physique súťažiaci nastupujú s nulovým bodovým ziskom tzn. poradie zo semifinále nie je započítavane do konečných výsledkov, o poradí rozhoduje vždy iba bodový zisk z finále. Osobne zastávam názor, že kvôli objektívnosti rozhodovania pri športovo-modelingových kategóriách, by o výsledku mal rozhodovať súčet bodov, ktorý získal každý súťažiaci/súťažiaca v semifinále aj finále (pripomeniem, že športovo-modelingovou kategóriou v mojom ponímaní nie je iba men´s physique, ale aj fitness bikini) - tak by o výsledku rozhodoval nie 11 členný, ale 22 členný rozhodcovský zbor.

Eliminácia ... sa uplatňuje v prípade, že v kategórii je viac ako 15 súťažiacich. Príklad? Ak na súťažné pódium nastúpi 25 súťažiacich, cieľom eliminácie je vybrať z nich 15, ktorí budú pokračovať v súťažení v semifinále. Pri eliminácii nastúpi na súťažné pódium celá kategória, súťažiaci stoja vedľa seba v jednom rade (v prípade, že ich je veľa, je možné rozdeliť skupinu do dvoch radov) v čelnom postoji.
Súťažiaci s najnižším štartovým číslom spočiatku stoja na pravej strane pódia, po niekoľkých minútach ich pódiový rozhodca presunie na ľavú stranu pódia, čím umožní bodovacím rozhodcom si dokonale "obzrieť" všetkých súťažiacich.
Rozhodcovia už od úvodného vstupu súťažiacich na pódium registrujú všetky drobnosti, za ktoré získavajú plusové/mínusové body - aj preto je dôležité, aby súťažiaci sa v čelnom postoji "nepretáčali príliš v páse" (je to chyba v čelnom postoji, navyše ich štartové číslo je často zle viditeľné pre rozhodcov). Rozhodcovia si všímajú proporčnosť postavy, kvalitu svalovej hmoty, jej veľkosť, pozornosť sústreďujú aj na "odhalenie" deformitov. Mnohí súťažiaci z kategórií men´s physique si ešte neuvedomujú, že "zlé body" získavajú v prípade, že majú veľa svalovej hmoty, prípadne svalová hmota je príliš "vydefinovaná a vysekaná" až spôsobom, aký je požadovaný v kategóriách kulturistika (často je to dobre viditeľné na pleciach, páse, prsiach, alebo chrbte).
Po úvodnom nástupe súťažiacich v jednom rade hlavný rozhodca vyvoláva do prostriedku pódia súťažiacich v päticiach v poradí podľa štartovacích čísel tzn. ak máme spomínaných 25 súťažiacich, celkovo sa bodovacím rozhodcom predstaví 5 pätíc. Súťažiaci sa pri skupinovom porovnávaní porovnávajú vo štvrťobratoch. V tejto fáze súťaže v každej pätici rozhodcovia "hľadajú" najslabších súťažiacich (napr. po dvoch v každej skupine), ktorí dostanú STOP v ďalšom súťažení. Samozrejme, úvodný nástup v rade slúži aj na to, aby si rozhodcovia vedeli porovnať všetkých súťažiacich bez ohľadu na to, v akej pätici napokon budú porovnávaní v eliminácii.
Eliminácia končí v momente, keď hlavný rozhodca získa od bodových rozhodcov bodovacie lístky, na ktorých sú v tejto fáze súťaže uvedené štartové čísla súťažiacich, ktorých daný rozhodca "posúva" do pätnásť členného semifinále.
Bodovacie lístky sa odovzdajú "počtárom", tí "nahodia" údaje do počítača, následne súťažiaci, čísla ktorých sa najčastejšie objavovali na bodovacích lístkoch postupujú do semifinále. Pre ostatných (tzn. pre tých, ktorí neprešli elimináciou) súťaženie  v danom momente definitívne končí.

Semifinále ... semifinále začína nástupom 15. súťažiacich na pódium v rade obdobne, ako pri eliminácii. Po tom, ako pódiový rozhodca presunie rad súťažiacich z jednej strany pódia na druhú, rozdelí ich do dvoch skupín - jednu zhromaždí na pravej strane pódia, druhú na strane ľavej. Tým sa dosiahne "uvoľnenie" stredu pódia pre porovnávanie (úvodné, prvé, druhé a tretie porovnávanie).
V prvej fáze sa súťažiaci porovnávajú po skupinách (po piatich) v poradí podľa štartových čísel (je to úvodné porovnávanie) - cieľom prvej fázy porovnávania je určiť tých, ktorých daný rozhodca považuje za najlepších zo semifinálovej pätnástky. Už pri úvodnom porovnávaní si rozhodcovia vytvárajú predbežné poradie a práve počas úvodného porovnávania bodovací rozhodca píše na bodovací lístok čísla piatich súťažiacich, ktorých považuje za najlepších, lístok "posunie" hlavnému rozhodcovi - ten za pomoci asistenta zistí, čísla ktorých súťažiacich sa "objavovali" na bodovacom lístku najčastejšie a následne vyvolá v tzv. prvom porovnávaní (rovnako ako v eliminácii, aj teraz sa všetky skupinové porovnávania realizujú vo štvrťobratoch).
V prvom porovnávaní do prostriedka pódia prichádzajú postupne piati súťažiaci na skupinové porovnanie, Dôležité je vedieť, že súťažiaic z prvého porovnávania majú takmer istý postup do finále. Bodovací rozhodcovia určia poradie v prvej pätici, následne hlavný rozhodca ponechá na pódiu výkonnostne najslabšieho súťažiaceho (môže, ale nemusí to byť pravidlom), ku ktorému postupne vyvolá ďalších súťažiacich - nastáva druhé porovnávanie, ktoré ma určiť/potvrdiť dvoch postupujúcich do finále.
V treťom porovnávaní sa porovnávajú už iba výkonnostne najslabší súťažiaci zo semifinálovej pätnástky, ktorí nemajú šancu na postup do semifinále.
Po treťom porovnávaní každý bodovací rozhodca odovzdá bodovací lístok (má na ňom 15 štartových čísel, pretože v semifinále súťaží 15 súťažiacich, ktorým musí priradiť miesto), "počtári" následne "nahodia" údaje do počítača a na základe počtu bodov určia finálovú šesticu (čím nižší počet bodov súťažiaci má, tým lepšie - pripomeniem, že počet bodov sa určuje ako súčet umiestnení; treba zdôrazniť, že pri 11 člennom rozhodcovskom zbore sa spracúvajú bodovacie lístky iba deviatich rozhodcov; každý súťažiaci tak má v tabuľke uvedené 9 umiestnení, z ktorých sa vyčiarknu 2 najvyššie a 2 najnižšie; o konečnom bodovom súčte tak rozhoduje 5 "priemerných" hodnotení tzn. jasný líder kategórie môže získať minimálne 5 bodov - 5x 1. mesto; pri 5 a 7 člennom rozhodcovskom zbore sa poradie určuje na základe 3 "priemerných" hodnotení)

Výsledkové listiny - 1. videoklip, Majstrovstvá sveta, Men´s Physique do 170cm

Výsledkové listiny - 2. videoklip, Majstrovstvá sveta, Men´s Physique do 174cm





Finále ... finále na súťažiach ako Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta začína nástupom finálovej šestice súťažiacich na pódium, kde ich moderátor predstaví. Každý zo súťažiacich pri vyslovení svojho mena môže zaujať čelný/bočný postoj a pozdraviť rozhodcov/divákov (otáčať sa chrbtom v tejto fáze nie je rozumné, dôležité je, aby bodovací rozhodcovia mali vždy dobrý výhľad na štartové číslo súťažiaceho). Na niektorých súťažiach môže finále začínať aj individuálnou prezentáciou (obdobne, ako pri PRO súťažiach), pri ktorej sa každý súťažiaci postaví do prostriedku pódia, odprezentuje sa vo štvrťobratoch a následne sa postaví na určené miesto na bok pódia - tu čaká na skupinové porovnávanie.
Po predstavení nasleduje prvé finálové porovnávanie, po ktorom pódiový rozhodca zmení postavenie súťažiacich (presunie ich po dvojiciach) a nasleduje druhé finálové porovnávanie. Obe porovnávania sú vo štvrťobratoch, v predpísaných postojoch, ktoré súťažiaci musia zaujať bez chýb. Pódiový rozhodca kontroluje prevedenie postojov.
Po druhom finálovom porovnávaní bodovací rozhodcovia odovzdajú bodovacie lístky, na ktorých určia poradie každého zo šestice súťažiacich.
Následne "počtári" bodovacie lístky spracujú, určia poradie, ktoré sa súťažiacim oznámi pri vyhlasovaní  výsledkov - postupuje sa od 6. miesta až po miesto prvé.
Po vyhlásení výsledkov prichádza na rad určenie absolútneho víťaza, ktorý sa vyberá z víťazov kategórií obdobným postupom, ako sa určovalo poradie vo finále.

Výsledkové listiny - 1. videoklip, Majstrovstvá sveta, Men´s Physique do 174cm

Výsledkové listiny - 2. videoklip, Majstrovstvá sveta, Men´s Physique - Overall Champion




 

IFBB Pravidlá - zmeny v počte kategórií
V IFBB platí pravidlo, podľa ktorého sa nad zmenou počtu kategórií (výškových, hmotnostných) začne uvažovať v momente, ak opakovane v kategórii nastupuje viac ako 30-40 súťažiacich. Dôvodom na zmenu (tzn. zvýšenie počtu kategórií) je zjednodušenie rozhodovania - musím zdôrazňovať, že jednoduchšie je vybrať TOP15 súťažiacich z 25 pretekárov, ako zo 40? Aktuálne súťažiaci z men´s physique môžu súťažiť v týchto kategóriách (je to maximálny počet kategórií; ich počet však môže byť menší na menej významných šampionátoch a súťažiach)

  • juniori ... do 170cm, do 175cm, nad 175cm absolútny víťaz
  • muži - Arnold Classic Amateur ... do 172cm, do 175cm, do 178cm, do 181cm, do 184cm, nad 184cm, absolútny víťaz
  • muži - Majstrovstvá sveta, Majstrovstvá Európy ... do 170cm, do 174cm, do 178cm, nad 178cm, absolútny víťaz
  • masters ... open kategória masters nad 40 rokov

IFBB Pravidlá - zmeny v pózovaní, v postojoch
Krátko po 2015 Veľkej cene Dubnice som v reporte upozornil na to, že mnohí juniorskí súťažiaci z kategórie men´s physique (vrátane víťaza) predvádzali na pódiu postoje, ktoré nie sú akceptovateľné na súťažiach medzinárodného rangu. Pripomeňme si teda, čo je a čo nie je prípustné/akceptovateľné na medzinárodných súťažiach.

  • skupinové porovnávanie tzn. eliminácia, semifinále a finále - štyri základné postoje ... čelný, 1. bočný (ľavým plecom k rozhodcom po obrate vpravo bok), zadný postoj (chrbtom k rozhodcom po obrate vpravo bok), 2. bočný (pravým plecom k rozhodcom po obrate vpravo bok), návrat do čelného postoja
  • ruka v bok pri každom postoji ... bez ohľadu na to, či je súťažiaci v čelnom, bočnom postoji, alebo chrbtom k rozhodcom, vždy musí mať jednu ruku v bok; neakceptovateľný je pózing s rukami vedľa tela tak, aby sa extrémne napínalo chrbtové svalstvo
  • skupinové porovnávanie tzn. eliminácia, semifinále a finále - postoj nôh v prednom a zadnom postoji ... hmotnosť tela je prenesaná na jednu z nôh, druhá je v miernom unožení
  • skupinové porovnávanie tzn. eliminácia, semifinále a finále - postoj nôh v bočných postojoch ... zadná noha (tzn. noha, ktorá je "ďalej" od rozhodcov), je pokrčená a v zakročení; chybou je, ak je v zakročení noha, ktorá je bližšie k rozhodcom
  • individuálny pózing vo finále, predstavenie súťažiacich ... na niektorých súťažiach je možné stretnúť sa vo finále aj s tzv. individuálnym pózingom obdobne, ako je to v kategórii PRO; moje odporúčania - bočné postoje rovnaké ako pri porovnávaní skupinovom, pri čelnom a zadnom postoji je možné pózovanie "začať" s rukami vedľa tela, vo finálnej fáze je však nutné jednu ruku vždy "priložiť" v bok

poznámka ... pri skupinovom aj individuálnom pózingu je možné využiť tzv. medzipostoje, medzipohyby tak, aby súťažiaci  zaujal očakávaný finálny postoj čo najelegantnejšie; pri nich je možné začať pózing s rukami voľne vedľa tela, vo finálnej fáze však musí byť jedna ruka položená v bok

Chyby, pri ktorých môžete čakať upozornenie rozhodcu, alebo nižšie hodnotenie

  • pri skupinovom porovnávaní (alebo finálnej fáze individálneho pózovania) nie je ruka v bok
  • extrémne napínanie chrbtového svalstva
  • neustále zmeny/pohyby v postojoch
  • napínanie svalstva spôsobmi, ktoré sú bežné v kategórii kulturistika a klasická kulturistika (napr. napínanie prsného svalstva v čelnom, alebo bočných postojoch), navyše v klasických bodybuilding postojoch (aj keď v modifikovanej podobe - napr. dvojitý biceps, chrbát s oboma rukami v bok atď.)
  • nesprávne "uloženie" nôh v čelnom, zadnom a bočných postojoch
  • v prípade, že súťažiaci má priveľa svalovej hmoty, prípadne ju má príliš vydefinovanú, spravidla končí na nižších priečkach
  • posun na nižšie (posledné) priečky nastáva aj v prípade, ak súťažiaci má deformity - napr. gynekomastiu
  • poznámka - pódiový rozhodca na chyby v pózingu spravidla upozorňuje, rovnako ako upozorňovať na nich môže aj hlavný rozhodca; opakované upozorňovanie toho istého súťažiaceho môže mať za následok až jeho diskvalifikáciu


Výsledkové listiny - videoklip, Majstrovstvá sveta, Men´s Physique nad 178cm




Discussion at the article:

AMIX diskusia