IFBB otvorí dve elitné kategórie pre fitness bikini a men´s physique

IFBB otvorí dve elitné kategórie pre fitness bikini a men´s physique


Počas Olympia Amateur World Showdown v Moskve na sklonku minulého roka sme sa s Aleksandrom TIMOSHNEKOM z portálu EastLabs.RU niekoľkokrát zúčastnili stretnutia TOP predstaviteľov IFBB, na ktorých sa hovorilo aj o budúcnosti kategórií amateur fitness bikini a men´s physique. Situácia v týchto kategóriách je viac ako jasná - záujem o súťaže na národnej aj medzinárodnej úrovni neustále rastie, no TOP súťažiaci aj napriek tomu, že "vyhrajú" PRO kartu (vďaka absolútnemu prvenstvu na presne definovaných súťažiach), do PRO divízie sa príliš nehrnú (alebo im to nie je umožnené národnými federáciami) a "zaberajú miesto talentom".

Príčinou, prečo mnohé TOP bikini fitnessky a súťažiaci z men´s physique z amatérskej scény nemajú záujem o súťaženie pod hlavičkou IFBB PRO je často prozaický. Nie je to iba finančná náročnosť, ale aj skutočnosť, že ak nie ste priamo z USA, ak nepôsobíte priamo na americkom kontinente, máte iba minimálnu šancu na víťazstvo na PRO Grand Prix konaných v New Yorku, Los Angeles, Columbuse, San Franciscu, Motreale a tým aj na zisk priameho postupu na prestížny Olympia Weekend.
Samozrejme, je tu výnimka - Alla SEMENOVA, členka AMIX Teamu, dokázala ako prvá prelomiť nedôveru rozhodcov z USA i Kanady a na svojej úvodnej súťaži v IFBB PRO divízii v Toronte zvíťazila. No jedna lastovička ešte leto nerobí a ďalšie bikini fitnessky z Európy, Ázie a Austrálie musia stále pracne bojovať o body, ktoré by im umožnili postup na prestížnu súťaž v Las Vegas. A v situácii, kedy viac ako 90% všetkých súťaží v kategórii fitness bikini a takmer 100% súťaží v kategórii men´s physique sa koná práve v USA a Kanade to nie je veru lacný špás!

Pravdou ale je, že najlepší z najlepších by sa mali nejako "vyčleniť" z davu a štatút PRO toto "vyčlenenie" umožňuje. Ale, čo ak by existovala alternatíva, iná možnosť, ako "odlíšiť" najlepšie súťažiace z kategórií amateur fitness bikini a súťažiacich z men´s physique od zvyšku štartového poľa? Čo ak by tu bola skupina elitných súťaží určených len a len pre TOP súťažiacich z kategórií amateur fitness bikini a men´s physique? Čo ak by tieto súťaže mali výnimočné postavenie aj vďaka tomu, že by boli súčasťou klasických (a už aj tradičných) IFBB amateur súťaží, ale súťažiaci by na nich bojovali nielen o zaujímavé finančné odmeny, ale aj body do rebríčka. A čo ak najlepší z najlepších v "elitnom" rebríčku by získali prestížny titul a od IFBB slušnú kôpku eur k tomu?

IFBB si váži TOP súťažiacich z kategórii amatérske fitness bikini a amatérske men´s physique, ktorí majú na svojom konte nie jeden, ale niekoľko titulov víťazov kategórií (aj absolútnych víťazov) z IFBB Majstrovstiev sveta, IFBB Majstrovstiev Európy, z prestížnych súťaží Arnold Classic a Olympia Amateur. Váži si ich tréningové úsilie, vďaka ktorému "vystúpili" vo svojich kategóriách na absolútny vrchol, kde sú dlhodobo takmer neporaziteľní. Zrejme to je aj dôvod, prečo som dnes na IFBB stránke našiel zatiaľ iba nejasnú informáciu, podľa ktorej sa v najbližších dňoch bude riešiť koncept tzv. IFBB Elite Circuit súťaží (hovorí sa o šiestich súťažiach, ktoré by boli súčasťou pripravovaných amateur podujatí počas roku 2016 - samozrejme, nechýbajú medzi nimi IFBB Majstrovstvá Európy, IFBB Majstrovstvá sveta, Olympia Amateur HongKong aj Olympia Amateur Europe) pre TOP bikini fitnessky a TOP súťažiacich men´s physique, ktorí by mali byť členmi pripravovaného tzv. IFBB Elite Club-u. A našiel som tam aj informáciu o tom, že absolútni víťazi z IFBB Elite Circuit budú získavať unikátnu trofej, titul Ms. Universe Bikini IFBB a Mr. Universe Physique IFBB a samozrejme tučnú finančnú prémiu.

Dodám, že podrobnosti súvisiace s touto témou sa budú riešiť už  niekoľko dní na stretnutí v Madride (kde sa zídu členovia exekutívy Európskej federácie kulturistiky a fitness), krátko na to spoznáme presné pravidlá na členstvo v IFBB Elite Club-e (kto môže/nemôže do tohto klubu prestúpiť) a chýbať zrejme nebudú aj ďalšie, oveľa konkrétnejšie informácie.

Discussion at the article:

AMIX diskusia